Kommunstyrelsemötet angående flyktingmottagning

Idag hade vi extra KS angående mottagande av ensamkommande flylktingbarn. Det var ett mycket bra möte och jag upplevde att samsynen var stor kring denna fråga. Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att uppdra till kommunstyrelsen att sluta avtal med Migrationsverket om mottagande av flyktingbarn.

Kommunstyrelsens förslag till beslut blev detta:

  • Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
  • Uppdra till kommunstyrelsen, med möjlighet till vidaredelegation till kommunstyrelsens arbetsutskott, att sluta avtal med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande flyktingbarn innan årsskiftet 2007-2008.
  • Kommunstyrelsen får i delegation att avgöra omfattningen på mottagandets storlek, men att detta får uppgå till högst 20 platser med 25% av dessa platser avsatta till asylplatser.
  • Verksamheten med mottagande av ensamkommande flyktingbarn ska sortera under kommunstyrelsen.
    Uppdra till kommunstyrelsen att till februarifullmäktige återkomma med investeringsärende för ombyggnaden av lokaler på Öberga förskola för mottagandeverksamheten, samt presentera tillfälliga lösningar i avvaktan på att ombyggnation kan färdigställas.
  • Uppdra till kommunstyrelsen att till februarifullmäktige återkomma med förslag på justering av budgeten för denna verksamhet med en nettoram på 0kr, dvs ingen nettokostnad för kommunen.
    Uppdra till KFU-nämnden att se över sitt prognosticerade lokalbehov för förskoleverksamheten och utarbeta plan för hur ett ökat platsbehov ska kunna tillgodoses utan nyttjande av Öberga förskolas lokaler fr.o.m hösten 2008.
  • Uppdra till kommunstyrelsen att skyndsamt påbörja personalrekrytering så snart som avtal med Migrationsverket kunnat tecknas.
  • Uppdra till kommunstyrelsen att vid februari månads fullmäktige återkomma med förslag till hantering av generellt flyktingmottagande.
  • Besluta om omedelbar justering av denna fråga.

Kommunstyrelsen beslutade vidare att inleda rekrytering av föreståndare för verksamheten och flyktingkoordinator för kommunen. Dessa tjänster tillsätts under förutsättning att fullmäktige beslutar om mottagande vid fullmäktigemötet i november.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits