SKRIVELSEN TILL REGERINGEN

Detta är den skrivelse som gick in till Näringsdepartementet och dess departementschef Maud Olofsson i tisdags eftermiddag med begäran om en skyndsam uppvaktning. Centerpartiet har via sina kanaler in på departementet gjort allt vad de kan för att bana väg för en snabb uppvaktning. Det är skönt att i sådan här lägen veta att alla gör allt vad de kan. Min utgångspunkt är att det är självklart att Centern och Folkpartiet deltar i själva uppvaktningen eftersom de ingår i regeringen.

Arjeplogs kommun har idag på morgonen informerats av ledningen för det privata företaget EDB, vilket har en inscanningsverksamhet etablerad i kommunen, att de avser att flytta sin verksamhet från Arjeplog till Stockholm utifrån försämrad lönsamhet framförallt p.g.a. konkurrenssituationen. Vidare har situationen påskyndats p.g.a. diverse serviceproblem med exempelvis sena postleveranser. Såväl kommunen, länsstyrelsen som Glesbygdsverket har aktivt jobbat med att lösa problemen med de sena postleveranserna men det har dessvärre varit omöjligt att få tillstånd en lösning på problemet. Detta har påskyndat företagsledningens beslut om flytt av verksamheten. 

En flytt av EDB:s verksamhet från kommunen innebär att vi förlorar 43 fasta årsarbeten samt ett antal timanställningar, totalt ett femtiotal arbetstillfällen, vilket för många kan låta som ett litet antal. Om man jämför detta med Luleå kommun skulle detta motsvara drygt 1 000 fasta årsarbeten och totalt närmare 1 200 arbetstilfällen. Om man istället jämför med Stockholms kommun blir talen svindlande 10 700 fasta årsarbeten och 12 400 arbetstillfällen. I stor-Stockholm skulle det innebära 26200 fasta årsarbeten och totalt 30 400 arbetstillfällen. 

Konsekvenserna för Arjeplogs kommun med den lilla befolkning vi har blir således enorma, med en fördubblad  öppen arbetslöshet som trolig följd samt stora risker för hög utflyttning.  

Särskilt oroande är de stora effekter detta skulle få på ungdomarnas möjlighet att ta sig in på den öppna arbetsmarknaden. Den öppna ungdomsarbetslösheten riskerar att stiga drastiskt eftersom många ungdomar fått sin första t.v.-anställning hos EDB, och arbetsmarknaden för ungdomar i övrigt är mycket svag. 

En förlust av så många arbetstillfällen inom privat sektor riskerar synnerligen att stjälpa den positiva utveckling som Arjeplogs kommun befunnit sig i. EDB är den största privata arbetsgivaren om man ser till arbetstillfällen som sträcker sig över hela året. Särskilt besvärande är det faktum att det rör sig om årsarbeten i en kommun som i övrigt har stora problem med säsongsbetonad arbetsmarknad. 

Arjeplog är en ort med få jobb av denna art och problemen med att skaffa fram ersättningsjobb kommer att bli problematiska. Möjliga etableringar skulle kunna vara Försäkringskassan, utökning av Nuteks verksamhet i kommunen och Vägverkets eventuella hantering av trängselavgifter. Kommunen kommer därför även att begära uppvaktning hos Försäkringskassan, Nutek och Vägverket. Det är av största vikt att vi med ministern får möjlighet att diskutera det uppkomna läget.

Med anledning av detta för oss så bekymmersamma läge begär vi om en ytterst skyndsam uppvaktning i ärendet hos ministern.

Med önskemål om en skyndsam handläggning  

Bengt-Urban Fransson                     
Kommunstyrelsens ordförande

Bo Wallin
Kommunchef

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits