FRUSTRERANDE MED DÅLIGA PROGNOSER

I morgondagens tidningar kan ni läsa om att kommunen troligen kommer att göra långt bättre resultat än vad verksamheternas och nämndernas prognoser visat. Detta är ju visserligen positivt men än en gång så är prognoserna ordentligt missvisande-

Då frågar ni kanske er varför detta är frustrerande.

Svaret är enkelt  eftersom hela vårt budgetarbete har fokuserats på analyser kopplAade till prognostiserade utfall. Frågan är ju nu om alla de åtgärder som vi vidtar i form av personalminskningar verkligen behövs.De spar vi vidtagit har ju byggt på förutsättningen att verksamheterna behövt många fler miljoner för 2008 års verksamhet än de i verkligheten behövt. Slutsatsen borde rimligtvis bli att de för 2009 behöver mindre än de räknat med eftersom 2008 uppvisar lägre kostnader än de trodde.

Detta borde ju vara angenäma problem. Jovisst, om man ser ytligt på problemet, men tänk på vilken oro som spridits i organisationen och vilken påfrestning det varit på såväl politiker som anställda. Dessutom så kommer detta att medföra kritik mot oss politiker, trots att vi bara kan basera vårt beslutsfattande på de underlag vi får från verksamheterna, dvs i det här fallet prognoserna.
.  
Blir resultatet i närheten av det jag tror måste budgeten gås igenom igen, och detta kommer att orsaka massor av merarbete för både tjänstemän och politiker.

Men läs mer i morgondagens tidning!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits