Lugnetskolan som föreningslokal

Jag tycker det är superintressant att, under tiden som man undersöker vad man ska göra med Lugnetskolan, använda den som förenings- och fritidslokal. min förhoppning var att redan idag kunnat sätta mig ned med Bosse Johansson i KFU-nämnden och gå igenom detta. Det är ju hans område så det är viktigt att han får hålla i processen.

Jag ser det som ett ypperligt nyttjande av en lokal som ändå ska varmhållas. Den skulle fungera perfekt för UNF-verksamhet och liknande fritidsaktiviteter för såväl ungdomar som äldre.


Möte med tjänstemän på Länsstyrelsen

Idag hade jag en träff med tjänstemännen Ivar Lidström och Ola Rörling från Länsstyrelsen. Det var ett mycket positivt möte som handlade om Arjeplogs kommuns utveckling, Swedish winter Test Region, biltestverksamheten i allmänhet och i synnerhet i Arjeplog.


Jag tog också tillfället i akt att diskutera den samverkan som vi försöker få till stånd mellan A-kommunerna, Malå och Sorsele och vårt behov av samordningsinsatser för detta. De verkade genuint intresserade och lovade ta med sig frågan och fundera över den.


Jag tog också upp de utvecklingstankar vi har och framförallt de tankar som finns kring ett gemensamt näringslivsutvecklingsprojekt mellan kommunen och företagarna. Från Länsstyrelsens sida förde man fram en del tankar de hade kring hur man ska kunna stimulera näringslivsutvecklingen i ett längre perspektiv.


Jag är mycket nöjd med dagens möte och känner att samtalet hade bäring på framtiden och kommer att resultera i någon form av konkreta åtgärder och en god samverkan med Länsstyrelsen.


Trafiksituationen på Strömvägen

I en tidningsartikel i Piteå-Tidningen tas trafiksituationen på Strömvägen upp. Denna fråga har diskuterats såväl i budgetberedningen som i kommunstyrelsen. Olika lösningar har diskuterats. Det har handlat om timglashållplats för bussar, fartgupp, olika lösningar med schikaner och även en avstänging har diskuterats.

Enligt de uppgifter jag fått kommer fartgupp att anläggas under någon av de närmaste veckorna. Detta som ett första led i en lösning.


Ambulansförarverksamheten i Arjeplog

Vid måndagens fullmäktigesammanträde behandlades frågan och jag företrädde den uppfattning som partiet vid sitt medlemsmöte slagit fast och som gick ut på att Räddningstjänsten ska ta över verksamheten för att värna tryggheten och säkerheten. Partiets medlemsmöte slog också fast att ambulansverksamheten ska ses som en del av den samlade vårdkedjan och därför ska bedrivas i offentlig regi.

De övriga partierna sade nej till att kommunens räddningstjänst ska utföra dessa tjänster. Ni kan läsa mer i följande
tidningsartikel publicerad i Piteå-Tidningen:

anders akvarium

Har äntligen fått en bild från Anders på hans akvarium. Tycker det är oändligt vackert.
saltvattensakvarium


Regionförstorning

Vet inte alls vad jag ska tycka om förslaget på regionförstoringar. I många fall behövs det större regioner för att klara uppgifter, i vissa fall är regionerna för stora redan idag pga avstånden. Det senare gäller främst i Norrland med våra avstånd. Frågan är bara var man hittar balansen, eftersom Norrbottens folkmängd är för liten för att man ska ha en massa som klarar av en del uppgifter.

Försöker analysera mig själv hur mycket som beror på ren ryggradsreaktion med oro för hur mycket vi ska slukas upp av Västerbotten. Det rör sig säkert om en stor del av varför jag reagerar som jag gör. Samtidigt så vill jag bryta länsgränsen genom samverkan så jag känner mig ytterst ologisk i denna fråga.

Dags att säga GODNATT

Måste ta mig i kragen nu och logga ur. Ni får ha det så bra. Imorgon blir det minimalt med bloggande eftersom jag inte kommer åt en dator förrän sent på vällen. Detta säkert till herr Asps stora tillfredsställelse!!!

Hatar att packa

Jag blir alltid så irriterad på mig själv när jag måste packa. Skjuter upp det så länge det bara går. Likaså idag. Har inte börjat än.

Kolla in Peraa:s blogg

Ni måste kolla in peraa.webblogg.se

Får en känsla att han är en tävlingsmänniska,
ut i fingerspetsarna den gode herr Asp. Han verkar se det som en kamp att ligga högre på listan över aktivaste bloggarna. Han kontaktade till och med de ansvariga och frågade vad den listan grundar sig på... Då är man taggad!

Tor Israelsson

Det gläder mig verkligen att höra att Tor, kommunalrådet i Sorsele, blir stadigt bättre! Det känns verkligen skönt. Han är en underbar människa!

Sorseles nya kommunalråd

Träffade Sorseles nya kommunalråd, Sonja Näsström, som vikarierar för Tor Israelsson under hans sjukdom. Hon verkar redig och trevlig. Jag är övertygad om att samarbetet med henne kommer att fungera mycket bra.

Busstationen i Arjeplog

Det strömmar fortfarande in nya förslag ¨på placering av busstationen. Det är viktigt att konstatera att omnyggnationer i redan befintliga lokaler blir kostsamma. Men alla förslag gås igenom och övervägs. Det senaste förslaget var Lugnetskolan. Men det upplever jag som orealistiskt eftersom det skulle bli stora ombyggnationer och den byggnaden är ju nyrenoverad och kan för andra verklsamheter nyttjas i befintligt skick.

Samverkansseminariet i Malå

Det är sällan man känner sig så nöjd som efter ett seminarium som jag kände idag när vi åkte hem. Det har varit ett seminarium som bedrivits i en mycket positiv anda och som jag upplever har lagt en mycket bra grund för att kunna utveckla samverkan mellan våra kommuner.

Jag var orolig för hur tjänstemännen skulle ta dessa samverkansdiskussioner eftersom ddet varit mycket lite information i förväg kring detta. Men jag är positivt överraska, och stolt över våra tjänstemän som är så profesionella och öppna för diskussioner. Tjänstemännen från Arjeplog hade nog ett litet försprång eftersom vi varit mer öppna med diskussionerna här och informerat mer än i de övriga kommunerna.

Nu kommer vi att gå vidare och söka finansiering till en samordnare och en förstudie för vi upplever alla att det kommer att behövas för att inte processen ska gå i stå. Dessutöver kommer tjänstemännen att arbeta vidare i grupper med möjliga samverkansområden.

Oj vad jag var trött

I morse när jag steg upp halv sex var jag otroligt trött. Jag är ju dessutom hopplös på så sätt att om jag vet att jag skla upp tidigt så kommer jag i säng sent. Detta trots att jag nu under flera veckors tid däckat vid halv elva nån gång. Näää nu klämde jag till med halv ett nånting.

Nackdelen med att bo i glesbygd

Är resorna...

För att vi ska hinna till Malå i tid
imorgon så avgår bussen redan klockan sju. Det känns tungt, även om det inte är så blodigt tidigt.

Seminarium om samverkan

Imorgon har Sorsele, Malå, Arvisdajur och Arjeplog anordnat ett seminarium kring mellankommunal samverkan i Malå. Syftet med dagen är att hitta möjliga samverkansområden mellan våra kommuner och att speeda upp tempot i arbetet så att vi kommer till skott. Från varje kommun deltar tre politiker samt representanter för de olika kommunala verksamheterna. Större delen av dagen kommer att ägnas åt grupparbeten där politiker och tjänstemän sitter förvaltningsvis ochska diskutera vilka konkreta samverkansmöjligheter finns inom de specifika verksamheterna.

Vi kommunalråd kommer också att redovisa de politiska ställningstaganden  och överväganden som ligger till grund för samverkansarbetet. Detta för att skapa en djupare förståelse inom våra organisationer till varför detta arbete är såväl nödvändigt som önskvärt.

Bosse Ringholm i blåsväder

Jag måste börja med att konstatera en sak. Det är en prestation av Bosse Ringholm att hamna i blåsväder. Med den utstrålning, energi och mediala tillgångar som han har är det fantastiskt att han ens märks. Jo, det dryper av ironi här och det står jag för. Han är säkert en av våra mest kompetenta mministrar men ack så tråkig. Lite uppfriskande känns det då att han lyckas skapa intresse omkring sin person.

Att sedan uttalandet var sällsynt korkat för att komma från en minister är ju en sak i sig. Man måste ju helt enkelt tänka sig för vad man säger, och speciellt fundera på om man menar det man säger. Det känns inte helt trovärdigt att sedan förneka att man menar det man sagt. Varför börjar det här nästan låta som Tage Danielssons monolog om kärnkraftsolyckan i Harrisburg. Den monolog där han konstaterat att olyckan är så osannolik att den nog inte hänt.

Tilde och A-M åker hem

Imorgon åker min syster Anna-Maria och hennes dotter Tilde hem till sig. De har varit här en vecka nu och det kommer att kännas jättetomt när de åkt. Det är så mysigt att ha dem här. Jag och min syster står varandra mycket nära och det känns långt till Umeå.

Ikväll badade jag med Tilde men hon var lite för trött så hon var lite grinig. Innan dess var vi och hälsade på L-G, Calle, Patrik och Mattias. Ingela var p föräldramöte. Calle är så charmig och gullig. (Han blir två år i januari). Det är alltid lika hjärtskärande när man åker och han ropar på en ända till man stängt dörren.

Budgetläget 2006

Sedan vi avslutade första budgetberedningsveckan så har det kommit en ny prognos för skatter och bidrag. Detta försämrar budgetläget inför 2006 med 800 000kr ungefär. Det innebär att budgeten för 2006 nu är nere på ett resultat på 676 000kr vilket är alldeles för lite. Därför kommer budgetberedningen att tvingas göra stora insatser för att skära ytterligare och få ner kostnadsmassan.
Sprit- och ölsmuggling

Såg delar av kvällens Debatt i Kanal 1 i SVT. Blir förskräckt över vilka mängder sprit- och öl som förs in i landet. Reagerade häftigast över nissen som hävdade att han skulle ha kräftskiva för 300 personer. Nej, det är dags att ta krafttag så man kommer till rätta med problemen.

Underbar arbetsplats

Nog har man en fantastisk förmån som har en arbetsplats som Tingsbacka. Det är en otroligt bra stämning här och man kan ha otroligt roligt när man sitter i fikarummet. Det är en massa mysiga människor som jobbar här.

Vänsterpartiet och budgetdisciplinen i KFU

Jag är förskräckt över det yrkande som Vänsterpartiet idag lade i KFU-nämnden. De föreslår att KFU-nämnden ska få full kompensation i form av ramökningen för de budgetavvikelser som uppstått i KFU till följd av att den av fullmäktige lagda budgeten inte följts.

Slutsatsen måste bli att om Vänsterpartiet får makten efter nästa val så är det fritt fram för alla verksamheter att fullständigt skita i de ekonomiska ramarna. Då kommer Arjeplogs ekonomi att befinna sig i fritt fall!

Givande möte med ABF kring hälsofrågor

Mötet med ABF var oerhört givande. Det handlar om ett långsiktigt projekt, ur ett folkhälsoperspektiv, där man ska sträva efter att aktivera den enskilde att ta tag i sin livssituation för att förbättra det egna välbefinnandet. Lisa Groth,ABF regionalt, och Inger Burman,  ABF lokalt, har skissat upp ett mycket intressant projekt som jag kommer att verka för att kommunen går in i.

Tanken är att genom att erbjuda "prova på-dagar" med hälsorelaterade aktiviteter kunna stimulera den enskilde att börja med olika aktiviteter på den egna fritiden. "Prova på-dagarna" ska rikta sig till alla medborgare i kommunen och där ska finnas ett utbud av föreläsningar och gratis "prova på-aktiviteter".

Jag tycker idén verkar mycket bra och jag är övertygad om att man genom sådana här dagar kan locka fler att delta på aktiviteter.

Tanken är att aktiviteterna i en fortsättning ska bedrivas i studiecirkelform och att den enskilde självklart då ska stå för den egna deltagaravgiften.


Hälsolyftet

Nu ska jag träffa företrädare för ABF och diskutera projektet "Hälsolyftet". Ska bli intressant att höra vad de har för tankar kring rehabilitering och sånt.

Fotograf till den underbara höstbilderna

Fick veta igår kväll att de underbara höstbilderna med den dimmiga älgjaktsskogen är tagna av Aina Karlberg som jobbar på vårt ekonomikontor. Otroligt vackra bilder som hon ska vara riktigt stolt över!!! All credit åt henne!

Vilken underbar höst

Tänk ändå att en höst kan vara så fin som den höst vi nu upplever. Men så behöver vi också det efter denna sommar. Tänk alla förväntningar, drömmar och förhoppningar man hade innan sommaren och så blir den som den blir.

Trots vädret får jag vara mycket nöjd med min sommar. Jag har hunnit umgås med vänner, familj och kompisar och jag har också hunnit vara på den supertrevliga klassfesten. Jag har haft en otroligt rolig sommar, som också följdes av min semestervecka under älgjakten. Trots att jag klåg mer eller mindre däckad första halvan så var det en otroligt avkopplande och underbart rolig vecka!

KFU-nämndens budgetunderskott

Idag har KFU-nämnden möte och ska diskutera sitt underskott. Jag ska delta, och de skulle höra av sig när mötet skulle börja. De skulle nämligen inleda med studiebesök i de lokaler som gymnasierektorn önskar få, och den delen hade jag inte tid att delta i.

Efter gårdagens möte mellan KS, KFU-nämndens AU, revisorerna och fullmäktiges presidium så hade vi ett snabbt koalitionsmöte där vi diskuterade lite idéer inför dagens möte. Det handlar om vissa åtgärder för att komma till rätta med delar av underskottet. Det återstår drygt tre månader av verksamhetsåret soch då är det svårt att få stora effekter på personalsidan.

Brandlarm

Jaha då har det varit ett falsklarm på Tingsbacka igen. Brandkåren var snabbt på plats så vi behövde (tyvärr) inte stå ute så länge i solen.

Det var skönt att konstatera att alla var snabbt ute ur huset. Faran med falska larm är ju att de till slut inte tas på allvar. Ni vet  "Pojken och vargen-syndromet".

Intervju om biltest

Har blivit intervjuad av TV om biltestverksamhetens betydelse för Arjeplog. Fick dessutom frågan om vem som bestämmer, biltestföretagen eller kommunen, tyskarna eller svenskarna? Är så less på den frågan.

Sedan tog man igen upp om fyllekörningar och vad som skulle hända om det blev en dödsolycka. Jag sa, som jag tidigare också har sagt, att det är självklart att det är svenska regler som gäller och att det också ligger i biltestföretagens intresse att förarna är nyktra. Jag sa också att det är viktigt med poliskontroller och att dessa måste intensifieras.

Sverigedemokraterna

Jag måste säga att jag är förskräckt över Sverigedemokraternas framgångar i kyrkovalet. Det skrämmer mig att de lyckades fördubbla sin representation i kyrkomötet.

Kyrkoval 2005

Trots att vi gick framåt i kyrkovalet här lokalt, och gick fram 1,3%,  och bara var sju röster från att gå fram med ett mandat så känns det tungt. Sverigedemokraterna fördubblade sina mandat i kyrkomötet  och har nu snart skaffat sig den plattform de eftersträvar.

Kyrkans väl, som gjorde ett så bra val i Arjeplog, är bara att gratulera. Vi får hoppas att de har ork och kraft att förvalta vår församling på ett bra sätt. Som aktiv i svenska kyrkan så kommer jag, med intresse, följa vad som händer i församlingen. Man kan ju hoppas att företrädarna för kyrkans väl, liksom tidigare företrädare för partiet, får ett större intresse för kyrkoverksamheten än de hittills visat. De tidigare företrädarna för Kyrkans väl syntes mer på gudstjänsterna ju längre tiden gick och det var mycket positivt. Jag hoppas att deras efterföljare följer i deras fotspår.


En sak som jag noterar när det gäller kyrkomötesvalet är att samtliga etablerade partier tappar i väljarstöd. Detta är oroväckande. Trenden är att de inomkyrkliga grupperna ökar sina väljarandelar, och om detta på sikt innebär att folkkyrkan hotas så är det allvarligt. Det lokala partiet i Arjeplog, Kyrkans väl, visar tack och lov inga isolationistiska tendenser utan strävar att förstärka folkkyrkoprofilen och det borgar för ett gott samarbete i såväla kyrkoråd som kyrkofullmäktige.Medium

Ni har väl inte missat den nya serien på fyran. Medium. Jag tycker den är helt suveränt bra och att den balanserar bra mellan det övernaturliga, som annar lätt kan bli överdrivet, och formatet som deckare/kriminalare. Sedan tycker jag att Patricia Arquette gör rollen som Allison Dubois kanonbra!

Trevlig helg

Glömde ju önska er alla en riktigt trevlig helg!!!

Äntligen helg!!!

Åh så skönt att det äntligen är helg. Ska verkligen njuta av att slappa och ta det lugnt. Imorgon kväll ska vi fira min lillasyster som fyller 30 år om en vecka. Det blir nog karaoketävling senare på kvällen  kan jag tänka mig.

Investeringar i nya möbler på Kyrkholmsskolan

Vid ett extra möte i kommunstyrelsens arbetsutskott behandlades ett äskande angående investeringar i möbler till lektionssalar. Detta ärende behandlades i KFU-nämnden i juni men hade ej skickats upp till Kommunstyrelsen för vidare handläggning. Då näringslivsnämnden ändå var samlad, och består av samma ledamöetr som kommunstyrelsens arbetsutskott, beslutade jag att inkalla ett extra möte så att ärendet kan snabbbehandlas då ärendet är mycket brådskande. På så sätt kan ärendet behandlas vid kommunstyrelsens sammanträde på måndag.

Arbetsutskottet föreslår Kommunstyrelsen att omfördela 189400kr i investeringsbudgeten så att investeringen kan göras nu i höst.

Näringslivsnämndens sammanträde 16/9

Vid dagens sammanträde behandlades följande frågor:
Medfinansiering Innovation Norrbotten AB
Medfinansiering Ditra (Distribuerat Ingenjörsarbete)
Bygdemedel till uppdatering och digitalisering av Bildspelet "Bilder av oss" (som visas på Silvermuséet)
Skoterförbud och skoterleder på Galtispuoda (skrivelse från Polaris Grupo Sweden)
Ansökan om medel till kompletterande skyltar till kommunens informationstavlor (Arjeplog-Lappland AB)

Näringslivsnämnden beslutade:
Att avslå framställan om medfinansiering i Innovation Norrbotten AB.
Att skjuta upp beslutet om DITRA och begära en föredragning i ärendet av sökanden.
Att ansöka om bygdemedel till uppdatering och digitalisering av bildspelet.
Att skicka ett positivt yttrande till KS angående reglering av skotertrafiken på Galtispuoda.
Att anslå 5925kr till kompletterande skyltar.

Flyktingamnesti - suverän krönika av Åsa Petersen

Jag läste en suverän krönika i gårdagens Aftonbladet som jag bara måste dela med mig av. Den är skriven av Åsa Petersen. Det värmde verkligen att hon vågar ta bladet från munnen och säga det många av oss tycker.

Sorgliga sossar, ser ni inte Zozo?

Jag vaknar med svarta lockar på näthinnan. Mardrömsrädda Zozo begraven i sin mammas famn i Beirut, innan bomberna tog henne. Sedan slår min kille Göran på radion. P1 Morgon pratar om flyktingamnesti. Om pojkar som Zozo.
  
Josef Fares film om Zozos flykt från Beirut, om hans drömmar om och möte med vårt land, är stark. Den stannar kvar ordlös men känsloladdad i dagar efteråt.

Fares skildrar inte Zozos väntan på asyl. Självklart får Zozo stanna i Sverige. I vissheten om det kan andra svåra saker skildras: större pojkar på skolan som spöar skiten ur turken. En mindre pojke som också är ensam men som sakta vågar närma sig med löfte om vänskap. Farföräldrarnas tvekan inför Zozos stora sorg: Ska vi prata om hans förlust eller bara dränka honom i villkorslös kärlek? Det här var på 1980-talet. Nu är det 2000-tal och flyktingpolitiken hårdnar. Utlänningslagens humana löften krossas av en betydligt hårdare praxis som skickar ut hellre än låter stanna.
  
Men solidariteten och övertygelsen om människovärdet finns kvar. Många människor i vårt land gömmer flyktingar som inte kan eller vågar återvända. Ännu fler uttrycker sitt stöd för de flyktingar, barn sjuka av sorg, som fastnat i byråkratins kvarnar. Moderaterna och socialdemokraterna ger inte efter för det varma trycket. I går röstade de ner de andra partiernas förslag om amnesti.
  
Vad känner man inför det? Sorg. Vrede. Besvikelse över att den svenska riksdagsmajoriteten vägrar ta ansvar för människor som far illa.

Samtidigt: ljus i mörkret. Främlingsfientliga fremskrittspartiet, lett av bensinpopulisten Carl I Hagen, blev valets stora vinnare i Norge. Extremhögern har gehör i Europa. I vårt land är det annorlunda.

Här kräver istället
den starkaste folk-opinionen flyktingamnesti. Flera tusen demonstrerade i lördags. Kyrkornas påskupprop samlade nästan 160 000 namn. Alla möjliga människor, organisationer och företag samlas i en folkrörelse som talar till det goda hos människor, om vårt ansvar för varandra.
  
Socialdemokraterna och moderaterna sa nej till amnestin men kampen är inte över. Miljöpartiet och vänsterpartiet har i de senaste dagarnas budgetförhandlingar varit nära att nå amnestier för apatiska flyktingbarn och för flyktingar som inte kan utvisas eftersom hemländerna inte tar emot dem. Det är alltid något.
  
Om opinionen fortsätter tvingas socialdemokraterna och moderaterna att backa. Jag är säker på det. För ska vi prata om flyktingar måste vi prata om mjuka och lockiga Zozo. Om hans obändiga vilja att leva, hans skratt och hans gråt. Det är honom flyktingdebatten handlar om.

Att sossarna ännu inte fattar det är skandal.
Publicerad: 2005-09-15Höstsol

Kan man vara annat än lycklig över sådana här dagar:

Höstsol


Fredag morgon

Idag känns det verkligen som om livet leker. Jag var helt slut igår kväll och däckade halv elva. Vaknade en gång inatt och kände mig jättepigg. Tittade på väckarklockan och då var den bara ett. Så den här natten har känts otroligt lång. Att sedan mötas av en strålande glad Tilde när man kliver upp är inte heller fel. Hon var supergosig där hon satt i min famn.

Att det är strålande sol från en klarblå himmel gör ju inte heller saken sämre. Det finns helt enkelt ingen anledning att klaga!!!

Busstation i Arjeplog

Diskussionen om busstationens placering engagerar många. Vi får många samtal med förslag till kommunen. Det är därför viktigt att komma ihåg utgångspunkterna för vårt ställningstagande.

1. Det ska vara nära till centrum (Länstrafiken tycker Hantverkshuset är på gränsen till ocentralt)

2. Det ska finnas utrymme för körytor för bussar

3. Det ska även finnas utrymme för parkeringsplatser för ett antal resenärer

4. Lokalerna ska bygga på en god arbetsmiljö.

5. Busstationen ska vara säker ur trafikmiljösynpunktHöstskog

Nu är höstförgerna som mäktigast hos oss. Blev förvånad över hur fort det gått medans jag var i Göteborg.

Höstskog


Hem och laga middag

Nu ska jag sticka hem och laga middag. Mamma, syrran och mina bröder håller på att stycka älgkött och de måste man ju göra en insats med markservicen! Men det blir bara pyttipanna och ägg.

Hösthimmel

Höstljuset kan verkligen vara fantastiskt:

Hösthimmel


Hösthimmel

Det är otroligt hur vacker himlen kan vara på hösten:

Hösthimmel 2


Intressant information om Bibliotekets verksamhet

Ola Djurfeldt från Biblioteket var och informerade mig om vad som händer på Biblioteket. Det var otroligt intressant att höra hur de följer upp sin verksamhet, vilka analayser som ligger till grund för prioriteringar av inköp och vilka utvecklingstrender som finns inom biblioteksvärlden i Sverige.

Ett av de intressantaste försöken som pågår i Sverige just nu är ett försök där man på ett bibliotek, tror det var i Skövde, kan ladda ner böcker direkt till en mp3-spelare. Försöket visar att man når nya målgrupper varav unga män var en. Jag tror att dagens teknik kan komma att göra litteraturen tillgänglig för fler. Detta försök är väl värt att följa.

Trevligt besök

Anna-Maria och Tilde är hemma på besök i Arjeplog. Hon är ett otroligt charmtroll, men har också ett otroligt temperament.

Det märks att det är länge sen vi sågs. Hon är lite reserverad, och det tog ett tag innan hon smälte. Jag badade med henne och det gick bra till hon kom på vem hon badade med. Då gallskrek hon i högan sky.

Underbar höstdag

Blev så glad när jag vaknade i morse och solen sken från en klarblå himmel. Att det sedan bara var 1,9 grader varmt när jag hämtade in tidningen var en annan sak. Det är otroligt hur vädret påverkar ens humör och välbefinnande.


Yttrande över utbyggnad av Silvermuséet

Silvermuséet söker hos Boverket bidrag för att kunna bygga ut muséet i syfte att möjliggöra etablering av ett forskningsinstitut. Kommunen har att yttra sig över den lokala och regionala betydelsen av en utbyggnad och jag har idag, på uppdrag av kommunstyrelsen, avgett följande yttrande:

Yttrande angående utbyggnad av Silvermuséet i Arjeplog.

Silvermuséet i Arjeplog är en institution som på ett avgörande sätt bidrar till en god samhällsutveckling i Arjeplogs kommun såväl  genom det sätt som museet bidrar till att locka besökare till kommunen som det sätt som muséet bidrar till ett dynamiskt kulturliv i kommunen där vårt kultur- och kulturmiljöarv levandegörs såväl genom muséets fasta utställningar som genom muséets övriga publika verksamhet i form av föreläsningsserier och tillfälliga utställningar.


En utbyggnad av Silvermuséets lokaler i enlighet med den ansökan som inges är av största betydelse för såväl muséets som kommunens utveckling. För Silvermuséets del bidrar en utbyggnad till ökade möjligheter att säkra kvaliteten i den publika verksamheten genom att forskning kan bedrivas på ett helt annat sätt än idag. En utbyggnad av museet innebär att såväl den publika verksamheten som forskningsverksamheten långsiktigt tryggas och kan utvecklas på helt andra premisser än idag. Dessutom medför utbyggnaden att museet görs tillgängligt för handikappade på ett helt annat sätt än idag.


Ur ett kommunalt perspektiv är en fortsatt utveckling av Silvermuséet av största vikt då museet på många sätt är garanten för en fortsatt positiv utveckling av besöksnäringen i kommunen. Ur ett vidare samhälleligt perspektiv är dessutom muséets utveckling gentemot utökad forskningsverksamhet av stor betydelse då detta kan bidra till en ökad diversifiering av arbetsmarknaden samt också kan bidra till samhällsutvecklingen i övrigt då den kritiska massan i kommunen breddas genom fler akademiker. Det kan idag konstateras att kvalificerade akademikerjobb är en bristvara i kommunen.


Ur ett regionalt perspektiv är det viktigt att muséets funktion som kunskapsproducent och kunskapsspridare kan förstärkas. En utbyggnad skulle möjliggöra detta, och är nödvändig för att museet
även fortsättningsvis ska kunna befinna sig i den absoluta forskningsfronten. Det är även av stor vikt för den publika presentationen av det samiska kulturarvet att museet kan fortsätta spela en region roll som komplement till övriga museer i regionen. Silvermuséet bidrar här till en värdefull mångfald och motverkar likriktning inom länets museala verksamhet kopplad till samiskt kulturarv.


Arjeplogs kommun konstaterar att det, utan tvivel, kan konstateras att en utbyggnad av Silvermuséet i Arjeplog i högsta grad är av stor betydelse ur såväl lokalt som regionalt perspektiv. Vår förhoppning är att Silvermuséets ansökan om bidrag till utbyggnad behandlas positivt.


Arjeplog 2005-09-14
Bengt-Urban Fransson

Kommunstyrelsens ordförande


 


Mäktigt norrsken

Igår när jag åkte flygbuss hem från Arvidsjaur var det ett otroligt mäktigt norrsken. Det täckte hela himlen och ändrade skepnad hela tiden, tyvärr var det enbart vitt. Det kändes som om det stod skrivet ett enda stort "välkommen hem" över himlen. Kan inte annat än uppslukas av sådana här upplevelser. Att sitta där i bussen, känna kylan genom bilrutan och få se detta mäktiga skådespel. Då känns det att man är hemma!Arjeplogs kyrka

Ena v mina kompisar ville se en bild på vår kyrka och här är den:

Kyrka

Det är inte alla kyrkor som är rosa!


Mördande tidigt

Mitt plan går 06.10... och flygbussen 05.10
 
Hur tänkte jag egentligen när jag bokade.

Ska inte träffa podium förrän 09.00 då de hämtar mig på Centralen i Stockholm.

Torch coral

En av de vackraste korallerna Anders har i akvariet är en Euphyllia som liknar denna men har ljusaremar och tydligare gröna markeringar.

Torch coral


Möte med Podium angående JTCC

Imorgon flyger jag till Stockholm för att i Södertälje träffa företrädare för Podium och UNF för att diskutera vårt racingprojekt. Det är ju nu under hösten vi måste utvärdera projektet ch  ta ställning till en eventuell fortsättning.

personligen är jag mycket nöjd med det mediautfall vi fått i projektet och den ositiva bild som spridits kring vår kommun. Men för att kunna fortsätta projektet krävs att projektet ill största del finansieras externt. det krävs att man hittar sponsorer på minst 1,25 miljoner kronor per år för att det ska vara möjligt att gå vidare.

En underbart avkopplande och fantastiskt rolig vecka

Ja så är då snart den här veckans ledighet till ända. Det känns tomt på något sätt att allt ska återgå till vardagsbanorna igen, även om det ändå är skönt att komma hem igen. Men jag kommer att sakna den här tiden. Vi har haft otroligt roligt och det har varit superkul att få lära känna Anders på djupet ännu bättre. Han är en fantastisk människa och en otroligt fin vän. Det har också varit kul att få chansen att träffa hans kompisar. Jag har ju en filosofi att genom en människas vänner lär man känna den personen ännu bättre.

Anders kompis Johan är en otroligt rolig och mysig kille med glimten i ögat. Vi har ockuperat hans playstation under våra festkvällar och kört karaoke på den. jag är så glad att Anders har johan som kompis och jag ser fram mot att träffa Johan fler gånger när jag kommer ner. Sedan är han ju inte lite söt heller;-)

Johan på bild (fast han har kortare hår nu):

Johan

En annan juste polare som Anders har är Henrik. Igår körde han oss i sin cab till IKEA och sedan så stack vi ut till Hönö och fikade. jag har aldrig tidigare förstått känslan av att åka i Cab men nu förstår jag. Henrik var också med på gårdagskvällens karaokeparty och det stör mig verkligen att han är så säker. Jag förlorade jämt mot honom:-(

Henrik på bild:

Henrik

En bättre bild på Anders

Av denna bild så kan ni ju lista ut ett av Anders specialintressen.  Han gillar att flyga ultralätta plan.Jag tycker det verkar lite läskigt, men det måste oclkså vara en otrolig frihetskänsla när man befinner sig däruppe i ett sånt litet plan. Det måste vara en fantastiskt närhet till elementen.

Anders 2
Min kompis Anders

Efter att ni kanske sett bilderna på fiskarna i Anders akvarium så kanske ni börjar bli nyfikna på vem Anders är. Anders är en urtrevlig Göteborgare som jag lärt känna på mycket krångliga vägar. Det hänger nämligen ihop så här:
1.Jag har en kompis i stockholm som heter Fredrik som jag lärt känna genom Homosossarna.
2. Genom fredrik lärde jag känna jörgen som också är med i Homosossara.
3. Jörgen är bästa kompis med Micke, som numera är en god vän till mig också.
4. Micke var ett tag tillsammans med en österrikare som heter Bernd.
5. Bernd är kompis till Anders ex-pojkvän Daniel.
6. Jag träffade Anders och Daniel när bernd var i Sverige förra hösten och vi käkade på Patricia tillsammans.

Man kan alltså helt klart konstatera att det ödet vill - det händer!
Hur skulle jag annars lärt känna Anders?

Och här får ni se Anders på bild;
AndersTrevligt återseende

Igår var jag ute och lunchade med en före detta BST-elev här i Göteborg. Det var Christoffer som var ordförande i elevrådet för några år sedan. det var himla kul att träffa honom och fåhöra vad han gör nuförtiden och hur läget är helt enkelt. Han verkade må hur bra som helst och han pratade faktiskt om att komma upp till Arjeplog på besök igen.

Men nog kan man konstatera att det är det ljusår mellan att läsa BilSystemTeknik-programmet och sedan köra Hemglassbil. men som Christoffer sa så hade han inte lust att plugga vidare just nu. Rent personligt är det en av de saker jag ångrar i livet är just att jag gick direkt från gymnasiet till högskolan.

NG

Bilden hämtad från N-G:s egen sida.

Kan förkylningen aldrig ge sig... eller?

Jag är så himla less på den här j-a förkylningen som aldrig ger sig. Den har verkligen gjort sitt bästa för att förstöra den här veckan. De första dagarna orkade jag ju ingening  göra och nu orkar jag vara ute på stan ett par timmar och sen är jag helt död.

Det enda som är positivt är att om jag inte hade varit ledig i veckan så hade jag säkert varit på jobbet och det hade varit ännu sämre. nu har jag ju i alla fall tagit mig tid att försöka kurera mig. Jag är övertygad om att jag inte legat hemma sjuk om jag varit i arjeplog, även om jag inte egentligen skulle orkat gå till kontoret. Nu får man ju hoppas att den här veckans vila gör att den går över fortare.

Blå musslor

Bland det vackraste äri alla fall  den blåmussla som Anders har i akvariet. Den är mörkare blå än de här och betydligt klarare i färgen.

Blå musslor


Rörmask

Nåt av det häftigaste jag tycker att Anders har i akvariet är hans rörmaskar. Rörmask
Hjärnkorall

I akvariet har Anders en hjärnkorall också. den här bilden är inte bra men det var den bästa jag kunde hitta på nätet. Anders korall är mer ljusgrön och otroligt vacker.hjärnkorall

blåskorall


I akvariet har Anders en blåskorall som är jättehäftig:
blåskorallDen nya fisken

Den fisk Ánders köpte till akvariet igår är en gul pseudochromis med rosalila band över huvudet. den är otroligt vacker.

Pseudochromis

Ytterligare innevånare i akvariet

Anders hade också två damseller i akvariet. Den ena mobbade tyvärr ut den andre och åt up fenorna på den så att den dog. Jag tror att det var den här sortens damseller Anders har. Är lite osäker.

Damsel


Kirurgfisk

Anders har också en kirurgfisk i akvariet.

gul kirurgfisk


Anders saltvattensakvarium

Min kompis Anders som jag hälsar på i Göteborg just nu har ett underbart vackert saltvattensakvarium. Igår var vi och köpte en ny fisk till det. Sedan tididgare har han bl.a. två Clownfiskar.

Så här vackra är de:

Clownfisk

Socialdemokratin och flyktingamnestin

Jag har med stor förundran följt debatten om en flyktingamnesti och kan med bästa vilja i världen inte förstå vårt partis hållning i frågan. Den tanke som Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag bygger på, nämligen en humanitär insats för att få ner handläggningstiderna på acceptabla nivåer är helt riktig. För oss socialdemokrater har ju dessutom humanism och solidaritet med utsatta grupper  alltid varit vägledande principer. Därför borde det också ligga i vårt intresse att ge dessa människor en trygg tillvaro i vårt land.

Det måste vara en mycket bra förhandlingsposition att koppla en allmän flyktingamnesti mot andra viktiga frågor i budgeten, där stödpartierna har svårt att acceptera vår hållning. förhandlingar handlar ju om att ge och ta. och att kunna ge samtiigt som det förbättrar politiken är ju dubbel vinst.

Socialdemokraterna starkt uppåt!!!

Äntligen har det vänt och vi börjar få credit för vad som händer!

Se själva vad Demoskops senaste väljarbarometer visar:
(hämtad från SVT text)

INRIKES Publicerad 7 september       
                                        
Demoskop: Starkt uppåt för s och v    
                                        
                                        
  Stödet för socialdemokraterna ökar med
  4,1 procentenheter enligt Demoskops   
  senaste väljarundersökning för TV4 och
  Expressen. S ökade till 35,8 procent. 
  V ökade också, med 2,9 procentenheter.
                                        
Ökningen innebär att s, v och mp nu   
har 48,3 procent av väljarsympatierna 
mot det borgerliga blockets 49,1.     
                                        
  De fyra borgerliga partierna backar   
  alla jämfört med förra månaden.       
                                        
m  30,6  (-1,0)    mp   4,4  (-1,8)   
fp  8,7  (-2,1)    s   35,8  (+4,1)   
kd  4,0  (-0,8)    v    8,1  (+2,9)   
c   5,8  (-2,0)    övr  2,6  (+0,6)   
      1.
000 tillfrågades 30/8-4/9   

Var finns visionerna?

Tittade igår på reprisen av partiledardebatten i TV och slogs av en sak framför allt. nämligen den totala avsaknaden av visioner hos samtliga partiledare. ingen målade upp en bild av det samhälle som de ville uppnå och vilka värderingar som ligger till grund för denna vision. De som närmast snddade vid detta var Göran Persson och Maria Wetterstrand som ändå försökte klargöra människosyn och djupare grund för sina ställningstaganden. Den harmlösa Maud Olofsson gjorde också ett försök när hon började tala om drömmar, men sen kunde hon inte knyta ihop påsen utan man kände bara att det hon drömmer om är makten.

Det andra som slog mig är hur utslätad svensk politik är. Både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt stod där och såg ut som trötta och ledsna Sankt bernhardshundar. måste säga att maria wetterstrand mer och mer växer både som politiker och som person. hon känns äkta och genuin. Svensk politik behöver profiler och politiker som har mod att vara människor.

Vi får hoppas att valtemperaturen höjs närmare valet. och att visionerna blir tydligare just nu känns det som om valet står mellan bibehållna ersättningsnivåer och sänkta rsättningsnivåer, inte mellan det goda samhället med en positiv mäniskosyn eller kapitalets behov av billig och lojal arbetskraft. För det är vad valet trots allt handlar om - om vi vill ha ett samhälle byggt på arbetarnas eller kapitalets villkor.

Skiljelinjerna mellan blocken och partiernamåste bli tydliga!
Annars kommer soffan skörda allt fler röster!
Swedish Winter Test Region

Samarbetsorganet mellan vintertestkommunerna i norrlands inland har drabbats av ett bakslag.  Vår projektledare Maria Johansson har sagt upp sig pga personliga skäl , så nu letar vi efter hennes efterträdare. maria j har gjort ett fantastiskt fint jobb och vi tycker alla att det är synd att hon slutar.

Har ni tips på efterträdare så är det bara att höra av sig!


Förkylt värre

Nu börjar jag snart bli less på den här förkylningen som inte ger sig. Jag har varit förkyld ett bra tag nu och det ger sig inte. har hur mkt slem som helst i lungorna och näsan är helt tät. Idag har jag nog dessutom haft feber. Har i alla fall sovit hela eftermiddagen och knappt orkat fixa mig nåt att äta.

Känner mig i alla fall litet piggare nu. Men brukar ju bli iggare på eftermiddagrna när jag är förkyld.


fjärrkontrollen borta

Tänk vad små saker kan förändra en dag!  Jag hittade inte fjärrkontrollen till comHem-boxen när jag skulle kolla lite TV idag. Det fick till effekt att jag sovit hela eftermiddagen i stället. men har faktiskt lite svårt att förstå att saker kan gå upp som i rök. endera blir man fullständigt blind och bara inte ser sakerna eller Mså är det nåt annat fenomen. Min mormor, Linnea,  hävdade att det var småtomtarna som behövt sakerna och lånat dem. ibland är det så att jag tror hon hade rätt!

Centrumsatsning i Arjeplog

Kommunstyrelsen beslutade i fredags att inleda centrumsatsnngen i Arjeplog med att belysa broarna i centrala Arjeplog med undervattensbelysning. tanken är att skapa en trolsk stämning och en upplevelse som man bär med sig. det gäller ju att hitta´något ovanligt och oväntat.

Det andra ledet i årets satsning är att färdigställa den park i Skeppsviken som påbörjades för en massa år sedan. den ska nu slutföras med planteringar, belysning, bänkar, grillplats etc.

Kommunstyrelse 2/9

Idag har vi haft kommunstyrelse. De största frågorna på dagordningen var förutom delårsbokslutet, som visar ett överskott på driften med 4,2 miljoner kronor, var ambulansfrågan och IOGT-NTO och elevhemmen.

När det gäller elevhemmen så beslutade vi endast om beredningsgången och vilka som i första läget ska få det för yttrande. Planeringen är numera den att beslut fattas i fullmäktige i februari. De som kommer att få yttra sig är:
KFU-nämnden
Elevhemmets personal
Boende på elevhemmet
Elevrådet
Hornavanskolans personal
Ungdomsgårdens personal
De fackliga organisationerna
De poltiska partierna
(Hoppas jag inte glömt någon i denna upprökning)

Bo Wallin och Sofi Sundström fick i uppdrag att genomföra erforderliga §19-informationer till de fackliga organisationerna.

Vad gäller ambulansfrågan så föreslår ett oenigt KS att fullmäktige beslutar godkänna att räddningstjänsten tar över ambulansförarverksamheten. AFD och FP röstade emot och Coch V lade ner sina röster.

I övrigt var det inga större frågor uppe på bordet. KS beslutade att göra vissa försköningar i centrum men de återkommer jag till i ett senare inlägg. Sitter på arlanda just nu och väntar på planet till Göteborg och har inte tid skriva om det just nu!

Nu är det semester, eller rättare sagt att jag inte finns på plats, som gäller kommande vecka. Ska bli så skönt. vem vet, kanske det bär av till Turkiet på söndag. Resorna är nere på 1299 nu!hits