Välfärdens kärna måste värnas, men resten av välfärden då?

Visst kan det låta fint, när Reinfeldt säger så. Men nog klingar det lätt falskt i mina öron. Välfärdens kärna... Ett "nytt" Moderat-begrepp som ska nötas in i människors medvetande för att förstärka bilden av "de nya moderaterna".

Men man måste analysera vad begreppet står för. Begreppet" välfärdens kärna" delar ju per definition in välfärden i två delar, kärnan som är mest värdefull och sedan lull-lullet runtomkring som inte är lika viktigt. Det är i alla fall den känsla jag får när jag hör Reinfeldt använda begreppet. Denna känsla förstärks och blir obehagligt påtaglig i skenet av det utspel som Thomas Idergaard gjorde i förra veckan. Där stod det helt klart att det är kärnverksamheterna som kommunerna ska syssla med. Det övriga tar bara resurser från kärnverksamheterna.

Detta visar på den snäva syn som moderaterna har när det gäller hur välfärdssamhället ska byggas. Det är en nattväktarstat som eftersträvas, kommunal minimalism, och utöver detta inget.

Men vilket samhälle mår bra utan ett kitt som binder oss samman och en tillvaro där vi alla känner tillhörighet och gemenskap? Vem vill bidra till att utveckla ett samhälle där du varken stimuleras av kulturupplevelser eller en meningsfull fritid.

För mig är välfärdens kärna större än den är för Fredrik Reinfeldt och det är där den ideologiska striden kommer att stå i nästa års val. Men det är klart, kärnan måste vara liten för att ha råd med de skattesänkningar Reinfeldt vill fortsätta genomföra.

Kommentarer:
Postat av: Anonym

Tack för de orden!


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits