En trevlig vecka

Så har då en vecka på Västkusten snart gått. Det har varit otroligt trevligt. anders är supertrevlig och det har varit roligt att lära känna honom ändå bättre. Sedan var det otroligt kul att få träffa Daniel och se Lysekil. Att få se sälar IRL var en speciell upplevelse.

Vi hade himla trevligt igår på Queer, även om Schalger-DJ:n var usel!!!


Pannkakor

Idag har jag gräddat pannkakor. Även om jag hävdar att jag gräddat PLÄTTAR. Men det är ju en evig diskussion kring vad som är pannkakor och vad som är plättar.

 

Jag och min syster hävdar med bestämdhet att det är så här:

Det vissa västerbottningar och andra sörlänningar kallar pannkakor eller tunnpannkakor ska benämnas PLÄTTAR, det de kallar plättar ska benämnas SMÅPLÄTTAR och det de envisas med att kalla ugnspannkaka benämns helt kort som PANNKAKA!

 

För övrigt blev PLÄTTARNA helt otroligt lyckade. Jag serverade dem med min hemmakokta hjortronsylt!

 


Trevlig kväll igår

Igår så lagade vi en supergod kycklingsallad och sedan spelade vi spel coh drack supergoda fruktiga drinkar. Det var drinkar med Malibu, Mangojuice, tranbärsjuice, jordgubbar och Iste Peach. Vi testade olika variamter med varierande resultat:-)

Vi spelade först "Hotel" och där tokförlorade jag helt enkelt. Men jag tog min revansch i "Vem vill bli miljonär".


Regnet det bara öser ner

Ja här hällregnar det just nu. Man kan tro att himlen står öppen. Idag har vi varit iväg till en affär som säljer tillbehör till saltvattensakvarier. Anders har köpt en jättevacker mussla.

Ikväll ska vi på Queer här i göteborg. Det ska bli himla kul.


Trevlig middag

Igår kväll lagade vi en god middaag och bjöd Anders kompis Johan på. Vi lagade skinsktek inlindad i Serranoskinka och Salvia. Till efterrät gjorde vi hjortrongratinerad Chèvre. Det var supergott.

Sedan spelade vi TP och Anders vann. Hatar att förlora!!!


Underbart med ledighet

Nu har jag varit här nere på Västkusten i fyra dagar och det är jättehärligt. De första dagarna var vi i Lysekil och det varunderbart. Vi grillade eförsta kvällen och spelade spel. Dagen efter så var vi ute och tittade på hällristningar bl.a. i Tanumshede, därefter åkte vi ut på havet och tittade på sälar. Det är faktiskt första gången jag sett sälar i det vilda. Sedan slutade havsturen med att jag och Daniel ramlade i sjön. Det var som hämtat ur en komedi. Båten gled bara iväg när vi skulle kliva iland. Min mobil mår inte så bra av det... På kvällen lagade Daniel en underbar Kleftiko till middag.

Nu är jag i Göteborg och idag ska vi bjuda en av Anders kompisar på middag. Det ska bli himla kul träffa honom.


Socialdemokratisk utbildningspolitik behövs!

Idag när jag satt i bilen började jag helt plötsligt fundera över den socialdemokratiska utbildningspolitiken. Fråga mig inte hur jag kom in på den men någon konstig association måste fått mig in på det spåret i alla fall.

När jag suttit där ett tag så slog det mig hur otydlig den socialdemokratiska profilen på utbildningspolitiken blivit. Vi har anpassat oss til främst Folkpartiets elitistiska utbildningspolitik, och detta ganska så okritiskt. Var förs egentligen debatten om den socialdemokratiska visionen om skolan?

Annat var det på Ingegerd Wärnerssons tid. För även om hon fick mycket skäll för att vara flummig så hade hon en tydlig vision för skolan. Grundskola och gymnasium skulle vara en plats där individen, och då hela individen, utvecklades. Hennes fokusering på värdegrunden var en fokusering på de ideal och värderingar som ligger till grund för hela den socialdemokratiska tanken.

Idag störs jag oerhört av den ensidiga fokusering som är på mätbara kunskaper, dvs ämnena i skolan. Det hörs inte särskilt mycket diskussion om fostran till goda och ansvarstagande medborgare och än mindre om skolans uppdrag gentemot samhället.

Jag skräms av att vi Socialdemokrater gått i FP:s retoriska fälla, och glömt bort att föra fram vår bild av den goda skolan. Men nu är det dags att ändra på det. Vi måste börja prata visioner, ideal, värderingar och framförallt visa hur skolan passar in i vår vision om "Det goda samhället".

 


Terrorn i London och anti-terroristlagar

Det är med en känsla av overklighet man hör rapporterna om försöken till nya attacker i London, och om dödsskjutningen av en misstänkt bombare. Idag skulle jag nog tveka att åka till London, även om jag tror på ödet och att när det väl är menat att nåt ska hända så händer det.

Men jag oroas än mer av de stämningar som piskas upp tack vare dessa terroristdåd. Sunt förnuft råder inte längre och rättsäkerheten riskeras att sättas ur spel. Man vill i england genomföra ny hård lagstiftning som sätter människors integritet ur spel och allt i det "godas" namn. Liknande tongångar hörs i vårt land.

Det vi i alla lägen måste komma ihåg är varför vi en gång i tiden slogs oss blodiga för dessa rättigheter och för rättvisa och rättssäkerhet. De som utförde dåden ska självklart straffas och vi måste försöka skydda oss mot liknande dåd. Men vem tjänar på att staten i det "godas" namn får i det närmaste obegränsade rättigheter och vad kan konsekvenserna bli av detta.

Vi måste också ställa oss frågan vad som är värre. Om en skyldig går fri eller om en oskyldig drabbas och kanske får sätta livet till. Vi vet ju inte om den person som idagsköts till döds i London var oskyldig eller skyldig. Tänk om det är en oskyldig människa som fått sätta livet till i det "godas" namn. En människa som är far, en bror, en granne och arbetskamrat.

Är dett pris värt att betala för övrigas beskydd? Tänk på det ett tag!


Klassfest - 20 år sedan nian

Imorgon är det klassfest. 20 år sedan vi gick ut nian på Kyrkholmsskolan här i Arjeplog. Vi var 48 stycken i vår årskull. Av oss 48 är 47 i livet, och det är 28 tydligen som kommer i morgon. Det ska bli kul att se vilka som kommer. En del av de som inte kommer träffar jag ju ibland ändå.

Det är ju vissa man hoppas lite mer på att de kommer. Mattias Andersson t.ex. vi umgicks inte alls på högstadiet men började umgås under gymnasietiden. Var och hälsade på honom i Paris när han pluggade där. Det är en av de vänner som det känns som om tiden stått stilla när man träffar. Inte utvecklingsmässigt men man vet var man har varann och behöver inte börja om på nytt.

Andra jag hoppas kommer är bl.a. Camilla Westermark, Agneta Hansson, Carola Wallström, Camilla Wallström, Anna Lestander. Människor som man inte träffar så ofta och alltid har för lite tid att prata med.

Inser att det är mest tjejerna som jag umgicks med och har saknat. Många bor ju dessutom kvar och de träffar man ju på lite då och då.

Ska i alla fall bli kul att ses. Stannade ju hemma en vecka bara för klassträffens skull. Annars hade jag redan varit neröver på semester.


Jobbar idag

Äntligen klar med den ekonomiska redovisningen i delårsbokslutet för mina verksamhetsområden. Nu är det bara de verbala delarna kvar!

Ingen sommar idag precis

8,6 grader varmt, regnigt och grått. Vilken skillnad mot tidigare dagar. Men tur i oturen - det var lättare att gå till jobbet imorse. Måste ju jobba med delårsbokslutet.

Hem till Arjeplog

Ja nu sticker vi hem till Arjeplog. Anna-Maria, Andreas och Tilde ska vara där ett tag nu. Själv sticker jag ju till Göteborg på måndag.

Long time no see

Ibland är världen mindre än man anar. När jag och Anna-Maria var ute på stan idag och gick in på ett kafé för att köpa glass så jobbade Carola, en barndömsvän där. Hon bodde mitt emot oss under många år. Det är nog minst en femton år sedan ajg träffade henen senast. En himla tur att hon kände igen mig. Nu hade hon fyra barn varav den äldste var 16 år gammal.

Vi bytte telefonnummer och jag hoppas verkligen det blir av att ses nån gång.


Avslappning

Tänk ändå vad härligt det kan vara att koppla bort det mesta. Så känns det i alla fall just nu och det är kanonskönt. Idag har vi åkt runt och uträttat ärenden. Anna-Maria har lagat en jättegod paj med kassler, bacon, champinjoner, creme fraîche och västerbottensost. Nu blir det väl Allsång på Skansen

Ut på stan

Nui ska vi ut på stan och uträtta en del ärenden. Inte lika tokfint väder idag, men ändå 23-24 grader varmt. Var mulet i morse men det spricker upp mer och mer.

Varmt igen

Idag har jag, Anna-Maria och Tilde varit ute med Frida och Evert. Först lunch på stan och sen åkte vi iväg till Yttersjö och solade och badade. Visserligen badade jag inte.

Värmen är på väg igen

Underbart fint väder här i Ume ikväll. Varmt och kvavt! Det känns verklgien att värmen e på väg tillbaks igen.

En vecka kvar till GBG-besöket

Jag ser verkligen fram mot GBG-besöket. Troligtvis inleder vi emd några dagar i Lysekil hos Daniel. Det ska bli så himla kul. Han kommer hem från Danmark i den vevan. Det ska bli så himla kul att fås e den delen av västkusten.

Bangolf

Det blev ingen bowling idag som vi planerat, de hade sommartider och det stämde inte riktigt med vår planering. Det får bli en annan dag.

I stället ska vi först hälsa på hos Frida, Patrik, Edvin och Evert. Sedan ska vi spela minigolf:-)


Söndag - började med rena förskräckelsen

Ja så är det. Plötsligt ringde kyrkvaktmästaren och undrade om jag inte skulle dyka upp. Skulle vara kyrkvärd. Det hade jag totalmissat och det var ju inte bara att kvista till kyrkan när man befinner sig i Umeå, 35 mil bort. Var helt säker på att jag inte hade en helg under juli. Men det visade sig att det var i augusti jag inte hade en enda helg.

När han ringde så började en klocka ringa i bakhuvudet, Söndagen under Silveryran skulle jag vara kyrkvärd.

Skäms otroligt mycket.


Hemma kväll vid TV:n

Ikväll blir det totalnostalgi. Åttitalsnatt på TV. Kommer nog bli mycket man känner igen och minns med glädje och än mer man helst vill glömma att man tyckte det var bra!

Lördagkväll

Så underbart det är att vara hos Anna-Maria, Andreas och Tilde. Det är verkligen avkopplande. Man kan bara vara!

Imorrn ska vi kanske spela Bowling.


Lördag morgon

Regn och grått. Inget man blir särskilt upplyft av. Nu ska vi till barnens hus och köpa en paraplyvagn till Tilde.

Mina nya glasögon

 

Mina nya glasögon

Det här är en bild på mig i mina nya glasögon. Bilden tagen på jobbet av Adam Larsson. TV4 Norrbotten behövde en bild och då passar jag på att lägga den här också.

Är otroligt nöjd med glasögonen.


Inställt möte med Tor Israelsson

Igår var det meningen att jag skulle träffa Tor Israelsson, kommunalråd i Sorsele, för att diskutera hur vi kunde påskynda samverkansprocessen mellan våra två kommuner.

Mötet blev tyvärr inställt då Tor hastigt inskjuknat. Måste säga att jag är jätteorolig för Tor. Det är tydligen allvarligt. Läste nu i Västerbottens Folkblad att han ligger på sjukhus i Umeå. Den uppgift jag fick från Sorsele kommun först var att han skickats till Lycksele.

Ska ringa Sorsele kommun på måndag och kolla om han kan ta emot besök. Är ju i Umeå och i så fall vill jag verkligen besöka honom. Uppskattar honom otroligt. Det är ett av de kommunalråd jag trivs bäst ihop med.


Mötet med Arjeplogs Taxi angående ambulansen

I onsdags kväll träffade kommunstyrelsens arbetsutskott, och represanter för de partier som inte har ordinarie ledamöter i arbetsutskottet, Arjeplogs Taxi för att diskutera ambulansverksamheten i Arjeplog.

Arjeplogs Taxi redogjorde för de konsekvenser de upplever orsakas av ett eventuellt övertagande från Räddningstjänstens sida av ambulansjoursverksamheten. De hävdar att de kommer att tvingas säga upp tre anställda.

Vid de efterföljande interna diskussionerna mellan företrädarna för de politiska partierna beslutades att man ska begära att få träffa såväl landstingets företrädare, räddningstjänstens personal samt ambulanssköterskorna för att få höra deras syn på saken. 


Äntligen ledighet

Ja då har jag börjat min sommarledighet. Är i Umeå och hälsar på syrran ett par dar. Det är kanonfint väder nu ikväll så nu tror jag på sommaren igen efter de kalla och grå dagar som varit nu i Arjeplog.

Silveryran - missa inte Northlandic racings trailer

I helgen kommer Northlandic Racings trailer och en racingbil med simulator att visas upp på Silveryran. Missa inte chansen att få veta mer om kommunens, IOGT:s och UNF:s gemensamma racingsatsning. Missa inte heller chansen att få pröva känslan av att köra racing. Trailer kommer troligtvis att stå uppställd i anslutning till Öbergaskolan.

Lättnader i strandskyddet

Igår presenterades ett utredningsförslag om lättnader i strandskyddet i de kommuner som har mycket stränder och låg exploateringsgrad. Arjeplog är en av de sextioen kommuner som finns med i förslaget och det känns otroligt bra. Vi har länge efterlyst mildare strandskyddsbestämmelser och de villkor som föreslås i utredningen känns rimliga.

Nya glasögon

Idag har jag hämtat mina nya glasögon. Är otroligt nöjd med de nya bågarna. Sedan kommer det ta tid vänja sig vid förändringarna i styrka. Känns mycket konstigt ännu.

Hästskokastning

Ikväll återupplivade jag och lillsyrran en gammal tradition i vår familj. Vi kastade hästsko igen. Det är åratal sen senast, och det märktes verkligen... Det var ingen högre kvalitet på kastningen. Jag lyckades i alla fall vinna med 2-1 i set. Men vi var jämndåliga. Det var jämna set. Men det viktigaste - vi hade hur kul som helst!

Städar skrivbordet

Hur kan det papperslösa samhället generera så mkt papper? Det är drivor på mitt skrivbord. Vet kanppt var jag ska börja.

Varmare igen

Blev så glad nu när jag var hemma på lunchen. Det var varmare igen och det var så skönt sitta ute och äta:-)

Kallare nu

Tänk ändå vad man kan bli bortskämd fort. en vecka med denna underbara värme och sen tycker man 18-20 grader är kallt! Det är ju helt sjukt. Ifjol sommar skulle vi jublat över de temperaturerna...


Ambulansen - ett telefonsamtal

Blev uppringd av en kvinna i morse som ville diskutera ambulansupphandlingen. Det var ett mycket intressant samtal som tillförde mig många reflektioner och nya tankar. Det gjorde inte det kommande beslutet lättare.

Den aspekt som hon lyfte fram, och som jag snuddat vid tidigare var hur man använder skattepengar. Hon tyckte inte det var rätt att landstinget skulle bli tvingade att ta ett dyrare anbud eftersom de pengarna säkert skulle minska utrymmet för pengar till vården. Jag förklarade för henne att jag inte har någon aning om differensen mellan anbuden, inte heller vad "vårt" anbud ligger på.

På onsdag ska jag och de övriga i kommunstyrelsens arbetsutskott (förstärkt med de partier som inte har ordinarie platser i utskottet) träffa taxibolaget och lyssna till deras syn på saken.

Fler synpunkte välkomnas!


Galtisvägen

Idag ringde en upprörd biltestentreprenör och ville få vägen upp till Galtispuoda renoverad. Försökte förklara för honom att vi är medvetna om hur dålig vägen är och att vi funderar inför nästa år vad vi kan göra. Hade som tur var kollat med Leif Ståhl, vår ansvarige för bl.a. vägar, och hade fått veta att man skulle laga hål etc i sommar. Detta menade entreprenören var för lite, och det kan jag i och för sig hålla med om. Men jag försökte förklara det omöjliga att i mitten av juli styra om investeringsprojekt, eftersom vi inga möten har då och det mesta i investeringsväg redan satts igång.

En reflektion jag gjorde är i alla fall att det från entreprenörshåll hittills inte nämnts ett ord om egna insatser. Man förväntar sig uppenbarligen att andra ska helfinansiera denna renovering som mest gagnar biltestverksamheten. Visst är vägen viktig ur turistsynpunkt. Det förnekar jag inte. Men de som tjänar pengar på den vill uppenbarligen inte bidra till investeringen.


Tilde

Anna-Maria är hemma med Tilde i veckan. De har varit på Kraja och hon har fått bada i barnpoolen. Ikväll fick hon bada med mig i badkaret:-)

Grillkväll igår

Vi hade en underbart trevlig familjemiddag i går kväll. Det var mamma, min bror och hans familj, min morbror Swillo och min morbror Stig (som är uppe från Småland) och min kusin Johan. Vi åt gott och satt o pratade länge. Det kändes helt otroligt att kunna sitta ute fastän åskan just hade passerat förbi med ganska häftigt regn i sitt följe. I vanliga fall brukar det bli så svalt att man absolut inte vill sitta ute. Men nu var det lika varmt. Inte ens myggorna blev galna av regnet.

Söndagmorgon - en välsignelse

Visst är det helt underbart med söndagmorgon. Med gott samvete kan man ta sovmorgon och sedan ta det lugnt. Inte rusa iväg till jobbet, inte stressa med frukost - utan man kan njuta av livet!

Ambulansen - vem ska köra?

Nu pågår en debatt i Arjeplogs kommun kring landstingets upphandling av ambulanstransporterna. Detta efter att kommunens räddningstjänst vunnit upphandlingen och ortens Taxiföretag då förlorar transporterna.

Det som gör frågan om kommunen ska anta uppdraget att köra ambulansen är:

  • Hur påverkar detta taxiservicen i kommunen?
  • Hur påverkas företagsklimatet i kommunen?
  • Hur ska man i så fall överbevisa tveksamma medborgare och taxiföretagare att kommunens anbud är rent och inte innehåller dolda subventioner, dvs att ingen osund komkurrens råder?
  • Om kommunen drar tillbaka sitt anbud, hur ska man då motivera att man bidrar till att landstingskommunala skattemedel "kastas i sjön" genom att ett dyrare anbud måste antas, dvs pengar som annars kunde ha gått till vård?

Hemvändardag i Arjeplog

Idag har det varit hemvändardag i Arjeplog. Kommunen, i det här fallet lika med Bosse Johansson, har fixat ett kanonbra program som vi erbjudit hemvändare som besöker kommunen. Det började med en samling på Silvermuséet i Arjeplog, där jag deltog och berättade lite om kommunens utveckling. Där visades också bildspelet "Bilder av oss" som handlar om Arjeplogs kommun, dess kultur och samhälle. Sedan var det studiebesök på Vaitoudden, filmen "Kan doktorn komma" som bygger på Einar Wallquists bok visades, och lars Liedgren från muséet höll ett föredrag om byggnadskulturen i Arjeplog.

Det var otroligt stor uppslutning och trevlig stämning. Det var minst ett 70-tal besökare som mött upp till hemvändardagen.

Måste också ta chansen och få berömma Bosse Johansson för hans engagemang och det fantastiska arbete han lagt ner på hemvändardagen, och framförallt för det otroliga program han fått till.

Det är redan nu klart att det blir en hemvändardag även 2006.


Kraja - ett badparadis

Har haft två underbara dagar på Kraja, med brorsan och hans barn, mamma, min andre bror Peter. Min kusin Johan har också varit där båda dagarna. Det är så underbart kul att få en chans att va med Linus på Kraja och bada i poolen. Han, liksom jag, älskar ju att bada!

Så igår tog jag ledigt för att få den chansen. Nu gick ju en hel del tid åt att prata med Marianne på "Nyheter i Norr" angående ambulansfrågan i Arjeplog. Så helt ledig kunde jag ändå inte vara.


Attacken i London

Inser hur isolerad man är när man inte har någon radio på kontoret. Hörde inte talas om attacken i London innan jag kom hem på lunch. Inte en enda här på kontoret har sagt nåt om det.

Det är beklagligt att det finns grupper i samhället som inte kan leva innanför det demokratiska samhället och leva utifrån de demokratiska principer som råder. De har asbolut inget attt vinna på terror och skräck.

Tänker på alla de människor som skadats eller dött. Oskyldiga människor som nu drabbas av blint och skoningslöst våld. Detta bara för att några tar sig rätten att bruka våld och terror.


IOGT-NTO/UNF-kongressen

Idag  har jag varit i Piteå på IOGT:s och UNF:s kongress. Jag deltog på ett seminarium om vårt gemensamma racing-projekt och diskuterade grunderna för samverkan och min syn på nyttan av en sån här samverkan.

Jag har också träffat representanter för de båda förbunden, och diskuterat andra former för samverkan mellan IOGT, UNF och kommunen. Mer om detta kommer ni att få läsa efter semestern när vi då lanserar våra tankar, för en bredare och mer konkret diskussion.

Det är alltid lika kul att träffa människor som brinner för det de gör. P-O från IOGT, Helen, Espen, Jim, Erik och de andra från UNF är helt underbara människor som jag hoppas få lära känna ännu bättre genom de projekt vi har framför oss. Det är varma och intressanta människor.


Reaktioner på Sommardebatt

Det är kul att så många är glada för att jag lyfte fram arjeplog i så positiv dager i programmet. För mig är det en självklarhet. Arjeplog är fantastiskt på många sätt.

Det är en härlig känsla när man blir stoppad på gatan och folk är positiva och glada. Man ser hur stolta de själva är över Arjeplog. Sånt värmer!


Budget 2006 KS

Satt igår kväll och gick igenom budgeten för KS verksamhetsområde. Det kommer att bli tufft att hitta var man ska skära för att komma ner på ram eftersom så stora delar av avvikelserna handlar om budgeterade minskningar på intäktssidan.

Sedan är det ocksås å att ramen för 2006 och framåt är felaktig för den politiska verksamheten eftersom de sociala avgifterna fallit bort ur budgetramen.


Måndag - strålande sol och gott humör

Sådan här dagar kan man inte vara annat än glad! Strålande sol, kvittrande fåglar, värme - ja det enda som fattas är LEDIGHET!


Seminarium IOGT-kongressen

På tisdag ska jag dessutom vara med på ett seminarium om vårt racing-projekt inom JTCC. Ska förklara hur kommunen ser nyttan av detta och varför detta arbetssätt är så intressant!

KS-budget 2006

Måste bara sätta mig med KS-budgeten nu.

Inte det minsta motiverad. Sånt ska man inte hålla på med i juli!


Varm kväll och torra blommor

Det var bara att börja vattna blommor när man kom hem. Otroligt hur torra de kan bli bara på ett par dar. Min lägenhet är dessutom som ett drivhus på somrarna.

Yvonne Stålnacke ringde

och pratade lite om TV-programmet i torsdags. Jag är så glad att hon finns. Det är en av de personer i hela partidistriktet som jag uppskattar mest och litar mest på. Det är otroligt skönt att ha någon, utanför den egna kommunen, som man kan prata på djupet med.

Dessutom är hon en enormt varm och omtänksam person. Och rolig!!!


Budgetmöte i morgon

Sådana h'är dagar ska det inte vara så här fint väder. Det tilltalar mig inte alls att sätta mig emd budgetpapperna och gå iogenom det inför morgondagens möte.Men det måste göras. Kan bli en lång kväll...

Artikel i NSD

Här är länken till en artikel om mig som tydligen publlicerats i NSD idag. Är riktigt nöjd med den!!!

http://www.nsd.se/index.php?artikel=149523


Vilken otrolig sommarvärme

Det är otroligt att en sommardag kan vara så fin!

Linda Olofsson, Sommardebatt

´Linda var otroligt lätt att prata med. Kändes totalproffsig och fick en lugn och avslappnad. Sedan var hon otroligt bra påläst.

Är så glad

för alla positiva reaktioner efter TV-intervjun...

Det känns himla bra att så många hört av sig och varit så positiva.

Själv är jag riktigt nöjd med intervjun. Den kändes avslappnad och naturlig. Det blev också en bra balans mellan personliga saker och mer allmängiltiga.


hits