Kostnadsfördelningsmodell Länstrafiken

Imorgon är det styrelsemöte i Kommunförbundet Norrbotten och den stora frågan blir förslaget till ny kostnadsfördelnngsmodell. Den nu föreslagna modellen skulle innebära kostnadsökningar på 65% för Arjeplog, dvs över 2 miljoner kronor. Detta kan vi absolut inte acceptera.

Förslaget bygger på att i ett läge med 12 socialdemokratiskt styrda kommuner ska all inomlänslig solidaritet inom kollektivtrafiken avskaffas. Det känns mycket märkligt minst sagt. Och går överhuvudtaget inte att försvara ideologiskt.

När man sedan kryddar förslaget med att Länstrafiken ska ta ansvar för den regionala tågtrafiken till Gällivare/Kiruna  och denna kostnad ska bäras SOLIDARISKT mellan kommunerna i länet så får min hjärna tuppjuck. Att exempelvis Gällivare dessutom ska få mindre kostnader i framtiden för kollektivtrafik trots de gigantiska förbättringar som ett regionalt ansvar för tågtrafiken skulle kunna innebära kvalitets- och frekvensmässigt gör ju att mitt totala hjärnhaveri får alla kopplingar att sluta fungera.

Det känns minst sagt MÄRKLIGT!

Och inte alls SOCIALDEMOKRATISKT!

Att man sedan hävdar att tidigare modell haft för stora omfördelningar inbyggda.
Det är vi självklart beredda att diskutera. Men att helt avskaffa solidariteten det kan vi aldrig gå med på.

Hur ska man då kunna tro på regiontänkande i framtiden?

Och framförallt: Hur ska vi kunna argumentera för en solidaritet inom landet? Nej då är det bara sluta försvara skatteutjämning och regionalpolitik. För hur ska vi kunna ställa krav på andra om att de ska vara solidariska med oss om vi inte kan vara solidariska med varandra inom länet.

NEJ, NU ÄR DET UPP TILL BEVIS!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits