Viktigare beslut vid kommunfullmäktigemötet igår

Kommunfullmäktige beslutade att återremittera frågan om samverkan vad gäller växeltelefonist med Arvidsjaur för klarläggande av spareffekterna.

Kommunfullmäktige återremitterade också vindkraftsfrågan  eftersom FP ville ha villkoren för andelslösningen färdigförhandlade innan beslut. Bygglovsprövningen går däremot vidare i MBR-nämnden enligt plan.

Fullmäktige beslutade att godkänna flytt av Ungdomsgården till Lugnetskolan. KFU-nämnden kommer därför att få planera vidare kring denna flytt.

Detaljplaner för Ballastviken och Galtispuoda fastställdes i enlighet med MBR-nämndens förslag.

En ny tidsplan för beslut kring en sammanslagen teknisk förvaltning  fastställdes, med tre logiskt definierade beslutsblock.

Fullmäktige beslutade också tillsätta en beredning för utarbetande av ett nytt hälsopolitiskt handlingsprogram. Sammankallande i denna beredning blir Naeimi Cederberg (FP)

Kommunstyrelseprotokollet från den 5/2

Här hittar ni kommunstyrelsens protokoll från den 5/2. Tyvärr är inte protokollet från den 22/2 utlagt ännu pga att det justerades först i fredags.

Dagens kommunfullmäktige

Här hittar du föredragningslistan till dagens kommunfullmäktigemöte!

Deltävling fyra - omdömen och tips

Efter gårdagskvällens uppspelning i radio kommer här mina betyg inför kvällens delfinal. Rent allmänt är startfältet helt okej, men en sak kan jag konstatera. Det finns bara en värdig Helsingforsresenär i alla deltävlingar och det är The Ark.
1. ”För kung och fosterland”, Magnus Uggla (++++)
Magnus Uggla levererar en typisk Uggla-låt som tyvärr saknar ”Hand i hand”:s och ”Astrologen”:s magi och särskilda lyskraft. Den är inte heller lika provocerande som ”Jag mår illa” men kommer ändå att fungera bra och borde ta sig till Globen utan större problem. Showen kommer säkerligen att tillföra det som saknas.
2. ”Vi hade nå’t ”, Emile Azar (+++)
Emile beskriver sin låt som en ballad i r’n’b-stuk. Visst har låten något men saknar ett riktigt lyft och känns lite staccatobetonad utan naturligt flöde i låten. Sedan rapporteras om ett mycket nervöst nästan skrämt intryck på scenen och då bär det inte långt.
3. ”Vågar du, vågar jag”, Sanna Nielsen (++++)
Sanna beskriver sin låt som traditionell schlager och det kan jag verkligen skriva under på. Låten har oväntat mycket energi för att vara en Sanna Nielsen-låt. Ett riktigt bra tecken är att jag tycker att låten tar slut för fort. Låten växer för var gång man hör den och det ger ytterligare en dimension till låten. Låten har en urstark refräng och passar Sanna som hand i handske. Borde egentligen ta sig till Globen på en direktbiljett men kommer att hamna i Andra chansen. Skrällvarning dock av det negativa slaget här, eftersom klassisk och bra schlager haft så himla svårt i årets tävling. Det kan sluta med en femteplats likaväl.
4. ”Tror på dig”, Caroline af Ugglas (+++)
Caroline beskriver sin låt som en schlagerifierad Joplin-låt. Och det är överraskande att det i radioversionen är så himla bra. Ryktena säger tyvärr att det inte varit lika bra i liveversion. Men det är en stark kombination mellan låten och Carolines röst. Det här bidraget andas attityd och har en säregen karaktär som gör att det verkligen sticker ut. Skulle kunna överraska med en Andra chans-biljett.
5. ”(Åh) när ni tar saken i egna händer”, After Dark (++++)
Låten beskrivs schlagerdisco med revystuk och influenser av ”La Dolce Vita”. Men tyvärr är låten inte lika stark som ”La Dolce Vita” men kommer ändå att bli en brottarhit och nötas upp i radio. Jag måste erkänna att jag inte föll för den direkt, men andra lyssningen lyfte den en bra bit. Texten är underbart dubbeltydig och det man funderar på är hur slät den skulle bli på engelska.Det här kan mycket väl vara tillräckligt en lördagkväll i de svenska vardagsrummen för att ta sig hela vägen till Globen på en direktbiljett. Det är väl närmast troligt.
6. ”I remember love”, Sarah Dawn Finer (++++)
Sarah beskriver sin låt som en popballad med soul- och gospelfeeling. Det är hur som helst vackert och stämningsfullt och Sarah har en röst som bär hela vägen fram. Det har ju varit framgångar för ballader i år och den trenden kan mycket väl bära Sarah till Andra chansen. Låten kommer att bli en radiohit såväl i P4, P3 som i Rix och Lugna favoriter. Det är en låt som lätt skulle vunnit i den maltesiska uttagningen och haft chans till en topp5-placering i stora finalen. Men den svenska uttagningen kommer nog att bli hållplatsen för denna ballad.
7. ”La musica”, Verona (++)
Verona beskriver sin låt som modern danspop. Eurodisco på italienska som nog någon öststat skulle ha fallit för och kunnat skicka till Helsingfors men som sedan skulle gått helt obemärkt förbi. Veronas röst räcker inte till för att ge låten den värme, karaktär och intensitet som ”italiensk pop” kräver. Har ingen chans på att gå vidare bland de fem till andra omröstningen.
8. ”A little bit of love”, Andreas Johnson (+++)
Andreas beskriver sin låt som poplåt med mycket hjärta. Och visst är det hitvarning på den här låten med sin smårockiga poppighet men jag måste verkligen erkänna att jag är mycket besviken. När låten är slut så är mitt minne av låten också slut! Den sätter inte de spår som ”Sing for me” gjorde och det är synd, för jag gillar verkligen Andreas stil. Men med den trend som varit i årets festival med The Ark och Sebastian så kan den skrälla och ta en direktbiljett även om låten inte har kvalitéer nog för det egentligen.
Mitt tips inför kvällen:
Till final:
Magnus Uggla
After Dark
Till Andra chansen: Andreas Johnson
Sanna Nielsen
Femma: Sarah Dawn Finer
Min önskan inför kvällen:
Till final:
Sanna Nielsen
Magnus Uggla
Till Andra chansen: After Dark
Caroline af Ugglas
Femma: Sarah Dawn Finer
Veckans skrällvarning:
Positiv: Sarah Dawn Finer kan verkligen överraska, om svenska folket är ute efter kvalitet. Negativ: Sanna kan falla helt på antischlagertrenden! Andreas och After Dark kan falla på att folk jämför med deras tidigare jättehits!
Veckans hjärnsläpp:
Faktiskt inget alls!

Första mötet med Arjeplog-Lapplands styrelse

Idag har jag varit på mitt första styrelsemöte i Arjeplog-Lappland Besöksservice AB. Det var mycket intressant. De frågor som var uppe idag var hur man går vidare med polcirkelprojektet under den tid som är kvar och en fråga om en marknadsföringsinsats riktad mot Mälardalen i syfte att öka beläggningen under april månad.

Mycket intressant möte med Swedish Lapland

Idag har jag varit och träffat representanter för Swedish Lapland (fd. Norrbotten-Lappland) för att diskutera deras syn på hur turistsamarbetet mellan Arvidsjaur och Arjeplog är organiserat. Deras tänk, och även länsstyrelsens, bygger på organisation av olika destinationer i Norrbotten, exempelvis då Arjeplog-Arvidsjaur och Herat of Lapland (Överkalix, Övertorneå, Pajala, Kalix och Haparnada).

Swedish Lapland upplever ett problem eftersom de endast kan jobba gentemot de företag som är medlemmar i Swedish Lapland. Tidigare var detta inget problem då man inte lika uttalat var ett medlemsföretag. Då ansåg man i princip alla företag på orten som medlemmar via Polcirkelprojektet. Numera är det bara aktieägarna i Arjeplog-Lappland som är medlemmar om man inte anslutit sig som individuell medlem direkt i Swedish Lapland.

En annan fråga som lyftes upp är Älvsbyns situation. De vill fungera som egen destination men länsstyrelsen upplever de som för små för att kunna etablera en destination. Frågan ställdes om det skulle kunna vara aktuellt för Älvsbyn att delta i vårt samarbete. Den signal som jag och Jerry i Arvidsjaur var är att det är en fråga för näringslivet. Från politiskt håll ser vi inga direkta hinder för detta. Samarbete med Älvsbyn har fungerat bra tidigare.

REVIDERAT TIPS

Justering av mina tips inför kvällen
Efter att ha lyssnat på låtarna fler gånger så är jag beredd att justera mina tips lite. Måns Zelmerlövs låt blir starkare och starkare för var gång man hör den. Tror nog han kan charma alla tjejer ikväll. Risken är att han blir kvällens skräll. Kvällens vackraste sång är i alla fall Sonyas ”För att du finns”. Den är värd en direktbiljett men riskerar att hamna femma i detta ”idol”-stinna fält. Så här kommer mitt reviderade tips:
Mitt tips inför kvällen:
Till final:
Nanne
Måns Zelmerlöv
Till Andra chansen: Magnus Carlsson
Sebastian
Femma: Sonya
Mitt hjärtas önskan inför kvällen:
Till final:
Nanne
Sonya
Till Andra chansen: Magnus Carlsson
Måns Zelmerlöv
Femma: Sebastian
Kvällens skrällvarning:
Positiv: Sonya kan knipa en direktbiljett till Globen om hon går igenom rutan som på repetitionerna. Måns Zelmerlöv kan få tonårshjärtan i brand och det kan räcka till en direktbiljett till Globen.. Negativ: Magnus Carlssons falsettsång och hans scenkläder kan oturligt nog stjälpa honom. Risken är markant större nu än tidigare under veckan eftersom så många andra låtar växer.

Mina omdömen efter radiouppspelningen

Efter fredagskvällens uppspelning i radio swå är det dags att sticka ut hakan igen. Förra gången så fick jag ju ordentligt på tafsen för Regina Lund och Marie lindberg, men jag vidhåller att Maries låt är urtrist och att Regina var värd en plats i Globen. Kvällens startfält är överlag bättre än de tidigare och det finns få riktiga bottenskrap här.
1. ”’Cara mia”, Måns Zelmerlöv (+++)
Måns beskriver sin låt som eurodisco med Abbainfluenser och det är det verkligen. Refrängen sätter sig snabbt och låten kommer säkerligen att slåss om en av de fem platserna i slutomröstningen. Det känns som om kampen står mellan honom och Sebastian om den femte platsen. Låten är verkligen charmig och lätttillgänglig.
2. ”Drop dead ”, MissMatch (++)
Gruppen beskriver sin låt som en electrorocklåt med klös i. Visst har låten någon form av driv men den saknar ändå mycket för att kunna slå i de här sammanhangen. När låten är slut så är det mest ett enda ”jaha var det inte mer”.
3. ”Live forever”, Magnus Carlsson (++++)
Magnus beskriver sin låt som en snabb åttitalsslagdängamed spår av Neverending story och Abba. Låten har mycket energi och präglas av uptempo så det stänker om det. Ett riktigt bra tecken är att jag tycker att låten tar slut för fort. Tvekade ändå ett bra tag mellan +++ och ++++ men den växer för var gång man hör den och det ger det fjärde plusset. Borde ta sig till Globen på en direktbiljett. Skrällvarning dock av det negativa slaget här. Falsettsång brukar försvåra chanserna i den svenska uttagningen och kan förpassa låten till Andra chansen. Personligen tycker jag att Magnus klarar av att balansera falsettsången på ett bra sätt.
4. ”I mina drömmar”, Sheida (++)
Gruppen beskriver sin låt som världsmusik och en blandning mellan persisk saga och svensk folkmusik. Men frågan är bara vad den gör i detta forum. Låten är för udda och saknar den passion och glöd som skulle behövts för att kunna lyfta låten. Men visst är det vackert på sitt sätt och absolut inte lika tråkigt som Marie Lindberg. Slutar nog ändå sist i detta startfält.
5. ”The arrival”, The Attic feat. Therese (+++)
Låten beskrivs som väldigt dansant disco med inslag av house, klubbig till karaktären. . Och jag måste erkänna att jag inte föll för den direkt, men andra lyssningen lyfte den till en av de låtar som kan slåss om en plats bland de fem. Kanske den tar sig ännu mer med tiden och att jag kan lära sig uppskatta den än mer. Frågan är bara om det är tillräckligt en lördagkväll i de svenska vardagsrummen.
6. ”When the night comes falling”, Sebastian (++++)
Sebastian beskriver sin låt som en pianobaserad positiv låt i midtempo. Kritikerna tycker den andas för mycket av Andreas Johnson, men tyvärr är den mindre direkt än Andreas ”Sing for life”. Tror ändå att den här kommer att slåss om en av de fem platserna i andra omröstningen. Låten har helt klart sina kvalitéer men Sebastian måste göra ett bra framträdande för att lyfta låten ordentligt.
7. ”För att du finns”, Sonya (++++)
Sonya beskriver sin låt som en böljande ballad. Texten är mycket poetisk och sången är vacker och Sonyas röst passar utmärkt till låten. Så jag utfärdar kvällens skrällvarning här. Det här är nog en av de starkaste utmanarna till Nanne och Magnus, och skulle kunna förpassa Magnus till Andra chansen även om jag inte tror att Sonya kommer räcka hela vägen fram för en direktbiljett. Det brukar gå bra för låtar på svenska och Sveriges folk är ett romantiskt folk och detta bör slå an strängar i den svenska folksjälenJag blir verkligen berörd och rörd av denna sång. Den går rakt in i mitt hjärta.
8. ”Jag måste kyssa dig”, Nanne (++++)
Nanne beskriver sin låt som uptempopop. Fartigt och effektivt är det till max. Kanske inte lika mycket av slag i magen som ”Håll om mig” men ytterst potent och kompetent. När man sedan får lägga till Nannes energi och utstrålning på scenen så borde det bli en direktbiljett till Globen. Hon har förmågan att lyfta den här typen av låt till oanade höjder live!
Mitt tips inför kvällen:
Till final:
Nanne
Magnus Carlsson
Till Andra chansen: Sonya Aldén
Sebastian
Femma: The Attic feat. Therese
Mitt hjärtas önskan inför kvällen:
Till final:
Nanne
Sonya
Till Andra chansen: Magnus Carlsson
Sebastian
Femma: Måns Zelmerlöv
Veckans skrällvarning:
Positiv: Sonya kan knipa en direktbiljett till Globen. Negativ: Magnus Carlssons falsettsång kan stjälpa honom.
Veckans hjärnsläpp:
Hur tänkte juryn när de valde ut Sheida?

OMDÖMEN INFÖR KVÄLLEN!!!

Efter fredagskvällens uppspelning i radio kommer nu mina omdömen. I kvällens startfält hittar man nog två av de som till slut kommer att finnas med i toppstriden, nämligen The Ark och Regina Lund. Jag måste erkänna att jag är förvånad över att Regina Lund är så bra. Hon tillhör nämligen inte alls mina favoriter, men ikväll är hon min andrahansfavorit.

1. ”Rainbow star”, Regina Lund (++++)
Regina beskriver sin låt som en uptempolåt och det är det verkligen. Här kommer kvällens mest positiva överraskning, en låt som sitter som hand i handske med en riktigt bra refräng. Blir sedan uppträdandet så spektakulärt som man kan vänta sig så är den en given direktfinalist. Låten är verkligen charmig och lätttillgänglig. Måste erkänna att det här är den första av Fredriks Kempes låtar som jag verkligen håller på, och det beror på att han inte sjunger själv! Detta är dagens andra Globenresenär.
2. ”Trying to recall”, Marie Lindberg (-)
sångerskan och kompositören Marie Lindberg beskriver sin låt som en mycket lugn och avskalad låt. Och visst är det så. Den saknar nämligen allt! Och det funkar absolut inte i Helsingfors och inte här heller. Man undrar ju vilket hjärnsläpp som urvalsjuryn hade när de tog med denna låt. Ett sömnpiller som vi inte sett skymten av sedan Billy Gezon sjöng ”Måndag i mitt liv”. Måtte inte svenskarna frestas av att rösta på Askungen bara för att hon ska ta sig till balen i Globen!
3. ”Amanda”, Jimmy Jansson (++)
Jimmy beskriver sin låt som gladpop och uptempo. Jag skulle nog helst vilja beskriva den som hysterisk. Men visst kommer den att samla den yngre titargruppens röster, dvs om föräldrarna låter barnen rösta. Låten är väldigt direkt och enveten. Och hade det inte varit för att Jimmy gör den så hade den nog bara tagits för ett skämt, men den passar honom utmärkt men så har han också varit med och skriva den tillsammans med Thomas G:son (som skrev Samba Sambero till Anna Book. Men skulle bli förvånad om den skulle ta sig längre än till Andra chansen.
4. ”What’s your name”, Cosmo4 (+++)
Gruppen beskriver sin låt som en glad danslåt med lite schlagerinfluenser. Och låten är en av kvällens mer svårbedömda. Den är dansant med en helt okej låt men det känns som om den saknar det verkliga lyftet. Kan vara med bland de som slåss om en plats i Andra chansen, speciellt om de gör ett bra framträdande! Måste erkänna att jag gillar låten.
5. ”Allt vi en gång trodde på”, Lustans lakejer (++)
Låten beskrivs som elegant diskosynt, lite glamoröst, vemodigt och syntetiskt. Och jag måste erkänna att jag inte föll för den direkt. Kanske den tar sig med tiden och att man kan lära sig uppskatta den. Frågan är bara om det är tillräckligt en lördagkväll i de svenska vardagsrummeneftersom det tar många lyssningar innan den sätter sig riktigt. Visst finns det vissa läckra passager i låten, men de är för få, och låten är inte lättillgänglig nog för att den ska ha en chans ikväll, eller i Helsingfors.
6. ”Kom”, Jessica Andersson (+++)
Jessica beskriver sin låt som powerdisco, men tyvärr är det för lite power i denna låt. Och lite kyliga discolåtar á la Kylie Minouge brukar inte gå hem. Jo visst är det trevligt och bra men tyvärr också segt som tuggummi om man ska vara ärlig. Är övertygad om att låten kommer att spelas massor i radio men här tar den nog hem femteplatsen, vilket börjar bli Jessicas förbannelse i så fall.
7. ”Första gången”, Svante Thuresson&Anne-Lie Rydé (+++)
Paret beskriver sin låt som en böljande midtempolåt med bossanovakänsla. Texten är mycket poetisk och sången/visan är vacker men saknar det verkliga lyftet. Men jag utfärdar kvällens skrällvarning här. Det brukar gå bra för låtar på svenska och Sveriges folk är ett nostalgiskt folk och detta kan slå an strängar i den svenska folksjälen. Inte blir det sämre av att Svantes och Annelies röster ingår ett ljuvligt partnerskap i denna låt. Kan nog bli spelad en del på radion i sommar.
8. ”The worrying kind”, The Ark(+++++)
Kvällens jokrar beskriver sin låt som en låt som på allvar för buggen tillbaka in i schlagern, nåt jag nog inte håller med om. Men det här bidragetgår rakt in i mitt hjärta och här kommer min första femplussare. Anders Nunstedt beskriver låten som en blandning av glam-boogie och schlagerrock, men jag tycker det andas Beatles lång väg. Detta funkar med säkerhet i Helsingfors. Så här är en av de låtar som kommer att slåss om totalsegern
Mitt tips inför kvällen:
Till final:
The Ark
Regina Lund
Till Andra chansen: Svante Thuresson&Anne-Lie Rydé
Jimmy Jansson
Femma: Jessica Andersson
Min önskan inför kvällen:
Till final:
The Ark
Regina Lund
Till Andra chansen: Cosmo4
Jessica Andersson
Femma: Svante Thuresson&Anne-Lie Rydé

Avgifter för livsmedelstillsyn

Med anledning av denna artikel i PT angående avgifter för livsmedelstillsyn så är det bra att veta att vi håller på att titta på denna fråga på kommunen och jag delar företagarnas syn att avgifterna för många blivit orimligt höga och att nedsättningen för företag som har verksamhet liten del av året är alldeles för liten.

Mina omdömen om kvällens låtar

Efter fredagskvällens uppspelning i radio är detta mina omdömen. Mitt huvudomdöme är att vinnaren absolut inte finns med i kvällens startfält.

1. ”Money”, Elin Lanto (++++)
Elin Lanto beskriver sin låt som modern pop i uptempo. Det här är kvällens mest posititva överraskning och Elin borde med den här ta sig minst till Andra chansen. Låten är charmig och lätttillgänglig och har en refräng som sitter som smäck. Personligen så har jag nog henne före både Tommy Nilsson och Uno&Irma.

2. ”Anything but you”, Andersson&Gibson (+++)
Paret beskriver sin låt som en sjuttiotalslåt á la Simon&Garfunkel som ligger långt från traditionell schlager. Och visst låter det mycket Simon&Garfunkel och det funkar nog inte i Helsingfors tyvärr. Är därför lite överraskad över att jag gillar den här så pass mycket som jag gör. Men den kommer nog inte nå Andra chansen. Istället kommer den att bli en radiohit, åtminstone i P4

3. ”Samba Sambero”, Anna Book (++++)
Anna Book beskriver sin låt som en klassisk schlager som är som henne själv, dvs pigg och glad. Låten skriven av Thomas G:son som snart finns representerad i vart lands uttagningar. Har mycket starka låtar i såväl norska som spanska finalen. Kan man bli annat än glad av den här superinställsamma schlagern. Det var dessutom ett genidrag att välja Anna Book som artist. Hon gör den på ett sätt som räddar den från att bli pinsam och nu känns den bara härligt smittsam.

4. ”Clubbin”, Addis Black Widow (-)
Gruppen beskriver sin låt som en mix av soul, dance och rock. Och jag kan erkänna direkt att jag inte kan med den här låten. Den är tråkig helt enkelt. Det här ett bevis på att Christers Björkmans genretänkande inte funkar.

5. ”Move”, Andreas Lundstedt (+)
Andreas beskriver sin låt som en dansrökare. Och det tar många lyssningar innan den sätter sig på något sätt. Visst finns det vissa läckra passager i låten, men de är för få, och låter är inte lättillgänglig nog för att den ska ha en chans ikväll.

6. ”Jag tror på människan”, Tommy Nilsson (+++)
Tommy Nilsson beskriver sin låt som en typisk Tommy Nilsson-powerballad. Jo visst är det vackert men också segt som tuggummi om man ska vara ärlig. Och visst kommer den väl att kunna slå Elin Lanto men den kommer inte ha minsta chans i Globen sen, och, ta i trä, skulle den nå Helsingfors är vi körda. Tommy Nilsson bär dock upp låten på ettt fantastiskt sätt och ger den de plus de ändå får av mig. Given radiohit, speciellt i P4 och nattradion.

7. ”Hypnotized”, Sofia Berntsson (+++)
Sofia beskriver sin låt som en grekisk-orientalisk poplåt. Låten saknar dock den riktiga grekiska värmen och det riktiga lyftet. Det krävs ett superframträdande för att detta ska räcka till Andra chansen men helt kört är det inte. Kan nog bli spelad en del på radion i sommar.

8. ”God Morgon”, Uno Svenningsson&Irma Schultz (+++)
Årets jokrar beskriver sin låt som hopp-pop. En sång som handlar om att ta tillvara livets möjligheter. Det finns en sak som fascinerar mig med den här låten och det är att verserna är klart bättre än refrängen. När låten gick igång gick förväntningarna i topp innan det blev totalt platt fall i refrängen och enligt Bengtzing&Markoolio är det ju refrängen som ger de 12 poängen. Men kommer nog slåss om Andra chansen-biljetten. Också en prenumerant på radiospelningar.

Mitt tips inför kvällen:
Till final:
Anna Book
Tommy Nilsson
Till Andra chansen: Uno&Irma
Elin Lanto

Min önskan inför kvällen:
Till final:
Anna Book
Elin Lanto
Till Andra chansen: Uno&Irma
Tommy Nilsson
Skrällvarning:
Eftersom man inte vet hur alla schlagerbögar tar emot Andreas Lundstedts låt så vill jag höja ett varningens finger. Han kan skrälla och ta en av platserna i Andra chansen. Jag hoppas verkligen inte att så blir fallet!

hits