Då var man billös!

Jaha, så var det gjort...

Nu är bilen inlämnad på bilfirman. Men höll på bli galen innan det var gjort. Jag tyckte ändå att det hörde till god ton att tvätta bilen innan. Men vilken kö det var på biltvätten. Fick vänta en timme. Höll på att missa bilfirman. Det skulle varit snyggt.

Har i övrigt slappat på hotellrummet ikväll. Finns ju inte så mycket att göra när man är ensam. Inte kul gå ut och äta ensam. Så jag har hunnit se debatt om Kommunals strejk förra året, Desperate houseviwes, debatt om Turning Torso i Malmö. (I det huset skulle jag absolut kunna tänka mig att bo!) Sedan hamnade jag här vid datorn.

Ska nog lägga mig nu. Är så himla trött.

Vi hörs!

Bubbe


Tilde!

Idag hade jag möjlighet att få uppleva något helt underbart. Min lilla systerdotter, Tilde, tre månader gammal var på ett underbart humör i morse. Hon satt i mitt knä i en halvtimme minst och bara var glad och nöjd med tillvaron.

Hon har problem med allergier och är inne på jag tror tredje varianten av mjölkfri välling men damen är kräsen så hon har vägrat äta de andra sorterna. Men nu verkar det funka med den här sorten. Allergin upptäcktes genom att hon fick utslag över hela kroppen. Ingen kul syn!

Var till slut tvungen slita mig och dra iväg till jobbet. Men kan man vara annat än glad sådana här dagar!!!

Kram

Bubbe


En solig morgon

Ja då är det tisdag igen...

Solen strålar lika klar som igår. Man blir glad bara man vaknar. Det känns verkligen att det är vår i luften.

Innan jag åker till Luleå idag måste jag verkligen komma ihåg att gå på apoteket och hinna in på banken också. glömde ju att göra båda sakerna igår.

Glömde förresten kommentera en sak från fullmäktige igår. Centern röstade för yttrandet gällande överklagan av procedurerna i skolfrågan. Deras ledamöter hade insikten att det handlade om ett yttrande i den formella saken, inte i sakfrågan. Men är orolig att de kommer få skit för det från sina medlemmar. Tycker faktiskt ganska synd om dem.

Nej det är väl bäst att kila iväg nu. Skulle bara knappa in räkningarna i internetbanken innan jag stack till jobbet.

Ha de!

Bubbe


Var finns visionerna och intresset för de stora frågorna?

Jaha...

Ännu ett fullmäktige som kan läggas till historien, och ett fullmäktige som lämnar en känsla av tomhet inom mig. Efter dagar som denna funderar jag på varför en del människor blir politiker. Det känns som om det inte finns en vilja att skapa något för framtiden utan mest en vilja att gnälla och att vara tvärs emot. Jag undrar ofta om vi var likadana när vi var i opposition. Men jag kan inte påminna mig att vi var lika gnälliga och höll på med en massa småsaker som inte förändrar Arjeplog ett dugg åt något håll. Kan det handla om förträngning? Kanske var vi också sådana? Gud bevare mig väl för det...

Det är intressant att se hur olika man tolkar texter beroende på vilka referensramar man har. I min förvaltningsberättelse hade jag skrivit: "Oroväckande är det ökande antalet överklagningar i tillväxtrelaterade ärenden" och utifrån min horisont så var det ett uttryck för den oro jag känner att den inriktning på tillväxtpolitiken som vi har i kommunen är så dåligt förankrad att vi och medborgarna inte går i takt och att vi måste göranågot åt det. Oppositionen läste det som om jag oroades över att medborgarna utövar sina medborgerliga rättigheter. Men det kanske handlar om att valrörelsen redan startat...

Blev uppringd av media bl.a. Nordnytt kring undersökningar av uranfyndigheter och de ville veta vad vi tycker. När frågan var aktuell här förra gången så var ajg i tioårsåldern så jag har inget minne alls av hur argumentationen gick. Jag minns bara att motsättningarna var stora under Pleutajokk-debatten. Vad jag tycker mig minnas var Socialdemokraterna för och Centern emot. Det jag också minns var att FP var för eftersom det var skilda uppfattningar inom FP och deras fullmäktigeledamot stannade hemma från fullmäktiget som avgjorde frågan. Minns också att det gavs ut en singel som hette "Peutajokk-rock".

I övrigt är det trevligt eftersom min lillasyster är hemma med Tilde, hennes tremånadersbaby. Hon är så söt:-) Men tyvärr så åker jag ju iväg imorrn och kommer hem på lördag, så jag hinner inte träffa dem så mycket.

Varför kan man inte hålla ordning på vissa saker. Jag har letat ihjäl mig efter regestreringsbeviset på bilen. Hittar två gamla som står på min morbror, men inte det som är mitt. Var dösäker på att det låg i handskfacket, men det var ju de gamla. Och jag som ska lämna in bilen imorrn på bilfirman. Får beställa ett nytt, men det gör ju allt så mycket mer krångligt.

Måste packa klart nu. Förresten, det blev ingen hårfärgning idag heller. Var helt slut efter fullmäktiget. Och så kom ju Anna-Maria och Tilde hem:-)))

Nu åker jag ju iväg först till Luleå och sen till Bryssel, så jag vet inte hur jag kommer att kunna blogga i veckan. Men jag ska försöka komma åt en dator!!!

Sköt om er!

Bubbe


Ändrade planer

Fanny ändrade planerna för kvällen :-) Fanny är Anne-Maries och Mattias lilla dotter, och hon hade bestämt sig för att mammas närhet var det viktigaste för henne just då. så vi sköt hårfärgningen på framtiden, d.v.s. i alla fall till imorrn kväll.

Fick på det sättet tid att hjälpa mamma med hennes deklaration, som är betydligt besvärligare än min. Men det fixade sig, tror jag. Vi fick ju inte bakläxa på förra årets, och den gjorde jag ju också.

Börjar nu få grepp om det jag var tvungen att göra. Måste verkligen komma ihåg att låna madrass, täcke och kudde till Gustav. Jobbigt börja böka med det när jag kommer hem på lördag.

Blev så himla glad... Anders från Göteborg ringde precis innan jag skulle sticka upp till Anne-Marie. Han hade just kommit hem från sin flygning till Tyskland. Hade bara varit hemma i 20 minuter när han ringde. De var ett helt gäng som flög till Tyskland med ultralätta plan. Måste säga att det börjar kännas lite oroligt med ultralätta plan efter kraschen i Alvesta. Där dog ju en kille. Två av planen som deltog till tyskland havererade också, tack och lov utan personskador.

Vill åka ner till Göteborg snart nu. Har ju så många goda vänner där numera. Sedan älskar jag staden! Det är en så mysig atmosför där.Det känns speciellt härligt att fått chansen att lära känna Anders. Han är en så himla trevlig och helmysig kille. Trist bara att han och Daniel nog kommer att separera. Lärde ju känna dem båda genom bekanta i Stockholm, eller egentligen genom en österrikare som var tillsammans med en av mina vänner i Stockholm.

Nä nu är det nog dags att sova... Har ju kommunfullmäktige imorgon och det är alltid en anspänning. Jag är alltid nervös inför sådana möten, även om jag tycker det är kanonroligt med dessa möten. Vet dessutom inte om centern kommer att krångla när det gäller yttrandet kring överklagandena kring skolfrågan. Det verkar inte som om medlemmarna där riktigt har förstått att ett yttrandeöver en överklagan enligt kommunallagen inte gäller sakfrågan utan de formella frågorna. Skulle vara riktigt pinsamt för fullmäktige som sådant om yttrandet skulle behandla sakfrågan i stället för laglighetsfrågor.

Sköt om er!

Bubbe


En söndag med strålande sol

Vilken underbar dag det har varit. Solen har strålat från en klarblå himmel och det har varit riktigt varmt och skönt ute. Det var till och med härligt att vara ute och städa bilen.

Än så länge har jag känt mig effektiv. Steg upp klockan nio och lade mig i badet och läste en halvtimme. Hummerfesten av Viveca Lärn är jag inne på nu. Gillar tonen hos henne. Sedan var det kyrkan som gällde. Temat för idag var "Att växa i tro". Predikan hölls av någon besökande EFS-predikant som inte precis föll mig i smaken. Jag hade oerhört svårt att koncentrera mig på vad han sa. Långrandig var han också. Enda gången det fanns någon känsla i det han sa var när han pratade om sin upplevelse av filmen "The passion of Christ". Då blev han till och med tårögd.

Nu sitter jag och har gjort klart bokslutet för Arjeplogs U-landsförening. Det är inte jag som är kassör, är inte ens medlem längre, men brukar hjälpa dem med bokslutet. I år gick det som en dans!!! Inte minsta problem eller fundering.

Måste komma ihåg att skriva på deklarationen och skicka iväg den. Men det är ju ingen större möda. Det är ju så när man inte har några avdrag mer än räntor att ta upp. Då är det bara att kolla att siffrorna är rätt. Skönt att se att det blir lite återbäring även denna gång.

Få se nu... Färga håret på Anne-Marie vid nio-tiden, hjälpa mamma med deklarationen, plantera lökarna, knappa in räkningarna på internetbanken... Jo men det ska hinnas ikväll. Synd bara att det var just den här söndagen det gick en Beck-film som jag inte sett. De andra har man ju sett ett flertal tillfällen.

Och imorgon börjar förhandsvisningarna inför Eurovisionsschlagern. Ska bli kul även om jag ju hört alla låtar på nätet.

Nu ska jag ta och käka innan nästa ryck av effektivitet (som jag hoppas kunna uppbåda).

Ha de!

Bubbe


Tack för kommentarerna

Hej

Ville bara tacka för kommentarerna. Det är alltid kul att få feed-back.

Hoppas ni, Johan och Illona, har det bra i Israel. Den här tiden på året så skulle jag verkligen vilja endera vara i södra Sverige och få möta våren där, eller åka utomlands nånstans. Den smutsiga smältande snön och "varken eller-årstiden" i maj tillhör inte mina favoriter, inte heller det snömögel som tinar fram. Är liksom lite lätt allergisk mot det.

Du Johan ville gärna läsa om hur det är att vara kommunalråd och det inte är som vanligt. Får fundera litet över det och återkomma. Rent spontant så kändes det som om jag mest frågade mig själv när det är som vanligt. Man vet ju aldrig dag från dag vad som dyker upp.

Har varit på middagen för deltagarna på årets besökshelg för BST-prpgrammet i helgen. Det är färre sökande som kommit upp i år och det oroar mig ordentligt. Det är tydligen också färre sökande till programmet och det är riktigt oroande ur flera aspekter. För det första kommer antagningspoängen att sjunka och det kommer att ställa ännu större krav på skolans stödinsatser till eleverna, för det andra kanske marknadsföringen misslyckats eller så kan tredje förklaringen, nämligen att programmet fått dåligt rykte, vara riktig och då har vi ett hästjobb framför oss. det kan också vara så att man blivit tydligare i marknadsföringen så att det framgått hur teoretiskt programmet är, och då har vi i alla fall minskat en källa till besvikelse hos eleverna. Jag kommer att följa den här frågan med stort intresse framöver.

Det blev ingen bilstädning idag. Det gråkalla och trista vädret avskräckte mig. Detta är ett stressmoment inför morgondagen. Vet inte riktigt hur jag ska hinna allt. Ska hinna vara kyrkvärd (Jo, varningsklockan hade rätt), städa bilen, börja packa inför Brysselresan, plantera dahliorna och gladioluserna jag fick av Mattias och Anne-Marie i födelsedagspresent (om de ska ha en chans hinna blomma i sommar) och sedan ska jag hinna färga håret på Anne-Marie.

Måste också hinna skriva talet till valborgsmässoafton. Kommer ju hem från Bryssel samma eftermiddag. Landar i Luleå 15.30 och talet ska hållas 19.30 här i Arjeplog så då har jag absolut ingen tid att fila på det. Ska också hinna fundera över vad vi ska käka på Valborgsmässoafton. En kompis från Stockholm kommer på besök. Plockar upp honom i Luleå när jag kommer hem. Han har kommit till Luleå med tåg på förmiddagen. Måste komma ihåg att låna en extramadrass, kudde och täcke också. Allt måste ju fixas innan jag åker till Bryssel.

Borde nog gå och lägga mig nu, i stället för att sitta här. Men det här är trevligare. Jag är ju kvälls/natt-människa. Men i flera veckors tid har jag faktiskt däckat vid halv elva. Olikt mig, kanske man börjar bli gammal...

Gonatt

Bubbe


En vanlig lördagsmorgon

Vaknade tidigt i morse trots att jag bestämt mig för att sova länge. Lyckades i alla fall somna om och sova till kvart över åtta. Låg och läste ett tag. Håller på att läsa Viveca Lärns böcker om Saltön. Föll totalt för TV-serien. Den var så härligt jordnära på nåt sätt.

Blev ordentligt irriterad på mig själv när jag vid halv tolv (när jag skulle lägga mig) upptäckte att jag haft mobilen avstängd hela dagen och kvällen och därför missat en middagsinbjudning. Mycket surt eftersom jag hade en dötråkig fredagskväll framför TV:n med program som jag egentligen inte ville se.

I helgen måste jag städa bilen (vilket jag hatar) eftersom jag ska lämna bilen till bilfirman på tisdag. Sedan får jag väl vara utan bil ett tag eftersom den nya bilen befinner sig på båt nånstans på väg fråm Japan. Längtar verkligen efter en bil som man kan lita på till hundra procent, även om den här bilen krånglat oerhört lite.

Igår hade vi näringslivsnämndsmöte. Inte särskilt många intressanta och världsomdanande ärenden så det tog knappa två timmar. Det var mest ärenden om medfinansiering i utvecklingsprojekt kopplade till biltestnäringen. Sedan hade vi en diskussion om taxorna för tillfälliga serveringstillstånd utifrån ett näringslivsperspektiv men beslutade oss för att inte ta några initiativ i fråga om en sänkning eftersom en majoritet tyckte de låg bra som de nu gör. Informerade dessutom om turerna i Kraja-frågan, så att ledamöterna skulle vara uppdaterade.

Har förresten inte fått så många reaktioner om artiklarna om Kraja som var inne i lokaltidningarna igår, förutom en partikamrat som ringde på morgonen och var upprörd eftersom hon tyckte att jag ljög om att jag inte var medveten om att Ks skulle besluta om köpet av inkråmet, eftersom jag kallat till ett extra Kommunstyrelsemöte just i det ärendet till den 29:e december ifjol. Det jag sa till journalisten var just det och att jag sen det mötet blev inställt fick en blackout och gjorde fel, men det om det inställda mötet i december kom inte med i artikeln. Så visst var jag medveten om det först och strävade efter att göra rätt men sen blev allt så fel.

Annars var det en ganska så lugn eftermiddag. Jag förberedde en presentation kring Kraja-frågan inför måndagens kommunfullmäktigemöte.Det gjorde att jag blev kvar längre på kommunhuset än jag tänkt. Hade bestämt att jag skulel käka Thaimat med mamma, brorsorna och brorsans familj på pizzerian. De ringde irriterat och undrade var jag höll hus. Sedan visade det sig att kocken som lagar thaimaten var ledig så det fick bli vanlig pizza. Inte lika kul, eftersom jag åt pizza till lunch dagen innan.

Ikväll ska jag på middag och hålla tal till besökarna på gymnasieskolans besökshelg. Efter det hoppas jag att mina kompisar har lust att hitta på nåt kul, spela sällskapsspel eller kort.

Måste komma ihåg och kolla om jag ska vara kyrkvärd imorron. det känns som om det ringer en varningsklocka nånstans i bakhuvudet.

Ha en trevlig helg!

Vi hörs

Bubbe


Kraja - en ny vända igen

Jaha så var det dags igen...

För en ny vända i Kraja-frågan.

Var på möte med revisorerna i måndags och fick då veta av revisorn Stig Lundström (v) att en del av Kraja-affären genomförts av mig och Bo Wallin på ett sätt som låg utanför vår delegation.

Saken är nämligen den att fullmäktige i november beslutade sälja Kraja-anläggningen och inkråmet i bolaget Kraja AB till Silverhatten AB för tre miljoner kr mot investeringar på 13,5 miljoner kr i anläggningen. När sedan försäljningen skulle genomföras så komplicerades det hela av att kommunen inte ägde inkråmet i bolaget, eftersom bolaget ju gjorde det. Som ett led i försäljningen köpte kommunen över inkråmet för 750 000kr och sålde det vidare till Silverhatten i enlighet med fullmäktigebeslutet. Problemet är att kommunchefen har delegation, enligt inköpspolicyn, att göra inköp på upp till 500 000kr utan KS-beslut.

Ett fel har helt klart blivit begånget i fråga om detta. Det går inte att bortse ifrån. Ett formellt beslut skulle naturligtvis fattats av kommunstyrelsen vad gäller själv köpet av inkråmet, för att allt skulle gått formellt rätt till. Ingenting skulle i sak ha förändrats.

Hade vi uppdagat att delegationen enbart sträckte sig till 500 000kr hade köpesumman satts till detta, vilket skulle lett till att Kraja skulle behövt ett kapitaltillskott på 250 000kr från kommunen. (Detta för att återupprätta aktiekapitalet). Nu återupprättades aktiekapitalet genom försäljningen av inkråmet och inget tillskott behövdes. Tack vare detta hamnade dessa 250 000kr som en reavinstförlust i stället för ett kapitaltillskott. I och med detta kan detta undantas från balanskravet gällande budget i balans.

Köpeskillingen är den av fullmäktige fastställda summan, och har således fördelats på anläggning och inkråm i bolaget. Hur detta fördelas är ur ett koncernperspektiv en teknisk fråga. Min bedömning är att denna fördelning är optimal ur ett koncernperspektiv.

Det fel som är begånget ska givetvis rättas till och frågan kommer därför upp på kommunstyrelsens arbetsutskott den 9:e maj och vid kommunstyrelsens möte den 23:e maj.

Det känns lite surt att vi lyckades klanta till det på det här sättet, och dessutom eftersom vi eftersträvade att göra allt så korrekt det bara var möjligt då frågan var så infekterad. Bråket kring Kraja hade äntligen lagt sig och det började bli lugn och ro i frågan och så kommer detta.

Jag vill på detta sätt bara klargöra min syn på frågan och be om ursäkt för det fel som begåtts. Det var aldrig vår avsikt att gå utanför vår delegation utan vi upplevde att vi genomförde det av fullmäktige fattade beslutet på bästa sätt och i enlighet med fullmäktiges intentioner. Köpet av inkråmet var bara en transaktion för att kunna genomföra fullmäktigebeslutet på det sätt som angavs i beslutet.

Naturligtvis kommer detta att innebära att vi ser över våra rutiner inför framtiden så att detta ej kan upprepas.

Med vänliga hälsningar

Bengt-Urban Fransson

PS Vill ni veta mer, eller har funderingar, kan ni kontakta mig på bengt-urban.fransson@arjeplog.se eller 070-372 3911


En dag på jobbet

Hej

Sitter på jobbet och håller på att förbereda dagens händelser. Ska medverka på en träff med diskussioner kring hur kommunen ska organisera fastighetsförvaltningen. Inte kanske det mest intressanta mötet, men oerhört viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv.

Sedan ska jag träffa ett par studenter från Handelshögskolan i Stockholm som håller på med en magisteruppsats om kluster. De har inriktat sig på att studera biltestverksamheten. Sånt känns alltid nervöst, eftersom studenter har en tendens att ställa svåra frågor :-)

Ikväll ska jag träffa en journalist från Norrbottensradion som ska göra en intervju för en programserie med längre intervjuer. Inriktningen ska tydligen vara på vändpunkter i livet och vad som gör en stark som människa. Det låter minst sagt intressant men känns också lite nervöst eftersom det kan bli nog så personligt.

Så kan en dag se ut i mitt liv. Är nog klar vid niotiden i kväll skulle jag tro.

Imorgon är det en helt annan karaktär på dagen. Ska till Boden och hålla ett föredrag om kommunal samverkan på kommunalekonomernas träff. Får tillbringa många timmar i bilen. Det är ju i alla falla dryga 20 mil dit! Kul i alla fall att bli ombedd komma dit!

Ha en bra dag!

Bengt-Urban


Ett nytt sätt att kommunicera för mig som kommunalråd i Arjeplog

Hej på er!

Tänkte att jag skulle testa det här sättet att få kontakt med er.

Tänkte försöka hålla en mer kontinuerlig uppdatering här än vad jag orkat tidigare med vecko- och månadsbrev.

På det här sättet hoppas jag kunna få ett mer direkt utbyte med er. Få veta vad ni tycker och kanske få en chans att få ut vad jag tycker och tänker - men också vad jag funderar över.

Hälsningar

Bengt-Urban


Välkomna

Välkommen till min blogg!

Vem är då jag?

Jo, jag är kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog sedan valet 2002.

Jag heter Bengt-Urban Fransson, kallas Bubbe och är 36 år gammal sedan några veckor.

Jag är socialdemokrat och leder en koalition bestående av Socialdemokraterna, Centern och Arjeplogs fria demokrater.

Tidigare har jag jobbat som lärare, rektor och en kort period som skolchef i kommunen.

Hälsningar

Bengt-Urban


hits