Tankar inför finalen

Finalen av Eurovision Song Contest 2009

Litauen +++

Love

Sasha Son


En blek men ganska vacker poplåt som nog kommer att fungera i radion men frågan är om TV-tittarna minns den när det är dags att rösta. Här i finalen finns så många bättre låtar.


Israel ++++

There must be another way

Noa och Mira Awad


Första gången jag lyssnade på detta upplevde jag det som urtrist men jag har verkligen ändrat mig. Det här är riktigt bra. Otroligt vacker låt som framförs med känsla och innerlighet på tre språk, engelska, hebreiska och arabiska . Jag börjar verkligen tro att det går att lösa konflikten i Mellanöstern. Men ska Israel inte floppa måste man sjunga bättre än i tisdags!


Frankrike +++

Et s'il fallait le faire

Patricia Kaas


Ja det här är verkligen fransk ut i fingertopparna, Så snyggt, pompöst, dramatiskt och känslofyllt att jag inte förstår hur det samtidigt kan bli så...tråkigt!


Sverige +++++

La voix

Malena Ernman


Ja hur ska det gå för detta urläckra bidrag. Kommer de andra att falla för Malenas charm och röst. Hon har en utstrålning som inte går av för hackor och jag hoppas TV-publiken ska känna hennes värme genom TV-rutan. Ett av kvällens snyggast producerade nummer. Borde ta sig topp tio men kan skrälla åt fel håll. I så fall oförtjänt!


Kroatien  ++++

Lijepa Tena

Igor Cukrov feat. Andrea


En sak är säker och det är att man känner igen Kroatien. Det är ett typiskt Balkanbidrag som alltid fungerar i dessa sammanhang och säkert tar sig högt upp i resultatlistan med betydligt fler röster än ni tror. Det är vackert, smäktande och innerligt. Och det talar till mitt hjärta


Portugal +++

Todas as ruas do amor

Flor-de-lis


Detta är ett typiskt portugisiskt bidrag när de satsar på folkloreton. Då blir det riktigt bra. Men det brukar aldrig räcka till och hamna särskilt högt i resultatlistan. Men låten är verkligen vacker. Men jisses... Vad har sångerskan satt på sig för klänning. Den kan inte beskrivas.  Den måste ses!!!


Island ++++

Is it true?

Johanna Gudrun Jonsdottir


Det här är en otroligt vacker ballad och kan bara Johanna göra den rättvisa bör den ta sig till final. Varningsflagg för Johannas kyliga framträdande. Det har fällt många artister, bland annat isländska Selma som var storfavorit innan semifinalen och som föll pladask liksom Charlotte Perelli ifjol. Missa inte Johannas klänning. Den är osannolik, och detta inte i några positiva termer!


Grekland ++++

This is our night

Sakis Rouvas


Grekland satsar på säkra kort i år. Superhunken Sakis som är megastjärna i Grekland är en otroligt duktig sångare och låten är ett kompetent bidrag som kommer dra massor av röster. Det känns modernt och fräscht och Sakis scenshow går inte heller av för hackor. Här är det totalös från första stund till sluttonen.


Armenien +++++

Jan Jan (eller Nor Par)

Inga och Anush


Detta är en solklar femma och en av mina absoluta favoriter i hela startfältet. En otroligt snyggt uppbygd ethnolåt med en refräng som sitter som hand i handske. Lägg dessutom märke till finalens snyggaste kläder. Redan en given hit hos gaypubliken på schlagergolven. En given toppkandidat  som kommer att hamna högt när finalen summeras.


Ryssland +++

Mamo

Anastasia Prikodkho


Ja detta är inte dåligt, men inte mer än så. Måtte hon inte bli lika övertänd som i ryska finalen. Då får ni uppleva nåt hemskt!


Azerbadjan +++++

Always

AySel och Arash


Här har vi en av årets stora vinnarkandidater. Det här föll jag totalpladask för när jag såg dem live i Stockholm. Superbra låt med en riktig hook och en refräng som nog alla skulle vilja ha. Att Azerbadjan i år är helsvenskt förutom AySel gör ju inte saken sämre. Låten är svenskskriven, Arash från Malmö, dansarna svenskar, kläderna designade av Lars Wallin och resten av människorna kring AySel och Arash är också svenskar. Årets bästa låt!!!


Azerbadjan +++++

Always

AySel och Arash


Här har vi en av årets stora vinnarkandidater. Det här föll jag totalpladask för när jag såg dem live i Stockholm. Superbra låt med en riktig hook och en refräng som nog alla skulle vilja ha. Att Azerbadjan i år är helsvenskt förutom AySel gör ju inte saken sämre. Låten är svenskskriven, Arash från Malmö, dansarna svenskar, kläderna designade av Lars Wallin och resten av människorna kring AySel och Arash är också svenskar. Årets bästa låt!!!


Moldavien +++

Hora din moldova

Nelly Ciobanu


Nu blir det moldavisk ethno för hela slanten, och det blir helt okej och riktigt medryckande. Kan säkert funka så bra att den slutar på övre halvan, men det är inte ett bidrag jag kommer att gå omkring och nynna på särskilt länge.


Malta +++

What if we

Chiara


Maltas låt är som vanligt en svulstig ballad som framförs av Chiara... Höll jag på att säga- Men så är det också tredje gången gillt. De tidigare två gångerna har hon slagit från underläge, och det gör hon än mer i år. Och hon kommer säkert kamma hem mer röster än vi anar - i år igen.  Skrällvarning eftersom hon alltid slagit ur underläge när hon gjort succé.


Estland +++

Ränjadad

Urban symphony


Kvällen går mot sitt slut med estlands något annorlunda låt som balanserar mellan mystisk och vacker. Men hur som helst andas det kvalitet rätt igenom. En låt i ett gediget framförande som tyvärr behöver riktigt många lyssningar och därför riskerar att floppa ikväll


Danmark+++

Believe again

Brinck


Detta är en snygg poplåt som saknar det där lila extra. Låter som en ripp-off på Ronan Keating vilket är nog så naturligt då han skrivit låten. Att Brinck sedan låter som honom är inget minus. Det ger rätt känsla åt låten.


Tyskland ++++

Miss Kiss Kiss Bang

Alex swings Oscar sings


Det här är hur charmigt som helst, och dessutom har låten en sån hook att den bara sitter som hand i handske. Men swing har ju inte funkat förr i ESC tyvärr.


Turkiet +++++

Dum tek tek

Hadise


När jag hörde den här första gången såg jag den som en given vinnarkandidat och det borde den fortfarande vara även om konkurrens är hård i år. Detta är årets bästa låt i genren ethnodanslåt. Extremt insmickrande och catchy, och den får mig att vilja kasta mig ut på dansgolvet. Att detta kryddas med ett suveränt framträdande stärker Turkiets chanser ytterligare!


Albanien +++

Carry me in your dreams

Kejsi Tola


Detta är ett typiskt albanskt bidrag och de brukar ju gå till final. Vore inte sångerskan så förskräckligt seg så skulle fyran sitta som smäck. Men det fascinerande med de albanska artisterna är att de lyft sig ordentligt när det blivit skarpt läge. Kan Kejsi överraska oss så ikväll så kan den här skrälla och hamna mycket högt i slutändan.


Norge ++++

Fairytale

Alexander Rybak


Ja jag vet att den här säkert kommer att vinna, men jag har en enormt kluven inställning till det här. Visst är låten bra och artisten gör ett jättejobb och scenproduktionen snygg. Men ändå, det är inte mer än så. Inget speciellt som man kommer att minnas i all evighet. Försök sjunga den så märker ni hur lite ni minns av den!!! Men det är ändå snyggt och charmigt och värt en stark fyra!


Ukraina +++

Be my Valentine (Anti-crisis girl)

Svetlana Lobodova


Om jag inte sett Svetlana live i Stockholm och sett hur osmaklig hon är så hade nog fyran varit inom räckhåll och hon kommer att få skyhöga poäng.  Låten är mycket bättre än Svetlana gör den till. Lägg märke till att det är framförandet som stör mig, inte låten eller hennes sångröst. Hon gör att det här blir supermegavulgärt! Slåss till min förskräckelse om segern - och kan nog snuva Norge på konfekten.


Rumänien ++++

The balkan girls

Elena Gheorghe


Jag totalsågade denna låt först och tyckte den var utslätad och menlös. Men den sitter som sten i huvudet och dessutom blir jag sprittande glad när jag hör den numera. Har smugit sig in på min topp tio-lista i finalen. Så den måste bara hamna högt.


Storbritannien +++

My time

Jade


Även om detta är det bästa som England skickar på år och dag så räcker det inte. Och när jag såg Jade live i Stockholm föll hon platt till marken. En mäktig disneydoftande ballad som är för ensidiug och för mycket.


Finland +++++

Lose control

Waldo's people


Finlands bästa låt på hela decenniet. Riktig dansrykare som är en blivande jättehit. Har sett folk rusa ut på dansgolvet när denna spelas. En otroligt catchy refräng som sätter sig direkt. En outsider som kan vara med och slåss om segern på lördag!


Spanien +++++

La noche es para mi

Soraya


Suverän låt skriven av samma kompositörer som skrev Alla åt Sofia i den svenska finalen. Men så mycket bättre. En given vinnarkandidat som är en riktig latinorökare som framförs av Soraya som i videon verkar kylig men som osade riktigt hett i Stockholm när jag såg henne där.


Vilka slåss om segern då?

Norge
Ukraina
Grekland
Bosnien
Azerbadjan
Armenien

Outsiders
Island
Finland
Moldavien

Kan totalskrälla
Albanien
Kroatien
Malta

Sverige då?
Nedre delen av topp tio!


Ett mindre hjärnsläpp

När jag nu skulle kolla mina tips ser jag att Norge föll bort bland mina finalister...

Det var liksom inte meningen.

Men den här gången slog inte mina tips in lika bra. Men alla mina tre outsiders gick in. Lite kul ändå:-) Speciellt som jag inte ville ha Ungern i final. Men Polen skulle ha varit i final! 

Men jag är nöjd ändå med tanke på hur de lyckades live!

Recensioner inför Semifinal 2

Semifinal 2

Kroatien  ++++

Lijepa Tena

Igor Cukrov feat. Andrea


En sak är säker och det är att man känner igen Kroatien. Det är ett typiskt Balkanbidrag som alltid fungerar i dessa sammanhang och säkert tar sig till final. Det är vackert, smäktande och innerligt. Och det talar till mitt hjärta


Irland  +++

Et cetera                         

Sinéad Mulvey and Black Daisy


Ett sött litet popsnöre till låt med en klart schlagerinspirerad refräng. En av kompositörerna är svensk och en lite kul grej är att jag förra året hade honom att göra musikbakgrunden när Stina Sundström skulle sjunga på Maria Öbergs bröllopsfest som bröllopspresent till henne och Jan från mig. Irland går nog till final i år men kommer att hamna någonstans i mitten där.


Lettland +

Probka

Intars Bosulis


Denna låt är ett av de totala bottennappen i år. Rena skiten helt enkelt! Varken mer eller mindre!


Serbien +

Cipela

Marko Kon  and Milan Nikolic


Det här är inte särskilt roligt heller. Det är helt enkelt bedrövligt dåligt. Eller så är det något som jag inte fattar med det här. Det har ju trots allt inte blivit framlottat utan framröstat till final i Serbien.


Polen +++

I don't wanna leave

Lidia Kopanina


En vacker ballad som passar bra till sångerskans röst. Stillsamt och känslosamt. En nackdel ikväll är att låten behöver ett par lyssningar för att sätta sig. Men finalplats borde det bli.


Norge ++++

Fairytale

Alexander Rybak


Ja jag vet att den här säkert kommer att vinna, men jag har en enormt kluven inställning till det här. Visst är låten bra och artisten gör ett jättejobb och scenproduktionen snygg. Men ändå, det är inte mer än så. Inget speciellt som man kommer att minnas i all evighet. Försök sjunga den så märker ni hur lite ni minns av den!!! Men det är ändå snyggt och charmigt och värt en stark fyra!


Cypern ++

Firefly

Christina Metaxa


Detta är nog Cyperns sämsta försök i ESC på många år. En urtrist seg poplåt som aldrig lyfter. Att Christina sedan inte är någon fullblodsartist förstärker det svaga intrycket. Skärp er till nästa år!


Slovakien  ++

Let tmou

Kamil Mikulcik & Nela Pocisková


Ja det här är inte särskilt upphetsande precis. En seg och menlös sak som inte lämnar några större minnesintryck efter sig.


Danmark+++

Believe again

Brinck


Detta är en snygg poplåt som saknar det där lila extra. Låter som en ripp-off på Ronan Keating vilket är nog så naturligt då han skrivit låten. Att Brinck sedan låter som honom är inget minus. Det ger rätt känsla åt låten.


Slovenien ++++

Love symphony

Quartissimo feat. Martina


Första gången jag lyssnade på detta så upplevde jag låten som en konstruerad sak som inte var något att ha men där har jag verkligen ändrat mig. Det här är riktigt bra. Otroligt vacker låt som framförs med känsla och innerlighet och som blir bättre för varje gång jag hör den. Slovenien borde nog ta sig till final i år! Det är de värda!


Ungern +++

Dance with me

Zoli Ádok


Trots att alla verkar se den här som självskriven i finalen så tycker jag detta är ett trist disconummer som mest känns som ett dåligt fungerande sömnpiller. Det berör mig noll och intet!


Azerbadjan +++++

Always

AySel och Arash


Här har vi en av årets stora vinnarkandidater. Det här föll jag totalpladask för när jag såg dem live i Stockholm. Superbra låt med en riktig hook och en refräng som nog alla skulle vilja ha. Att Azerbadjan i år är helsvenskt förutom AySel gör ju inte saken sämre. Låten är svenskskriven, Arash från Malmö, dansarna svenskar, kläderna designade av Lars Wallin och resten av människorna kring AySel och Arash är också svenskar. Årets bästa låt!!!


Grekland ++++

This is our night

Sakis Rouvas


Grekland satsar på säkra kort i år. Superhunken Sakis som är megastjärna i Grekland är en otroligt duktig sångare och låten är ett kompetent bidrag som kommer dra massor av röster. Det känns modernt och fräscht och Sakis scenshow går inte heller av för hackor. Här är det totalös från första stund till sluttonen.


Litauen +++

Love

Sasha Son


En blek men ganska vacker poplåt som nog kommer att fungera i radion men frågan är om TV-tittarna minns den när det är dags att rösta.


Moldavien +++

Hora din moldova

Nelly Ciobanu


Nu blir det moldavisk ethno för hela slanten, och det blir helt okej och riktigt medryckande. Kan säkert funka så bra att den går till final, men det är inte ett bidrag jag kommer att gå omkring och nynna på särskilt länge.

                                                            

Albanien +++

Carry me in your dreams

Kejsi Tola


Detta är ett typiskt albanskt bidrag och de brukar ju gå till final. Vore inte sångerskan så förskräckligt seg så skulle fyran sitta som smäck. Men det fascinerande med de albanska artisterna är att de lyft sig ordentligt när det blivit skarpt läge. Kan Kejsi överraska oss så ikväll så är finalplatsen given.


Ukraina +++

Be my Valentine (Anti-crisis girl)

Svetlana Lobodova


Om jag inte sett Svetlana live i Stockholm och sett hur osmaklig hon är så hade nog fyran varit inom räckhåll och hon kommer att få skyhöga poäng.  Låten är mycket bättre än Svetlana gör den till. Lägg märke till att det är framförandet som stör mig, inte låten eller hennes sångröst. Hon gör att det här blir supermegavulgärt!


Estland +++

Ränjadad

Urban symphony


Kvällen går mot sitt slut med estlands något annorlunda låt som balanserar mellan mystisk och vacker. Men hur som helst andas det kvalitet rätt igenom. En låt i ett gediget framförande som tyvärr behöver riktigt många lyssningar och därför riskerar att slås ut.


Holland +++

Shine

De Toppers


Detta är ett typiskt alldagligt nummer där artisterna försöker mjölka ut det mesta som går och därför riskerar att bli patetiska på scen. Ingen låt som kommer att lämna några som helst spår i Eurovisionhistorien.


MITT TIPS PÅ FINALISTER:

Kroatien
Irland

Polen
Danmark
Slovenien
Ungern
Azerbadjan
Grekland
Moldavien
Ukraina

Outsiders:

Albanien (som jag hoppas slår ut Ungern)

Litauen
Estland


Resultatet i semifinal 1

Ett mycket bra resultat. Annat kan jag egentligen inte säga. Lite förvånande att Portugal lyckades slå ut Schweiz men där ser man kan åstadkomma med ett bra framträdande. Sångerskan i Flor-de-lis mjölkade ur maximalt ur sim låt. medan Schweiz gjorde ett tamt intryck.

Nio rätt av tio möjliga är ju inte helt fel. Så jag känner mig nöjd!

BETYG PÅ LÅTARNA I FÖRSTA SEMIFINALEN I EUROVISION SONG CONTEST 2009


Montenegro  +++

Just get ot of my life

Andrea Demirovic


Detta är en helt okej popdänga med en riktigt catchy refräng. Refrängen sätter sig direkt. Ett fräscht framträdande och en mycket snygg scenlösning. Kan mycket väl ta sig till final.


Tjeckien  +

Aven romale                 

Gypsy.cz


Detta är ett av kvällens mest udda inslag, och det är inte heller särskilt bra. Romskt inspirerad musik kan vara SÅ mycket bättre än så här. Tjeckien kan se i stjärnorna efter en finalplats. Mer troligt är en sistaplats i kvällens semifinal.


Belgien +++

Copycat

Patrick Ouchène


Denna låt blir bättre för varje gång jag lyssnar på den.  Problemet med denna är nog att den är bättre när man slipper se framträdandet. Kan nog gynnas av att stora delar av den röstande publiken inte förstår vad han sjunger. Det skulle kunna rädda honom till final, men jag tror Belgien missar finalen, i år igen.


Vitryssland +++

Eyes that never lie

Petr Elfimov


Det här är ett bidrag som jag är mycket kluven till. Låten är faktiskt ganska kompetent men sångaren med sitt överdramatiska utspel förstör mycket. I alla fall utifrån västeuropeisk måttstock, men vem vet hur det tas emot i öst. De är mer vana vid den här typen av scendramatik. Kan skrälla sig till final.


Sverige +++++

La voix

Malena Ernman


Ja hur ska det gå för detta urläckra bidrag. Kommer de andra att falla för Malenas charm och röst. Hon har en utstrålning som inte går av för hackor och jag hoppas TV-publiken ska känna hennes värme genom TV-rutan. Ett av kvällens snyggast producerade nummer. Borde ta sig till final men kan skrälla åt fel håll. I så fall oförtjänt!


Armenien +++++

Jan Jan (Nor Par)

Inga och Anush


Detta är en solklar femma och en av mina absoluta favoriter i hela startfältet. En otroligt snyggt uppbygd ethnolåt med en refräng som sitter som hand i handske. Lägg dessutom märke till semifinalens snyggaste kläder. Redan en given hit hos gaypubliken på schlagergolven. En given finalist som kommer att hamna högt när finalen summeras.


Andorra +++

La teva decisió (Get a life)

Susanne Georgi


Detta är nog Andorras bästa försök i ESC. En snygg poplåt som komm er funka suveränt i radion. Låten framförs av en danska som mötte kärleken i Andorra och är bosatt där sedan tretton år. Låten andas en hel del av dansk popfabrik. Kan slåss om en finalplats.


Schweiz ++++

The highest heights

Lovebugs


Låten känns riktigt modern och är extremt välproducerad. Detta är nog semifinalens fräschaste låt.  Framförandet är också bra. Detta är en given radiohit och  även given i lördagens final.


Turkiet +++++

Dum tek tek

Hadise


När jag hörde den här första gången såg jag den som en given vinnarkandidat och det borde den fortfarande vara även om konkurrens är hård i år. Detta är årets bästa låt i genren ethnodanslåt. Extremt insmickrande och catchy, och den får mig att vilja kasta mig ut på dansgolvet. Att detta kryddas med ett suveränt framträdande stärker Turkiets chanser ytterligare!


Israel ++++

There must be another way

Noa och Mira Awad


Första gången jag lyssnade på detta upplevde jag det som urtrist men jag har verkligen ändrat mig. Det här är riktigt bra. Otroligt vacker låt som framförs med känsla och innerlighet på tre språk, engelska, hebreiska och arabiska . Jag börjar verkligen tro att det går att lösa konflikten i Mellanöstern. Israel tar sig nog till final i år!


Bulgarien ++

Illusion

Krassimir Avramov


En riktigt konstig blandning av pop och opera. Inte i samma liga som Malena, men faran är att de två mest uttalade popera-bidragen är i samma semifinal. Kan ta tillräckligt många av popera-rösterna att varken Sverige eller Bulgarien tar sig till final. Men en sak är säkert. Det är en skräll om Bulgarien tar sig till final.


Island ++++

Is it true?

Johanna Gudrun Jonsdottir


Det här är en otroligt vacker ballad och kan bara Johanna göra den rättvisa bör den ta sig till final. Varningsflagg för Johannas kyliga framträdande. Det har fällt många artister, bland annat isländska Selma som var storfavorit innan semifinalen och som föll pladask liksom Charlotte Perelli ifjol. Missa inte Johannas klänning. Den är osannolik, och detta inte i några positiva termer!


Fyr Makedonien +++

Nesto sto kje ostane

Next time


Makedonien skickar I år en hyfsad popdänga som tyvärr kommer att drunkna i mängden. Men den har sina poänger och Makedonien brukar sluta topp tio i semifinalen. Det gjorde de även ifjol men slogs ut av Sverige som gick vidare tack vare juryn.  Slåss Kanske om tiondeplatsen även i år.


Rumänien ++++

The balkan girls

Elena Gheorghe


Jag totalsågade denna låt först och tyckte den var utslätad och menlös. Men den sitter som sten i huvudet och dessutom blir jag sprittande glad när jag hör den numera. Har smugit sig in på min topp tio-lista i finalen. Så den måste bara gå till final.


Finland +++++

Lose control

Waldo's people


Finlands bästa låt på hela decenniet. Riktig dansrykare som är en blivande jättehit. Har sett folk rusa ut på dansgolvet när denna spelas. En otroligt catchy refräng som sätter sig direkt. En outsider som kan vara med och slåss om segern på lördag!


Portugal +++

Todas as ruas do amor

Flor-de-lis


Detta är ett typiskt portugisiskt bidrag när de satsar på folkloreton. Då blir det riktigt bra. Men det brukar aldrig räcka till final. Men låten är verkligen vacker. Men jisses... Vad har sångerskan satt på sig för klänning. Den kan inte beskrivas.  Den måste ses!!!


Malta +++

What if we

Chiara


Maltas låt är som vanligt en svulstig ballad som framförs av Chiara... Höll jag på att säga- Men så är det också tredje gången gillt. De tidigare två gångerna har hon slagit från underläge, och det gör hon än mer i år. Och hon kommer säkert kamma hem mer röster än vi anar - i år igen.  Skrällvarning på lördag - men given finalist ikvällens semifinal.


Bosnien-Herzegovinien +++++

Bistra voda

Regina


Kvällen avslutas med semifinalens mäktigaste och vackraste nummer. Här är det gpshudsvarning, Kvalitet rätt igenom. Otroligt stark låt i ett gediget framförande av denna ytterst kompetenta grupp. Kommer hamna mycket högt på lördag. Skrällvarning utfärdas.


MITT TIPS PÅ FINALISTER:

Sverige

Armenien

Schweiz

Turkiet

Israel

Island (mest osäker)

Rumänien

Finland

Malta

Bosnien-Herzegovinien


Outsiders:

Montenegro

Belgien

Vitryssland

  • Andorra (kan mycket väl slå ut Island)

hits