ANGÅENDE HANTERINGEN AV EVENTUELLA TRÄNGSELAVGIFTER

Detta är den skrivelse vi i tisdags eftermiddag skickade till Vägverket med anledning av EDB:s besked.

Arjeplogs kommun har idag på morgonen informerats av ledningen för det privata företaget EDB, vilket har en inscanningsverksamhet etablerad i kommunen, att de avser att flytta sin verksamhet från Arjeplog till Stockholm. EDB är kommunens största privata arbetsgivare om man ser till fasta årsarbeten.

En flytt av EDB:s verksamhet från kommunen innebär att vi förlorar 43 fasta årsarbeten samt ett antal timanställningar, totalt ett femtiotal arbetstillfällen, vilket för många kan låta som ett litet antal. Om man jämför detta med Luleå kommun skulle detta innebära drygt 1 000 fasta årsarbeten och totalt närmare 1 200 arbetstilfällen. Om man istället jämför med Stockholms kommun blir talen svindlande 10 700 fasta årsarbeten och 12 400 arbetstillfällen. I stor-Stockholm skulle det innebära 26200 fasta årsarbeten och totalt 30 400 arbetstillfällen.

Konsekvenserna för Arjeplogs kommun blir således enorma, med en fördubblad öppen arbetslöshet som trolig följd samt stora risker för hög utflyttning, och det är med anledning av detta vi nu tillskriver er med anledning av er eventuella hantering av trängselavgifter i Stockholm.

För Vägverkets del innebär nedläggningen av EDB en god tillgång till arbetskraft samt att lämpliga lokaler finns tillgängliga inom mycket kort tid. Därutöver visar de tidigare etableringarna att vi kan erbjuda mycket lojal och stabil arbetskraft vilket leder till låg personalomsättning samt också tillgång till kompetent arbetskraft. Detta skulle möjliggöra en snabb, smidig och lyckad etablering i kommunen.

Arjeplog är en ort med få jobb av den art ni kan erbjuda och som vi till stor del nu förlorar, och problemen med att skaffa fram ersättningsjobb kommer att bli mycket problematiska. De arbetstillfällen som skulle bli aktuella om ni utökar er verksamhet här i kommunen skulle fylla det tomrum som nu uppstår.

Med anledning av det nu uppkomna extremt kritiska läget för kommunen är det av största vikt att vi snarast får möjlighet att träffa Vägverkets ledning för att lägga fram vår sak.

Med vänliga hälsningar

Bengt-Urban Fransson 
Kommunstyrelsens ordförande

Bo Wallin
Kommunchef

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits