Skrivelse till infrastrukturministern

Idag har jag skickat följande skrivelse till infrastrukturminister Åsa Torstensson:

Angående övergång från fast telefoni till fastmobil i Norrbotten

  

Jag har blivit varse att Telia är inne i en process innebärande att fast telefoni via kopparnätet ska konverteras till fastmobil och att detta medför att ett hundratal abonnenter i Norrbotten då förlorar tillgång till telefoni, då främst i Arjeplogs fjällvärld och Överkalix kommun.


Jag skriver till er med anledning av de problem detta medför i de områden som inte är elektrifierade via "elförsörjning från etablerad elleverantör" eller ligger i sådan radioskugga att fast mobiltelefoni ej kan erbjudas.


Det är oförsvarbart att människor i glesbygd ej ska ha tillgång till telefoni i någon form. Detta är ur mitt perspektiv en grundläggande infrastrukturell rättighet och en förutsättning för att människor ska kunna bo kvar i glesbygd och att hela landet ska kunna leva.


Jag skriver till dig i egenskap av ansvarig minister för infrastrukturella frågor och kräver att Du skyndsamt agerar i denna fråga. Detta är helt och hållet en politisk fråga på högsta politiska nivå där regering och riksdag har ansvaret för att sätta ner foten i denna fråga och peka med hela handen. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle som vårt att inte kunna erbjuda våra medborgare trygghet i att ha tillgång till telefoni.


Den största delen av de medborgare som drabbas av förlorad tillgång till telefoni är äldre människor där tryggheten i att kunna nå omvärlden om de skulle hamna i behov av hjälp är grundläggande för om de ska kunna bo kvar i det egna hemmet. Förlorar man tillgång till telefoni, eller täckningen är så svag att tillförlitligheten blir låg, kan man exempelvis inte lita på trygghetslarm.


Jag förväntar mig att ministern agerar skyndsamt och kraftfullt i frågan och ser till att tillgång till fast telefoni garanteras våra medborgare så att det är möjligt att bo kvar och verka i hela vårt land.


Arjeplog 2008-02-27
Bengt-Urban Fransson

Kommunstyrelsens ordförande i Arjeplogs kommun


Här hittar ni mina melodifestivalreflektioner!

Eftersom jag bloggar på Norrbottens-Kuriren så hittar ni mina tankar här!

Krönikan i arjeplog Times nr 7

The Return of the Light


It is amazing to see how fast the light is returning to our area now at the beginning of the spring-winter season. You can almost see from day to day that the brighter part of the day is getting longer. At least you can feel it mentally, and as the daylight returns you start feeling stronger as the level of your energy rises. In many ways it feels like the awakening of Nature also awakens us human beings as well.


But most of all the return of the light is like a promise to us - a promise that spring will give birth to everything around us that is resting and waiting to blossom. It is also the promise of a coming summer which will give us the opportunity to charge our own personal batteries and to gather strength so we are able to make the best of everything.


Here in the north, the return of daylight is mainly a promise of the coming season of spring-winter. The fifth season is the best of all the seasons. It is when the days get warmer and sunnier but the nights are still cold enough to preserve the snow from melting too fast, so you can go out and enjoy the countryside.


The knowledge of what is coming makes us all expectant, almost like children at Christmas time. We are longing and yearning for the beautiful days we are used to in spring-winter, when the sky is almost unnaturally blue, the sun shines and the snow is incredibly white. All this creates a sparkling and breath-taking brightness that overwhelms you.


Anyhow, enjoy the return of the light and let the brightness embrace you!


Filmfestivalen i Arjeplog

I helgen har jag deltagit på en del av arrangemangen kring filmfestivalen. Det är ett otroligt jobb som de aktiva lagt ner och det har varit en jättesuccé i år igen.

Idag deltog jag på gudstjänsten som kyrkvärd. Predikan hölls av ärkebiskop Anders Wejryd, som verkligen är en fantastiskt trevlig och varm människa.

I eftermiddag såg jag filmen "Den nya människan" med manus av Kjell Sundstedt, också en fantastiskt intressant människa som jag hade förmånen att sitta tillsammans med vid lördagskvällens middag. I "Den nya människan" spelar Maria Lundqvist en av rollerna och hon flög också idag upp för att delta på festivalen.

I samband med filmföreställningen hade jag äran att på filmfestivalens vägnar utse henne till ambassadör för festivalen. Det var fantastiskt att se hur rörd hon blev.

Jag måste verkligen uppmana er som inte sett "Den nya människan" att se den. Jag var helt tagen efter filmen. Det var en omtumlande upplevelse!


Tyskt TV-team på besök

Det är just nu ett tyskt TV-team från ZDF på besök i Arjeplog för att göra en dokumentär kopplad till biltestverksamheten. Jag kommer själv att träffa dem, förhoppningsvis på torsdag morgon. Det är nämligen enda hålet jag har onsdag-torsdag. Det har strulats med tidpunkten en hel del. Först skulle jag träffa dem på fredag eftermiddag vilket passade mig utmärkt. Sedan flyttades det till tisdag eftermiddag så jag fick lov att ställa in mitt deltagande på Jämställdhetsdelegationens möte i Luleå idag för att kunna möta dem. Vad hände? Jo tio i elva igår kväll fick jag ett sms om att de sköt upp det till onsdag eller torsdag. Så nu får de ta den tid jag har eller så funkar det helt enkelt inte. Nu ställer jag inte in fler möten helt enkelt.

Det pinsamma i den här historien är att jag inte kunde vara med på Jämställdhetsdelegationens förra möte. Därför hade jag stenhårt prioriterat mötet idag för att verkligen kunna vara med. Och så då kom det här och jag kände att jag bara inte kunde prioritera bort det här. Och så strular det till sig så här så att jag missar delegationsmötet i onödan. De andra ledamöterna kan ju verkligen börja fundera kring om jag tycker dessa möten är tilräckligt viktiga. Och det är de verkligen! Därför suger verkligen sånt här!

Extrasatsning på föreningslivet

Kommunstyrelsen har föreslagit Kommunfullmäktige att omfördela 100 000kr från Kommunstyrelsens offensiva medel till KFU-nämnden för att förstärka stödet till flreningslivet. KFU-nämnden föreslås utarbeta regelverket men helt klart är att detta måste gå till konkreta aktiviteter. Det får absolut inte gå till administration. Dessa hundratusen ska gå till aktiviteter som annars inte skulle blivit av.

Den förväntade effekten är alltså att aktiviteterna ska öka!

Stort intresse för byapengen

Jag är faktiskt lite överraskad över det intresse som byapengen skapat. Jag visst att den här satsningen var välbehövlig och efterfrågad men att suget var så stort är jättepositivt.

Regelverket för dessa pengar är ju inte slutgiltigt utformat men kommer att fastställas inom en snar framtid.

Arjeplog har lägst arbetslöshet i länet

Det var en glädjande nyheten som fångade min uppmärksamhet när jag var ute på Piteå-Tidningens nätsida nu ikväll. Artikeln hittar ni här: http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=93380&cat=13&pageIndex=0&arkiv=False

I denna kan man läsa att Arjeplog har lägst arbetslöshet i länet. Det är ju verkligen något att glädjas åt!

Eftersnack om hatbrott

Ibland är det tur att man fastnar framför TV:n. Även om jag försöker se Eftersnack med Åsa Persson så ofta jag kan så missar jag det ofta. Men ikväll så fastnade jag vid TV:n och lyckades därför komma ihåg programmet.

Det var ett av de bästa programmen jag sett. Det handlade om hatbrott och hur man från polisens sida arbetar med dessa frågor. I programmet deltog Anders Danielsson från Polisen, Fredrik Nilsson från RFSL Nord och Jan Olof Madeleine (missade tyvärr efternamnet) från Röda Korset diskrimineringsbyrå. Det var många bra synpunkter som kom fram.

I programmet visade man också bilder från den fotoutställning "In hate we trust" av Elisabeth Olsson Wallin, som är på turné och just nu visas på muséet i Luleå. Det är otroligt starka bilder som verkligen griper tag i en.

Jag hade förmånen att få träffa Elisabeth Olsson Wallin när jag var nere på stockholm Pride i somras. Hon är en mycket fascinerande människa att prata med. Väldigt lättilggänglig och lättpratad samtidigt som hon har ett fascinerande djup.

Tyske ambassadören och nye VD:n för tysk-svenska handelskammaren

Dessa mycket framstående och prominenta personer kommer på besök till Arjeplog i början av nästa vecka. De är här för att lära sig mer om verksamheten i Arjeplog och sådana här tillfällen att beskriva våra förutsättningar är mycket viktiga.

Den tidigare VD:n för tysk-svenska handelskammaren, Arjeplogsvännen Klaus Bohler, har återgått till att arbeta för BOSCH hemma i Tyskland, och det är därför viktigt knyta kontakter med den nye VD:n Ralph-Georg Tischer.

Det är den tysk-svenska handelskammaren och den tyska ambassaden som själva lagt upp programmet för besöket och uttryckt vilka personer de vill träffa. Måndagskvällen är ett antal personer inbjudna till den middag som besökarna står som värd för.

Hotellbygget på Skeppsudden

Ett av de mest angelägna och mest intressanta projekten som pågår just nu är hotellplanerna på Skeppsudden. Från min horisont måste bara detta projekt förverkligas. Boendet behövs utan tvekan. Boendesituationen under denna säsong visar utan tvivel detta. De flesta boenden är fullbokade under större delen av säsongen och det är omöjligt att ta hit andra grupper av besökare under denna tid.

Men det ä också av största vikt att konkurrensen inom hotellnäringen ökar. Vi måste ha sommaröppna verksamheter så att det är attraktivt att stanna till i Arjeplog. Därför välkomnar jag fler aktörer på hotellmarknaden. Och nu när det finns kraftfulla aktörer som vill komma in så är det utan tvivel bara positivt för näringen.

Nu kommer MBR-nämnden inom mycket snar framtid besluta om utställning av detaljplanen och därefter fastställa den så snart det bara är möjligt. Jag hoppas att det nya hotellet ska finnas på plats innan nästa säsong, även om tidsschemat är oerhört pressat.

Lärartätheten i Arjeplog

Är tredje bäst i hela landet. Det är fantastiskt. Och i Norrbotten är det bara Överkalix som ligger bättre till. Det här läste jag på text-TV igår kväll. Trodde faktiskt inte att vi låg så otroligt bra till.

Men jag hoppas att många noterar detta för som diskussionerna ibland går så låter det som om vi inte alls satsar på skolan. Men det här bevisar ju det motsatta! 11 lärare per 100 elever är ju fantastiskt!

Sedan är ju en annan fråga om man nyttjar resurserna på ett ultimat sätt för att nå bästa möjliga resultat. Där tror jag det behövs en fördjupad diskussion där fokus måste vara eleverna och deras behov. Jag tror vi kan uträtta ännu mer utifrån de resurser vi har till vårt förfogande.

Nedsläckning av julbelysning

Eftersom vi får en del frågor om när belysningen ska släckas så kan jag bara meddela att nedsläckning och nedtagning är påbörjad.

Så hav tröst. Det är på G.

Måste bara få dela med mig av ett mail jag fick

Blev så himla glad när jag fick det här mailet idag...

Hörde dig precis i radion med Lena och Pelle.

Jag blir så glad när jag hör dig - din äkthet, humor och - ja Du är en så härlig person.


Med ditt sätt att vara är du helt enkelt en av Norrbotten naturtillgångar - Tack.


Varför skriver jag då till dig - jo jag tycker att länet och landet bjuder på så mycket av de manliga aspekterna och många av dem som sitter på företrädande positioner saknar något väsäntligt och "levande" i sig. Därför blir du en härlig kontrast till så många män (och kanske även kvinnor) och vi behöver goda förebilder som ger oss bredd och alternativ när det gäller att förhålla sig i livet, till livet och till sig själv - tack.   Med Vänliga hälsningar

Astrid Nilsson

Piteå


Min krönika i veckans Arjeplog Times

What is going on?

Sometimes I am asked the question: What is going on in Arjeplog? People say there is so little information about what is happening. During certain periods it may seem like very little activity is taking place and little is happening. But many people forget that a lot of things happen behind closed doors. Not everything we do can openly be displayed since it could disturb the processes that are going on.


When I look back on 2007 and the beginning of 2008 I see that a lot of things have happened. The planning of the new hotel at Skeppsudden is a very important thing for the future development of Arjeplog. It is important to promote competition in the hotel business here. I really hope that they will get all the necessary permissions soon so they can start building the hotel which has to be ready at the beginning of next winter season. I also hope that the hotel will be kept open all year round.


Another important task during 2008 has been the process of putting together a new program of growth and development for the municipality of Arjeplog. There were many meetings with the citizens last summer and autumn. The end of 2007 and the beginning of 2008 have been dedicated to writing this program of growth and development that the municipal council will decide on at the end of April.


The major issue during 2007 has been the endeavors to get replacements for the jobs lost when the company EDB shut down their business here in Arjeplog. These efforts have been executed mainly out of the public eye. It has taken a lot of time and energy and has unfortunately not given the expected results yet. This work will of course continue until we have replaced all the jobs that were lost.


Another big issue is whether Arjeplog should accept unaccompanied asylum-seeking children or not. This has been quite a difficult question and the process of decision has been long. The final decision will be made by the municipal council at the end of this month.


Other positive events include the establishment of the Polaris experience center, the inauguration of the new daycare centre, the new bus station and the extension of The Silver Museum.


So what has been going on? The answer is simply: "Lots of things".


Kvällens show

Kläder och scenshow är viktigt...

Eller hur?

Melodifestival är glitter, glamour och maffig show. Det gäller att sticka ut och märkas. Det kan man bara inte komma ifrån. Så det gäller att ta ut svängarna och våga. Om man vill märkas och bli ihågkommen. Tänk bara på Nanne´när hon sjöng "Avundsjuk", eller Roger Pontares alla möjliga och omöjliga outfits. Eller vad hade Waterloo varit utan Abbas kläder.

Så vad händer ikväll då?

Jo en del minnesvärda ögonblick blir det allt.

E-Type & The Poodles

Ja redan i öppningsnumret kommer kvällens snyggaste och egentligen kanske också mest iögonfallande outfit. Det är Jacob i The Poodles som verkligen fått till det. Hans svarta och mycket glittriga outfit med långa fransar och med nitad supsensoar är både läcker och helt sanslöst. Men bara så rätt i det här sammanhanget. Tillsammans med de övriga blir det bara en helt suverän helhet som dessutom känns helt rätt och riktig till låten.


Scenshowen är maffig med eld och pyrotekniska effekter från start till målgång. Framträdandet sitter som smäck och de framför detta med total hängivenhet och med glimt i öget. Det här borgar för en solklar biljett till Globen!


Face-84

Det här är visserligen sofistikerat och sobert på samma gång. Det är svart och silver som gäller för tjejerna. Och det känns att de velat få till nåt bra, men kanske inte riktigt nått fram till mål.


Scenmässigt är det här nog alldeles för slätstruket, och en av de mer kända kvällstidningsredaktörerna beskrev det här som debut på roliga timmen.


Velvet

Här kommer ett av de snyggast stylade och fräschaste bidragen klädmässigt. Velvet har på sig en byxdress med svarta utsvängda byxor med hög midja á la spansk tjurfäktare tillsammans med en urläcker guldig och svart topp, dvs om hon inte bytt kläder vilket hon tydligen gjort ett antal gånger.


Scenshowen är fräsch och fartfylld och ska tydligen vara en riktig dansrökare. Körtjejerna jobbar järnet och skapar riktig partystämning.


Brandur

Det här är visserligen stilrent och snygt men hämtat ur vilken postorderkatalog som helst. Helt enkelt väldigt vanligt och lite småtråkigt. En så snygg kille borde våga ta ut svängarna mer.


Framförandet bygger på sången och Brandur gör visst inte mycket till scenshow. Men i vissa fall är det ju låten som ska bära upp det mesta. Frågan är om låten räcker till för att kompensera avsaknaden av styrka i låten.


Michael Michailoff

Det här är visserligen liksom Brandurs outfit stilrent, och urtråkigt. Till och med hästlängder tråkigare än Brandur. Det här är ännu mer Dressman, ännu mer medelsvensson och ännu mer vanlig lördagsutgång än vad Brandur åstadkom. Nog kunde han ha försökt mer i alla fall.


Det konstiga är att hans framträdande tydligen gick hem på genrepet och att han fick ganska bra respons på låten. Det kan vara så att det 60 sekunders klipp som TV lagt ut av låten inte gör den rättvisa. Men nog känns det som om det här blir ett av de tråkigare inslagen.


Amy Diamond

Här är det amerikansk collegestämning som ska förmedlas. Amy står där i guldfärgad collegejacka och ser ut som om hon älskar det. Tillsammans med körtjejernas kläder blir det ändå ett fräscht helhetsintryck. Lägg särskilt märke till de urläckra handledsvärmarna och skärpen på kören


Här kommer showen som knäcker allt annat. Det är positiv energi från första stund. Jag hoppas att det lyfter låten så att också jag kan beröras av den hype som finns kring detta bidrag. Jag tycker visserligen den blir bättre för varje gång jag hör den, och jag inser vilken hit den kommer att bli. Men jag är inte övertygad. Det saknas massor innan den blir en vinnare i Globen.

Suzzie Tapper

Här är det sobert svart som gäller i enkel outfit bestående av volangkjol, topp och väst. Tillsammans med suzzies utseende så blir det ändå en vacker helhet. Betyget blir helt enkelt trist men helt rätt tillsammans med den låt hon gör.


Christer Sjögren

Även om Christer saknade omdöme när han tackade ja till låten så saknar han i alla fall inte omdöme när det gäller hur han klär sig. Han försöker inte göra om sig själv utan låter kören stå för festivalglamouren och det kitschiga. Och det gör de desto mer. Deras turkosa outfits är bland det bästa jag sett på länge i Melodifestivalen. Deras kläder är bizarra men samtidigt så genialiska och genomtänkta så jag bara smälter. Att sedan ta fram de klassiska plymerna á la Moulin Rouge höjer dessutom betyget massor.


Om de sedan kan rädda showen och ta fokus från Christers smörighet och hans stelhet och det räcker för att göra detta till ett bra nummer på scen står ännu skrivet i stjärnorna. Men jag tvivlar...


Min melodifestivalblogg

Min melodifestivalblogg hittar ni på Norrbottens-Kuriren.
Ni kan
klicka här så kommer ni dit eller använda den här adressen :
http://www.kuriren.nu/bloggar/bloggare.aspx?blogg=3166122

Som bonus har ni mina tidigare inlägg på Kuriren här (men de kommande får ni läsa på Kurirens hemsida):

Äntligen melodifestivaldags igen!
- den 7 februari 2008, kl 11:58


Tänk ändå vad tiden rusar iväg. När de tävlande bidragen presenterades i höstas så kändes den 9/2 som ljusår bort och nu är vi redan där.

På lördag smäller det nämligen. Första deltävlingen går av stapeln i min favoritstad, nämligen Göteborg. Jag önskar verkligen att jag ahde haft tid och möjlighet att vara där på plats, men det är bara att inse livets realiteter och finna sig i att inte komma ifrån utan att få följa det hela på distans.

För ett par år sedan hade jag förmånen att för en annan tidnings räkning få följa en deltävling i Göteborg på plats och även följa den stora finalen i Globen. Tänk att jag dessutom hade turen att i den delfinal jag följde så tävlade såväl Carola, Sandra Dahlberg som Roger Pontare. Det var en fantastisk upplevelse att få vara med på "insidan" så att säga.


Tanken är att jag ska komma med lite tankar kring årets melodifestivalcirkus, och även komma med lite rapporter inför de olika deltävlingarna. Jag kommer säkert också att skriva lite om forna uttagningar och minnen från förr. Har ni frågor eller funderingar så hoppas jag att ni hör av er till mig på mail: [email protected]


Vi hörs!
Bubbe

En första rapport
- den 8 februari 2008, kl 05:54


Här kommer lite aptitretare inför helgens final, så att ni kan börja fantisera om vad som kommer att vänta. Detta utan att varken jag eller ni har hört låtarna. För två år sedan var situationen en annan. Då hade jag lyckats komma över alla låtar, utom jokrarna, i förväg. Så då kunde jag ju faktiskt ge bättre omdömen.

Nu kan ni, och jag, för första gången lyssna på låtarna eller, efter ett tydligen lyckosamt lobbyarbete från skivbolagens sida och till förtret för oss vanliga Svenssons, rättare sagt 60 sek av varje låt från och med kl. 15.00 imorgon. Det är synd att marknadskrafterna kan förstöra det här för oss. Tidigare fick vi ju höra låtarna på lördagen mitt på dagen så vi kunde fundera fram till kvällen innan vi bestämde oss. Men vi får hoppas TV tar sitt förnuft till fånga och tänker på oss, tittarna och lyssnarna dvs de som Melodifestivalen faktiskt är till för, och låter oss lyssna till låtarna i förväg. Men de snuttar som nu kommer att finnas för lyssning hittar du på: www.svt.se/melodifestivalen

Men nu till lite beskrivningar av vad vi kan vänta oss. Detta bygger på beskrivningar som bekanta till mig berättat efter att ha varit på plats på repetitionerna i Göteborg, men också på vad journalisterna skriver.

The Poodles & E-type, Line of fire
Enligt rapporterna från repetitionerna så ska E-Types och Poodles låt vara den typ av låt som ska ses och upplevas live. Det är tydligen ett uppträdande som dryper av energi och Jacob och E-Type ska tydligen studsa omkring på scenen med en enorm frenesi. I enlighet med alla förväntningar så blir det tydligen mängder med pyroinslag, och redan i introt ska tydligen de första gå igång, för att riktigt kulminera i slutet av låten. Men låten då? Det är ju trots allt den som ska tävla. Ja det är väl i mycket vad man kan förvänta sig om man korsar The Poodles med E-Type.. Det ska tydligen vara en gitarrintensiv låt i högt tempo som ska ligga mer åt pop-hållet än vad man kunde vänta sig. Eurotechnon är tydligen nertonad och refrängen är inte lika klockren som E-Types refränger brukar vara. Det blir något som verkligen fungerar och som kan bära mycket långt. En klar aspirant på en direktbiljett till Globen

Face -84, Alla gamla x
Enligt källor ska det enda man egentligen kommer ihåg av denna låt vara en stor hönsnätbur på scenen Ändå ska det vara så att låten på något märkligt sätt biter sig fast vare sig man vill det eller inte. Däremot är sången tydligen väldigt skakigt och risken är uppenbar att det låter ännu skakigare när några miljoner sitter och tittar på lördag. Det här ska vara en låt som börjar ösigt med ett klassiskt dansbandsintro som sedan går över i en mycket stillsammare verssom andas en viss 60-talstouch. Låten beskrivs närmast som en dansbandsklyscha med klassisk dansk tonartshöjning dvs att tonartshöjningen kommer genom att första raden i refrängen sjungs förutom något ord och sedan kommer höjningen när denna rad sjungs en andra gång då i sin helhelhet. Det här ska vara låten med en text som är långt mer begåvad än melodin.

Velvet, Deja vu
Enligt mina vänner i Göteborg ska denna låt vara ganska mainstream och kommer att kräva ett bra framträdande för att sticka ut ur mängden. Velvet gör tydligen ett mycket bra framträdande där hon omges av tre dansare. Detta borgar tydligen för ett modernt och proffsigt framförande. Enligt, mina mycket kritiska vänner, så följer mesta standardmallen till punkt och pricka för ett effektivt dansnummer. Den här låten skulle de flesta länder böna och be om att få ha med i sin nationella uttagning, men vi svenskar är ju bortskämda med kvalitet i våra uttagningar och brukar rata sådant som mycket väl kunnat vinna i andra länders uttagningar. Låten... Ja det är enligt beskrivning eurodiscopop med Abba-influenser där en ganska anonym och lugn vers kombineras med en typisk dunka-dunka-refräng.

Brandur, Lullaby
Det här ska tydligen kunna vara årets svar på "I remember love", fast i en ännu mer avskalad version med bara sång, kör, piano och stråkar. Inledningen är om möjligt än mer enkelt arrangerad än resten av låten. Tankarna går till "I'm not afraid to move on" (Norge 2003). Låten sägs vara lite "svår" med knepiga ackordvändningar och kommer att kräva ett antal lyssningar för att fastna. Brandur sägs ha en pojkaktig charm och en mycket bra röst och det kan gå bra - om någon minns låten. Men problemet med låten är alla dessa ackordvändningar och abrupta avbrott som gör att låten tappar rytm vilket gör det lätt att tappa intresset.

Michael Michailoff, That's love
Detta är en låt som ska vara förbluffande lik Karl Martindahls "Love turns water into wine" (om ni nu minns den). Det ska uppenbart osa 60-tal över denna låt som ändå går spårlöst förbi redan innan den är över. Detta trots att Michael tydligen ska utnyttja scenens många olika delar på ett skickligt sätt och gör det bästa av låten.

Amy Diamond, Thank you
Amys elektroshufflepop (...inte mitt uttryck) ska tydligen vara en korsning mellan Jill Johnsons countrystuk och Britney Spears senaste alster. Föreställ er det om ni kan och ni har en ganska bra uppfattning om hur Amys bidrag låter. Det ska tydligen påminna om mycket av det man idag kan se och höra på MTV. Versen är enligt mina källor bättre än refrängen som känns något ryckig, och låten känns på många sätt modern. Amy och hennes fem dansare gör enligt uppgift ett väl koreograferat nummer där de lyckats få med det mesta. Amyhar tydligen lätt för att få med sig publiken med sina handklappar och handvinkningar á la "Bye bye baby" (den finska låten från 1994). Amy Diamond är verkligen ett proffs och kommer inte att göra någon besviken. Låten ska vara sjukligt smittsam. Jag har bara ett problem med det här. Jag avskyr Amy Diamond. Men tror ändå hon tar sig till Globen på lördag.

Suzzie Tapper, Visst finns mirakel
Suzzies bidrag är uppbyggd enligt klassiskt schlagerrecept med en lugn första vers och refräng och med en intensitet som därefter bara ökar för att kulminera i den typiska höjningen efter sticket. Låten är melodisk och mollstämd och både sång, melodi och text för tankarna till Eva Dahlgren. Detta ska vara kvällens vackraste bidrag och det bidrag jag tror kan skrälla. Uppträdandet lämnar visst mer att önska men vi har sett Maltesiskorna stå i princip stilla på scen och sjunga magiskt vackert och sedan vara med i slutstriden i Eurovision Song Contest. Så räkna inte bort Suzzie Tapper på lördag kväll.

Christer Sjögren, I love Europe
Detta ska tydligen andas grisfest om man ska tro mina vänner. Efter att de har sett Christer repetera under torsdagen så kan de bara konstatera att han fullständigt saknar självdistans. Han framför denna dansbands-calypso till synes fullt på allvar. Det finns enligt mina vänner egentligen ingenting som skiljer den här låten från någon parodi som Galenskaparna & After Shave kunde ha gjort. Med min erfarenhet om hur kritiska de är, och med min erfarenhet av hur de första deltävlingarna brukar gestalta sig, så är jag inte lika övertygad om att man kan räkna bort den här tysk- och Schnappi-inspirerade dansbandsschlagern á la Papaya Coconut med trumpeter i bakgrunden. En svensk lördagkväll kan det mycket väl gå hem.

En snutt är bättre än ingenting
- den 8 februari 2008, kl 21:11


Men jag är fortfarande sur på TV för att vi inte fårt höra hela låtarna. Det är svårt att ge en rättvis bild av låten när man inte får höra hela låten.

Skärpning till nästa år SVT!

Men ska ändå försöka ge en bild av vad jag tycker.

The Poodles & E-type, Line of fire
Den här låten saknar lite av den energis om jag väntade mig. _Men den kommer ändå att ta sig direkt till Globen. Det är välkomponerat. Det är genomtänkt. Det är snyggt. Och låten funkar verkligen och jag VILL att den ska gå direkt till Globen. Jag hoppas verkligen att Birgitta Persson i Överkalix läser detta så att jag äntligen kan bli förlåten för att jag inte gillade The Poodles förra gången de tävlade. Nu gör de nåt bra och det ska de ha all cred för!

Face -84, Alla gamla X
Det här känns som om man hört det många gånger förr. Det är en enkel vers och en lika enkel refräng med kända tongångar. Men ändå känns det fräscht och charmigt. Och det måste bero på deras röster. Hoppas bara att det håller live på scen. Det här kan mycket väl överraska imorgon och ta sig till Kiruna.

Velvet, Deja vu
Kan inte annat än ÄLSKA den här låten. Den här kommer att gå varm i min CD-spelare när CD:n kommer ut. Det är en snygg vers och en synnerligen snyggt producerad refräng. Det här är lagomt kyligt med ett bra driv och tillsammans med en snygg scenshow så kommer det här att bli MYCKET BRA! Jag önskar att den här kunde peta ut Amy Diamond från direkttåget till Globen men det lär inte hända. Men å andra sidan? Jag kommer att få se Velvet i Kiruna. Alltid någon tröst!

Brandur, Lullaby
Visst är det vackert, men jag kan ändå inte jaga ut en sak ur mitt huvud. Jag kan bara tänka på Islands praktfiasko ifjol med samma låt och samma röst. Det var minst lika vackert och suggestivt. Men det funkade inte då för Eirikur med Valentines lost och det lär inte funka nu heller för Brandur med Lullaby. Men snyggt sjunger han minsann.

Michael Michailoff, That?s love
Det finns bidrag man undrar hur de kunnat komma med. Och det här är ett av dem. Det är visserligen ingen kalkon men det är bara trist och själlöst. ?Love turns water into wine? med Karl Martindahl var ljusår bättre. Den låten hade driv, och Karl var både charmig och hade scennärvaro. Men allt det saknas här.

Amy Diamond, Thank you
Efter att ha läst allt om hur Amy totaldominerar i Göteborg och låtens kvalitéer så kan jag inte annat än bli FRUKTANSVÄRT BESVIKEN. Visst känns det modernt och fräscht. Men ändå är det bara trist och SLÄTSTRUKET. Men nog kommer hon att ta sig till Globen. Därom tvekar inte ens jag för alla kidsen kommer att ringa som galna. Men det är inget jag vill. Jag vill ha Velvet dit i stället. (Eller Suzzie?)

Suzzie Tapper, Visst finns mirakel
Ja och om de finns så kan Suzzie kanske knipa en direktbiljett med denna ståpälsrysare till låt. Det är så innerligt, så utlämnande vackert, så naket och så otroligt gripande och framförallt så känns det här ÄKTA! Att Suzzie sedan har en underbar röst gör inte det hela sämre. Det här är annat än Marie Lindberg. Det här kan bli en totalskräll imorgon, och jag måste erkänna att jag inte skulle gråta minsta skvätt över det. Ser hellre Velvet slagen av Suzzie än av Amy. Men innerst inne tror jag att Suzzie får göra Velvet sällskap till Kiruna.

Christer Sjögren, I love Europe
Det här är helt enkelt MYCKET VÄRRE än jag i mina värsta stunder fruktade. Att det sedan kan gå hem i lördagssofforna skrämmer mig faktiskt. Det här vill jag verkligen inte visa upp för resten av Europa. Det känns inte ens som om det skulle ha funkat på 70- eller 80-talet ens. Det här är bara PINSAMT och PATETISKT. Men VARNING? Refrängen sitter som smäck!!!

Mitt tips just nu inför morgondagen:

Till Globen:
Amy Diamond
E-Type & The Poodles

Till Kiruna:
Velvet
Suzzie Tapper

Vad jag skulle vilja:

Till Globen:
E-Type & The Poodles
Velvet

Till Kiruna:
Suzzie Tapper
Face-84

Dagens varning:
Är det tillräckligt många vinterfrusna, salongsberusade, flåshurtiga och nostalgiska "Semestersvenskar" som tar upp telefonen imorgon kväll så går Christer Sjögren direkt till Globen. Och då lär jag få se E-Type & The Poodles i Kiruna.

Skrivelse till Försäljningsdirektör Kent Jonsson på Telia, Konsument

Angående övergång från fast telefoni till fastmobil i Arjeplogs fjällvärld


Jag har blivit varse att Telia är inne i en process innebärande att fast telefoni via kopparnätet ska konverteras till fastmobil i Arjeplogs fjällvärld, ex i Västerfjäll. Jag skriver till er med anledning av de problem detta medför i de områden som inte är elektrifierade via som ni skriver "elförsörjning från etablerad elleverantör".


Situationen är ju sådan att mobiltäckningen i området är under all kritik, pga de kostnader en utbyggnad av mastsystemet skulle medföra pga avsaknaden av elförsörjning. Detta medför att de som förlorar sin fasta telefoni via kopparnätet och som ej kan erhålla fastmobil kommer att lämnas utan telefonmöjligheter.


Detta är ej acceptabelt utan anslutningslösningar via radiolänk tillsammans med solcellsdrivna master måste införas i enlighet med de lösningar ni gjort på flera andra håll, exempelvis i Mavas, Miekak, Skierfa och Falesjaur. Tillgång till fast telefoni är en grundläggande samhällsservice som man ej kan acceptera försämras på det sätt som nu är på gång. Ett exempel är det konkreta fall som du finner i bifogad bilaga.


Avslutningsvis måste jag bara trycka på telefonins betydelse i form av infrastruktur i glesbygd. I många fall handlar det om en garanti för trygghet så att man kan nå omvärlden i krissituationer av olika slag. Den tryggheten är avgörande och måste garanteras.

Arjeplog 2008-02-07
Bengt-Urban Fransson
Kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog


Öppet möte i Slagnäs

Igår var vi från Socialdemokraterna och hade öppet möte i Slagnäs. Vi som var ute var Mats Abrahamsson, ordf i Socialdemokraterna i Arjeplog, jag själv som KS-ordf, Tone Karlberg som ordf i KFU, Bosse Åberg som Socialnämndsordförande, Rolf Laestander som ordförande i Stiftelsen Arjeplogshus samt John Sundström som ordförande i MBR-nämnden.

Det var ett riktigt bra möte och jag tycker vi får vara nöjda med den uppslutning som var med tanke på att det var fler aktiviteter i Slagnäs samma kväll.

De frågor som kom upp var skolans framtid, hur man ska lösa lägenhetsfrågan i Slagnäs om en barnfamilj flyttar in och vill ha en större lägenhet, hur man ska locka fler säsongsanställda att skriva sig i kommunen, hur man ska kunna få fler att starta företag och flytta hit, miljöstationens placering, grovsopsdagar och även flyktingmottagningen. Intressant var också att miljöfrågorna kom upp till diskussion i form av såväl transporter, tågfrågor, mat såväl ur perspektivet vilken mat vi ska servera barn och gamla som vilken mat producenterna tycker vi ska köpa.

Det var ett mycket konstrultivt möte och diskussionerna gick i en mycket positiv anda.

Alldeles för högt tempo

Skickade just det här inlägget på Gertruds blogg:

Tänkte att jag ändå skulle ta mig samman och acceptera din inbjudan till bloggen. Jag förstår egentligen inte vart tiden tar vägen men just nu känns det som om livet går i ett alldeles för högt tempo. Det känns inte riktigt som om jag hinner med i det tempot i längden.

Därför känns det riktigt på djupet när jag läser i din blogg. Det känns verkligen som om någon grabbar tag i en och tvingar en att stanna upp mitt i rusningstiden och tänka till. Man blir påmind om livets realiteter och får sig en tankeställare.

Tittar in på din blogg nästan varje dag för att se vad du skriver:-)

Kan bara konstatera att det är alldeles för lätt att ryckas med i det kaos som vårt liv av idag i många stycken är. vi rusar runt i ekorrhjulet och stressar från det ena mötet till det abdra eller den ena aktiviteten till nästa. Vi ska hinna allt och ibland så förundras jag över att vi alls kommer ihåg att andas. Tur att det är autonoma system som fungerar utan att vi medvetet måste styra dem.

Men livet är ju trots allt för värdefullt för att vi ska kasta bort det i en kamp mot klockan och tiden. Vi borde ta oss samman och prioritera det som är viktigast i livet. Men jag måste verkligen erkänna att jag är för dålig på det.

Titta förresten in på Gertruds blogg! (
http://trudie-frommyview.blogspot.com/)!


hits