Sommardebatt i kanal 1

Ja då blir det äntligen av. Imorrn deltar jag i SVT:s Sommardebatt. Är lite nervöst faktiskt. Inte helt van vid direktsändningar, trots att jag varit med i många tävlingsprogram i TV. Men det här är ju inte riktigt samma sak.

De gör verkligen grundlig research. Samtalade med en från redaktionen i över en timme, och det är ändå andra gången han ringde. Så de lämnar inget åt slumpen...


Avslutningsmöte för jämställdhetsprojektet Q&M

Styrgruppen för projektet Starka kvinnor och män i Arjeplog (Q&M) hade sitt sista styrmöte idag. Vi konstaterade att projektet varit relativt framgångsrikt och på ett naturligt sätt influerat jämställdhetsdebatten i kommunen och ökat medvetenheten om problemen såväl inom den politiska sfären som inom övriga samhällslivet.

Vi har ju en bedrövlig situation i såväl Arjeplog som i Norrbotten när det gäller kvinnlig representation inom de övre skikten i det politiska livet. Här i Arjeplog är det bara Maria Öberg som sitter på en ordförandepost, och det i fullmäktige. Hoppas verkligen den situationen förbättras efter nästa val!


Anders och hans föräldrar

Ikväll var jag hem till Maria Öberg och fick träffa Anders föräldrar lite bättre. Anders är ju Marias pojkvän. Det var otroligt trevliga människor. Hoppas man får träffa dem nån gång nere i Stockholm.

Synd att jag inte är hemma i helgen. Det hade verkligen varit kul att få gå ut med Maria och Anders på Kraja på fredag. Det är ju invigning av terassen där, och det vill jag egentligen inte missa. Vädret ska ju vara bra också så det hade inte varit fel sitta på en uteservering då:-)

Å andra sidan är det ju inte heller fel att få umgås med Anna-Maria, Andreas och Tilden heller en helg. Har ju saknat Tilde så mycket sedan dopet!


Intressant möte i Arvidsjaur

Vi hade ett otroligt intressant möte i Arvidsjaur kring samverkan mellan Arvidsjaur, Arjeplog, Malå och Sorsele. Vi bestämde hur vi ska gå vidare i diskussionerna och lade fast ett seminarium i september där de politiska ledningarna från kommunerna och förvaltningsledningarna ska diskutera konkreta samverkansområden. Det blir intressant.


Partikongressen i Malmö

Jag är så glad!!!! Blev vald till ombud till partikongressen. Det blir första gången för mig:-))) Ändå gladare att även Elisabeth Bramfeldt blev vald. Då fick vi två ombud!

Med sorg i hjärtat måste jag konstatera att farhågorna besannades. I vår valkrets blev två av fyra kommuner utan representation, även om det inte blev de två kommuner jag trodde. Nu blev det de två största, Älvsbyn och Jokkmokk, som blev utan.

Intressant att se att vår valkrets blir representerade av en kvinna och tre män under fyrtio. vår valkrets fortsätter att bidra till en bättre struktur i ombudsgruppen, även om det kunde varit två kvinnor och två män.


Lunch med Maria

Lunchade med Maria Öberg idag, och det är kul att vi haft tid att umgås på sista tiden. Har saknat det enormt mycket. Speciellt att få sitta och prata politik och försöka analysera saker på djupet och lägga upp lite strategier.

Man behöver sånt mer än man tror. Sedan har jag saknat henne som människa också. Hon är ju en av mina absolut bästa vänner!


Samverkan med närliggande kommuner

Imorgon ska kommunalråden från Arjeplog, Malå, Sorsele och Arvidsjaur träffas och gå vidare med tankarna på samverkan mellan kommunerna. Vår avsikt är att komma till konkreta beslut under hösten så at samverkan kan sjösättas under 2006.

Vi har diskuterat en rad områden redan och avser gå igenom hela den kommunala verksamheten för att hitta nya samverkansformer.

En svindlande tanke som kanske är för visionär är att man kanske borde slå ihop förvaltningsledningarna i kommunerna till en gemensam förvaltningsledning. Men det ligger nog ett bra tag fram i tiden.


Intervju med NSD

Idag har jag ägnat mesta tiden åt en intervju med NSD. Det har varit intressant och givande. Vet faktiskt inte riktigt när reportaget kommer i tidningen. Måste kolla upp det. Intervjun handlade mest om mig som person, inte så mkt om politiska saker.

Både journalisten och fotografen var kanontrevliga.De kändes otroligt profesionella. Det kändes som om de ville spegla mitt verkliga jag och komma på djupet.


En helg är snart slut - igen

Ja då är det söndag kväll igen. Håller på att städa litet i lägenheten. Ploickar ihop papper till återvinning, vattnar blommor och ska snart skura golven.

Imorgon kommer en journalist från NSD och ska göra någon form av personporträtt på mig. Sånt är alltid spännande men också pirrigt eftersom man aldrig riktigt vet vilken vinkling det blir och vad som fokuseras, men det verkar vara en bra journalist och det är alltid en trygghet.

Blev "påhoppad" av en kvinna på ICA, måste varit dagen före midsommarafton, som var förbannad över att vi koncentrerar förskolan på Öberget och inte har någon verksamhet på Lugnetområdet. Jag försökte förklara för henne att jag var medveten om detta och att jag också fört fram den aspekten i diskussionen. Kvinnan hävdade att vi inte skulle få några röster från detta håll nästa val utan att de hon hade pratat skulle rösta på Vänstern nästa val. Jag försökte då förklara att samtliga partier var ense om det här vid fullmäktigebehandlingen senast och att det varit Vänstern och Fokpartiet som drivit frågan hårdast. Då hävdade hon att mammorna skulle sjukskriva sig när det var för kallt att gå med barnen till förskolan. Det är den typen av missbruk som är grunden för borgerlighetens angrepp på välfärdssystemet, och som måste fås bort så att välfärden inte kan hotas med den typen av argument.

Men att kunna möta medborgarna på det här sättet är den lilla ortens fördel. Man får en helt annan kontakt och andra chanser att bemöta folks åsikter. Det gillar jag otroligt. Även om jag just denna gång var oerhört stressad. Var ute och handlade med min mamma, som fortfarande är otroligt dålig. Visste att hon redan var ute ur affären och säkerligen arg för att jag dröjde. Hon har nämligen problem med att stå och gå för länge. Hennes leder gör så ont så hon vill helst ligga eller sitta. Så jag kunde inte ta mig den tid jag behövde med kvinnan.

 


Underbart trevlig midsommar

Jag firade midsommar ute hos Kurt och Camilla i Svelloholmen. Även kicki var där. Vi spelade Kubb, spelade Sväng och åt mycket gott. Höjdpunkten var älgfilé, inlindad i bacon, som grillades och sedan toppas med grönmögelost. Superbt.

Kom hem vid tvåtiden nån gång.


Glad midsommar

Vill önska er alla en riktigt glad midsommar!!!

Bubbe


Samtal för framtiden

Igår träffades Jag, Mikael Kågström (från Sparbanken Nord) och Britta Flinkfeldt Jansson. Vi är delar av en lokal grupp inom ramen för samarbetsprojektet "Samtal för framtiden", som Sparbanken Nord initierat mellan banken och kommunen. Vi hade en givande träff och planerade en del av höstens aktiviteter. Vi planerar bl.a. en fortsättning på seminariet för ideella ledare, som Åke Fjellström höll den 13:e juni. Förhoppningen är då att vi ska få Åke att komma in på mer konkreta tips till ungdomsledarna.

I samband med detta vill jag att Åke ska hålla seminarier för den kommunala personalen också. Jag tror att det skulle kunna fungera som inspiration för personalen och ge dem en möjlighet till eftertanke och reflektion. Åke Fjellström är erkänt duktig på mental träning och ledarskap.


Hektisk vecka!

Ja då har man lagt ytterligare en hektisk vecka bakom sig. Det har varit massor av mindre möten men desto mer flängande från det ena till det andra. Det var möte med kommunförbundet, mycket givande, det var näöringslivsnämnd och kommunstyrelsens arbetsutskott, styrelsemöte i Swedish Winter Test Region, möte i arbetsgruppen kring "Samtal för framtiden" och ett möte med den nye handläggaren på Inlandskraft AB.

Kommunernas framtid???

Imorgon ska jag träffa en arbetsgrupp inom kommunförbundet som jobbar med kkommunal samverkan och de6tta med anledning av den pågående ansvarsutredningen. De tyckte det skulle vara intressant att höra mina tankar om samverkan och små kommuners möjligheter att samverka.

Det finns tydligen tre spår som diskuteras när det gäller kommunernas möjlighet att fullgöra det ansvar de har, och det är:

  • Kommunsammanslagningar, för att få kommuner som klarar av uppdraget
  • Kommunal samverkan, för att påd et viset klara uppdraget
  • Assymetrisk ansvarsfördelning - mindre kommuner får mindre ansvar och större kommuner får ansvara för mer.

Rent instinktivt så tilltalas jag av kombinationen mellan kommunal samverkan och assymetrisk ansvarsfördelning.Kommunal samverkan har ett värde i sig eftersom den överbryggar kulturella och mentala gränser. Den assymetriska ansvarsfördelningen eftersom jag personligen upplever det som mycket underligt att minsta kommun ska ha samma åtagande som exempelvis Stockholm. I våra små kommuner har vi aldrig samma möjlighet att utveckla specialistkompetenser på samma sätt som i en stor kommun.

Det är värt att tänka på!


Mörkt ute

När jag nu tittade uy såg jag att det blivit mörkt. Det är man ju inte van vid. Känns underligt;-)

GONATT

nä nu är det nog dags att lägga sig!

STOCHOLM HERE I COME

ja då är jag i Sthlm nu. Vet inte riktigt vad jag ska göra imorrn. Får se vad jag hittar på.

Näringslivsnämnd/Kommunstyrelsens au onsdag

På mötet på onsdag behandlas:

  • Omaställning av jordbruksmark till skogsmark - ansökan om bygdemedel för skogsplantering
  • Bygdemedel till flytt av kulturminnesbyggnader i Slagnäs
  • Bygdemedel till elinstallation och ljudanläggning Mullholm, Röda Kvarn
  • Yttrande över investeringsbidrag till Laosdalens livs
  • Rastplatser vid Hälludden och Östra Mullejaur
  • Budget för Kommunstyrelsens verksamhetsområde

Snart åker jag till stockholm

Ska vara på en intervju med den arbetsgrupp inom Svenska kommunförbundet som jobbar mot ansvarsutredningen, och då frågor om kommunal samverkan. Det var otroligt kul att de då kom att tänka på mig och att de tycker det är intressant att få samtala kring dessa frågor med mig.

Att sedan få stanna över helgen är ju underbart. Tar ledigt på måndag för det. Hinner träffa kompisar då och kanske också shoppa och roa mig lite.

Det bästa är ju att kommunförbundet betalar resan, så det kostar varken mig eller kommunen något. Bor hemma hos kompisar!

Bubbe


A-TRÄ ännu en gång

Glömde skriva att det absolut viktigaste är att man kan lösa avgränsningarna mellan A-trä tomten och fjärrvärmeanläggningen, så att man säkersställa säkerhetskraven.

A-TRÄ igen

Nu känner jag mig betydligt lugnare! Nu känner jag att jag och tjänstemännen har samma uppfattning i frågan om A-TRÄ:-anläggningens försäljning. Det är självklart att kommunen inte ska köpa en anläggning som man inte har behov av.

A-trä

Blev uppringd igår av flera upprörda människor som hört att kommunen skulle utnyttja sin förköpsrätt på industrilokalen där. Jag kan bara konstatera att jag inte varit inblandad i mnågra sådana diskussioner så jag ska luska i det imorgon när jag är på jobbet.

En reflektion från min sida är att vi inte har behov av den typen av industrilokaler och att kommunen då inte har någon anledning att köpa den. Har hört att argumentet använts att vi behöver tomten för utbyggnad avv fjärrvärmen. Men vad jag förstår ligger värmepannan på en fristyckad tomt.

Fler rapporter kommer här!

Bubbe


Landstingsfullmäktige idag

Idag har mötet varit betydligt mer intressant. Det har behandlats motioner bl.a om observationsplatser på vårdcentralen i Älvsbyn, högkostnadsskydd i tandvården. Sedan har svårigheterna att rekrytera läkare diskuterats, liksom gratis sjukresor med kollektivtrafik.


Gonatt

Och imorgon ska man hem. 34 mil i bil är det visst...


Trevlig kväll

Det har varit en mkt trevlig kväll ikväll. God mat, roligt sällskap, karaoke och sedan på slutet intressanta diskussioner. Men nu är jag på väg i säng. Tack vare länstrafiken måste jag ju upp tidigt.

Förresten

Måste nog flytta på KSAU på fredag. Vi blir nog för få ledamöter för att vara beslutsmässiga. Det blir visst jag och en vänsterpartist.

Snart middag

Måste göra mig i ordning för middag nu. De brukar ha fantastiskt god mat här på Drand Arctic.

Vårdallians eller vårallians?

Ska bli kul att se hur länge de borgerliga partierna i landstingsfullmäktige håller. Kent Ögren kallar dem bara för våralliansen. Han tror det blir en kortvarig historia...

Landstingsfullmäktige idag

Hur trist kan en debatt vara egentligen. Idag har landstingsplanen för nästa år diskuterats och det var en debatt som verkligen gick på tomgång. Den borgerliga alliansen försökte profilera sig och det car samma gamla argument som förr. Inget nytt under solen alls.

Rapport om dagens möte

När mötet är slut för dagen så kommer jag med rapport om vad som hänt. Sköt om er , ha en bra dag!

Bubbe


Mulen morgon

Idag lyser solen ... med sin frånvaro.

Så det känns inte lika hemskt sitta inne på möte hela dagen idag.


Länstrafiken

Imorgon ska jag träffa Länstrafiken, eftersom jag ändå är i Överkalix. Det är säkert både busstation och skolskjutsar som ska tas upp.

Förresten...

Kände att jag blev ännu mer stolt över mitt avslutningstal, efter att jag lyssnat på Åke. Det stämde med hans teser!!!


Tänkvärt!

Kom att tänka på en sak som Åke Fjellström sa under sitt föredrag. Vi måste våga vara personer, fråga inte folk du möter vad de gör utan vilka de är och vilka värderingar de har. På så sätt gör vi vår värld mer mänsklig!!!


Nu ska jag sova

Gonatt på er allihop!


Inställt KSAU

Det verkar som om vi måste ställa in KSAU på fredag. Det är bara jag och André från Vänstern som kan komma, som det verkar. Elisabeth är i Umba, Både Bosse och Doris från Centern är borta, Alf från Folkpartiet är på semester, Per är sjuk. Så det ser ut att bli litet tunnsått med folk...

Nu undrar ni säkert ...

Vem jag lyssnade på igår kväll då... Som jag nämnde i mitt inlägg om Bengt Pohjanen. Det var Åke Fkellström.

Vem är då Åke Fkjellström då? Det undrar ni nog. Han är Arjeplogssonen som blev idrottspsykolog och som har coachat Pernilla Wiberg, Mathias Fredriksson och en hel del andra storheter inom svensk idrott.

Han höll ett hyperintressant föredrag om mental träning. Han pratade bl.a om vikten av positiva tankar, trygghetszoner, barriärmål och vikten av positiv feedback och då speciellt för barn och ungdomar.

Funderar på att ta upp honom igen för ett pass med kommunens anställda.jag tror han har enhel del att lära oss alla. Den här gången riktade vi oss främst till ungdomsledare, och föresraget anordnades inom projektet "Samtal för framtiden".

Bubbe


Bengt Pohjanen

Ikväll har jag lyssnat på Bengt Pohjanen. Måste erkänna att jag inte hade särskilt höga förväntningar, men oj så överraskad jag blev. Det var det bästa jag lyssnat på sen igår kväll:-) Hans skrönor var helt underbara. Det räddade hela den här Överkalixresan, och det redan på första dagen. Inte illa. Vill lyssna på honom fler gånger!


Länet är ackligt stort!

Imorse när jag körde från Arjeplog till Överkalix hatade jag verkligen länets storlek. Tur att jag hade sällskap. Biten mellan Arjeplog och arvidsjaur kändes längstm eftersom jag var ensam då.

Gruppmöte landstingsgruppen

Vio har haft mycket intressanta diskussioner idag om bl.a regionfrågan, landstingsplanen, synen på landstingets verksamhet.

Vilket underbart väder

Klarblå himmel, strålande sol och mycket varmt!

Nu känns det....

Att jag varit uppe sedan 0415. Det är segt. Men man vvill ju hinna umgås med de andra så att jag kan ju inte lägga mig nu. Klockan är ju bara 21.

Bloggen

Vet inte riktigt hur jag kommer att kunna blogga de här dagarna. Så ni får ursäkta om det inte händer så mycket.

Borta tre dagar

Och då vet jag inte om jag kommer åt någon dator. Ett tag sedan jag bott på Grand Arctiuc Hotel. Måste va det enda hotellet i Överkalix.

Landstingsfullmäktige

Jaha, nu bär det av till Överkalix på landstingsfullmäktige. I tre dagar!

Kommunfullmäktigemötet

Idag har vi haft fullmäktigemöte. För en gång skull var vi överens om det mesta. Nu har vi fattat beslut om att bygga en ny förskola, satt finansíeringsramarna för busstationsbygget också. Så nu har vi rensat bort två stora frågor från dagordingen!

Underbar sommardag

Sommarens varmaste dag!!! Jag vaknade, så¨g solen skina, kände värmen när jag kom ut, och blev helt enkelt LYCKLIG!

Fullmäktige imorgon

De stora frågor som kommer upp imorgon, förskola, busstation har jag redovisat här tidigare. Kommer väl kanske med en rapport imorrn kväll.

Underbara vänner!

Visst är det fantastiskt med underbara vänner! Jag har haft en otrolig tur som har Kicki, Mattias och Anne-Marie. Men även Linda och Andreas, Camilla och Kurt är otroligt schyssta. Utan dem så vore Arjeplog bra mycket tristare.

Barnvakt i helgen

Anna och Pär-Lars har börjat flytta saker till sitt nya hus. Har därför skött Linus, tre år, på dagarna. Otroligt så snäll han är, men det är minst sagt intensiva dagar. Det är att bada i timmar, läsa för honom, leka med honom etc.-) Men kul är det!!!

Äntligen sommar

I fredags kom sommaren hit. På eftermiddagen blev det soligt och varmt. Varit en riktigt fin helg. Imorgon ska det tydligen kunna vara 23 grader varmt. Typiskt att det ska vara kommunfullmäktigemöte då!

Avslutningstal på gymnasiet

Avslutningstal

En skolavslutning är en stoppunkt för en period i era liv, oavsett om det är stoppunkten för årskurs ett eller två, eller stoppunkten på hela er studietid på gymnasiet. Skolavslutningen är en tidpunkt när man ser tillbaks och minns episoder och brottstycken, såväl positiva som negativa, sådana man aldrig vill glömma och sådan man absolut skulle vilja kunna glömma. Min innerliga förhoppning är att ni, som i dag tar studenten, ändå bär med er mest av positiva upplevelser nu när ni lämnar Hornavanskolan.

En skolavslutning är ändå framförallt början på något nytt, oavsett om det är ett sommarlov för er som går ut ettan eller tvåan, eller som för er som tar studenten idag, början på resten av livet. Det liv som nu inte längre är anpassat och tillrättalagt för er, utan den del av livet som ni själva ska forma och göra det bästa av.

Studenter, den värld ni nu möter när ni lämnar skolans trygga värld, består av en hel rad måsten och krav. Låt bli att drunkna i allt detta och kvävas av alla konventioner. Ska ni lyckas krävs en stor portion självförtroende, en hel massa initiativförmåga, goda kunskaper, bred kompetens, flexibilitet och ansvarstagande. Men ni kommer också att behöva en hel del tur, envishet, tålamod men framförallt kaxighet och rejält med självdistans.

Det är som min husguru, Nanne Grönvall, sjunger:

 

Välkommen på tåget ut i livet
Här finns plats för alla, så häng med
Packa väskan, släpp din rädsla
Ta med din kaxighet
Resan går mot regnbågen i högsta hastighet


Jag sträcker mig mot himlen
Kan nå hur högt jag villJag sträcker mig mot himlen
Och kanske lite till
Vill ta vara på varje stund jag kan
Jag reser med livet i min famn
Jag sträcker mig mot himlen
Jag sträcker mig hur högt jag vill

 

Några säger; ”Rätta dig i ledet
Andra säger hur man borde va’
Går nåt fel så kraxar många; ”ja, vad var det jag sa!”
Struntar i moralkakorna
Fingret är mitt svar!!!

 

Tänkvärda ord, eller hur... Det Nanne sjunger om, och det jag vill få fram är att det är vi själva som i mångt och mycket sätter gränser för vad vi kommer att lyckas med och vilka mål vi kommer att nå. Sedan ska ni komma ihåg att det inte är någon katastrof att misslyckas heller. Man lär sig av sånt också. Ibland är det till och med så att vägen är vårt mål, och det kan vara minst lika bra.

Det viktigaste när misslyckandena kommer, för att de kommer någon gång är oundvikligt, är att inte låta sig knäckas av dem utan det är bara att gå vidare och visa ödet fingret. Det som först verkar vara ett misslyckande kan i efterhand visa sig vara riktigt lyckat.

Jag vill önska er studenter all lycka på vägen och vill uppmana er att låta er uppfyllas av livet och av glädjen att bara få finnas till. Livet som vi fått är en gåva att förvalta.

En skolavslutning är också tid för bokslut för skolan över det läsår som har gått och en tid för att göra en mental budget inför det kommande verksamhetsåret. Hornavanskolan är, och förblir, ett av kommunens viktigaste utvecklingsprojekt. Ett projekt som måste vårdas ömt. Detta ställer i sin tur stora krav på skolan från samhället i övrigt. Utveckling förutsätter ömsesidighet och dialog, och min förhoppning är att vi ytterligare ska kunna förbättra interaktionen mellan skolan som institution och samhället i övrigt som uppdragsgivare och samarbetspartner. Skolans verksamhet berikas av impulser utifrån och kvaliteten kan endast säkras i samverkan med många olika parter. Samhället i sin tur berikas av den kritiska massa som eleverna utgör.

Våra medarbetare är kommunens allra största tillgång och jag vill därför tacka alla anställda vid Hornavanskolan för det fantastiska jobb ni utfört under året, oavsett om ni är lokalvårdare, skolkökspersonal vaktmästare, rektor. Kurator, SYO, kanslister eller lärare. Min förhoppning är att det kommande verksamhetsåret kommer att präglas av ett gott arbetsklimat, visionärt framåtsyftande arbete, arbetsglädje och tillit till varandra. Jag vill önska er alla i personalen en riktigt avkopplande sommar med möjlighet till avkoppling, återhämtning och reflektion, så att ni alla kommer tillbaks med fulladdade batterier inför nästa läsår.

Jag vill självklart också önska er alla, elever, släktingar och vänner till eleverna, hela personalen och alla övriga en riktigt härlig sommar. Ta vara på de möjligheter som ges. Låt livet fånga er och se till att fånga dagen.

Tack.


Dubbelbokning...

Hur kan man glömma att man ska på begravning? Men det har jag lyckats glömma, och flygbiljetterna till stockholm är inte ombokningsbara. Fattar inte att det var totalt bortblåst ur huvudet!!!


Imorgon är det skolavslutning

Och jag ska hålla tal. Måste nog ta och börja fila på det. Har funderat hela dagen och inte hittat den vinkling jag vill. Vill ju få ett bra "handtag" i talet så att det blir speciellt och nåt man uppskattar. Hoppas skaparkraften kommer till mig!!!

Intressant utvecklingsmöte inom "Samtal för framtiden"

Ikväll har vi haft ett mycket intressant möte kring ett kommunikationsprojekt som ska syfta till att bättre förvalta den positiva mediabild som finns kring Arjeplog av idag. Tanken är att på lång sikt öka inflyttningen till Arjeplog genom att placera Arjeplogs kommun bland toppkommunerna i attraktivitetsligan vad gäller orter man kan tänka sig att flytta till.

Men som vanligt på våra möten inom "Samtal för framtiden" så diskuterar vi allsköns utvecklingsfrågor på dessa möten. Idag harvi hunnit diskutera handelns förutsättningar, försköning av centrum, skyltning, näringslivsklimatet, skolan, medias bild av Arjeplog och säkert mer också som jag just nu inte kommer ihåg.

Det är mycket givande möten som alltid förs i en positiv och konstruktiv anda.


Utescen

Kommunstyrelsen har också beslutat att ge Trollingklubben 10 000kr i bidrag till material för utexcen mot att kommunen, förutom under trollingveckan, får nyttja scenen utan kostnad.


Busstation

Kommunstyrelsen har också enats om att föreslå fullmäktige:

Att bygga en busstation för 4,7 miljoner kronor.

Att söka statsbidrag för 1,042 miljoner kronor.

Att söka bygdemedel för 1,0 miljoner kronor.

Att bygdemedlen fördelas proportionellt på vänthal, bussgodsterminal och markarbeten.

Att Länstrafiken & Bussgods betalar hyra som täcker kapitalkostnaderna för nettoinvesteringen i bussgodsterminal, driftskostnader för bussgodsterminalen, proportionell del av kostnaderna för snöröjning och halkbekämpning.

Kommunens insats skulle i så fall bli:

1 miljon kr i bygdemedel

Ca 169 000kr för vänthall

Ca 361 000kr för markarbeten

Om jag nu minns siffrorna rätt så här , rakt upp och ner.  Har inte papperna med mig.

Kommunstyrelsen har också tillsatt en förhandlingsgrupp som består av mig själv, Bo Wallin och Alf Sundström.


Förskolans lokaler

En enig kommunstyrelse föreslår att vi bygger en ny förskola med 4 avdelningar för 12 miljoner kronor. Den kommer att placeras nedanför Öberga förskola. Vi går därmed personalen till mötes!


Redaktör Östman om min blogg

Här kan ni läsa vad Redaktör Östman på Norrbottens-Kuriren tycker om min blogg. Kam bara konstatera att han inte läst hela bloggen, och totalmissat att jag varit ledig.

Inser också varför jag tycker Östmans ledare är så trista...


Passutlämningsställen

Träffade Mats Åhman från polisen kring frågan om passterminaler och passutlämningsställen. Polisstyrelsen i Norrbotten har bestämt att det bara ska finnas passterminaler på polisstationer i vissa kommuner och att några fler polisstationer ska få fungera som passutlämningsställen. För Pite älvdal skulle passterminal finnas i Piteå och utlämning även ske i Arvidsjaur.

Det som förbryllar mig är att polisstyrelsen i Västerbotten verkar ha valt en helt annan väg och ska ha passterminaler i alla kommuner. Passterminaler är visst inte ens en kostnad för polismyndigheten.

Min slutsats är helt enkel att politikerna i polisstyrelsen i Norrbotten är kust- och stadsfixerade och inte vill skapa förutsättningar för fungerande service i hela vårt län, till skillnad för politikerna i Västerbottens polisstyrelse.

Skärpning!

Bubbe


Kulturen och tillväxten

Idag har jag deltagit i en paneldabatt kring kulturen som faktor för regional tillväxt. Detta var en del av landstingets kulturdagar som i år gick av stapeln i Arvidsjaur. Det var intressanta frågor som diskuterades men tyvärr var det för många i panelen för att det skulle funka med riktig debatt, så det blev mer av utfrågning.

Bubbe


Mitt nationaldagstal

Nationaldag i Arjeplog

Firandet av Svenska flaggans dag och vår svenska nationaldag har under åren inte väckt så stort engagemang hos vår befolkning. Trots detta har vi i Arjeplog haft som tradition att högtidlighålla denna dag genom firande, vars form varierat under åren, men som haft som minsta gemensamma nämnare att barnen spelat en framträdande roll i firandet.

Jag är glad att denna tradition fortsätter och att vi idag har samlats här för att fira vår nationaldag. Jag är särskilt glad att det i år, när nationaldagen för första gången också är helgdag, är Tone-Rita som axlat det tunga ansvaret att hålla ihop årets firande. På så sätt får vi del av hela det kulturarv som hon bär med sig från det glädjerika och ståtliga firandet av nationaldagen i Norge. Min förhoppning är att vi på detta sätt ska kunna lära oss att fira vår nationaldag på ett festligare sätt.

Vår svenska historia skiljer sig mycket från våra grannars historia. Vi har en historia med lång sammanhängande fred, självständighet och demokrati, medan våra grannar fått uppleva krigets fasor på ett betydligt närmare håll. Detta har kanske fått oss att ta friheten, freden och demokratin för givna. Att då fira nationaldag till minnet av kröningen av Gustav Vasa eller fastställandet av vår svenska konstitution inbjuder kanske inte lika mycket till fest och yra som fred och självständighet. Riksdagen har tagit detta till sig och försöker nu, genom att göra nationaldagen till helgdag, skapa mer av fest och firande kring vår nationaldag liknande firandet av nationaldagen hos våra grannländer.

Vår nationaldag är en dag för nationell stolthet över vårt öppna och demokratiska samhälle, men också en manifestation för kampen för fortsatt demokrati. Demokratin måste hela tiden återerövras och förnyas för att inte förloras. Men det medför ett stort ansvar för oss som enskilda medborgare. Genom historien har vi sett att demokratin aldrig är starkare än dess svagaste länk, nämligen de enskildas engagemang, ert engagemang. Vi svenskar kan vara mycket stolta över det demokratiska samhälle vi byggt upp, och ska med stolthet visa upp detta goda exempel för de länder som nu är på väg från totalitära styren till demokrati.

Nationaldagen är också symbolen för den stolthet vi känner för vårt mångkulturella samhälle, och en manifestation för alla svenskars rätt till en plats i vår samhällsgemenskap oavsett bakgrund. Alla är vi svenskar med en självklar plats i vårt samhälle. Våra nya samhällsmedborgare, våra nya svenskar, har berikat vårt svenska samhälle och tillfört så mycket till vår kultur. Det är vi tacksamma för och uppskattar.

Nationaldagen är ypperligt tillfälle att visa alla dem, som vill göra vår nationaldag och vår flagga till symboler för extrem nationalism, att vi är många står upp för ett samhälle där alla våra invandrade svenskar hör hemma. Vi får inte låta de extrema nationalisterna ta våra symboler ifrån oss. För att lyckas med detta måste vi göra vår nationella stolthet till var mans egendom, utan ensamrätt för extremisterna, och se till att vår svenska flagga brukas och vårdas av alla medborgare. Flaggan får aldrig bli en symbol för utestängande av olika grupper i vårt samhälle. Genom att vi alla idag visar vår stolthet över vår nation och visar vår svenska flagga vår vördnad kan vi hindra dessa extrema grupper från att lägga beslag på och missbruka dessa för egna intressen.

Nationaldagen är en glädjens dag, då vi får tillfälle att samlas i gemenskap. Vi har mycket att glädjas över, både genom historien och i vår nutid. Som det heter i vår nationalsång "Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden. Jag vet att du är, att du blir vad du var" så är det också. Förutom vår krigiska historia, som inte är något att vara särskilt stolt över, så har vi svenskar genom historien bidragit med mycket till vårt världssamfund. Tänk bara på uppfinningar som kullagret och dynamiten, forskare som Celsius och Linné, världspolitiker som Dag Hammarsköld och Alva Myrdal, sportstjärnor som Anja Pärsson och Ulrich Salchow, och varumärken som Kosta Boda, Volvo Saab och ASEA. Vårt land har i högsta grad varit med och skapat vår värld som vi ser den idag och vi har också en självklar plats i skapandet av morgondagens värld.

I vår del av Sverige, är nationaldagen litet av startskottet för sommaren, även om det är svårt att känna så idag med den start på sommaren som vi fått i år. Men den vajande fanan med dess klara färger påminner oss sommarhimmel och sol och får oss att både längta till och tro på sommaren. En gråkall dag som denna behöver vi löften om sol och värme för att våga tro på att sommaren väntar runt hörnet, med värme, myggor, rödbränd hud och en avkopplande stund på badstranden. Jag vill önska er alla en riktigt härlig sommar. En sommar med många tillfällen till avkoppling och återhämtning, och med tillfällen till nya häftiga upplevelser oavsett om det är en fisketur på Hornavan, ett uppträdande av Åsa Jinder, bad i Nåtti eller vad du nu gillar bäst.

Jag vill avsluta med att önska er alla en riktigt god fortsättning på nationaldagen och önskar att ni alla, rakryggade, tillåter er att känna stolthet över vårt land och vårt samhälle. Jag tycker att vi alla nu reser oss upp och utbringar ett fyrfaldigt leve för vårt land. Det leve, Hurra, Hurra, Hurra Hurra!


En reflektion över busstationen

Det som stör mig är de höga kostnaderna för markarbetena. Det är den svåraste nöten att knäcka. Där borde Länstrafiken ta på sig ett större ansvar än de nu är beredda på.

Bubbe


Senaste nytt i busstationsfrågan

Det bud vi fått att diskutera är:

1) Norrbottens Bussgods hyr alla ytor i busstationsbyggnaden utom vänthall och därtill hörande toalett, som är kommunens ansvarsområde enligt principer som gäller i övriga Norrbotten. Hyreskalkylen baseras på kapital -och driftskostnader efter avdrag för bygdemedel (1 milj.kr).

2)  Arjeplogs kommun svarar för och bekostar vänthall och allmän toalett. Statsbidrag 50%. 

3)  Arjeplogs kommun svarar för och bekostar alla kapital- och driftskostnader för marken efter avdrag för statsbidrag som uppgår till 50%, vilket följer principen att kommunerna i Norrbotten svarar för driftskostnaderna av markytorna vid busstationerna eftersom marken utgör trafikytor för busstrafiken, samt som på- och avstigningsområde för resenärerna.

4)  Statsbidrag 50% utgår för anläggningsarbetena av hela markytan vid busstationen inkl in- och utfarter, ev refuger och uppställningsplatser för bussar, samt för vänthall och del av expeditionslokalerna eftersom de utgör lokaliteter för persontrafiken.

5)  Bygdemedel på 1 mkr satsas för delfinansiering av kapitalkostnaderna i busstationsbyggnaden.

Skönt att vi äntligen fått något konkret att diskutera.


Nationaldagsfirande

Jaha, så har vi då upplevt vår första nationaldag som helgdag. Här i Arjeplog hade Tone-Rita och Ingo fixat ett helt fantastiskt program. Med parad och allt så pågick firandet i fyra timmar. Det var tal, uppträdanden, hyllningar av framgångsrika idrottsmän, utdelning av flagg och "Småstjärne-tävling". Det är fantastiskt att se hur otroligt duktiga barnen är. Ni skulle sett dem. Hon som tävlade som Nanne Grönvall sattehela koreografin till 100% och han som tävlade med "Dragostea din tei" var helt otrolig. Ni skulle sett hans mimik. Det var flöera som har otrolig utstrålning. Killen som tävlade som Martin stenmarck hade klart mer utstrålning och attityd än originalet, och då kan ni ju tänka er själva hur duktig han var.

Jag kommer att lägga ut mitt tal här i bloggen så fort jag kan. Huvudtemat var, i alla fall, vårt demokratiska samhälle.

Bubbe


Grått och trist

Det regnar här i Umeå idag...

Tur man ska sitta i bilen!


Nu bär det hemåt

Efter några underbart avkopplande dagar här i Umeå, bär det nu snart av hemåt. Ska på Kickis födelsedagsfest ikväll, och imorrn ska jag ju hålla tal på nationaldagen. Tycker visserligen att beslutet om att göra nationaldagen till helgdag var fel, eftersom vi svenskar inte har någon större känsla för vår nationaldag och en sådan inte kan framkallas hos oss enbart av att det blir helgdag på nationaldagen.

Skönt att jag ska tillbaks till Anna-Maria, Andreas och Tilde redan i slutet av juni, så man slipper längta alldeles för mycket efter Tilde. Hon är ju så söt så man fullständigt smälter. Badade med henne i morse och det var verkligen mysigt. När Linus sedan kom till Anna-Maria så upptäckte han ju att jag badat och när han fick höra att jag badat med Tilde blev han lite svartsjuk och ville att vi skulle bada, men utan Tilde...

Bubbe


Dop i Umeå stads kyrka

Otroligt vad Umeå stads kyrka är vacker. Även om den inte är lika fin utifrån just nu, i och med att den håller på att restaureras på utsidan. Men den som väntar åpå något gott... ,heter det ju.

Dopceremonin var mycket fin och prästen höll en fin balans mellan det avspända och det finstämda. Andreas styvbrors sambo spelade och sjöng i kyrkan. Sången "Välkommen till jorden"hade en helt fantastisk text.

Bubbe


En grå lördag

Så är det en grå lördag utan sol igen. Har ägnat morgonen åt att göra smörgåstårtor till Tildes dopfika. De blev riktigt snitsiga. Hoppas de blev goda också. Det är ost, skinka och ägg i smörgåstårtorna.

Bubbe


Gå ut eller inte...

Ska jag gå ut med Greger och Johan imorrn? Det skulle ju verkligen vara kul. Men jag ska ju hem så tidigt på söndag. Måste helt klart gå ut nykter då!!!

Bubbe


Barndop imorrn

Imorrn ska Tilde döpas!!! I Umeå Stads kyrka. Det blir nog vackert och finst. Ska upp tidigt imorrn och hjälpa syrran göra smörgåstårtor.

Bubbe


Greger och hans kille

Tänk ändå vad världen är liten. Jag och syrran var på Ica Maxi i Umeå och handlade alldeles innan stängningsdags ikväll, och där sprong vi på greger och hans kille Johan. det var skitkul att träffa honom. Jag har ju bara chattat med Johan, och det faktiskt innan hann och Greger blev ett par. Han verkade jättetrevlig. De vill att jag ska följa med ut imorrn kväll. jag ahr verkligen lust men ska ju åka hem hyfsat tidigt på söndag.

Bubbe


MIN NYA BIL!

Äntligen har jag fått min nya bil! En riktig svart snygging med kromade detaljer, som är urskön att köra! Så jag är helt enkelt dönöjd. Kan inte vara annat helt enkelt! Njuter varje stund jag sitter i bilen...

Bubbe


Till Umeå

Nu åker jag ett par dagar till Umeå. Först var det ju meningen att jag skulle vara med i TV:s Sommardebatt på torsdagskvällen, men nu har det blivit uppskjutet en månad. Men har i alla fall ett möte inbokat med Per-Olof Moberg (IOGT-NTO) på fredagen med anledning av vårt gemensamma Racing-projekt (Northlandic Racing).

Ska klippa mig på Torsdag hos den frisör min lillasyster går hos. De har tydligen ett nära samarbete med Toni&Guy-akadmin vilket borgar för god kvalitet:-) Ska bli kul, även om jag helst håller mig till chanko i Stockholm!

På lördag är det dop. Tilde ska döpas! Ska också bli himla kul.

Nu måste jag nog sova!

KRAM

Bubbe


Ny bil

Imorgon får jag min bil! Ska bli så kul... Har fått vänta på den i fyra månader. Det har känts som en hel evighet. Det är en svart Toyota Avensis Executive, 2,4l, automatväxlad. Enda smolket i bägaren är att växelspaksknoppen i aluminium inte fanns till automatväxlade bilar. Det suger!

Bubbe


Ett förskolenybygge

Nu börjar det klarna vad ett nybyge av en 4avdelningars-förskola skulle landa på. Byggkostnaden skulle hamna på omkring 9,7 miljoner kr, markarbetena på en ca 800 000kr, och utemiljön på ca 500 000kr, dvs tillsammans ca 11 miljoner kronor.

Personligen börjar jag mer och mer att luta åt detta, eftersom det är vad personalen förespråkar och vad föräldragruppen också framfört i den arbetsgrupp de satt med i. Vinsterna är att vi har en samlad förskoleverksamhet i nära anslutning till vårt Campusområde, vilket medöfr att personalen kan samverka på ett helt annat sätt. Det finns också möjligheter att minska vikariekostnader också. Förskolan skulle då också få en funktionell miljö anpassad för deras ändamål. Nackdelen med lösningen, förutom att den är i dyraste laget, är att vi inte kommer ha någon barnomsorg kvar på Lugnet/Norrbacka-sidan av samhället.

En absolut förutsättning för ett nybygge, är enligt min uppfattning, en total politisk uppslutning i frågan. Och det tror jag det finns goda förutsättningar för.

Bubbe


En samspelt koalition

Dagens koalitionsmöte visade att arbetet inom koalitionen fortsätter i samma positiva och konstruktiva anda. Det handlar om ett givande och tagande och alla i koalitionens ledningsgrupp har ett gemensamt mål - kommunens bästa!

Jag är medveten om att det inom såväl Centern som Socialdemokraterna finns dem som upplever att det egna partiets profil suddats ut genom samarbetet. Jag tycker inte alls det. Vi har kanske varit lite för dåliga på att tala om vad de tre partierna fått igenom för profilfrågor.

Jag upplever att S, C och Arjeplogs fria demokrater alla vunnit på samarbetet. I opposition hade vi inte tillnärmelsevis fått igenom lika mycket som vi nu fått igenom.

Alla tre partierna i samverkan har tagit ett stort och gemensamt ansvar, vilket var nödvändigt för kommunen i det läge vi befann oss. Jag hoppa på ett fortsatt gott och fruktbart samarbete!

Bubbe


Osund konkurrens från kommunens sida

Vid dagens koalitionsmöte konstaterade vi att det vore fel av kommunen att lägga ett anbud på ambulanstrafiken eftersom den är ute på upphandling nu. Vi kommer därför att uppdra till tjänstemännen att inte lägga något anbud.

Det hade varit en helt annan sak om landstinget endast ställt förfrågan till oss. Då hade frågan hamnat i ett helt annat läge.

Vi kom också överens om att socialförvaltningen ska undersöka med den lokala tvätten vilken kapacitet de har för att tvätta åt socialförvaltningen och om de har möjlighet att hantera risktvätt.

Bubbe


Öppet möte om busstation

Ikväll hade vi sossar ett öppet möte om busstationsfrågan. Det var mycket positiva tongångar till placeringen av busstationen och vi fick stöd för vår linje gentemot länstrafiken de synpunkter som framkom var att eftersom markarbetena blir så dyra så bör länstrafiken vara med och betala delar av dessa också. Andra synpunkter var att vi måste se till att få en busshållplats på Öberget också, samt att parkeringsplatser för bussresenärer är viktigt.

Det som var synd var att så få kom!

Bubbe


hits