Kommunstyrelse och kommunfullmäktige 27/2

Vid dessa möten kommer de stora frågorna att vara vindkraftsparken på Uljabuoda, detlajplanen för förskolebygget, två andra detaljplaner för biltestområden, överklagningar gällande detaljplanen för busstationen samt överklagningar av renhållningsgrundavgift för fritidshus.

Rapport kommer senare!

Mejlskandalen på partihögkvarteret

Jag hade inte tänkt att kommentera den här skandalen men känner att jag inte kan hålla mig. Det är helt enkelt skamligt det som den här funktionären på 68:an hållit på med. Sånt hör inte hemma i ett demokratiskt system där respekten för människan ändå sägs hållas högt.

Det strider mot all etik och moral, och dessutom mot allt vad det socialdemokratiska partiet står för. Det är skrämmande att det verkar finnas en elit som är beredda att gå över lik för att vinna. Det skrämmer mig verkligen.

Nu tror jag inte att det här är något unikt för Socialdemokraterna, tyvärr. Det finns överallt och det gör det hela än mer skrämmande. Det som nu uppdagats är inte undantaget, utan jag fruktar att det finns rötägg i alla partier. Men jag skräms verkligen av att det verkar vara okej, hur skulle han annars ha vågat. Han trodde nog det skulle gagna hans karriär, och då inser man hur snett vi hamnat.

Varje politiker måste ta sitt ansvar - för sitt egna beteende. Endast genom handling kan vi vrida skutan på rätt kurs!

Delfinal 2 i Karlstad

Den här delfinalen var mer svårtippad än den i Leksand. Fältet var jämnare på en lägre nivå. Det enda bidrag som stack ut på ett riktigt positivt sätt var Kicki Danielsson.


Mina omdömen och betyg:

1.Lev Livet / Magnus Carlsson +++

En ordinär låt som spretar lite åt alla håll och som skulle åkt ut om inte artisten varit Magnus Carlsson. Efter flera lyssningar tar den sig men kom ihåg att för Europas telefonröstande TV-tittare handalr det om en lyssning och då håller den inte.

2. Oh yeah / Pandang -
Är det nån som förstått vad den här låten hade att göra i Melodifestivalen. Totalt hopplös!!

3. Etymon / Sonya ++++
Även om den här låten är lite för lik Efharisto, specieltt med tanke på att den är skriven av samma kompositörer, oh det känns urtrist, och dessutom är lite segare än den så känns låten riktig sommarfräsch och europeisk. Och tänker man Aten och är det minsta taktisk och strategisk så skulle den här låten fått vara med i matchen i Globen. Men den kanske var lite för kyligt europeisk för att vi svenskar ska våga.

4. Ge mig en kaka till kaffet / Östen med resten +++

Först så tänkte jag att det här är bara hemskt, men med den texten och det driv som fanns i såväl låt som framförande så kunde jag inte annat än känna mig glad. Och det första kännetecknet på en bra schlager är GLÄDJE! Men jag ville inte för allt i världen ha denna låt till Aten, men i andra chansen hade den varit helt ok!


5. La chica de la copa / Pablo Cepeda ++

En helt okej låt med en helst suverän artist. Tyvärr lyfte inte låten på det sätt som jag hoppats och den riktiga superlatinokänslan uteblev. Jag trodde att den hade en chans att nå de fem främsta men efter framträdandet så insåg jag att den skulel hamna utanför de fem.


6. Idag & imorgon / Kicki Danielsson +++++

Så här låter en riktigt Schlager, och Kicki är bara bäst i hela startfältet. I en klass för sig faktiskt. Hon skåpar till och med ut Magnus Carlsson som kvällens artist. Han bleknar i jämförelse med henne. Tror dock inte att det räcker till Aten. Sandra och Carola står i vägen för det. Och då vet ni att Sandra är min favorit!


7. En droppe regn / Niclas Wahlgren +++
En mycket elegant och välproducerad låt som kommer att bli en riktigt radiohit. Ytterligare en fantastisk text från Pling som Niclas inte lyckades bära fram. Varför valde man inte Jan Johansen eller nån annan kompetent sångare till låten? Niclas är inte bra!


8. Mi amore / Velvet +++

Oj så hysterisk den här låten egentligen är. Men den har ett synnerligen effektivt och enerverande driv som gör att den ändå sitter kvar och gör sitt jobb. Dessutom känns den europeiskt gångbar och har hitpotential. Men hjälp vilken koreografi Velvet presenterar. Hon måste få hjälp om hon tar sig till Globen. Det här var pinsamt på den fronten.


Vad var då mina tips?

 
Det jag trodde:

Till Globen: Kicki och Magnus

Till andra chansen: Sonya och Östen med resten

Femma: Velvet

Det jag ville:

Till Globen: Kicki och Sonya

Till andra chansen: Magnus och Velvet

Femma: Niclas

Angående kommunalrådskandidatur inom S i Arjeplog.

Med anledning av de artiklar som publicerades i Arjeplogarn  ("Elisabeth jobbar ideellt och har kommunalrådsambitioner") och Piteå-Tidningen ("Bramfeldt utmanar kommunalrådet") kände jag att jag vill klargöra en del saker utifrån min horisont.

1. Jag och Elisabeth har samarbetat mycket bra under perioden och det samarbetet hoppas jag ska fortsätta.

2. Partiet har fattat beslut om att vid nomineringsmötet nominera till fullmäktigelistan och en ordförandekandidat i varje nämnd och en ordförandekandidat till kommunfullmäktige.

3. Socialdemokraterna har så länge jag minns kandiderat med en gemensam lista i kommunen. Ingen annan diskussion har förts inom partiet.

4. Det har inte förts någon som helst diskussion i partiet om att kryssen i fullmäktigevalet ska avgöra vilken kandidat vi har till kommunalrådsposten.

5. Skulle partiet komma till en slutsats om att det är kryssen som ska avgöra eller att man går fram med flera listor så kommer inte jag att stå till förfogande. Min lärdom av förra valet är att väljarna kräver att de ska få ta ställning till vilken kommunalrådskandidat de vill ha som kommunalråd. Även om jag personligen anser att det borde vara partiets politik som ska avgöra vilket parti folk röstar på så kan jag bara konstatera att så inte är fallet. De diskussioner om att vi myglar fram ett kommunalråd som väljarna inte fått ta ställning till vill jag inte uppleva igen.

6. Det är olyckligt att inte nomineringsprocessen fått fortgå internt i partiet så att diskussioner om splittring eller politisk strid  inte behövt dyka upp.

7. Jag hoppas, och tror, att jag kommer att få partiets förtroende kommunalrådskandidat och är beredd att axla det ansvaret ytterligare en gång.

Bengt-Urban Fransson


Jag förlorade:-(

När jag gick hem från jobbet klockan fem så ledde jag med 44% mot 36% för text tre.

När jag nu kollade strax efter klockan 19 så låg jag under med 40% mot 41% för trean OCH FÖRLORADE!!!

Det suger.

Fattar inte att hon kunde plocka in närmare 200 röster på ett par timmar.

SURT!!!

Speciellt som det stod först att tävlingen skulle avslutas i måndags och sedan gjorde den inte det. Då ledde jag:-(((

Angående busstrafik under icke skoldagar

Från kommunens sida lyfte vi ju frågan kring busstrafiken till Slagnäs och Laisvall under icke skoltid För Slagnäs del så handlar det om alla skollov, medan det för Laisvalls del handlar om sommarlovet. Idag har jag fått följande mail från Länstrafiken:


Hej.
Vi har fattat beslut beträffande det som är mest akut. Linje 103 Slagnäs-Arjeplog kommer att trafikeras under sportlovet och påsklovet enligt tidtabell för skoldagar, dvs fem dagar per vecka. Detta har också meddelats trafikutövaren Flinkfelts Buss. När det gäller trafiken under sommarlovet skall vi ta upp en diskussion med posten om det trafikutbud de kräver.
Beträffande linje 101 Laisvall - Arjeplog harvi  påbörjat en dialog med trafikutövaren utan att komma fram till ett resultat. frågan är inte lika akut eftersom trafiken bedrivs oförändrad under sport- och påsklov. Vi återkommer.
Hälsningar
Lars Nilsson
Länstrafiken i Norrbotten AB

Det känns bra att frågan om sportlovet och påsklovet i alla fall är löst. Det måste bara också lösa sig för sommarlovet också.

Träffade femåringarnas fröken

Stötte ihop med femåringarna fröken i eftermiddags. Hon berättade lite om hur barnen hade upplevt besökt på Tingsbacka. De hade tydligen varit imponerade att ha fått se min "bestämmarstol". Ska börja kalla kontorstolen för det hädanefter:-) Och de var också impade av att ha fått se klubban jag använder när jag bestämmer:-)


Det är otroligt härligt att höra hur konkreta barn är. Sedan fälldes det ju en hel del underbara kommentarer av barnen när de var på besök. De fick bl.a syn på en godiskartong i form av en stor smällare som stod på en hylla i korridoren. Naturligtvis frågade de om vad det var och jag förklarade hur det var och att vi ätit upp godiset vid jul. När vi sedan gick vidare hörde jag en lite kille säga: "Man sparar faktiskt godis till barnen!". Det är också roligt att se vad som fångar deras uppmärksamhet. När de var inen på mitt kontor så var det de svarta stenarna i ett blomsterarrangemang som var mest intressant. och i entren till Tingsbacka fångades uppmärksamheten av det blanka glänsande stengolvet.


Blev också otroligt utkonkurrerad idag vad gäller uppmärksamhet. En polis i uniform slår det mesta och en arbetsförmedlingschef som bjuder på godis smäller högre än ett kommunalråd.Bara så ni vet! Även vaktmästaren står högt i kurs. Fick visa upp hans rum. Tyvärr var han inte där så de fick träffa honom. Grämer mig lite att jag inte kom ihåg att visa den racingbil som JTCC-projektet tävlade med i somras. Det hade säker impat på dem.


Besök av 5:åringar

Idag har jag haft besök av femåringarna på Lodjuret. Det var ett himla roligt besök. De hade en massa frågor om vad jag bestämmer om som kommunalråd. Sedan bjöd jag dem på fika och sedan gick vi på upptäcktsfärd i Tingsbacka, kommunhuset.

Det är alltid uppfriskande med sådana här besök. De ger guldkant åt tillvaron:-)

En annan text jag skickat in

Den texten lyder något så här (Sparade den int einnan jag skickade in den så jag har fått ta den ur minnet).

Det börjar verka kärlek á la podd

CD:n gör dig helt försmådd

Av ny teknik du blir helt förrådd


Lyssna till ditt hjärta

Var slag bär spår av LPn:s karaktär

Var hack blir skrik av smärta

I vinylen är jag kär


En av de texter jag skickat in till svt.se:s tävling

Inte för att jag tror jag kommer med igen, men har i alla fall skickat in texter till nästa veckas tävling också!

En av dem lyder:

Lyssna till ditt hjärta och dess slag
Glöm din podd för ett litet tag
Ja, lev med mig i nuet för ett slag


Så kanske du kan känna att
Det börjar verka kärlek här inatt
En känsla som får dig schack och matt


Partimöte ikväll

Ikväll har vi haft partimöte och det var ett osedvanligt snabbt möte. Kan det möjligen bero på att folk ville hem till hockeyfinalen...

Den stora frågan på kvällens möte var vindkraftsetableringen och det slutade med att vi är negativa till en etablering. På mötet höjdes röster såväl för som emot en etablering på Uljabuoda. Det vanligaste argumentet var att vi bidragit mer än nog till landets energiförsörjning genom de stora vattenkraftsutbyggnader som gjorts i kommunen.

Ett annat argument som hördes i debatten var att fullmäktige, och även vi, redan sagt ja när vi röstade för tillåtlighetsprövning.

Möte med Blåklockan

Idag har jag varit med på ett möte med representanter för Blåklockan, det alternativa förskolealternativet i kommunen. Vi har diskuterat anslagsberäkningar, då framförallt hur statsbidragen och de avgifter de får in ska hanteras.


Rösta! Jag ligger under!

Hej

Behöver alla era röster eftersom jag nu ligger under i svt.se:s text tävling.
Bidrag 4 är mitt!

Och här röstar ni!

Min schlagerkrönika i Norra Västerbotten

Här hittar ni dén schlagerkrönika jag hade inne i gårdagens Norra Västerbotten.

Länk till artikel i Norrbottens-Kuriren
Rösta på svt.se/melodifestivalen på min text

Behöver fler röster på min text i svt.se:s texttävling. Tvåan rycker allt närmare!


Så rösta på bidrag 4!!!


Ni röstar här:
Hälsningar


BubbeKvällens delfinal i Melodifestivalen

Ja så är det då dags för den första delfinalen. Ikväll från Leksand och Ejendals arena. Det är väl dag att sätta tipsen inför kvällen:

Troligt resultat:

Till Globen direkt: Linda Bengtzing och Andreas Johnsson

Till Andra chansen: Magnus Bäcklund och Electric Banana Band

Femma: Simone Moreno

Mitt önskade resultat:

Till Globen direkt: Magnus Bäcklund och Linda Bengtzing

Till Andra chansen: Andreas Johnsson och Hannah Graf

Femma: Simone Moreno

VECKANS SKRÄLLVARNING:
Electric Banana Band

Jippiiii! 30 000

Nu har jag passerat 30 000 besök och det är underbart!


Tack för att ni visar sånt intresse!!!


Möte med Svenskt Näringsliv

Idag har representanter för Svenskt Näringsliv besökt kommunstyrelsen och presenterat resultaten av den enkät som de årligen gör som ingår som underlag i den näringslivsranking de gör. Själva rankingen blir klar först i maj.

De siffror de redovisade var mycket positiva och jag ser fram mot när rankingen presenteras. Vi bör ha förbättrat oss en del:-) Det allmänna omdömet från de företagare som svarat gällande företagsklimatethade stigt från ett snitt på 3,0 till ett snitt på 3,4.


Veckans krönika i Arjeplog Times

Här är min krönika i veckans Arjeplog Times:

The Olympic Spirit - ”Citius, Altius, Fortius”

Faster, higher and stronger is the motto of the Olympic Games and this text was originally carved in the stone of the main entrance to the arena of the Ancient Greek Olympic Games. This can still be seen as the main guideline for all the competitors in the modern Olympic Games since they have all been striving for many years to become faster, higher and stronger. This is a very beautiful thought and very appealing to me.

All these men and women who have paid such a high price to become what they have become. They have made huge sacrifices in their lives and finally they are about to get their reward. For days and nights, weeks, months and years they have been struggling to reach the goal of their lives, to fulfil their dream. I think this is so well expressed in the lyrics of the official Olympic song of Sydney:

“I am my own believer, In my heart the reason, I will follow the light from within, I’m not afraid of weakness, I’m going to taste the sweetness, Of the power not to give in, Oh I will see it through, I believe this is my moment of truth.

I will go the distance, Embrace resistance, I will lay my soul on the line, When the wait is over, And the hunger has spoken, If I give my all, I will shine, Oh I will see it through, I believe, this is my moment of truth”.

We don’t have to be athletes to have dreams to fulfil or goals to reach. The motto “Faster, Higher, Stronger” can still be a useful guideline for all of us. If we do our very best in whatever we do, then we can reach glory and recognition. As some people have said: “The journey was worth the pain and we found that the journey was the true goal”. They meant that it was the process of reaching the goal that gave them the most.

For me it has been really important to have very clear and distinct goals in my life. This has made me focused and helped me to be more disciplined. When I was studying at the comprehensive upper secondary school I made up my mind up to strive to become a politician in order to enhance social change. I said to myself that one day I would become a successful member of the diplomatic corps or a successful politician. Today I have somehow reached that goal and I have started wondering about my next goal. So, I have a lot of thinking to do now.

Have you ever paid any attention to the goals of your own life? Just take some moments of your life and think about what you are striving for. This can help you to become Faster, Higher and Stronger!

Bengt-Urban Fransson,
Mayor of Arjeplog


SNART 30 000 BESÖK

När jag startade min blogg hade jag inte alls väntat mig det intresse som den har visat sig få. Det känns omtumlande och otroligt kul. När jag passerade 10 000 besök kändes det helt fantastiskt och nu känns 30 000 som ofattbart!


Tack för att ni besöker min blogg. Det värmer!


Texten jag tävlar med på svt.se/melodifestivalen

Här är texten jag tävlar med:


Vaknar upp när mörkret flyr
Det gör ont i ensamhet
Kan någon ge mig äventyr
En katalysator som får mig het


Alla andra får varann
Kan det också hända mig
Alla andra får varann
Finns det även nån för mig

Understrukna ord var obligatoriska...


Rösta på bidrag 4


Intressant möte

Kvällens möte med den nye turistchefen i länet var mycket givande. Vi förde diskussioner om läget inom besöksnäringen här och vad som behöver utvecklas. På mötet deltog också ett par representanter för näringen. Den nye turistchefen och en medhjälpare till honom hade under dagen rest runt till olika entreprenörer för att få en bild av läget i Arjeplog. De var mycket nöjda med det de såg!

Möte med nya länsturistchefen

Ikväll ska jag träffa den nye länsturistchefen. Det är tillsammans med näringsidkarna i kommunen som jag blivit inbjuden att träffa honom. Det ska bli intressant att höra vad han har visioner.

Rösta på mig i denna schlagertävling!

Svt har på sin hemsida en tävling där man kan vinna biljetter till Globen. Jag har kvalificerat mig till veckans final och nu behöver jag röster:-)

Jag har ju visserligen redan biljetter dit, men någon annan blir ju då glad när de får chansen.

Bidrag 4 är min text!

Snälla!!!

Rösta här!

Bidrag till Busstationen

Idag fick vi ett glädjebesked!!! Vi får EU-bidrag till busstationen och det rör sig om 65%. Nu känns det verkligen att busstationen kommer att bli verklighet. Det är så skönt!

Utsikt mot Galtis

Kände att jag behövde lite vackert i min blogg nu igen!

Galtis


OS-GULD

Tänk att man kan bli så glad bara för att Sverige tar OS-GULD i sprint-stafetterna! Jag har gått som på moln hela eftermiddagen!!!!

Min krönika i veckans Arjeplog Times

The Arjeplog Quality of Life

Imagine a clear blue sky, the sun shining brightly, sparkling white snow, some ptarmigans in the mountain birches, a snowmobile parked on the lake, a few people ice-fishing beside it, a sooty coffee kettle on the fire burning gently, some souvas (smoked reindeer meat) in the frying pan and some people sunbathing on reindeer skins in a snow-drift. This is paradise for most of us living here and if you ask anyone what they think constitutes the quality of life, this is what they almost always mention.

Many of us take this for granted, as it has always been like this. It is a matter of course. For me it is really important to defend our right to stay in the mountain areas of our municipality and the right to use the snow-mobile in the mountains but it is not so sure that we can retain this right. Now and then the right to go by snow-mobile in the mountains is questioned. Representatives for the ministry of sustainable development want to protect some areas and create quiet zones where snowmobiling is prohibited. They also want to create a no fly-over zone. Many of the locals in Arjeplog find this really stupid since very few tourists go into mountain areas by ski, and even if they do, they mostly follow the tracks made by the snow-mobiles.

Another thing to remember is that rights are accompanied with responsibilities. It is necessary for all snow-mobile drivers to respect permanently prohibited areas as well as the temporarily prohibited areas. The temporary prohibitions are made due to the needs of reindeer herding and come into being from the 7th of April.

I hope that you all get a chance to experience the Arjeplog quality of life when you are here. Take the chance to go up into the mountains and experience the dramatic mountains and the endless wide open spaces.  See the snow-mobile track in front of you disappear on the horizon and the only sound you can hear when you stop the engine of the snow-mobile is the sound of your breathing and the pulse of your beating heart. At moments like these you can feel very small and lonely but you also really feel that you are a part of Nature. The feeling is really overwhelming and amazing and will give you new perspectives!

Bengt-Urban Fransson
Mayor of Arjeplog


SVAR ANG INSÄNDARE ”EN SKYMF MOT SKATTEBETALARNA I ARJEPLOG”

Idag har jag skickat in detta svar med anledning av den insändare som idag publicerats i Piteå-Tidningen angående hanteringen av det anonyma brev som kommunen fick angående den chef som ska ha haft sin husvagn uppställd vid sin arbetsplats.

SVAR ANG INSÄNDARE ”EN SKYMF MOT SKATTEBETALARNA I ARJEPLOG”

 

Med anledning av den insändare som ”Frustrerad skattebetalare” hade inne den 8:e februari angående en kommunanställd chef som hade haft sin husvagn uppställd i anslutning till arbetsplatsen vill jag göra följande klarlägganden beroende på otydligheter i den tidningsartikel som insändarskribenten reagerat på.

 

I din insändare reagerar du över att jag klappar mig för bröstet efter att ha haft kontakt med den berörde och att han sedan fått betala elen. Detta grundar du på vad du läst i artikeln i Piteå-tidningen och som tyvärr till stora delar var missvisande, vilket jag också påpekat för journalisten i fråga. Jag har själv inte varit i kontakt med berörd chef utan överlämnade ärendet till kommunchefen för åtgärd. Som kommunalråd ska jag nämligen inte hantera personalfrågor av detta slag. Av artikeln får man också känslan att det är jag som uttalar mig angående elströmmen vilket också är fel. Jag hade vid den tidpunkten ingen som helst information om det som den anonyme brevskrivare påpekade överensstämde med verkligheten, och än mindre om chefen i så fall betalat elströmmen, eftersom jag inte då fått någon återkoppling i ärendet. Allt detta redovisade jag i min blogg den 1:a februari eftersom jag förstod att artikeln skulle komma att missuppfattas, samtidigt som jag påpekade detta för journalisten som skrivit artikeln.

 

För tydlighetens skull vill jag redogöra för min hantering av ärendet:

  1. Se till att brevet diarieförts
  2. Överlämnat ärendet till kommunchefen för hantering
  3. Överlämnat brevet till berörd nämnd för kännedom
 

Jag vill också ta chansen att redovisa min högst personliga uppfattning i frågan. För mig är det självklart att personer som hyr ut sitt eget boende och som ska bo i husvagn hänvisas till privata alternativ. Det finns nämligen entreprenörer som hyr ut husvagnsplatser. Husvagnsuppställning i anslutning till kommunala arbetsplatser ska inte förekomma.

 Kommunstyrelsemöte 6/2

Så här ser föredragningslistan ut för Kommunstyrelsemötet den 6/2

Plats Sammanträdesrummet Nasa,Tingsbacka

Tid Måndagen den 6 februari 2006, Kl 08.00 OBS! Tiden!

Information
Kl 09.00 Barbro Edin, Den nya livsmedelslagstiftningen

Kl 09.30 Hans-Erik Jonsson, Samarbetsformer

Kl 09.45 Bernt Rönnqvist, Redovisning av ombyggnation av toalett på Guld-Klas Torg

Kl 13.30 Johnny Högberg, Akademi Norr

Offentligt möte

Allmänheten hälsas välkommen att närvara vid kommunstyrelsens sammanträde,

punkterna 1 – 37.


1. Val av justerare samt tid och plats för


2. Förtydligande Taxa för skolbarnomsorg och förskoleverksamhet år 2006

2006/13 KS 041


3. Depositionsavgift HBV 2006

2005/149 KS 304


4. Finansiering av tjänsteköp Turistbyrån

2003/459 KS 107


5. Kostnader för ombyggnation Stiftelsen

Arjeploghus

2006/1 KS 143


6. Utvidgning bredbandsabonnemang, A-Net

2006/11 KS 534


7. Ansökan om stöd för Laisälvens fiskevårdsområde

2006/16 KS 041


8. Investeringsplan 2006, kommunstyrelsens verksamhetsområden

2006/14 KS 049


9. Investeringsplan 2006

2006/55 KS 049


10. Tilläggsbudget 2006

2006/15 KS 041


11. Försäljning av tomterna Stoet 5 och Stoet 6

2005/249 KS 253


12. Förköpsyttrande fastigheten Östra Uddjaur 1:3

2005/307 KS 257


13. Nedsättning av tomtpriser i Laisvall

2006/52 KS 253


14. Huvudmannaskap för Umba vänortsutbyte

2006/46 KS 049


15. Skrivelse från Jäckviks bysamfällighetsförening angående spolning av vattenledningar i Jäckvik

2005/183 KS 462


16. Ny motorbana för skoter, motorcykel och folkrace

2006/7 KS 829


17. Policy för resor och transporter för Arjeplogs kommuns anställda, förtroendevalda och uppdragstagare

2005/294 KS 022


18. Redovisning av övertid, år 2005

2006/23 KS 020


19. Tillsättande av tjänster, kommunstyrelsens verksamhetsområde, IT-enheten och Kansliet

2003/546 KS 023


20. Ny tjänst som Marknadsförare BST heltid

2006/49 KS 020


21. Plusjobb

2005/296 KS 020


22. Lotterihandläggare

2006/48 KS 703


23. Medborgarundersökning år 2006

2006/44 KS 010


24. Postsituationen på de linjer där turer ställs in röda dagar

2006/12 KS 536


25. Protestlista angående indragna bussturer Arjeplog -Laisvall – Arjeplog

2006/26 KS 531


26. Förslag till objekt för utförande år 2007 och inriktning för 2008-2009 på det statliga vägnätet, samt bidrag till åtgärder på det kommunala vägnätet

2006/6 KS 311


27. Tillfälliga skoterförbud, våren 2006

2006/17 KS 009


28. FRISK - Förenade Regionala Initiativtagare Startar Kampen

2006/10 KS 020


29. Medlemskap i Norrlandsförbundet

2002/407 KS 009


30. Norrlandsförbundet ideell förening

2006/8 KS 106


31. Överklagan detaljplan Kyrkostaden 1:3 (Busstation)

2005/223 KS 214


32. Lotteritillstånd för Umba-gruppen

2006/47 KS 703


33. Delegationsbeslut - förvaltningsassistent

Tekniska kontoret

 

34. Delegationsbeslut – kommunchef

 

35. Delgivningar

 

36. Anmälan av beslut, kommunstyrelsens

arbetsutskott

 

37. Anmälan av beslut, näringslivsnämnden

 

38. Information vid sammanträdet

Information av kommunchefen angående brandskyddet vid Annexet samt Rutiner för undvikande av framtida liknande misstag

 


Artikel om vindkraft på Uljabuoda

I Piteå-tidningen kan ni läsa om den kritik som kommer mot vindkraftsprojektet på Uljabuoda.

Vindkraft i Arjeplog

Just nu är det mycket snack om vindkraft i Arjeplog. Det som det snackas mest om verkar vara att man inte vill begå samma misstag som när vattenkraften byggdes ut och vi inte själva tjänade några som helst pengar på det. I alla fall så kommer Skellefteå Kraft att komma till Kommunstyrelsen och informera om projektet. Vi ska då lyfta de reaktioner vi fått.

Trevligt samtal

I eftermiddag fick jag ett trevligt samtal från en kvinna i Boden med anledning av artikeln i Norrbottens-Kuriren om hotlistan mot homosexuella. Hon var mycket upprörd över att sådant förekommer. Jag blev mycket imponerad av att hon tog sig tid att ringa för att uppmuntra mig. Sådant värmer!!!

Ha en trevlig helg!

Med denna bild vill jag önska er en trevlig helg!

Spångarna

Foto: Mattias Ställ, Arjeplog

Grunden till krönikan i Arjeplog Times

Dear Mr Fransson,


I'm writing to you to reflect on Arjeplog in general, as you've encouraged us in the latest issue of the popular Arjeplog Times.


I't exactly 10 years ago that I came to Arjeplog for the 1st time, and have spent nearly 2 years of my life here during this period. I've thoroughly enjoyed the weather, the scenery, the hospitality of the friendly locals, the lavish accomodation in the sauna-equipped private houses, the broad selection of "aprés-travaille" activities including the swimming-pool, the gym, spinning classes, skiing and visiting Norway. A community with 2200 inhabitants in my country would be called a village, not a town, and would have very few of the above facilities.


The most sriking feature of Arjeplog, however, is the absence of crime. Leaving houses and cars open all the time was a shock for me first. This marked apathy and laissez-faire attitude of the local criminal classes may have induced a growing dissatisfaction and yearning for action in the circles of the local constabulary. The impending doom was first indicated by the distribution of threatening broshures from the Police in December. The catastrophy did not wait too long to happen, and a few weeks ago a colleague payed a fine of 1200SEK for speeding at the entrance of the the 50km/h zone of Arjeplog City Centre from the direction of Norway. His crime was that at the moment of crossing the dreaded line, he was doing 60 km/h and decelerating.


This nonsense must stop immediately. Where I'm coming from, speed cameras always use a 15 km/h tolerance. Speeding fines are much lower, as well. This zero-tolerance bullshit reminds me rather of the Balkans (Bosnia & Montenegro), where the main objective of the local police-force is revenue-raising, which they perform with uncompromising zeal, even if the victim actually drives below the speed-limit. I just read in the last issue of Arjeplog Times that the number of road-accident-fatalities in Sweden is as low as in 1945. In other words, the problem is non-existent. Don't misunderstand me, I don't have any problem with enforcing the 30 km/h limit on the school-road in Kyrkholmen. But don't try to transform the car-testers into speedometer-watching, sleeping-while-driving fools. When did the last speeding-induced road-accident happen in Arjeplog, involving injuries? Exactly. Why do you want to destroy this idyllic live-and-let-live community by such extravagances? Blast sexual orientation, this is what really matters!


The government of the famous Isle of Man tried several times to introduce a general speed-limit, which was voted against every single time by the citizens. The state of Montana in the US had no speed-limits till 1999, when it was enforced by the Federal Supreme Court. The number of fatalities raised immediately. A very revealing story about the real motives behind speed-limit-enforcing: revenue raising, or less politically-correctly put, robbery. My native language, Hungarian, has a very fine expression, "útonálló", which literally means somebody standing on the road, but actually it describes an armed criminal stopping and robbing travellers. Any similarities with the story described 2 paragraphs above are purely incidental, if you know what I mean...


Another rather strange aspect of Arjeplogian life is the locals' dislike of light. While your cars usually have several kW of foton-emitting power in the shape of 6 incredible headlights, your houses are littered with 25W bulbs. To clarify things, I'd like to inform you hereby that bulbs in the Free World start at 60W. You behave as if there was not enough darkness here. Nearly every morning when entering Kraja for breakfast, we have to beg the receptionist to turn on the lights a little bit more, as we can hardly see our food. You may find dim light romantic or beautiful, but as for us, it's just destroying our eyes, and it's depressing. According to Swedish suicide statistics, just as depressing for you, apparently.


Originally I wanted to limit my comments on 25W bulbs to one paragraph, but an extremely funny incident occured during the famous breakfast-orgy of Kraja a few days ago. The ligths in the inner part of the dining room were completely off. The whole outer part was illuminated by an estimated aggregate power of 100W. As the reception was abandoned for several minutes, I endeavoured to sneak in and turn on the outer lights to full power. Unfortunately, as I was considerably stressed by the dangerous nature of my mission, I cound not find the switch for the inner part of the room. Upon returning to my table, a fine uniformed member of the Swedish working classes emerged from the kitchen and, receiving a severe shock from the incredible number of fotons bombarding his eyes, hastened to the switch and immediately restored the lighting conditions of the beautiful Polar nights.


It was clear that my strategy failed and next time I must concentrate on the inner-part of the room, as well as step in verbal contact with the above mentioned King of Darkness. So I did, asking him whether he would be so kind as to provide illumination in the room. In his reply, he asked me whether I meant candles. I said, no, I didn't mean dashed candles, I meant turning on that famous invention of Edison, the electric lights. This must have been a defining moment of his present formative years, realizing for the first time in his life that the masses from the vast SUN-burnt landscapes of the South actually don't like to perform any daytime-activity in lighting conditions reminiscent of horror-movies. And how right he was! The only timepasse we like to do in darkness, is sleeping. Surprising, but true.


In your filling-stations and souvenir-shops everybody can buy the two symbols of the North, the plush elk and the plush mosquito. But something is missing: the plush 25W bulb. But don't rush! I've just registered a patent at the European Patent Office for them, so if you wish to produce them, I'll require license fees.

Best regards


Uddjaur

Utsikten över Uddjaur är slående vacker.

Utsikt över Uddjaur

Foto: Mattias Ställ


Min krönika i veckans Arjeplog Times

I received an e-mail...


Some days ago I received an e-mail from a car tester who had read my chronicle in the second last issue of The Arjeplog/Arvidsjaur Times. He was encouraged to write to me to reflect on Arjeplog in general. The e-mail was very entertaining and thought provoking in many ways and I would like to share some of his reflections.


He began by telling me how pleased he is with Arjeplog in general and that he is impressed that such a small village can provide so many facilities and after-work activities. He highlighted the hospitality of the locals and the lavish accommodation in sauna-equipped private houses.

The most striking feature, of Arjeplog, for him is the absence of crime and our local habits of leaving houses and cars unlocked. This has in fact changed over the years and today it is far more common to lock houses and cars.


The writer of the e-mail was really upset by the actions of the local constabulary related to speeding, which he thinks is the effect of the low numbers of serious crimes. As he writes: The impending doom was first indicated by the distribution of threatening brochures from the police. The matter is the speed controls made by the Police and the zero-tolerance of speeding. He also writes: Why do you want to destroy this idyllic live-and-let-live community by such extravagances? Don’t try to transform the car testers into speedometer-watching, sleeping-while-driving fools.


I cannot really understand why he is so upset since Swedish laws regulate this and everyone has to follow them but I can assure you that we do oppose lower speed limits on bigger roads outside the populated areas. The speed limits in populated areas are accepted so I can only say: When in Rome do as the Romans!


One amusing reflection in the e-mail is the locals’ dislike of lights in their homes. He thinks it is strange that our cars have very strong lights while our houses are lit with 25W bulbs. He writes: To clarify things, I’d like to inform you hereby that bulbs in the Free World start at 60W. You behave as if there was not enough darkness here....You may find dim light romantic or beautiful, but for us, it’s just destroying our eyes and it’s depressing. According to Swedish suicide statistics, just as depressing for you, apparently.


I must confess that I have never reflected on this, but after receiving the e-mail I am starting to agree. We Swedes love the cosy atmosphere created by dim lights and candles.


I can only console the writer of the e-mail with the thought of the very bright summer days and nights up here. In the summer he wouldn’t miss the 100W bulbs. Maybe we need to balance the light of the midnight sun with the darkness of the polar nights.


I look forward to receiving more e-mails with reflections upon Arjeplog. I read the e-mail with great interest and a lot of pleasure. It made my day.

 

Bengt-Urban Fransson

Mayor of Arjeplog


Äntligen fredag

Då är denna vecka snart slut. Ska bli skönt med ledighet. I helgen hännder det väl inte alltför mycket. På söndag ska jag till Mattias och käka tårta:-)

Rättelse angående artikel i PT ang. tjänsteman i husvagn

Jag har helt riktigt mottagit ett anonymt brev med det innehåll som beskrivs i Piteå-tidningens artikel. Däremot har inte jag varit i kontakt med den berörde tjänstemannen, vilket uppges i artikeln, utan givit kommunchefen i uppdrag att undersöka saken och kontakta berörd tjänsteman.

Jag vet inte idag om brevskrivaren har rätt i det han/hon skriver eftersom jag inte hunnit få någon rapport från kommunchefen. Jag har således ingen aning om tjänstemannen bott i husvagn vid den kommunala anläggningen. Den uppgift i tidningen som gör gällande att elströmmen är betald kan jag således varken dementera eller bekräfta.

Jag kan bara konstatera att jag finner det märkligt om en tjänsteman skulle fått tillåtelse att ställa upp husvagn i anslutning till sin arbetsplats. Det finns ju privata entreprenörer som i sin verksamhet hyr ut husvagnsplatser.

hits