Kristina Axén Olins insändare om Töre: Jag tvingas se Töre förfalla

I en insändare i Norrbottens-Kuriren ondgör sig Kristina Axén Olin över hur utvecklingen i Töre och Siknäs (Kalix kommun) har varit och ser detta som en effekt av den politik som den politiska ledningen i Kalix för.


Man kan helt enkelt om Kristina Axén Olin har blindat för verkligheten där nere i Stockholm, eller om hon varit så fixerad vid Stockholmspolitiken att hon struntat i vad som sker utanför tullarna. Jag tror ju mer på det senare efter som det varit tydligt vad gäller Stockholmsmoderaterna i allmänhet.


Hon måste ha missat att utvecklingen varit densamma i större delen av vår glesbygd. Töre och Siknäs är inga undantag. Glesbygden avfolkas allt mer och den negativa spiralen förstärker utvecklingen än mer. Servicen minskar och folk flyttar till större orter för att ha tillgång till grundläggande service, vilket i sig leder till att underlaget minskar ytterligare i glesbygden varför nya nedläggningar av affärer etc blir ett faktum. Och vad händer då? Jo fler flyttar!


Men det hade varit intressant om Axén Olin hade presenterat sin vision för att bryta trenden. Men det är ju någon annan som måste göra det. Hon ställer ju sig bara vid sidan av och förfasas.


Kristina Axén Olin reducerar verkligheten till enkla lösningar. Visst kan man påstå att det är billigare ha en skola kvar i glesbygd om man bara ser till lönekostnaden men då blundar man för alla andra kostnader, eller att det är billigare för en distriktssköterska att åka ut till Töre än att alla gamla ska åka in i Kalix. Men tror inte Axén Olin att landstinget funderar i dessa banor. I Arjeplog vet jag att våra distriktssköterskor gör hembesök i byarna i stället för att det finns en mottagning som ändå en hel del människor måste åka till.


Kristina Axén Olin skriver: "Som före detta politiker tycker jag att uppdraget är självklart. Vi politiker är valda för att förvalta skattebetalarnas pengar på bästa sätt, skapa den bästa servicen för invånarna och se till så att området får tillväxt."

Jag är övertygad om att alla dessa parametrar finns med när kommunledningen i Kalix och landstingsledningen gör sina överväganden.


Läs gärna Kent Ögrens blogginlägg kring samma ämne!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits