Tv-deltagandet uppskjutet

Skulle ju varit med i TV:s "Sommardebatt" på torsdag, men det har blivit uppskjutet till den 30/6. De bytte vinkling i programmet. Men det är ju inget problem för mig.

Bubbe


Konkurrens med ortens företag

Bakom två av punkterna som vi ska diskutera på koalitionsmötet (se tidigare inlägg) döljer sig en diskussion om vi konkurrerar med ortens företag och om vi i så fall ska hantera dessa verksamheter inom ramen för kommunens verksamhet eller om ortens företag ska stödjas på det sätt att kommunen i ett fall lägger ut verksamheten på entreprenad via upphandling, och i det andra fallet om man ska lägga in ett anbud på en verksamhet.

Här krävs en djupare policydiskussion. Det är helt uppenbart. Min grundinställning är helt klart att kommunen inte ska konkurrera med ortens företag.

Bubbe


Några stora frågor i kommunen

Idag på koalitionsmötet mellan C, S och Arjeplogs fria demokrater ska några stora frågor diskuteras inför de olika partiernas beredning av frågorna. Det är frågor av större vikt som kommer att avgöras inom en snar framtid. För mitt partis del så kommer frågorna att tas upp på det medlemsmöte som ska hållas den 7:e juni.

De frågor det handlar om är:´

 • Busstationen
 • Förskoleorganisationen
 • Tvätt på sjukhem och äldreboenden
 • Ambulansverksamhet
 • Elevutbyte med Umba
 • Föreningsstöd
 • Musikskola
 • Föreningsservice
 • Förstärkningar Äldreomsorg

Säkerligen kommer fler frågor upp till diskussion.

Bubbe


Fick ett mail...

Fick ett mail idag där personen undrade kring den dåliga kontinuiteten kring mina vecko- och månadsbrev. Upptäckte då att den rubriken låg kvar på kommunens hemsida. Förklarade att min blogg ersatt dessa brev. Han fick adressen till bloggen och jag hoppas han kommer att följa med här, eftersom jag försöker lyfta upp aktuella frågor här.

Mailade också kommunens webmaster och bad att få rubriken om veckobreven bortplockad.

Bubbe


En jättehög med post

Ni skulle se min hög med post! Man undrar ju hur mycket alla de här informationsbladen och reklamen man själv inte efterfrågat egentligen kostar. Och hur mycket miljöpåverkan allt det här egentligen har. Det är enorma mängder som kommer.

Bubbe


Busstation i Arjeplog

Med vissa frågor känns det som om man står och stampar i sirap. Busstationsfrågan är en sådan. Ibland känns det som om jag skulle få hjärnblödning över att inget händer och ibland känns det som om man skulle resignera. Jag har aldrig under min tid varit med om en part som har varit så besvärlig att föra dialog med som Länstrafiken/Bussgods. Ibland känns det som om vi inte skulle tala samma språk.

Har i alla fall skickat iväg ett mail till Länstrafiken/Bussgods där jag i fyra tydliga punkter klargör kommunens ståndpunkter och villkoren för att vi ska kunna fatta ett finansieringsbeslut i fullmäktige i juni.

Dessa punkter är:

  1. Kommunen kan mycket väl tänka sig att bygga om hyra utgår för byggnaden exkl. vänthall och allmän toalett, enligt principen att hyressättningen bör baseras som vanligt på kapitalkostnader och driftskostnader, kapitalkostnaderna efter reducering av bygdemedel
  2. Kommunen avsätter max 1 miljon kronor för bygget i bygdemedel. (Högre summa är UTESLUTET)
  3. Ska vi kunna hinna fram till beslut den 13:e juni måste allt vara klart nu på fredag så att vi kan behandla frågan i Kommunstyrelsen nästkommande torsdag. Ska det lyckas krävs stor insats SÅVÄL av länstrafiken som kommunens tjänstemän
  4. Har inte kostnader för byggnation och markarbeten, samt ungefärlig hyresnivå presenterats senast fredag, ser jag mikroskopiska chanser till beslut innan sommaren.

  Bubbe


Mors dag

Så har ännu en mors dag passerat revy. I år fick mamma en nuy matta till vardagsrummet. Det var det som min lillasyster hade fixat. Men just på grund av att Anna-Maria fixat det så fick mamma bara presenten virtuellt idag, men på onsdag får hon den IRL.

Idag har vi också varit upp på kyrkogården, sopm den lokala traditionen bjuder. Vi satte rosor på min mormors grav. Ett par släktingar till oss skulle sätta blommor på farmors grav så det gjorde vi inte.

Bubbe


Klantigheten själv...

Hur klantig får man vara...

Hade just skrivit klart ett långt inlägg och skulle bara publicera det och tryckte på fel knapp. Puts väck... Sådana gånger vill man ju bara dra något gammalt över sig.

Bubbe


Träffade Kajsa

Idag träffade jag Kajsa M för första gången efter påskens lilla malör, där hon skadade sig ordentligt när hon halkade (eller om det var snubblade, minns inte riktigt). Hon hoppade på kryckor ännu men såg oförskämt fräsch ut:-) Ska se till att hälsa på henne nu på måndag eller tisdag eftersom jag inte har så mycket inbokat då.

Ska bli så himla kul få träffa henne ordentligt. Hon är ju en av mina absoluta favoriter, alla kategorier!

Kajsa läser bloggen, berättade hon. Så jag får ju inte skämma bort henne med alltför mycket beröm ;-) Annars skulle ni fått veta mer om henne!

Bubbe


Otroligt trevlig fest

Igår kväll var jag på en otroligt trevlig fest! Petter S har fyllt 40 år och nu var det dags att fira honom ordentligt. Han bjöd stort, trerätters middag på Kraja, med underhållning av Ricke, Åke och Roland. Det var en otroligt bra blandning på folk och det gör alltid fester av det här slaget lyckade. Hade turen att hamna i riktigt trevligt sällskap vid bordet. Carina och Britt-Marie är ju helt enkelt så himla roliga. Men det är också de andra som satt vid vårt bord. Sedan är det himla kul träffa nya människor. Petters syrra Lovisa var en helt underbar människa.

Ni skulle sett tårtorna som Pete hade gjort, men så har han ju också varit stjärnkonditor i New York. Tänk vilka resurser som finns i Arjeplog:-)

Ikväll har vi varit på middag hos Swillo. Han hade gjort en riktigt "het" köttsoppa. Men så hade han hällt i en hel burk hot tacosås också...

Nu blir det väl TV i kväll. Känner mig inte precis laddad för något annat. Men det är ju också skönt det. Bara roligt umgås med mamma. Hon har ju blivit utskriven från sjukhuset.

Min lillasyrra ringde mig på jobbet igår och talade om att morsdags-presenten var fixad. Hon hade läst i min blogg att jag funderade på vad vi skulle hitta på. Effektivt med bloggar!!! Nu fick jag ju veta det. Trodde nämligen att det vi bestämt var slutsålt!

Bubbe


En lugn helg

Äntligen fredag...

Efter en vecka som präglats av besvikelse över Vänsterns agerande i början av veckan, där de ville ha miosstroendevotum mot mig, så närmar sig äntligen helgen. Det ska bli så skönt att få koppla av. Ikväll ska jag på 40års-fest på Kraja. Det ska bli så himla kul! Ser verkligen fram mot det.

Sedan är det visst mors dag på söndag. Vi har inte fixat nån present till mamma, eftersom vi inte visste om hon skulle ligga inne på sjukhus över helgen. Men nu får vi nog ta och skärpa till oss och fixa nåt. Kanske en mors dag-ros som hon sedan kan ha ute på altanen.

Igår beställde jag Elena Paparizous CD. Jag hoppas verkligen den är så bra som det verkar. Jag blir glad av hennes musik, och jag gillar verkligen mixen mellan det grekiska och det modernt europeiska.

Bubbe


Forskare, möte om Krajas sommarsatsning, begravningstal och strykning

En del dagar är kasten tvära. Dagen började med en tre timmar lång sittning med fyra forskare som studerar varför kvinnor flyttar och männen stannar kvar i Norrbottens inland. Det är alltid intressant att bryta perspektiv mot varandra och få reflektioner från utomstående som tittar på oss med fräscha ögon. Vi har mycket att lära om hur vi själva tänker och agerar.

Ikväll har jag varit på ett möte där Jan Edvardsson presenterat sommarplanerna för Kraja-anläggningen. De som var på mötet var mycket positiva och jag hoppas att han ror alla satsningar i land. Då är det ett riktigt lyft för Arjeplog.

Nu ikväll efter Kraja-mötet har jag suttit på kontoret och skrivit ett begravningstal till den begravning jag ska vara officiant på imorgon. Det är ju enormt viktigt att talet blir så att de anhöriga känner igen sig i den person jag beskriver.

Nu måste jag hem. Ska ju stryka två omgångar kläder till imorgon. Först till begravningen och sen till det fyrtioårskalas jag ska på imorgon kväll. Tvära kast eller hur!

Förresten, mamma kommer hem från sjukhuset imorgon. Det blir verkligen kul. Hon har ju legat inne i en och en halv vecka nu. Speciellt kul är det, eftersom hon då kan följa med på Tildes dop i umeå nästa lördag.

Bubbe

 


Lost

Visst är Lost en helt underbart bra serie. Känns lite surt att den tar säsongsuppehåll efter nästa vecka.Det kommer ju kkännas som en evighet innan den kommer tillbaks till hösten.


Katastrofal afton

Ikväll har vi något vi kallar för "Katastrofal afton". Det är en del i vårt arbete med "Trygg och säker kommun". Kvällens "skådespel" handlar om dykning från en bro i centrum. Att duka från Lillströmbron är en populär aktivitet bland de unga i Arjeplog, men också en farlig aktivitet ur flera aspekter. Det handlar dels om faran vid själva dykningen ´men också om att den väg som passerar är Arjeplogs mest trafikerade.

I "skådespelet" kommer att iscensättas en olycka och räddningsaktion. Efter detta är det en samling i Silvermuséet med diskussion kring "skådespelet" och säkerhetsarbetet i kommunen.

Ska snart sticka hem så jag hinner äta innan. Jag ska nämligen vara konferencier under kvällen.

Bubbe


Första riktiga vårdagen...

När jag gick ut idag för att äta lunch så kände jag verkligen vårkänslorna strömma upp inom mig. Det är säkert svårt att förstå för er som bor längre söderut eftersom ni snart har full sommar. Men här uppe i norr är våren bara ett par veckor lång och då går allt otroligt fort. Här ligger de större snödrivorna fortfarande kvar och på sjöarna ligger isen kvar. På gräsmattorna syns det första gröna först men det är ändå länge kvar innan de är helt gröna.

Har haft samtal anhöriga till den jag ska hålla begravning för på fredag. Jag är alltid nervös inför sådana samtal eftersom sorgen är så påtagligt närvarande vid sådana tillfällen. Men det var ett mycket ljust samtal fyllt av värme. Jag hoppas att jag kan förmedla den känslan vid begravningsceremonin också.

Jag har just blivit intervjuad av två forskare från Uppsala Universitet och högskolan i Kalmar. De ingår i ett större forskningsprojekt på temat "Kvinnorna reser och männen stannar kvar". Det var ett mycket intressant samtal kring jämställdhet, normer, hur "avvikande" behandlas etc. Imorgon ska jag träffa fler forskare från detta projekt.

Sitter och sliter mitt hår med en projekt redovisning där jag inte får den ekonomiska redovisningen att gå ihop fullt ut. Det är så att en del av kostnaderna inte projektmärkts och därmed inte ligger med i den bokföringsjournal som ska sändas in.

Bubbe


Misstroendevotum - ett spel för gallerierna

Vänsterpartiet i Arjeplog yrkade igår, vid kommunstyrelsens möte, om att kommunstyrelsen skulle föreslå kommunfullmäktige att de skulle rikta misstroende mot mig vid nästa fullmäktige. Det är fascinerande att se att ett parti, som under en hel mandatperiod innehaft kommunalrådsposten, inte har någon som helst pejl på kommunallagen. Det instrumentet finns inte i kommunallagen, så man kan undra vad Vänsterpartiet håller på med. Det är helt klart att det är ett spel för galleriet, som ingår i den strategi som Vänsterpartiet verkar ha i den kommande valrörelsen i kommunen.

Jag kan konstatera att det inte är första gången som det förra vänsterpartistiska kommunalrådet är ute och cyklar i kommunallagsfrågor. Vid senaste fullmäktiget påstod han att det stred mot kommunallagen att bevilja ansvatsfrihet för nämnder och styrelser innan årsbokslutet fastställts. Efter kontroll med kommunrättsjurister så visade det sig att vi hade rätt och f.d. kommunalrådet fel. Sedan tog Vänsterpartiet in en folkpartist som ersättare på sitt mandat i fullmäktige. När presidiet uttryckte tveksamhet kring det korrekta i detta gick f.d. kommunalrådet upp och hävdade att han absolut visste att det var korrekt. Men även här visade han sig ha fel.

Jag kan bara konstatera att vi har uppfyllt kommunfullmäktiges beslut, genom att köpa inventarier från ett kommunalt bolag och för samma summa sälja det vidare till den av fullmäktige beslutade köparen. Vi har sålt anläggning inklusive inkråm i bolaget för 3 miljoner kr. Exakt vad fullmäktige beslutade vid sitt möte den 1/11 2004.

Behöver jag säga hur less jag är på den här frågan...

Bubbe


Kommunstyrelsemöte 23/5

Idag har vi haft kommunstyrelsmöte där en del intressanta saker hände. Kommunstyrelsen har bl.a. annat behandlat mitt och kommunchefens övertramp i Kraja-frågan. Vänsterpartisterna ville att kommunstyrelsen skulle föreslå fullmäktige att ställa misstroendevotum mot mig i fullmäktige. Den möjligheten finns inte enligt kommunallagen så där var de verkligen ute och cyklade. Känner att jag har fullständigt stöd inom koalitionen, så det är bara ett spel för galleriet från V:s sida. Man kan helt klart konstatera att de börjat valrörelsen och att de enda frågor de har att driva är skolfrågan och Kraja-försäljningen så de klamrar sig krampaktigt fast vid dessa frågor.

Andra frågor som behandlades var bl.a. inköpspolicy, direktiv för uppföljning, busstationens placering, kvartalsrapport för ekonomin, frågan om uppdatering av översiktsplanen för kommunen, en revisionsrapport angående anställningsfrågor och en hel del annat.

Kommunens ekonomi är mycket god. Prognosen visar att vi på drift och finansförvalting gör ett överskott på 5,4 miljoner kronor. Om man ser på utvecklingen över åren är det ett fantastiskt resultat. Under förra mandatperioden gick vi med underskott alla år, och under dessa år har vi gått med plus under alla år. Vi har haft en del extraordinära poster som gjort att det bokföringsmässiga resultatet varit ett minus, men det har berott på reavinstförluster ochavtal med bostadsnämnden.

Vårt stora vallöfte var att sanera ekonomin. Och innan mandatperiodens slut skulle vi återställt de 10,4 miljoner kronor som underskottet var från förra mandatperioden. Det har vi klarat redan i år om prognosen håller. Det är jag både nöjd med och stolt över.

Detta gör att det nu stundar ljusare tider. Vi kan framöver göra positiva prioriteringar och exempelvis förstärka inom äldreomsorgen. Det känns verkligen bra!

Bubbe


Måndag morgon

När jag åkte till kontoret imorse hällregnade det. Kändes inte alls kul. Har dessutom huvudvärk och känner mig allmänt seg. Undrar om effekten av allergisprutan mot pollen och snömögel börjar mattas av och det är dags att fylla på lagren med en ny.

Fick en kommentar på mitt förra inlägg, och hoppade in på den personens blogg och fick se att schlagers är för Svenssons. Okej då, i så fall är jag stolt över att vara en Svensson. Fascinerad över att det kan uppfattas så provokativt att man måste nedvärdera oss som gillar schlager och hävda att det är Svensson.

Bubbe


Den stora tomheten infinner sig

När sista rösten är lagd så infinner sig en tomhet och en skand, redan innan programsignaturen hunnit tona ut. Nu är det ett helt år kvar till nästa gång, och all den förväntan och upprymdhet man känt under hela veckan försvinner.

Ja det känns nästan som när man var barn och julklapparna var öppnade. Man var glad, men ändå, nånstans djupt där inne, känslan av "Var det inte mer än så här?" 

Jag tänker naturligtvis på Eurovision Song Contest, som gick av stapeln i Kiev igår kväll. Det var rätt melodi som vann, och jag hade också satsat på oddset på den. Så jag borde bara vara glad. Men ändå finns den där, tomheten och saknaden.

Måste bara säga att showen var oerhört tråkig. Programledarna saknade fullständigt känsla och det mesta kändes segt. Var fanns känslan av det stora jubileumet?

Det är intressant att se hur olika resultatet var mellan semifinalen och finalen. Lettland som var med och slogs i toppen var i semifinalen bara fyra poäng från att åka ut ur hela tävlingen, och deras poäng från semin hade bararäckt till en fjortondeplats i finalen. Nu kom de femma. Israel som kom sjua i semin kom nu fyra i finalen. Trots allt är det ju samma länder som röstar.

Vi får tacka Danmark, Finland, Makedonien, Malta, Moldavien, Norge och Spanien för de poaäng vi fick av dem. Det var ju i alla fall en liten tröst.

Nog känns det allt lite nervöst att vi får kvala in nästa år. Då gäller det att ha en toppenlåt så vi inte åker ur. Det skulle vara förargligt om vi inte fick vara med i den stora finalen. En stor del av spänningen skulle då gå förlorad.

Bubbe


Stressig dag

Ja då är det äntligen dags för högtidsdagen ESC-lördagen! Men det är inte en vanlig sådan dag. Jag brukar hålla den dagen helt fri i almanackan eftersom dne är helig. Men i år har jag inte lyckats med det alls. Och det stressar mig ofantligt.

Vet inte riktigt hur jag ska få alla bitar att kugga i varandra på bästa sätt. Får nog börja med att skippa lunchen inför anförandet om kommunens vision.

Sedan har jag en stund mellan anförandet och jag ska vara på PRO:s 50års-jubileum. Så då kanske jag hinner in och handla. Måste ju ha nåt med mig till Mattias och Anne-Maire ikväll. Nån form av snacks skulle vi ju ha.


Äntligen helg

Eller i vart fall nästan ledigt. Imorrn ska jag vara med på ett seminarium om kvinnligt och manligt företagande och ska där hålla ett anförande om en vision för Arjeplog. Det blir säkert kul och intressant, jag ska bara vara med över lunchen och mitt anförande. sedan måste jag hem och byta om eftersom jag ska på PRO:s 50års-jubileum. Det börjar 16.00.

Är klar med anförandet på seminariet, men talet till PRO får jag fila på hemma. Jag orkar inte börja sätta mig med det nu. Sitter och väntar på att skrivaren ska bli ledig så att jag får skriva ut det och gå hem.


Vilken morgon...

Den här dagen började inte på bästa sätt. Efter att ha suttit uppe till halv tre och jobbat på recensionerna, av alla låtarna i Eurovision Song Contest-finalen på lördag, som ska publiceras i Norra Västerbotten imorgon så höll jag på att försova mig i morse. Vaknade tjugo i åtta av en obehaglig känsla att något var fel. Hade lyckats stänga av väckningen på mobilen och somna om. Skulle just varit snyggt försova sig och komma för sent till näringslivsnämndens möte. Då hade jag gjort succé.

Men trots detta, så har dagen varit lyckad hittills. Företagsfikat var mycket givande idag och det var många bra diskussioner. Vi diskuterade bl.a. trafiksituationen i centrum och ett förslag som kom fram var en rondell i korsningen vid Silvermuséet. Fick också tillfälle att prata med Britta Flinkfeldt Jansson om trafiksituationen på Storgatan och fick då veta resultatet av en trafikmätning som gjorts och som visade att 16% av alla bilar på Storgatan kör för fort, och det motsvarar ca 500 bilar i veckan. En del bilar körde, även dagtid, över 90 km/h och då handlar det ändå om en gata i centrala Arjeplog.

På näringslivsnämndsmötet fick vi information från Arjeplog-Lappland AB:s VD om de utvecklingsplaner för bolaget. Det var en mycket grundlig och gedigen presentation som är en bra grund för framtida ställningstaganden. Arjeplogs kommun är ju en av delägarna i bolaget. Vi fick också information från näringslivsbolagets VD kring aktuella frågor.

Förresten, är riktigt glad över de olika näringslivsrankingar som presenterats den senaste tiden. I Affärsvärldens ranking över tillväxtregioner lyckas vi även i år hålla oss bra framme, även om vi inte lyckas behålla vår förstaplats. Vi ligger på nionde plats, om jag inte minns helt fel. I Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet klättrade vi 31 placeringar i år och det känns positivt, även om ambitionen är att klättra ytterligare.

Så trots en dålig start på dan så har det utvecklat sig till en bra dag. Måste bara berätta en rolig sak. Strax efter att vi börjat näringslivsnämndens möte öppnas dörren försiktigt och min treårige brorson tittar blygt in och ropar på mig. Fick världens kram och sen ville han följa med in. Hamnade nog ordentligt på hans skitminus-lista när han inte fick följa med in, för han blev ordentligt besviken. Han stod där tårögt bedjande och ville verkligen få vara med mig. Ska åka dit i eftermiddag och hälsa på!


Semifinalen - sensationellt

Jag skrev ju att det kunde gå precis hur som helst. Och det gjorde det. Förstod nästan att Island skulle åka hur när man fick se hur tam hon var på sen. Men ändå, det är en av de bästa bidragen i årets tävling hur som helst.

Uppfattningen om låtarna ändras ganska mycket när man får se dem på scen. Lettland var ett bidrag som lyfte ordentligt. Teckenspråksövningarna var ganska så söta. Vitryssland, Island var låtar som tappade ordentligt, medan Irland, Lettland och Monaco skärpte till sig ordentligt.

Ville inte alls ha Danmark och Makedonien till final, även om Jakob Sveistrup är både söt och charmig på scen. Den låten lyfte i alla fall litet. Men jag ville verkligen ha Island och Slovenien i final...

Är riktigt glad att Moldavien gick vidare. Jag tycker låten är härlig och farmor/mormor (vilken det nu är) är ju bara SÅ SÖT.

Greklands position inför lördagen stärktes absolut nu. Den jag verkligen trodde skulle utmana, Island, är ju nu ute ur gamet. Som utmanare ser jag Ungern, Schweiz, Serbien, Bosnien och Norge.

Måtte Norge inte vinna. Låten är bra men resten känns bara utstuderat och osmakligt!


En halvtimme kvar

Nu är det bara en halvtimme kvar! Ska bli så kul. Jag ska kolla med Mattias och Anne-Marie.Sedan efter det bär det av hemåt och då ska jag skriva recensionerna till Norra Västerbotten. De ska skickas imorrn bitti på morgonen.

Ha de!

Bubbe


Eurovision Song Contest -semifinalen

Ikväll smäller det. Semifinalen i ESC går av stapeln, och den är mer svårtippad än den stora finalen på lördag. Detta främst för att färre tittar och röstar, vilket kan ge oss schlagernördar en större tyngd. Detta leder till att det kan gå precis hur som helst. Hur som helst...

Låtarna jag vill ha till final:

Kroatien - en mäktig och smäktande balkanlåt som sitter som gjuten.

Island - en lättsam schlagerpop med hypereffektiv refräng, synd verserna är så trista.

Ungern - förförande ungersk ethnolåt som gör mig så varm i hjärtat.

Slovenien - suggestiv, lite mystisk ballad med riktigt bra go när den väl kommer igång.

Schweiz- cool modern låt med bra refräng .

Rumänien - semifinalens bästa låt som låter nån form av schlager. Refrängen är helgjuten!

Vitryssland - riktigt bra ethnopop som gör mig glad.

Moldavien - kvällens coolaste och mest utmanande låt. När farmor trummar faller jag!

Estland - en helt ok poplåt som är helt ok. Känns kanske lite tam men det får gå.

Israel - en vacker smäktande och övertygande ballad.

Låtarna jag tror går till final:

Island

Ungern

Nederländerna - hur trist är den?

Schweiz

Norge - en bra hårdrockslåt men, kom och hjälp, vilket band. De är bara tragiska...

Rumänien

Vitryssland

Israel

Kroatien

Lettland - en halvseg pojkbandspastisch som aldrig kommer loss.

Bubbe


Kulturrally, PT:s ledarsida, arbetslunch och arbetsmarknadsnämnd

Idag har jag inte förstått varför så många kommenterat min webblogg, och då framförallt människor jag inte kunde förstå hur de visste om att jag bloggade. Men så fick jag plötsligt förklaringen när jag av en fick veta att den var omskriven på Piteå-tidningens ledarsida. Ni kan kolla in artikeln på: http://www.pitea-tidningen.se/index.php?artikel=116027&option=14 Jag blev verkligen glad över det beröm som min blogg fick i artikeln. Själv tycker jag bara att det är fruktansvärt kul att blogga. Jag önskar bara att man fick fler kommentarer så att det blev mer av tvåvägsdialog.

Nu på eftermiddagen har jag varit på möte kring Kultur-rally 2006. Det är en helt otroligt bra idé som en gång genomförts i Kalix och i höst ska genomföras i Jokkmokk. Det går ut på att länets kulturinstitutioner samverkar med lokala aktörer under en helg eller en vecka, och skapar ett smörgåsbord av kulturaktiviteter. Detta är ett suveränt sätt att främja kulturlivet utanför Luleå. Förhoppningen är att vi ska kunna genomföra ett kultur-rally under vecka 46 år 2006.

Innan dess har jag hunnit med att luncha med den lokala arbetsgruppen inom Sparbanken Nords projekt "Samtal för framtiden". I den ingår jag, Britta Flinkfeldt Jansson och Mikael Kågström. Vi hade en mycket givande arbetslunch och kommer att jobba vidare för att dels kunna fixa ett arrangemang för ideella ledare i juni, och en projektplan för ett större projekt som ska syfta till bättre intern och extern kommunikation.

Har också haft arbetsmarknadsnämnd på förmiddagen och där diskuterade vi främst arbetsmarknadsläget, kompetensförsörjning och rehabilitering. Vi hade tyvärr högre öppen arbetslöshet i april månad jämfört med april månad förra året.

Bubbe

 


En mycket givande dag

Idag har vi haft föreningsstämma i Swedish Winter Test Region, en samarbetsorganisation för de kommuner i Norr- och Västerbotten som har vintertester. Så nu är jag ordförande för den organisationen. Ska bli riktigt kul. De frågor vi diskuterade mest idag var mobilteletäckningen och energiskatterna för entreprenörerna. Jag, vår vice ordförande Hasse (från Malå) och Maria (vår projektledare) ska uppvakta landshövdingarna i Norr- och Västerbotten för strategiska diskussioner i dessa frågor.

Efter SWTR-mötet fortsatte Malå, Sorsele, Arvidsjaur och Arjeplog med ett möte kring samverkan mellan kommunerna. Det var mycket konstruktiva diskussioner som kommer att leda framåt. Det är jag övertygad om. Idag diskuterade vi uppslag på konkret samverkan.

Ikväll har vi i Arbetarekommunens VU haft ett möte med partidistriktets ombudsman kring valet 2006 och situationen i kommunen. Det var ett bra möte som jag tror kommer ha betydelse för hur vi lyckas organisera vår valrörelse.

Har hunnit ringa mamma och kolla hur hon mår. Hon låter mycket piggare och är verkligen positiv nu. Det känns bra:-)

Bubbe


Sorsele, here I come!

Idag ska jag iväg till Sorsele på föreningsstämma i "Sedish Winter Test Region", sammanslutningen av de åtta testkommunerna i Norr- och Västerbotten. Men innan dess ska jag hinna vara med på ett telefonmöte i partidistriktet kring Kommunförbundet och ordförandeskapet där, eftersom den platsen nu står ledig efter Pers bortgång.

Efter SWTR-mötet ska vi diskutera samverkan mellan Arvidsjaur, Arjeplog, Sorsele och Malå. Vi måste komma igång ordentligt med de diskussionerna. det måste bli konkreta mål nu.

Efter det måste jag hasta hemåt för att ha en träff med representanter för partidistriktet på¨hemmaplan. Det mötet börjar 18.00 så senast 17.00 måste jag åka från Sorsele. Men då hinner jag inte äta middag idag...


En supertrevlig dag i övrigt

Idag har jag varit iväg med Lena och Anette på minoritetsspråksmöte i Luleå.  Lena är kommunsekreterare och är den jag jobbar absolut närmaste (Utan henne skulle jag inte klara mig. Hon är ett underbart bollpank.) Anette är assistent på kommunkansliet och vi jobbar också tätt ihop.(hon är också en fantastisk person att samtala med. Hur rolig som helst.)

Efter mötet stack vi ut och shoppade. Jag hade inte alls tänkt shoppa något eftersom jag vunnit en auktion på nätet på en mountainbike och dessutom lagt undan en högtryckstvätt på järnhandeln. Så jag tyckte jag shoppat nog. Men tji fick jag. Jag kom hem med 9 sommartröjor och en slips. Det är ju visserligen inte dåligt för 1500kr.

Det är sådana här dagar som är så viktiga för att vi alla ska orka med det tempo vi jobbar i. Kommunkansliet är den enhet inom kommunens administration som jag tror har absolut högst arbetsbelastning och dessutom går de kort för det mesta eftersom de ofta får låna ut personal till andra förvaltningar och dessutom ofta åker på att serva andra också. Då behövs det att de är ett sammansvetsat team och att vi alla tre trivs ihop och känner att vi kan vara öppna mot varann. Det skulle ha varit perfekt om kommunchefen också varit med.

Att tillbringa fem timmar i bil tillsammans är ju inte heller helt fel. Då får man tillfälle att hinna prata om allt det där man kanske inte hinner prata om annars. Även om vi ofta ser till att hinna prata om icke jobb-relaterade saker också. Vi skvallrar och pratar strunt, men det är viktiga ventiler. Vi har helt enkelt skitkul ihop, vilket gör jobbet lättare. Hoppas jag i alla fall. Men jag kanske har trevligare än dem... Vem vet?

Ha de!

Nu ska jag sova!

Bubbe


Mamma på sjukhus

Idag åkte mamma in på Sunderbyn. Hon skulle in på koll för sin misstänkta reumatism. Men så har hon varit så himla förkyld och haft svårt att andas, och jag har tjatat på att hon skulle be dem kolla på det på vårdcentralen när hon ändå var uppe där. Nu så behandlar de henne för misstänkt lunginflammation med pencillininjektioner. De ska skiktröntga hela henne för de misstänker någon större infektion i kroppen.

En av mina bröder  är jätteorolig eftersom han är rädd att de ska hitta nån cancer, främst då lungcancer eftersom hon är rökare. Hon har gått ner 15 kilo sen i julas tydligen. Hon har ju inte haft nån värst bra aptit under våren, men jag har inte reflekterat så mycket över det eftersom hon varit småförkyld hela tiden.

Men är det något jag tror hon har så är det KOL och det har jag sagt åt henne för flera år sedan. Men hon är en tjurig "kärring" ibland så bara man nämner rökning går hon ju i taket. Och hon har börjat röka som en kedjerökare sen pappa dog.

Jag utgår ifrån att hon har lunginflammation och att de sedan de fått bukt med den börjar behandla reumatismen ordentligt.


Tisdag - en dag i minoritetsspråkens tecken

I morgon kommer jag nog inte hinna skriva skriva i min blogg. Jag ska nämligen till Luleå på möte om minoritetsspråkens ställning i våra kommuner. Vår kommun har endast samiskan som minoritetsspråk (förutom de som gäller i hela landet) eftersom vi inte omfattas av meänkeli här. Vi ska diskutera hur kommunerna arbetar med minoritetsspråksfrågorna. Jag tycker mig dock skönja en förvirring i länsstyrelsens skrivningar där man inte är tillräckligt distinkt vad gäller begreppet minoritet. Underförstått jämställer man minoriteter med minoritetsspråksgrupper.

De tycker exempelvis att kommunerna ska ta fram minoritetspolitiska program, vilket ju är helt rätt. Men jag ska fråga i morgon om programmet ska omfatta alla minoriteter eftersom jag som homosexuell kommer att ha svårt att presentera ett minoritetspolitiskt program som inte omfattar hbt-minoriteten. Det skulle se ut!


Förresten - det kom ingen snö

Och inte sörjde jag för det. I stället blev det en mycket vacker dag. Det var nästan så att man misstänkte att vår herre ville visa upp hur fel det var att ta bort annandag pingst som helgdag.

Bubbe


Billström sparkas tydligen som gruppledare

Jaha, då har det tydligen hänt... Det som jag verkligen fruktade. Att striden inom socialdemokratin i Stockholm skulle leda till att sprickan bara fördjupas och ytterligare permanentas. Det åvilar den nya gruppledaren att se till att såren läks och att partiet helas. Men jag fruktar att det inte är möjligt på lång tid.

Jag hoppas att lugnet nu lägger sig i Stockholm. Det behöver Stockholm och det behöver Sverige. Axén-Olin och de övriga moderaterna måste jubla inombords när de får segern i Stockholm på silverfat. Det är den enda effekten av detta bråk.

Jag hoppas verkligen att Annika Billström inte låter sig knäckas av det drev som jagat henne. Detta är en rest av de gamla maktstrukturer som finns inom socialdemokratin, och som slåss för att överleva i vårt moderna samhälle. Men det är sista striden som de kämpar. Tiden kommer att segra.


Hoppas väderprognosen inte slår in

Meteorologerna har varnat för tio centimeter snö inatt i fjälltrakterna. Hoppas verkligen inte att det når hit. Men senaste tiden har prognoserna för fjälltrakterna även slagit in på oss.

Vet inte om jag vill stiga upp imorgon om det är så! Nu är det dags att våren får koppla grepp även om våra nejder!

Ha de!

Bubbe


Ett mail från USA

När jag var inne på kontoret i går och kollade mailen, eftersom jag nu inte kommer åt den hemifrån längre, så hade jag fått ett supertrevligt mail från en kille från Washington DC som skulle besöka Arjeplog i sommar.

Han hade läst Arjeplog Times på nätet och var så fascinerad över att jag var kommunalråd trots att jag var i hans ålder. Han ville lära sig mer om det politiska systemet i Sverige så han undrade om vi kunde träffas när han kommer till Arjeplog.

Det ska bli riktigt kul att få diskutera politik med honom och jämföra de olika politiska systemen. Jag har ju alltid haft en förkärlek för olika politiska system och var fascinerad av (men absolut inte förtjust i) det amerikanska systemet.

Undrar om det kan vara nån kompis till Emma och Albert. De bor ju i Washington DC tror jag. Den här killen, Gregory, skulle i alla fall åka med ett par där tjejen härstammar från Arjeplog.


2,2 grader Celsius gör ingen glad

Inte blir jag lyckligare när jag får SMS från en kompis i Stockholm 18 grader och sol från klarblå himmel. Har just precis gjort balkongen klar för sommaren.

Sådana SMS kan man leva utan när det är 2,2 grader ute, visserligen plus men ändå. Nej nu längtar jag bara till sol och värme.

Eftersom jag älskar att fixa med planteringar i mammas trädgård, så ser jag verkligen fram mot att det ska bli dags. Men det känns som om det ligger eoner bort.

 


Eurovision Song Contest

Nu är det bara en vecka kvar... till årets riktiga TV-höjdare. Det jag går och väntar på hela året, och det som för mig delar in året i före och efter. Ja det är till och med så att jag hänger upp olika händelser på vilket eurovisionsår det var. Exempelvis vet jag att jag låg på intensiven på Piteå sjukhus 1995 eftersom det var det året jag tyckte Spanien skulle vinna medan Norge gick och vann med Nocturne. Minns med värme hur de fixade fram en TV och proppade mig full med Alvedon så att jag skulle orka se finalen där på intensiven. Det är omtanke och omvårdnad det!

Precis som i fjol ska vi vara hemma hos Mattias och Anne-Marie. Det blir knytkalas, storbildsprojektion på väggen, surroundljud. Det blir vi, Niklas (en av prästerna i Arjeplog) och Malin hans fru (som jobbar på samma skola som Anne-Marie) och Kicki.Niklas och Malin är nästan lika schlagergalna som jag, men bara nästan.

Tycker det här året är ett av de svårare att bedöma. Känner mig inte lika övertygad som vanligt. Har särskilt svårt att ha grepp om hur det ska gå i semifinalen. Har en del favoriter som jag verkligen hoppas det går bra för i semin. Jag hoppas verkligen Bosnien-Herzegovina, Slovenien, Ungern, Kroatien, Estland, Rumänien, Island, Vitryssland, Schweiz och Finland går vidare.

Helst skulle jag också velat ha med Andorra, Norge, Danmark och Bulgarien i final också. Speciellt Andorra men efter det att de arrangerade om låten från den nationella finalen så har den tappat.Den var mycket mer ethno och folkloristisk då, vilket var låtens styrka.

Senare i veckan får ni mina tips på hur det går. Det här var mitt hjärtas röst som det talar just nu!!!


Hänryckningens tid

Ja så är det pingstafton. Underligt hur en helg kan förändras bara för att den förkortas med en dag. Det känns inte alls speciellt på något sätt i och med att man inte är ledig på måndag längre. Det känns ganska så surt faktiskt. För min del så kunde 6:e juni ha fått fortsätta vara vardag. Hade hellre haft annandag pingst ledig.

Vi skämtade faktiskt i fikarummet på kommunhuset om ett lokalt uppror och att vi skulle fortsätta vara ledig annandag pingst och jobba nationaldagen. Helt enkelt bojkotta riksdagens beslut.

I övrigt har det inte hänt särskilt mycket. Kollat lite på TV, pratat med en kusin i Småland, lagat middag till mamma. Gjorde persiljespäckade revbensspjäll med helstekt potatis och kantarellsås. Blev riktigt gott.

Har en sån här kväll när allt känns trist. Kan inte komma på nåt som känns kul. Så det blir väl att lägga sig i badet och läsa en bok.

Ha en trevlig fortsättning på pingsten!

Bubbe


Snön har vräkt ner

Ja det är faktiskt sant. Det snöade hela förmiddagen! Och inte litet heller, det vräkte ner. Blir man deppig sådan dagar, eller? Men nu är det tack och lov uppehåll!

Men hur som helst så har det fått mig att tappa gnistan helt. Jag hade ju sett fram mot en pingstafton med sol och värme, kanske kunde man grilla. Men nu är det mest bara att slappa.

Jag borde dammsuga, men det blir nog inte av det heller.

 

 


Stockholmssossarna - ett hot mot socialdemokratin på riksnivå?

Ja det är en fråga man måste ställa sig när det nu är som det är inom sossarna i Stockholm. Den interna maktstrid som utkämpas inom Stockholms arbetarekommun och kampanjen mot Annica Billström är en fara inte bara för socialdemokratin i Stockholm och dess trovärdighet utan också ett hot mot socialdemokratin på riksplanet. Situationen i Strockholm spiller över och sprider ett löjets skimmer över hela socialdemokratin.

Det är dags att Stockholmssossarna besinnar sitt ansvar och reder upp situationen lokalt och ser till att ta hand om varandra. Det leder inte framåt att kasta skit på varandra och försöka manövrera ut varandra.

Opinionssiffrorna i Stockholm talar sitt eget språk. Moderaterna är dubbelt så stora som Socialdemokraterna. Vilka effekter får det i rikspolitiken om de siffrorna står sig på valnatten. Ja det bäddar för en krass högerpolitik även på riksnivå.

Ta er samman! Enas! För Stockholms skull och för Sveriges skull. Nu är det dags att sluta bråka. Nu måste det handla om POLITIK i stället för maktkamp!


Fredag den trettonde

Idag har jag haft en riktigt skön fredag. Jag tog sovmorgon och sov till klockan tio i morse. Att sedan få stiga upp och inte behöva stressa iväg på nånting var helt underbart. Det enda jag var tvungen göra var att justera ett protokoll vid ettiden. Det var kommunstyrelsen arbetsutskott det handlade om. Blev kvar lite längre på jobbet eftersom jag var tvungen få smakråd från de andra om vilka gardiner jag skulle välja. Jag är imponerad av hur schyssta priser möbelaffären håller. Panellängderna till mitt kontor gick på 315 kronor.

Sedan bar det av hemåt för att koka fläskpalt. Blev riktigt nöjd med paltkoket. Får ju förlita mig på de andras omdömen eftersom jag själv inte kan äta palt. Själv åt jag av Jai:s underbara vårrullar, även om de inte är riktigt lika goda uppvärmda i mikron.

Sedan var det bara att hoppa i badet. Min brorson Linus, snart tre år, insisterade på att vi skulle bada. Drygt en timme låg vi i badet. Det var bara att fylla på med varmare vatten eftersom. Försökte i smyg släppa ut vattnet men det hörde Linus och spände ögonen i mig och sa: "Vi är inte klara ännu". Så det var bara att fortsätta.

Fredrik, en kompis från Stockholm, ringde. Vi hade inte hörts av på flera veckor. Det var himla kul prata med honom. Han berättade om sina semesterplaner och min panik ökade. Vad ska jag göra i sommar och vem vill följa med utomlands? Känns som om sommaren är så långt borta att jag inte tänkt på den. Men det är nog dags börja planera...

 


Greger was here

Ikväll har Greger varit och hälsat på. Han är hemma i Arjeplog eftersom hans morfar dog häromdagen. Men han åker hem till Umeå imorrn.

Vi kollade in alla vinnarna i den svenska uttagningen genom åren och hade otroligt kul och diskuterade låtar och årgångar.

Nu ska jag sova. Ska vara ledig imorgon och hjälpa mamma städa huset, sen ska vi koka fläskpalt och bjuda mina bröder Peter och Pär-Lars (och hans familj). Mamma kan ju inte göra fläskpalt just nu så då får man ställa upp.

Ha de!

Bubbe


Intressant dag

Idag har jag kastats mellan de mest skiftande telefonsamtal. Det började i morse med att det ringde en journalist från Sveriges Television som hade hört "Samtal pågår" med mig på radion och nu ville ha med mig i ett debattprogram i sommar. Jag tyckte det lät jätteintressant och han skulle spåna vidare. Man ska tydligen sända en debattserie i sommar som ska heta "Sommardebatt".

Sedan blev jag uppringd och tillfrågad om att hålla en begravning. Självklart för mig att ställa upp på det eftersom jag hade tid när de ville ha begravningen. Känns viktigt att kunna ställa upp för människor i sorg.


Snön som vräker ner

När snön helt plötsligt började vräka ner utanför fönstret, med flingor i storlek som vi kallar "lapphandskar", så blev jag jättedeppig. Nu vill jag värme och vår!!!

Men nu är det fint igen!


Snart Eurovision Song Contest

Ja nu börjar det riktigt dra ihop sig till Eurovision Song Contest, så nu har jag börjat spela låtarna för de som huserar i min korridor i kommunhuset. Vi kör ESC-låtar till pausgympan så det dånar!!!

Har just mailat Sofia O.O på Norran och erbjudit henne att få mina personliga resenscioner på ESC-låtarna till Norran. Ska bli kul att se om hon nappar på erbjudandet. Det skulle va kul få dela med sig av mitt "schlagerintresse".

Det är ett svårt år i år att sia om eftersom starfältet är så jämnt. Men Grekland måste ha sin bästa chans någonsin att vinna!


Hur kan man vara aktiv i ett parti och verka för att bilda ett annat?

Jag måste verkligen tillåta mig att fundera lite över hur en del personer tänker. Såg Nordnytt i går kväll (vilket jag inte brukar hinna så ofta) och såg då ett reportage om en kvinna aktiv i socialdemokraterna i Luleå som samtidigt var engagerad i Feministiskt initiativs arnetsgrupp i Luleå.

Hennes resonemang om att Feministiskt initiativ bara var en förening och hon ville se hur långt man kommer med det är ju hur ihåligt som helst. Det känns ju som om hon spelar med dubbla kort för att se var hon själv har störst möjligheter.

För mig som socialdemokrat är det uteslutet att jobba för att ett annat parti bildas som konkurrent till det egna.

Vore jag hon skulle jag ta konsekvensen av mitt ställningstagande och lämna det socieldemokratiska partiet och lämna alla uppdrag.


Solen gör mig glad

När jag vaknade imorse så vaknade jag till en klarblå himmel och en strålande sol. Dessutom har jag inte haft någon kramp i benen i natt så jag var dessutom riktigt utvilad. Kan man annat än att vara glad en sån morgon, även om förkylningen sitter i lika mycket.


Orolig för min mamma

Min mamma är riktigt dålig i vad man tror är någon form av reumatism. Hennes händer är enormt uppsvullna, fingrarna så stela att hon vissa dagar inte kan sträcka ut dem, hennes axlar värker så att hon knappt kan sova utan vaknar varje gång hon rör sig så att hon inte ligger kvar i den ställning hon hittade som smärtade minst. Hon har så ont i knäna att hon knappt tar sig upp ur sängen på morgonen, hon har jättesvårt att klä sig och att köra bil är inte alls att tänka på just nu.

Nu har hon fått en läkare som verkar bry sig och hon har också blivit remitterad till reumatologen på Sunderby sjukhus (som visst ska vara otroligt bra). Från början var hon förtvivlad eftersom hon inte kände att hon blev tagen på allvar. Så ska vården inte fungera. Bemötandefrågorna är bland det viktigaste inom vården eftersom patienten ska få uppleva att han eller hon bemöts med respekt.

Jag hör på min mamma att hon är orolig att hon inte ska få hjälp utan kanske ska få leva så här i fortsättningen. För min del är jag övertygad om att hon kommer att få den hjälp hon behöver. Men jag förstår hennes oro för att kanske inte kunna köra bil mer eller kanske hamna i rullstol, även om den kanske inte är befogad. Hon har ju trots allt bara varit så här dålig i en månads tid.


Det obrutna fjällområdet - resurs eller belastning?

Idag uppvaktades jag av en person som äger ett hemman uppe i fjällvärlden inom det s.k. obrutna fjällområdet. (Detta med "obrutet fjällomrde" är en definition som jag verkligen frågasätter riktigheten i, för många områden inom det obrutna fjällområdet är faktiskt exploaterde.) Han vill avstycka tomter och sälja dessa. I området finns redan idag ett antal fritidshus, såm området är exploaterat. Han har idag fått regeringens beslut att avslå hans överklagan mot avslaget på att få avstycka tomter.

Ska kommunerna i fjällområdet ha en sportslig chans att utveckla besöksnäringen på ett vettigt sätt måste det finnas möjligheter att nyttja mer till fritidshus och anläggningar. Jag lever i en kommun där vi har ca 4 kvadratkilometer mark var att disponera, 2-3 sjöar var med storlek över ett hektar och ett par kilometer strand var att nyttja. Men hur stor frihet har vi att nyttja detta?

Sedan finns det andra inslag i debatten om fjället som jag tycker är på väg att spåra ur, och det är debatten om samernas rätt att nyttja privat mark ovan odlingsgränsen till renbete. Där tycker jag att det i vissa fall rör sig om obehagliga övertoner. För min del är det en självklarhet att rennäringen måste få en chans att fortleva och utvecklas och jag är övertygad om att det går att åstadkomma i samförstånd.

Fjällområdet är en enorm resurs om det nyttjas på ett ansvarsfullt sätt som samtidigt ger utrymmen för näringslivsutveckling i fjällområdet. Annars kan fjällområdet i slutändan bli en belastning.


En söndagkväll i maj

Huuu så frusen jag känner mig ikväll. Det har varit så himla grått och trist idag att jag inte gjort särskilt mycket idag. Har visserligen tvättat sängkläder och lagat middag till mig mamma. hon är riktigt dålig i reumatism just nu och har mycket värk.

Annars har det inte hänt mycket. Fick ett ytterligare ett par jättefina mail med anledning av "Samtal pågår" i P1. Känns roligt att det mottogs så positivt.

Ska nog lägga mig i badkaret med en bra bok och läsa så att man får upp värmen.


Rubriker kan ge en skrämselhicka

Ibland hajar man verkligen till när man ser tidningarnas löpsedel. Igår läste jag "kommunen och länstrafiken överens. Busstation byggs på tennisbanorna". Man får ju känslan att det är bestämt, när vi i verkligen bestämt oss för att det är det vi ska snabbutreda. Partierna måste ju sedan få behandla hela frågan igen innan fullmäktige i juni. Om vi nu hinner utreda det klart innan dess, vilket är ett måste om man ska kunna börja bygga i sommar.


Melodi-fest på Medan

Igår var jag på melodi-fest på Medan i Arjeplog. Det var en rad Arjeplogare som uppträdde och sjöng klassiker från Melodifestivalens och Eurovision Song Contests historia. De var otroligt duktiga. Största behållningen var Emil som sjöng "Det börjar verka kärlek banne mig" och "När vindarna viskar mitt namn" med sån inlevelse och charm att man bara smälte. En annan som man bara blir varm i kroppen av är Nicki. Det syns verkligen att hon älskar att stå på scen.

Efter showen stack vi hem till Mattias och Anne-Marie och spelade kort. Vi hade verkligen kul. Vi spelar ett kortspel som Mattias lärt os som heter Sväng. Spelet är lika enkelt som genialt.


Ett radiotips!

På lördag klockan 14.03 kan ni lyssna till ett radioprogram om Arjeplog under andra världskriget. Jag tror att det kan vara ett mkt intressant och spännande program!

Blev så glad

Jag blev så glad när jag kom till kontoret i morse och gick igenom posten. Hade fått två jättegulliga vykort med anledning av radioprogrammet i P1. Det tillsammans med de vykort och mail jag fått tidigare i veckan har verkligen gjort mig riktigt glad och varm i hjärtat.

Ha nu en riktigt trevlig helg!

Kram

Bubbe


Säg mig den glädje som varar beständigt

När jag nu gick och skulle lägga tvätten i tumlaren var det HELMULET.

Och jag som var så glad över solen...


Busstation i Arjeplog

Glömde berätta om mötet med Länstrafiken i onsdags så jag gör det nu. det var ett mycket givande möte som fördes i en positiv och konstruktiv anda. Det landade i att vi nu ska räkna på ett samlad busstations/bussgods-lösning där tennisbanorna ligger vid Hantverkshuset. Länstrafiken upplevde spontant att den placeringen är ok. Ska det här funka tidsmässigt för beslut så måste vi jobba mycket snabbt eftersom det vore önskvärt med ett beslut i fullmäktige i juni, i och med att vi har ett beslut om att bygga vänthall på Torget och det beslutet i så fall måste rivas upp.


Kramp i benen

Glömde en sak bara ...

Är det någon som har tips på någon bra huskur mot kramp i benen?

Har haft ytterligare en natt med kramp, även om det varit lindrigare i natt.

Tröttsamt att vara tvungen upp och få krampen att släppa innan man kan somna om.

Hör av er i så fall!

Bubbe


Tvättstugan klockan sex

Att börja tvätta klockan sex  en fredag morgon är ingen riktig höjdare. Tack och lov att det var soligt när jag vaknade så att jag började dagen med ett glatt humör. Så nu är tvätten i maskinerna och i väntan på att den ska i tumlaren så ska jag kasta mig i duschen. Frukosten får väl bli under tumlingen. Var i alla fall så förutseende att jag nu bokade en ny tvättid. Annars brukar jag få panik när jag inser att det är dags och tvättstugan är fullbokad utom klockan sex lördag och söndag morgon...

I övrigt ser jag fram mot en dag då jag hoppas hinna jobba undan sånt som borde varit klart för ett tag sedan. Sådana här klämdagar är bra på det sättet. De flesta tror att man är ledig så telefonen står där tyst. Därför brukar jag försöka jobba klämdagar.

Ha en bra dag!

Bubbe


Mer om mig

Vill ni få en mer personlig bild av vem jag är kan ni lyssna på veckans avsnitt av "Samtal pågår" i radions kanal P1, ett program gjort av Sigrid Flensburg.

Intervjun hittar ni här:

http://www.sr.se/P1/diverse/AppData/samtal/Sounds/samtal.ram


Labour gjorde det igen!

Med dryga 16 månader kvar till det svanska valet känns det bra att Labour och Tony Blair lyckades vinna det brittiska valet. Det borde kunna skänka oss i det socieldemokratiska lite mer självförtroende och ge oss råg i ryggen. Det visar att det är möjligt för oss att vinna det kommande valet även om det just nu ser mörkt ut.

Ska vi lyckas med det  måste vi bli tydliga med vårt alternativ och vår vision om det goda samhället. Vi måste visa vad den socialdemokratiska politiken innebär för den vanliga människan och vi måste komma ut och visa att valet 2006 är ett ideologiskt val där väljarna får ta ställning till människosyn, den lilla människans villkor och till synen på rättvisa och solidaritet. Det är i dessa frågor skiljelinjen i svensk politik går och det är det varje val handlar om, även valet 2006.

Det är bara att lyckönska Labour inför de kommande fem åren.


Folkomröstning eller ej...

Jag oroas av diskussionen om en folkomröstning kring den nya EU-konstitutionen och då framför allt av hur den förs av de socialdemokratiska EU-kritikerna. De försöker få folk att tro att frågan är så enkel att man enkelt kan säga ja eller nej. Men frågan är så otroligt komplex att det skulle vara svårt att tolka utfallet. Vad har väljarna egentligen röstat nej till , om det blir ett nej? Och om jag tycker att en liten del av konstitutionen är dålig, ska jag då rösta nej eller ja? Och vem ska veta vad jag röstat nej till om jag då väljer att rösta nej.

I folkomröstningen om EU-medlemskapet röstade jag nej och i EMU-omröstningen så röstade jag ja (eftersom min inställning är att är vi medlemmar i EU så ska vi delta i hela samarbetet), så mitt ställningstagande i frågan om folkomröstning eller ej har ingen grund i min EU-inställning utan handlar enbart om vad jag tycker att folkomröstningar ska användas till.

För mig är det självklart att de socialdemokratiska riksdagsmän jag röstat fram har mitt förtroende att avgöra frågan. De har förutsättningar, precis som alla de andra riksdagsmännen, attsätta sig in i frågan på djupet. Personligen skulle jag aldrig ha varken tid eller ork att sätta mig tillräckligt djupt in i frågan för att kunna göra ett fullständigt rationellt val. Och förresten, varför har vi en riksdag om de inte ska få fatta beslut?


Grått och trist

Ibland finns det dagar då man verkligen funderar på om man ska gå upp ur sängen. Har haft en natt med kramp i benen så jag har varit upp massor med gånger och har då sett hur dåligt väder det varit. Jag bestämde mig vid ett tillfälle att jag inte skulle stiga upp, om det var helvitt ute. Tack och lov hade snön inte lagt.

Imorrn ska jag stiga upp klockan sex  för att tvätta. Hur roligt är det på en skala? Men så är det när man inte tänker sig för när man bokar tvättid. Visserligen så skulle jag kunna vänta till helgen men det känns bättre att tvätta på en vardag.

Idag har jag gjort något jag inte haft tid med på länge. Jag har bakat! Bakade enormt goda vetebullar med fyllning av smör, mandelmassa och vaniljsocker. Fick nämligen besök av bekanta från Övertorneå och Haparanda, så då måste man ju visa sig duktig. Bjöd också på middag. Gjorde hemmalagade kycklingsnitzlar, kanongoda, men vilket bök alltså. Tänkte ett tag att jag skiter i det hela. Färsen var nämligen otroligt lös. Men tills lut så fick jag det att funka och de blev fantastiskt goda.


Per - du finns ännu kvar

Trodde verkligen inte i morse att den här dagen skulle sluta så här. Fick beskedet om din död i kväll. Fick imorse veta att det rörde sig om dagar, men ville inte riktigt tro på det. Men nu gick det ändå fortare.

Det känns fruktansvärt konstigt att tänka sig att du inte längre kommer vara ibland oss. Den värme och optimism som du spred omkring dig kommer jag att sakna så otroligt mycket. Jag kommer också att sakna det stöd och alla tips du kom med och alla svar på de frågor jag har. Det var många gånger som du lugnade mig och fick mig att oroa mig för allt. Jag minns särskilt en gång när jag var så himla oroad över att vi lånade till kommunens drift. Du sa helt lugnt och coolt: "Skillnaden mellan dig och mig är att du pratar om att du gör det. Det har vi gjort i många år, utan att säga det." Så lugn och så avslappnad. Det var din stil.

Det känns bitter att inte få chansen att säga allt det här till dig, men jag hoppas att du ändå visste om hur mycket du betydde och hur mycket jag uppskattade dig som människa. Men jag finner ändå tröst i några ord som Dan Hylander skrivit i sången "Stormens öga". Jag tar det hela fritt ur minnet och det är nog mycket möjligt att jag mixar verserna. "

Det finns en plats dit tankarna går när oron vägrar att vika, en stilla tjärn där sinnet får ro. Där hörs de ord som aldrig har sagts, där ser du gömda tårar."

Just så känns det idag att jag vill tro att det är. Att du där du nu befinner dig kan se och höra det som aldrig har sagt eller setts.

Per - du kommer alltid finnas kvar i mina minnen, i mitt sätt att sträva efter att vara en lika god människa och politiker som du var. Men framförallt kommer jag att bära med mig alla de ljusa minnen som jag delat med dig. Och redan nu när jag tänker på de, så skingrar de mörkret och förtvivlan.


Livet kan vara grymt

Idag är jag så chockad att jag har svårt att samla tankarna. Jag fick idag veta att den person som varit min främsta mentor och mitt bollplank som nyvalt kommunalråd är oerhört svårt sjuk i cancer, och att tiden kvar räknas i dagar. Det känns bara så fruktansvärt orättvist och obegripligt. Det känns också så fruktansvärt att inte hinna få ta farväl, och inte hinna säga allt det man inte hann säga.

Det är i stunder som denna man frågar sig vad som är viktigast i livet, och om de prioriteringar man gör verkligen är de rätta.

Mycket av det man själv upplever som tungt förminskas i skenet av sådant här till petitesser. Då framstår annat som det viktigaste. 


Vårtal 2005

Idag är den dag då man verkligen känner att våren börjar i våra trakter. Valborgsmässoafton är skiljelinjen mellan vårvinter och vår, i alla fall mentalt. Att få tända majbrasor, sjunga vårsånger och att samlas som vi gör här idag är ett uttryck för vår längtan till sommar, grönska och värme. En längtan som är oerhört stor efter den långa, mörka och kalla vinter som vi nu lägger bakom oss.

Just i denna tid fylls jag till kropp och själ av hur underbart det är att vara människa. Att få njuta av livet och av naturen i ett land och i en bygd så underbart vackert. En sådan här kväll känner man tydligt att det finns mycket som är värdefullt och  som inte enkelt kan mätas i kronor och ören, sådant som är ovärderligt. En underbar vårkväll som just denna valborgsmässoafton här i Arjeplog, känner vi påtagligt hur värdefullt det är för oss, precis som för naturen, med ljus & värme. För mig symboliserar våren harmoni, gemenskap, pånyttfödelse och liv.

För oss i Sverige betyder våren oerhört mycket. Vi går från en årstid där mörker råder och där dagarna är korta och dagsljuset ofta blekt i moln, till vårens och sommarens långa, ljusa och varma dagar. Ljuset segrar över mörkret och det blir så småningom sommar, år efter år. Precis som det bildligt pågår en kamp mellan mörker och ljus i naturen, så pågår också en kamp där ont och gott kämpar om herraväldet i våra sinnen och över vår värld. Mörker är frånvaro av ljus och därför ska vi inte ondgöra oss över mörkret utan istället tända ljus som kan skingra mörkret. Ljuset är ovärderligt! Låt vårens ljus ge Dig nytt mod, ny inspiration och ny energi!

Med det härliga ljuset kommer också värmen. Men vår värld behöver inte bara värme rent konkret. Vår värld behöver också mer av mänsklig värme. Vi behöver mer än någonsin tidigare hjälpa till med att sprida värme till våra medmänniskor, genom att vara med och ge trygghet och omtanke, till människor som känner sig otrygga och övergivna. Du och jag kan sprida värme och kärlek till de människor som vi möter. Det är som Nanne Grönvall sjunger: ”Att vår värld behöver ha mera kärlek varje dag, det vet både jag och du, så låt oss börja här och nu.” Se till att du blir en ljuspunkt i någon annan människas liv.

I vårens tid är naturen fylld av liv och underbar harmoni. Den underbara fågelsången, doften efter ett vårregn, vatten som porlar fram i dikesrenen, allt utstrålar en härlig harmoni! Vi människor är däremot är ofta oharmoniska och i otakt med oss själva. Vi rusar runt i vårt ekorrhjul och stressar från det ena till det andra. Vi blir mer och mer fokuserade på oss själva och glömmer lätt våra medmänniskor. Framtiden kräver mer av gemenskap och harmoni! Vi är beroende av varandra och måste bry oss om varandra långt över allt vad gränser heter. Vi behöver harmoni i våra relationer med alla våra medmänniskor, och verkligen se att alla upplever att de är lika mycket värda.

Det är en mäktig upplevelse att se hur naturen föds på nytt i vårens tid. Det som har sett ut att vara helt dött får nytt sprudlande liv. Hela naturen lever i ett nuets skeende, och detta har mycket att lära oss. Vi tänker ofta på det som har varit, eller på det som ska komma, och har väldigt svårt att uppskatta det som just nu är! Faktum är ändå att det enda vi vet är att vi, just i denna sekund, lever. Nu pulserar livet! Men vi vet inte hur länge, eller vad som kommer att hända i nästa sekund. Unna dig att leva just nu, och låt ditt sinne fyllas av allt det underbara som vi nu upplever i vårens tid. När vi höjer blicken över allt det vardagliga och tar del av vårens harmoni och blir en del i ett naturligt samspel med naturen och med varandra så kan också vi uppleva pånyttfödelsens under!

Det är nu i vårens tid när naturen i rask takt går från dvala till full blom som dessa lite djupare tankar ges större möjlighet att få fäste i vårt inre. Jag vill avsluta med att uppmana er alla att ta en dag i denna vårens tid till att bara finnas till, utan att ställa krav på oss själva och utan att prestera något mätbart. Att ta en dag till att se vad som sker i naturen, att se knopparna spricka. Att se blommornas och trädens färgprakt, när de väl får liv även på våra breddgrader. Ta er tid att verkligen känna dofterna och att lyssna på fåglarnas sång och låta tankarna få gå sin egen väg.
 

Jag vill sluta med att önska er alla en riktigt trevlig fortsättning på kvällen och en riktigt underbar vår. Glöm inte att låta nuet regera och se till att leva livet fullt ut!


Förkylt igen!

Hejsan

Nu är jag tillbaks från Bryssel. Har haft besök av en kompis från Stockholm i helgen så därför har jag inte haft tid att vara inne nåt tidigare. Det var bl.a. på grund av detta som jag inte kunde delta i årets första maj-firande. Men det är å andra sidan första gången sedan 1993 som jag inte är med. Men nog kändes det konstigt och faktiskt rent utav tomt. Så nästa år får inget mig att missa det.

Brysselresan var mycket intensiv.Vi gjorde uppvaktningar på flera generaldirektorat, bl.a kring e-hälsa, transportfrågor, strukturfonder och samarbete med Ryssland. Dessutom är det verkligen nödvändigt att ibland få tid att träffa de andra kommnalråden under sådana här former så man hinner prata om annat på dagordningen också.

Jag är oroad över hur regionfrågan diskuteras och hur litet den regionala samverkan verkar betyda. Har verkligen svårt att förstå en del argument som förs fram mot en förstärkt regional samverkan, exempelvis att landshövdingen fungerar så bra att vi inte ska slå undan fötterna för honom. Jag är övertygad att Per-Ola, eftersom han brinner för vårt län och dess utveckling, kommer att fungera lika bra tillsammans med ett regionalt samverkansorgan som med den länsstyrelse han nu basar över. Den fråga jag ställt mig under dessa dagar är om det verkligen finns en sann vilja att samverka. Jag tvivlar verkligen på det.

Det var verkligen synd att det inte fick fortsätta med det underbara vädret över Valborgsmäss och 1:a maj. Den riktiga vårkänslan ville inte riktigt infinna sig. Men jag höll mitt vårtal i alla fall och jag kommer lägga ut det här när jag kommer till kontoret. Temat var i alla fall mänsklig värme.

I veckan så ska jag till Malå för möte med Akademi Norr måndag och tisdag. På onsdag ska vi träffa Länstrafiken för diskussioner kring busstation och bussgods. Jag har inte särskilt stora förhoppningar inför detta möte eftersom jag upplever att positionerna är nog så låsta. Från vår sida går vi i alla fall till mötet med ambitionen att komma fram till en lösning som är vettig för Arjeplogarna.

Nej, nu är det dags att packa om väskan så den är klar till imorrn.

Bubbe

PS Varför ger sig aldrig den här förkylningen? Nu har den slagit till igen! Irriterat i halsen, näsan rinner och jag känner mig allmänt hängig.


hits