Skyddskommitté i Slagnäs

Idag har vi haft skyddskommittémöte i Slagnäs. Det var de traditionella ärendena och inga överraskningar. Det är en återkommande genomgåpng av läget på olika ställen och så kommer vissa arbetsmiljöeproblem också upp. Det var första gången jag träffade skyddsingenjören från Piteåhälsan och hon imponerade verkligen!

Återhämtning efter fullmäktige

Nu börjar jag så smått återhämta mig efter gårdagens fullmäktige. Inte för att det var speciellt på något vis utan mest för att vi inte var klara förrän tjugo i nio på kvällen. Det är en anspänning att hålla sig skärpt hela tiden. Och det lyckades jag ju inte precis med. Lyckades ju lägga ett yrkande på helt fel ärende igår.

Det enda annorlunda var att Vänsterpartiet faktiskt ville höja skatten med 42 öre. Det hade de visserligen inget starkt stöd för. En annan intressant sak var att Bosse J från C tyckte det var onödigt med en lokal klimatstrategi. Inte vad man kanske väntat sig!

Majas dop

Idag är det dop för min systerdotter Maja i Bodbyn. Det är verkligen i grevens tid. Den lilla damen har ju verkligen lagt på sig så hon kunde knappt ha på sig dopklänningen. Hon kan då absolut inte ha nånting under den. Då fanns det risk för att den skulle kunna spricka.

Igår kväll när vi satt och pratade konstaterade mamma, Anna-Maria och jag att det är synd att det inte dokumenterats vilka som döpts i dopklänningen. Mina bröder Peter och Pär-Lars var de första som döptes i dopklänningarna. Eftersom de är tvillingar så är det två klänningar det handlar om. Sedan har Maja och Tilde döpts i den. Men det är fler som döpts i den, och för varje barn är det broderat endera en rosa blomma eller en blå beroende på om det är en flicka eller pojke som döpts. Men vi har ingen pejl på vilka det är tyvärr. Så det vore perfekt om vi kunde få veta det.

Enerverande seg förkylning

Jag blir så irriterad. Den här förkylningen ger sig ju aldrig. Ena dagen känns det som om den är på väg att ge sig och sedan nästa dag så gör den en ny attack och man trillar dit igen.

Vinterväghållning av vägarna och nollvisionen

Idag när jag åkte hem från Vilhelmina, först i ganska ymnigt snöfall och snörök och sedan när det upphört vidare på oplogade vägar, så kunde jag inte annat börja fundera på om Vägverket har någon ny policy vad gäller plogning. Det är i alla fall oerhört upprörande hur illa det plogats och vilken tid det tar innan det görs. Det här var ju ändå på eftermiddagen och det hade ju snöat hela dagen.

Någon jag pratade med trodde att Vägverket infört en policy att man inte plogar förrän det slutat att snöa, men så idiotiska kan de inte vara. Men idag kunde jag ju konstatera att man inte plogat trots att det måste varit timmar sedan det slutat snöa.

Vi borde göra uppror!

Det här är ett hån mot vägverkets nollvision vad gäller allvarliga skador. Eller kanske jag missuppfattat nollvisionen. Först var det idiotin med att byta ut de orangea reflexkäpparna mot vägruskor och nu dålig plogning. Man börjar ju fundera...

Nollvisionen kanske innebär noll insatser mot faror...

En god idé

Idag började jag prata med en granne om vinterväghållning och av någon anledning kom hon in på hur mörkt det är på Gamla Laisvallvägen ut mot industriområdet och hur mycket bättre det skulle varit om någon av stolparna på Gamla A-Träområdet hade varit tänt. Eva tyckte man borde förhandla med ägaren om vad det skulle kosta kommunen att få ha en stolpe tänd. Det tycker jag är en kanonidé och jag ska sätta tekniska kontoret på att kolla upp det. Det är en stor fara med den mörka passagen, särskilt med tanke på hur många som har det som motionsstråk.

Tack Eva för idén!

Trivselresor till IKEA i Haparanda

Häromdagen åt jag lunch på Mathörnan och sprang då ihop med en av handlarna här i kommunen. Hon var minst sagt upprörd över kommunens trivselaktiviteter, eller rättare sagt IKEA-resorna som gått.

I sak kan jag hålla med henne om att det nog är olämpligt att kommunen anordnar en trivselaktivitet i form av shoppingresor till Haparanda, och då speciellt i inledningen av julhandeln.

Bakgrunden till att IKEA kom med som ett av de valbara alternativen var att man gjorde en enkät bland de anställda angående vilka trivselaktiviteter man hade idéer på. IKEA kom som det självklart mest efterfrågade alternativet vilket gjorde att man från tjänstemannahåll tog med det som ett av alternativen. Sedan valen gjorts kunde man också konstatera att det var ett av de i särklass populäraste valen också.

Det som gör att jag i sak kan hålla med henne om olämpligheten är att kommunen kanske inte bör ta initiativ till en sådan aktivititet. Å andra sidan så skulle man ju med ett ställningstagande i linje med vad hon ville, nämligen att kommunen skulle ta ett principbeslut om att trivselaktiviteterna inte får konkurera med verksamheter inom kommunens gränser, endast kunna erbjuda aktiviteter inom kommunens gränser. Detta skulle begränsa valmöjligheterna avsevärt. I det läget skulle det nog vara lika bra att återgå till att bara arrangera kommunfester.

Möte med utredare från Diskrimineringsombudsmannen

Imorse, innan jag åkte till Vilhelmina, träffade jag två utredare från DO. De håller påmed en utredning kring diskriminering av samer utifrån ett upplevelseperspektiv, dvs samers upplevelse av diskriminering. Jag är förvisso av den uppfattningen att det är individens upplevelse av diskriminering som är det centrala när det bgäller diskussioner kring diskriminering men jag kan tycka att de samtidigt gör det lätt för sig.

Jag kan också förvånas över en del av de frågor de ställde, eftersom de så tydligt var färgade av ett urfolksperspektiv. Ett exempel är när vi diskuterade rennäringens framtid och jag menade att samerna måste öka förädlingsgraden för att uppnå högre lönsamhet i sina företag. Då frågade de vad kommunen gjorde för att öka intresset för renkött och för att stödja utvecklingen av renskötselföretagen så att kan överleva eftersom de är grunden för sametnas överlevnad ur ett urfolksperspektiv. Jag har svårt att se detta som ett kommunalt ansvar. Detta borde åligga staten.

I övrigt var det ett intressant samtal med många tankeväckande perspektiv och idéer. Det finns onekligen en rad enkla saker vi kan göra för att exempelvis lyfta fram det samiska språket etc.

På konferens i Vilhelmina

Idag är jag på direktionsmöte i Akademi Norr. Vi håller den här gången till i Vilhelmina. På dagordningen finns denna gång bl.a den nya mål 2-ansökan och satsningen på kompetensutveckling inom turistnäringen och skapandet av ett Tourism Learning Area.

Vi bor på Hotell Vilhelmina. När jag checkade in på hotellet tyckte jag det var nåt himla bekant över killen i receptionen. Efter ett tag kom jag på att det var Björn, som jobbade på Silverhatten för en fyra år seda, sisådär. Nu är han en av ägarna till Hotell Vilhelmina tillsammans med sina systrar. Det är kul att se vilken uppryckning de åstadkommit här på hotellet. 

Underbara människor

En stor fördel med det uppdrag jag har är alla chanser man får att träffa spännande, trevliga, intressanta och fascinerande människor. Jag har mött en hel del fantastiska människor men det finns en del som sätter djupare avtryck och som hittar in i speciella vrår i hjärtat.


Den senaste tiden har jag mött ett par stycken. En som sedan tidigare fått en sådan speciell vrå i hjärtat, och som jag träffade igen i fredags och då påmindes om vilken härlig människa  det är, är Jokkmokks kommunalråd Anna Hövenmark. Hon utstrålar en speciell värme och innerlighet som bara gör mig varm i hjärtat. Hon är dessutom alltid positiv och det är en härlig egenskap. Anna är verkligen en människa sog hoppas kunna få lära känna bättre. Hon verkar ha levt ett spännande och intressant liv:-)

När jag var i Stockholm senast träffade jag Sofia OO. Det är också en människa som har en speciell plats i mitt hjärta. Hon är en härlig människa att prata med på djupet. Hon har också förmågan att sprida energi omkring sig och jag får alltid en kick när jag träffat henne. Sedan fick jag också chans att möta några av hennes vänner från Gävle. Det var tre helt underbara kvinnor helt enkelt. Det är Helena Nyman, Anna-Karin Ferm och Britt Matsson. Dessa kvinnor hoppas jag verkligen få chansen möta fler gånger. Det var en speciell dynamik i detta gäng:-)


Mail om traditionsljusstake

Fick följande mail häromdagen:

Hejsan!
De var inte lätt att finna dig eftersom jag glömt ditt namn..och nu så väntar jag med spänning om du kan hjälpa mig dvs om jag kommit rätt...

Jag såg ett tv program där jag tror att du medverkade i (är inte säker alls) Men där du visade upp en tradition som du hade med din familj till jul...att skriva i en bok om vilka som är tillsammans just den julen och om nått speciellt hänt och ha sedan tänt ett ljus, detta är nått som räckte i flera år.

OM det nu skulle vara så att de var du som viasde upp denna tradition, vart har du fått tag i det?!

Och om de inte var du så lär du tycka jag är galen...och då kan du ju kanske få ett gott skratt och sen glömma bort de hela... Men jag håller tummarna..

Mvh Lotta (en julgalen blivande mamma från Umeå)


Visst hade Lotta rätt i att jag visade upp den Traditionsljusstake som jag för en massa år sedan köpt hos Adolfströms Handelsbod. Det är en ljusstake i malm med ett stort blockljus och en liten bok med skinnpärmar där man skriver lite om varje jul. I vår familj har tradtionen blivit att vi skriver upp vilka som firat tillsammans, temperatur, väder och uppskattat snödjup. Vi skriver också upp om det är något speciellt, exempelvis kan man läsa att julen 2002 är första julen utan mormor och första julen med Linus, att 2003 var första julen utan pappa.

Nu vet jag inte om de fortfarande för sådana ljusstakar på Adolfströms Handelsbod. Ananrs så är det en verkligt fin tradition och något särskilt att samlas kring varje julafton. Det känns mycket högtidligt och stämningsfullt varje gång vi tänder detta ljus.

Amerikansk artikel om begravningen av Matvejev

Fick idag ett mail från Lars Gyllenhaal där han berättade om en artikel i den amerikanska historiska tidskriften Armchair General som de just publicerat angående Arjeplogstoryn under rubriken "Arctic POW Escape". Den hittar ni på nätet på www.armchairgeneral.com.

Observera att artikeln består av två sidor. När du läst första delen - klicka på "2" längst ner på första sidan så får du fram fortsättningen.

Viktiga små ord

Varför är vi alla så dåliga på att visa människor runt omkring oss hur mycket de betyder för oss. Ta till er av dessa visdomsord (naturligtvis signerade Nanne Grönvall):

Allt för sällan visar man för andra
Glädjen att dom finns där varje dag
Alla har behov utav att känna att man är nå't bra
Man håller ofta Viktiga Små Ord långt kvar där inom sig
Svårt att ge beröm och våga säga; "vad jag gillar dig!"

Att man älskar mat eller nåt annat
Det är nåt vi säger titt som tätt
Varför är beröm till sina vänner inte lika lätt
Man håller ofta uppskattande ord långt kvar där inom sig
Ge beröm till nån du tycker om och säg; jag gillar dig

Man håller ofta Viktiga Små Ord långt kvar där inom sig
Ge en kram till nå'n du tycker om och säg; jag gillar dig

Livet det måste levas live

Ibland behöver man en liten påminnelse om att ta livet som det kommer och vad som är viktigast i livet, nämligen att alltid vara närvarande i nuet. Här kommer en sådan från Nannes senaste skiva, även om texten denna gång bär signaturen Wille Craaford.

LIVET DET MÅSTE LEVAS LIVE

Ska man skratta eller falla i gråt?
Låt oss ta det efteråt
Ska man vända eller prova plan B?
Vad kan hända?
Vi får se

För lycka dansar jämt med lida väldigt tätt
Kvittrar sen ihop med kvida i duett
Så håll min hand tills det gör ont ibland

Livet det måste levas live
Ivrigt livligt levande live
Tugga gräset ta i trä
Yeah yeah yeah!

För livet det måste levas live
Vingligt slingrigt levande live

Även när vi går på knä
Yeah yeah yeah!

Ska man skrika eller viska diskret
Hålla käften?
ja vem vet
Ska man dansa eller sitta helt still
Ska man chansa?
ta en till

För inget är ju nåt som aldrig jämt blir klart
Vänder man på trams så står det faktiskt smart
Så håll min hand tills det gör ont ibland

Livet det måste levas live?

Möte kring åtgärdsplan för arbetsmiljön inom KS verksamhetsområde

Idag har vi haft möte i den arbetsgrupp som fått i uppdrag att ta fram förslag till åtgärdsplan utifrån den fördjupade internkontroll som gjorts inom Kommunstyrelsens verksamhetsområde. I den arbetsgruppen ingår jag själv, Elisabeth Bramfeldt (v) och Bo Wallin som kommunchef.

Vi har utarbetat ett förslag som kommer att presenteras för kommunstyrelsens arbtsutskott innan det också ska presenteras för de fackliga organisationerna så att de får en chans att tycka till innan kommunstyrelsen ska fatta beslut om åtgärdsplanen.

Jag tycker själv att det batteri av åtgärder som vi föreslår är bra på så sätt att vi inleder en process för att åtgärda de brister som påvisats i utredningen. En del förslag är sådana som kan genomförs direkt och andra är mer processinriktade. När åtgärdsplanen presenterats för KSAU kommer jag att återkomma och berätta om förslaget här.

Kaxig text med skön distans

En annan av Nannes underbara texter är den underfundiga och otroligt pricksäkra texten Pissenisse. Den tycker jag bara osar av sanningar samtidigt som den är läckert distanserad och kaxig. Vissa dagar känns det bara som om jag skulle vilja sätta på cd:n på max och vrålande sjunga med i texten.

PISSENISSE

Du kräver; ingen ska lägga sig i
Hur du väljer att leva ditt liv
Själv har du åsikter jämt om allt
Och lägger näsan i blöt konstant

För du tycks alltid veta bäst
Och nyfikenheten gör dig till en pest

Det här är mitt liv, min tid, oh-oh-oh
Jag kan ha rutig soffa och prickig gardin
Jag klär mig som jag vill,
Äter vad jag vill
Och röjer natten lång och festar till
Jag säger; Skit i vad jag gör, Pissenisse
Skit i vad jag har för mig
Skit, Skit, Skit i vad jag gör!

Du har ett skvaller och gnäll-begär
Om hur puckade andra är
Om du la ner samma energi
På vad du gör av ditt eget liv
Så hade världen sett bättre ut
Så ge dig för jag är inte du!

Det här är mitt liv, min tid...

Oj, oj, oj, tänk vad man vet
Oj, oj, oj, tänk vad man kan
Oj, oj, oj, tänk vad man vet
Oj, oj, oj, det är knappt sant
Tänk vad skönt att jämt ha rätt
Och aldrig fel på något sätt
Oj, oj, oj, oj, oj, vad vår besserwisser kan
Minsann

En mycket tänkvärd text

Nanne Grönvall har genom åren skrivit en rad höjdartexter. En av de starkaste är "Ännu en dag" som kom till i samband med hennes bröstcancer. Det är en hyllning till livet och en påminnelse om att ta vara på alla dessa nu:n som livet består av.

ÄNNU EN DAG

Allt vill jag hinna
För livet är otroligt stort
Jag vet, det är nu och här
För tiden går så väldigt fort

Fullmånen som lyser är häftigt att få se
Och regnet får så gärna ösa ner

Ännu en dag
Jag ska ge allt jag har
Och inte låta tiden bara gå
Ännu en dag
Och det känns ju rätt bra
Att njuta utav vardagen, trist och grå
Jag stannar upp och ler
Åt allting skönt jag ser
Tar ingenting för givet mer

Visst, kommer dagarna
Då allt känns tungt som bara den
Jag vet att saker händer fort
Men kan förändras sen igen

I många mörka stunder finns ljuset ändå där
Och jag är bara glad att jag är här

Inte lätt hinna vara sjuk

Idag skulle jag ha behövt stanna hemma och kurera min förkylning. Åkte till kontoret för att justera protokollet från Kommunstyrelsemötet i måndags och tänkte sedan bara göra undan det akutaste och sedan åka hem och inta ryggläge igen. Men hur lätt är det på en skala...

Nej då, det slutade ju som jag borde förstått att det skulle sluta. Jag har varit här hela dagen med hosta och feber. Det är ju inte bra det alls egentligen.

Och det är ju oerhört dumt av en själv också. För det är i slutändan ingen som tackar en för att man suttit på jobbet en hel dag sjuk. Det är ju dessutom inget gott föredöme för de anställda heller. Sjuknärvaro är ju inget som man alls ska uppmuntra.

Men men... så är det i alla fall. Och sjukt dumt är det!

Ryktena går...

Ibland fascineras jag av Arjeplog och de rykten som florerar här. Fick höra idag att min resa i veckan till Göteborg skulle ha gått på kommunens bekostnad som en tjänsteresa. Detta är totalt fel! Den bekostas helt och hållet av TV, såväl alla resor som hotell. Man kan ju ibland undra varifrån alla illvilliga rykten kommer! Men det är väl någon som är ute efter att svartmåla och smutskasta mig.

Men jag välkomnar alla som vill få detta bekräftat att ta kontakt med ekonomikontoret på kommunen så att de kan bekräfta att inga kostnader för denna resa belastar kommunen.

För att ta del på alla rykten så kan jag berätta följande:
Jag var nere i Göteborg på inspelning av ett TV-program. En frågesport i kanal9. Detta bekostades av produktionsbolaget, vilket för övrigt är detsamma som gjorde Postkodmiljonären. De betalar resa och hotell.
Själv har jag ansökt om tjänstledighet för detta (även om det egentligen är tveksamt om man kan vara tjänstledigt från ett förtroendeuppdrag). Men jag kan ana vad som spökar. Eftersom jag ville vara tillgänglig så mycket som möjligt så knappade jag ur min telefon som tjänsteresa i stället för semester. Då vet folk att de kan ringa till mig fastän jag är bortrest, vilket de flesta undviker om de får beskedet att jag är på semester. Och då tar man genast chansen att tolka detta som att kommunen står för resan också. Endera rör detsig om ett missförstånd eller så vill man tolka det till något negativt i syfte att misstänkliggöra mig.

På grund av att jag blev sjuk i Göteborg, och blev liggande på hotellet i feber så är delar av frånvaron i form av sjukfrånvaro i stället för tjänstledighet.

En annan sak jag fått höra
är att kommunen skulle fått bekosta en privat flygresa till Stockholm i förra veckan. Det skulle ju vara så mycket enklare om folk ställde frågan rakt ut så att de kunda få en förklaring i stället för att skapa sig egna bilder och tro det värsta om allt och alla hela tiden. Saken var nämligen att jag sedan lång tid bokat en privat resa till Stockholm för att se Nanne Grönvalls show. Denna bokade jag när Skyways släppte sina billiga biljetter tidigt i höstas och således var biljetterna inte ombokningsbara på något sätt..

Sedan för några veckor sedan så visade det sig
att Jämställdhetsdelegationen i Norrbotten bjöd in till ett viktigt jämställdhetsseminarium i Luleå. Det beslutades att vi skulle skicka ner ett antal människor på denna konferens eftersom den handlade om kopplingen mellan jämställdhet och tillväxt. Jag konstaterade helt enkelt att jag inte kunde åka på konferensen eftersom jag hade bokat in resan till Stockholm och skulle förlora denna biljett om jag skulle åka på konferensen. Detta skulle ju således att jag skulle ha förlorat biljetterna båda vägarna eftersom ingen av biljetterna var ombokningsbara.

Efter många diskussioner hit och dit så kollade vi upp vad en biljett från Luleå till Stockholm skulle kosta och eftersom den skulle landa på omkring 800kr så gjorde jag och Lena S den bedömningen att det inte var en orimlig kostnad (för ersättningsbiljetten)för att se till att även politiken i Arjeplog skulle vara representerad på denna konferens. Hade vi skickat någon annan politiker så hade kostnaden blivit högre enbart för dagsarvodet. Det rör sig således inte om att kommunen betalar biljetten och jag kommer undan biljettkostnaden. Biljetten som jag inte kunde använda pga deltagandet på konferensen hade jag ju redan betalt. Det var således enbart en ersättning för den biljett jag inte kunde nyttja. Alternativet hade varit att skicka någon annan politiker på konferensen så att jag kunde nyttjat min egen biljett från Arvidsjaur eller att ingen politiker åkt på konferensen.

Med det här tjafset så hade jag i backspegeln valt bort konferensen och i lugn och ro åkt på min egen biljett. Då hade jag ju dessutom sluppit åka till Luleå klockan sex på morgonen. Men det är inte lätt att veta i alla lägen vad som är bäst. Och man kan ju också konstatera att det som är bäst inte alltid är det som andra tycker är bäst.

Men en sak har jag i alla fall lärt mig. Tänk efter vad alla kan tro som värst - och flerdubbla det! Ta sedan ställning till vad du ska göra utifrån detta scenario. Då kanske man kan komma i närheten av vad vissa människor tycker och tänker.

Däckad av förkylning

Jaha så har då höstförkylningen slagit till med full kraft. Kände mig hängig igår och snorade lite men så farligt var det inte. Men idag så har förkylningen blommat ut ordentligt. Har fått feber och snuvan är verkligen besvärlig. Det rinner konstant ur näsan. Dessutom har jag ont i hela kroppen. Men influensan ska ju inte vara på gång ännu så det måste vara en vanlig förkylning.

Invandraren av Bosse Parnevik

En kom hit för att fly från nöden
en kom hit för att undgå döden
en kom hit, av terror tvungen
en kom hit för att gifta sig med kungen.
Dom är tyskar, iranier, greker och turkar
mest är dom snälla, andra är skurkar
en del är ärliga, andra skumma
en del är genier, andra är dumma.
Mest är dom fredliga, andra vill slåss
med andra ord: dom är precis som oss!

Med fel och brister, tuffa och mjuka
fast inte lika avundsjuka...
Vissa är färgade, andra är arier
som köper sin bruna färg i solarier
vissa är svarta, andra gula
vissa är vackra, andra fula
men fast dom ibland av en annan färg é
är dom precis som vi i Sverige
och när dom vill jobba här är tacket
- ni får inte jobba än, för facket!

En del är båtfolk från Vietnam
som inte kan sjunga "We shall over come"
som inte kan "rulla di rulla" som vi
och dom blir sällan så fulla som vi.
En del är mera judar än vi
en del har andra gudar än vi
en del söker lugnet i stället för bråket
det enda vi svenskar kan bättre - är språket!
Det sägs att vi stammar från Adam och Eva
som inte var svenskar - men ja må dom leva!

Parneviks dikt

Tack Johan för att du skickade dikten!

Jag hoppas att du och Illona har det underbart nere i Eilat!

Skulle verkligen vilja byta snön och kylan mot sol, värme och bad!

Kommunstyrelsemötet angående flyktingmottagning

Idag hade vi extra KS angående mottagande av ensamkommande flylktingbarn. Det var ett mycket bra möte och jag upplevde att samsynen var stor kring denna fråga. Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att uppdra till kommunstyrelsen att sluta avtal med Migrationsverket om mottagande av flyktingbarn.

Kommunstyrelsens förslag till beslut blev detta:

 • Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
 • Uppdra till kommunstyrelsen, med möjlighet till vidaredelegation till kommunstyrelsens arbetsutskott, att sluta avtal med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande flyktingbarn innan årsskiftet 2007-2008.
 • Kommunstyrelsen får i delegation att avgöra omfattningen på mottagandets storlek, men att detta får uppgå till högst 20 platser med 25% av dessa platser avsatta till asylplatser.
 • Verksamheten med mottagande av ensamkommande flyktingbarn ska sortera under kommunstyrelsen.
  Uppdra till kommunstyrelsen att till februarifullmäktige återkomma med investeringsärende för ombyggnaden av lokaler på Öberga förskola för mottagandeverksamheten, samt presentera tillfälliga lösningar i avvaktan på att ombyggnation kan färdigställas.
 • Uppdra till kommunstyrelsen att till februarifullmäktige återkomma med förslag på justering av budgeten för denna verksamhet med en nettoram på 0kr, dvs ingen nettokostnad för kommunen.
  Uppdra till KFU-nämnden att se över sitt prognosticerade lokalbehov för förskoleverksamheten och utarbeta plan för hur ett ökat platsbehov ska kunna tillgodoses utan nyttjande av Öberga förskolas lokaler fr.o.m hösten 2008.
 • Uppdra till kommunstyrelsen att skyndsamt påbörja personalrekrytering så snart som avtal med Migrationsverket kunnat tecknas.
 • Uppdra till kommunstyrelsen att vid februari månads fullmäktige återkomma med förslag till hantering av generellt flyktingmottagande.
 • Besluta om omedelbar justering av denna fråga.

Kommunstyrelsen beslutade vidare att inleda rekrytering av föreståndare för verksamheten och flyktingkoordinator för kommunen. Dessa tjänster tillsätts under förutsättning att fullmäktige beslutar om mottagande vid fullmäktigemötet i november.


Simmade i alla fall i morse

Tog mig iväg i morse och simmade femtio längder. Det blev ju i alla fall 1250 meter. Bättre än ingenting och otroligt skönt att inte falla för frestelsen och skippa simningen bara för att det skulle bli en stressig dag.

Känslan när man väl kommit igång är underbar. Då är det skönt att ha tagit sig förbi hindren man själv byggt upp!

Stressigt med morgonsim imorgon

Vissa dagar är det mer stressigt än andra att hinna med att morgonsimma. Imorgon är det verkligen en sådan dag. Men jag måste bara ta mig dit och simma. I förra veckan missade jag ju måndagssimet pga att jag var så förkyld, onsdagssimet pga jämställdhetskonferensen i Luleå och i fredags var jag ju också bortrest.

I morgon ska jag ju visserligen ha gruppmöte inför det extra kommunstyrelsemötet redan klockan åtta, så då kan jag längst simma till halvåtta, annars kommer jag försent. Ska ju hinna förbereda förmötet också. Sedan är det KS som måste vara klart till tolv för då har jag lunchmöte med en man från Längmanska fonden kring företagsutveckling. Och när det är klart så ska jag kasta mig iväg igen ut på resande fot.

Och då kommer jag säkert att glömma badkläderna i bilen...

Men jag får inte banga detta morgonsim så är det bara. Lätt att falla ur den goda vanan då!

Extra kommunstyrelsesammanträde imorgon ang flyktingmottagande

I morgon hålls ett extra kommunstyrelsesammanträde inför kommunfullmäktige den 26/11. Detta för att behandla frågan om vi ska föreslå kommunfullmäktige att säga ja till att ta emot ensamkommande flyktingbarn och eventuellt också säga ja till generellt flyktingmottagande.

För egen del ser jag det som självklart att vi redan idag kan säga ja till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det tycker jag, och Socialdemokraterna, att fullmäktige kan säga ja till redan den 26/11. Frågan om generellt mottagande anser jag att man kan vänta med till februarifullmäktiget om det inte finns särskilda skäl som gör det fördelaktigare att sluta avtalet innan nyår. Men idagsläget ser jag inga sådana skäl.

För min del ser jag det som självklart att vi även ska ta vårt ansvar för det generella flyktingmottagandet också, nu när vi har infrastrulkturella förutsättningar för att klara det.

Bosse Parneviks dikt om flyktingar

På flyget hem från Stockholm idag så träffade jag Mats Abrahamsson. I fredags hade han varit och sett Bosse Parneviks show på Maxim. Han berättade att Bosse Parnevik läst en dikt som han skrivit för ett tjugotal år sedan som handlade om flyktingar och som Bosse själv tyckte var lika aktuell idag som då.

Denna dikt ska tydligen, enligt Bosse Parnevik, finnas uppsatt i många lärarrum runt vårt land.

Nu är jag på jakt efter denna dikt och hoppas att någon av er vet vad den heter, eller har den och kan skicka den till mig. Jag är så nyfiken på den eftersom Mats tyckte den var så otroligt tänkvärd. Jag funderar på om det kan vara något att inleda debatten om flyktingmottagandet som kommer på nästa fullmäktige.

Socialdemokraternas framtidsdagar

Det verkar som om våra framtidsdagar i Stockholm har varit en lyckad tillställning med intressanta och framåtsyftande diskussioner. Pratade med en kompis idag som hade snackat med Mona efter detta och hon hade varit jättenöjd med både innehåll, diskussioner och utfall.

Det är viktigt att vi kan hålla fokus mot framtiden och presentera vårt alternativ till dagens politik och komma bort från det ensidiga gnäll som vi haft så lätt att fastna i hittills. Ska vi vinna nästa val ska vi göra det på att väljarna väljer vår framtidsvision - inte på att de väljer bort alliansens vision om Sverige. Vi ser ju hur det går när väljarna väljer bort i stället för att de väljer!

Nannes show på Börsen

Jag måste bara säga det direkt: Fantastiskt vilken scenmänniska Nanne är!!!

Det var totaljärnet från början till slut. Det är energi, innerlighet, kaxighet, självdistans och naket utlämnande i en otroligt tilltalande mix.

Hon varvar låtarna från den nya skivan med de flesta av sina stora hits och blandningen gör att det inte blir några döda partier alls i föreställningen.

Det starkaste ögonblicket i hela föreställningen är när Nanne sjunger den mycket vackra "Ännu en dag" efter att ha talat om sin bröstcancer och känslorna ett sådant besked väcker. Då går det kårar och ilningar utefter hela kroppen. Det är ett "Hallelujamoment" som Kishti Tomita skulle ha sagt.

Men visst är det Avundsjuk, Jag måste kyssa dig, Pisse-Nisse och Håll om mig som är de delar av showen där pulsen slår som hårdast och stämningen är högst!

En show ska också vara godis för mer än bara öronen och det har Nanne och company också tänkt på. De frekventa klädbytena och hennes distans till dessa kläder gör att man bara väntar på nästa klädbyte med pirrande förväntan. Och man blir inte besviken!

SÅ har ni vägarna förbi huvudstaden. Ta chansen och se Nannes show. Det kommer ni att leva på länge!

Ursäkta avsaknaden av blogginlägg de senaste dagarna

Jag har varit bortrest sedan i onsdags kväll och har tyvärr inte haft möjlighet uppdatera bloggen då jag lyckades få min kompis Fredriks dator att haverera. Detta var minst sagt en plump i protokollet och stör mig enormt. Inte för att jag gjort nåt som orsakat att den havererade men för mig räcker det mer än väl att den havererade när jag höll på med den.

Men jag ska se till att bättra mig. Även om det kommer att bli hackigt i början av denna vecka också eftersom jag är på resande fot imorgon eftermiddag och tisdag också. Och imorgon på dagen är det möten hela dagen så det kan bli tajt att hinna med imorgon. Men jag hoppas åtminstoen hinna rapportera om KS-behandlingen av frågan om flyktingmottagandet.

Länkar till utredning kring flyktingmottagande

Här är länken till Mats Björks utredning.

Här hittar ni information från Migrationsverket om ensamkommande flyktingbarn.

Angående minikraftverk i Sälla

Vi fick det här mailet med många tänkvärda synpunkter:

Hejsan!

Hör på radio och läser i tidningar om ett tilltänkt kraftverksbygge vid strömmarna......

Inte ett ljud hörs från något håll om att det inte är någon lysande ide! Vad sysslas det med i Arjeplog?

Är ni med i allmänningen hela högen eller?

Ni har ett av landets bästa fiskevatten runt knuten också tänker ni spoliera det!!

Ni har inte tänkt på hur mycket fisket i strömmarna drar in till alla handlare, campingnätter osv.osv.?????


Att ett kraftverk INTE påverkar fisket måste ni väl förstå är rent skitsnack!!

Lägg fram ETT ENDA exempel i världen där vattenkraft INTE påverkar ett fiskevatten negativt.....nä just det, något sådant finns inte!!

Att då herr Björk med anhang skulle lyckas med den bedriften ter sig väl lite långsökt, eller hur??


När fisken ska vandra mellan sjöarna tex. så kommer den att stå och hoppa vid utloppet från kraftverket och inte komma nånnvart, precis som i Sikfors-piteälven och på MÅNGA MÅNGA andra ställen.


Att inte minimitappniingen påverkas är väl bra......

Men alla som fiskat i strömmarna under några år vet mycket väl att det ALLTID är mer fisk vid högre vattenstånd.

Vad händer då?

Jo, fisken går givetvis upp i strömmarna för lek, även vid lågt vattenstånd men om det blir "lite" fisk under resten av sommarn i strömmarna så kommer givetvis fiskarna att vänta på den lekvandrande öringen på hösten och fisketrycket blir ännu mer koncentrerat på lekfisken än vad det är nu!

Varför skulle det bli mindre vatten i strömmarna vid högre tappning? Vad tror ni vattnet "används" i första hand till, sportfiske eller vattenkraft? Svaret är ganska givet eller hur?


Man tror knappt det är sant när man läser om dessa planer, men vad som är värst, kraftverksplanerna eller att man inte hör några protester det vetefan!

Men som sagt, allmänningsmedlemmarna är väl ganska många, även inom Kommunhusets väggar!


Nej, ta nu och skärp er och se till att dessa planer läggs på is på obestämd framtid, något har väl ni som inte är allmänningsmedlemmar att säga till om!


Mvh. Jonas Karlsson.

        Trogen Arjeplogsbesökare!

Mats Björk, vår tillförordnade tekniske chef svarade:

Hej Jonas och tack för ditt email.


Som information avseende frågan, kan jag informera dig om att ärendet precis landat på kommunen och är på väg in i vår beredning. Dels kommer kommunens Miljö- Bygg- och Räddningsnämnd avge yttrande till miljödomstolen i frågan. Denna process har de facto startat just idag i och med MBR nämndens första beredning av frågan. Våra tjänstemän med ansvar för plan-, byggfrågor samt miljöfrågor har således just påbörjat att formera sitt förslag till yttrande.


Vad avser Kommunstyrelsen så är den det organ som representerar kommunen i rättsliga processer. Frågan kommer att behandlas i Kommunstyrelsen på måndag den 5 november. Den primära frågan då kommer att vara av vem och hur som kommunens ställningstagande skall formuleras.


Jag kan dock inte nog understryka att Arjeplogs kommun ser Arjeplogsströmmarna och den fantastiska öringstammen i dessa, som den kanske viktigaste resursen i Arjeplogs centralorts närhet. Dels ur aspekten livskvalitet för oss som bor här, och dels och inte minst den ekonomiska aspekten för besöksnäring och handel i Arjeplog.


Sammanfattningsvis kan jag intyga att vi ser allvarligt på fråga och kommer bevaka den intensivt.


Med vänlig hälsningMats Björk

Ekonomichef, t.f. Teknisk chef


ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN OCH GENERELLT FLYKTINGMOTTAGANDE

Igår kväll höll vi hearing för de politiska partierna angående ett eventuellt mottagande av ensamkommande flyktingbarn och ett eventuellt generellt flyktingtmottagande. Mötet var relativt välbesökt och samtliga partier som finns representerade i kommunfullmäktige fanns närvarande. Ekonomichef Mats Björk, kommunchef Bo Wallin och flyktingkoordinator Anita Rönnebro gjorde en mycket bra genomgång av förutsättningarna för ett eventuellt mottagande.

Den sammanställning som Mats Björk gjort kring de ekonomiska och infrastrukturella förutsättningarna för ett mottagande kan ni få om ni mailar mig. Dokumentet är på 11 sidor så jag kan tyvärr inte lägga upp det här. Har bett IT-enheten lägga upp den på hemsidan och då kan jag lägga ut länken här.

Kommunstyrelsemöte måndag 5/11

Så här ser föredragningslistan ut för KS på måndag:

Plats:            Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka


Tid:               Måndagen den 5 november 2007, kl 9.00


Kl 9.00         Lars-Gunnar Burman, Tekniska kontoret, om skyddsplaner för vattentäkterna i Arjeplog och Laisvall.

Kl 13.00       Personal Partner om rapporten - Arbetsförhållanden vid kommunledningens förvaltning i Arjeplog.

Kl 14.00       Marcel Berkelder om energiplan.

Se bifogad rapport "Hur framskrider den kommunala planeringen för en hållbar utveckling?"

                     

Offentligt möte

Allmänheten hälsas välkommen att närvara vid Kommunstyrelsens sammanträde,
punkterna 1 - 39.

                                                                                                                                            Sida

  1. 

Val av justerare samt tid och plats för justering
  2.

Kvartalsrapport, januari - september 2007, kommunstyrelsens verksamhetsområde


2007/277 KS 042

____

  3.

Kvartalsrapport, januari - september 2007


2007/278 KS 042

____

  4.

Kostnad för förbättrad snöröjning i villakvarteren


2006/324 KS 314

____

  5.

Investeringar 2007, Omfördelning KFU-nämnden


2007/22 KS 041

____

  6.

Medfinansiering (Mål-2) till ESIS (Elektronik System - ett regionalt Innovations System)


2007/270 KS 145

____

  7.

Restaurering av tennisbanan vid Sporthallen


2006/231 KS 041

____

  8.

Ägartillskott till akuta reparationsbehov inom Stiftelsen Arjeploghus


2007/186 KS 042

____

  9.

Medel till förstudie av samebykansli för samebyarna inom Arjeplogs kommun


2007/239 KS 820

____

 10.

Bidrag för projektet Inventering av samiska organisationers arkiv


2007/238 KS 869

____

 11.

Turistbyråverksamhet


2006/235 KS 041

____

 12.

Servicegarantier, kommunstyrelsens verksamhetsområden


2007/219 KS 041

____

 13.

Utredning köksorganisation


2007/68 KS 293

____

 14.

Utredning av organisation för samordnad teknisk förvaltning.


2005/96 KS 055

____

 15.

Ställningstagande om vindkraft på Uljabuouda, andelslösning


2001/401 KS 879

____

 16.

Rapport - Arbetsförhållanden vid kommunledningens förvaltning i Arjeplog


2007/55 KS 026

____

 17.

Redovisning av övertid, 2007-01-01 - 2007-06-30: Redovisning från nämnderna


2006/23 KS 020

____

 18.

Skyddsplan för Arjeplogs ytvattentäkt i Hornavan


2006/85 KS 341

____

 19.

Skyddsplan för Arjeplogs kommuns grundvattentäkt i Laisvall


2006/84 KS 341

____

 20.

Remiss: Åtgärdsprogram för fjällräv


2007/269 KS 434

____

 21.

Remiss - Begäran om synpunkter angående förslag till Program för regional kulturmiljöövervakning i Norrbottens län


2007/251 KS 871

____

 22.

Remiss - Betänkandena Hamnstrategi - strategiska hamnnoder i det svenska godstransportsystemet (SOU 2007:58) och Strategiska godsnoder i det svenska transportsystemet (SOU 2007:59)


2007/274 KS 559

____

 23.

Remiss - Banverkets rapport Ett strategiskt nät av kombiterminaler - intermodala noder i det svensak godstransportsystemet i tryckt version samt av betänkandet Strategiska godsnoder i det svenska transportstystemet - ett framtidsperspektiv (SOU 2007:59)


2007/273 KS 537

____

 24.

Remiss - SOU 2007:72 Kommunal kompetens i utveckling


2007/285 KS 100

____

 25.

Riktlinjer för hemsidan och webredaktionens uppdrag och befogenheter


2006/140 KS 005

____

 26.

Telefonpolicy för SAMSA, Arjeplogs, Arvidsjaurs, Malå och Sorsele kommuner


2006/158 KS 106

____

 27.

Principer för protokollskrivning i kommunstyrelsens arbetsutskott


2007/101 KS 100

____

 28.

Sammanställning av bostadsenkät


2007/35 KS 293

____

 29.

Avstängning av Skeutvägen


2007/282 KS 318

____

 30.

Kommunchefens rapport____

 31.

Ekonomichefens rapport____

 32.

Tekniske chefens rapport____

 33.

Delegationsbeslut - förvaltningsassistent Tekniska kontoret____

 34.

Delegationsbeslut - kommunchef____

 35.

Delgivningar____

 36.

Anmälan av beslut, näringslivsnämnden____

 37.

Anmälan av beslut, kommunstyrelsens arbetsutskott____

 38.

Kommunstyrelsen: Verkställda uppdrag för perioden 2007-08-01 - 2007-09-30____

 39.

Kommunstyrelsen: Ej verkställda uppdrag för perioden 2006-01-01 - 2007-09-30____

 40.

Information
Stolt

I morse simmade jag två kilometer. Men det känns också i kroppen. Men det är också en härlig känsla också. Känns också fånigt stolt över det. Inte helt moget men ändå.

I veckan har jag bara kunnat simma två morgnar. I nästa vecka hinner jag bara simma på måndag, och då en kortare tid eftersom vi har kommunstyrelsemöte.

hits