Deltävling fyra - omdömen och tips

Efter gårdagskvällens uppspelning i radio kommer här mina betyg inför kvällens delfinal. Rent allmänt är startfältet helt okej, men en sak kan jag konstatera. Det finns bara en värdig Helsingforsresenär i alla deltävlingar och det är The Ark.
1. ”För kung och fosterland”, Magnus Uggla (++++)
Magnus Uggla levererar en typisk Uggla-låt som tyvärr saknar ”Hand i hand”:s och ”Astrologen”:s magi och särskilda lyskraft. Den är inte heller lika provocerande som ”Jag mår illa” men kommer ändå att fungera bra och borde ta sig till Globen utan större problem. Showen kommer säkerligen att tillföra det som saknas.
2. ”Vi hade nå’t ”, Emile Azar (+++)
Emile beskriver sin låt som en ballad i r’n’b-stuk. Visst har låten något men saknar ett riktigt lyft och känns lite staccatobetonad utan naturligt flöde i låten. Sedan rapporteras om ett mycket nervöst nästan skrämt intryck på scenen och då bär det inte långt.
3. ”Vågar du, vågar jag”, Sanna Nielsen (++++)
Sanna beskriver sin låt som traditionell schlager och det kan jag verkligen skriva under på. Låten har oväntat mycket energi för att vara en Sanna Nielsen-låt. Ett riktigt bra tecken är att jag tycker att låten tar slut för fort. Låten växer för var gång man hör den och det ger ytterligare en dimension till låten. Låten har en urstark refräng och passar Sanna som hand i handske. Borde egentligen ta sig till Globen på en direktbiljett men kommer att hamna i Andra chansen. Skrällvarning dock av det negativa slaget här, eftersom klassisk och bra schlager haft så himla svårt i årets tävling. Det kan sluta med en femteplats likaväl.
4. ”Tror på dig”, Caroline af Ugglas (+++)
Caroline beskriver sin låt som en schlagerifierad Joplin-låt. Och det är överraskande att det i radioversionen är så himla bra. Ryktena säger tyvärr att det inte varit lika bra i liveversion. Men det är en stark kombination mellan låten och Carolines röst. Det här bidraget andas attityd och har en säregen karaktär som gör att det verkligen sticker ut. Skulle kunna överraska med en Andra chans-biljett.
5. ”(Åh) när ni tar saken i egna händer”, After Dark (++++)
Låten beskrivs schlagerdisco med revystuk och influenser av ”La Dolce Vita”. Men tyvärr är låten inte lika stark som ”La Dolce Vita” men kommer ändå att bli en brottarhit och nötas upp i radio. Jag måste erkänna att jag inte föll för den direkt, men andra lyssningen lyfte den en bra bit. Texten är underbart dubbeltydig och det man funderar på är hur slät den skulle bli på engelska.Det här kan mycket väl vara tillräckligt en lördagkväll i de svenska vardagsrummen för att ta sig hela vägen till Globen på en direktbiljett. Det är väl närmast troligt.
6. ”I remember love”, Sarah Dawn Finer (++++)
Sarah beskriver sin låt som en popballad med soul- och gospelfeeling. Det är hur som helst vackert och stämningsfullt och Sarah har en röst som bär hela vägen fram. Det har ju varit framgångar för ballader i år och den trenden kan mycket väl bära Sarah till Andra chansen. Låten kommer att bli en radiohit såväl i P4, P3 som i Rix och Lugna favoriter. Det är en låt som lätt skulle vunnit i den maltesiska uttagningen och haft chans till en topp5-placering i stora finalen. Men den svenska uttagningen kommer nog att bli hållplatsen för denna ballad.
7. ”La musica”, Verona (++)
Verona beskriver sin låt som modern danspop. Eurodisco på italienska som nog någon öststat skulle ha fallit för och kunnat skicka till Helsingfors men som sedan skulle gått helt obemärkt förbi. Veronas röst räcker inte till för att ge låten den värme, karaktär och intensitet som ”italiensk pop” kräver. Har ingen chans på att gå vidare bland de fem till andra omröstningen.
8. ”A little bit of love”, Andreas Johnson (+++)
Andreas beskriver sin låt som poplåt med mycket hjärta. Och visst är det hitvarning på den här låten med sin smårockiga poppighet men jag måste verkligen erkänna att jag är mycket besviken. När låten är slut så är mitt minne av låten också slut! Den sätter inte de spår som ”Sing for me” gjorde och det är synd, för jag gillar verkligen Andreas stil. Men med den trend som varit i årets festival med The Ark och Sebastian så kan den skrälla och ta en direktbiljett även om låten inte har kvalitéer nog för det egentligen.
Mitt tips inför kvällen:
Till final:
Magnus Uggla
After Dark
Till Andra chansen: Andreas Johnson
Sanna Nielsen
Femma: Sarah Dawn Finer
Min önskan inför kvällen:
Till final:
Sanna Nielsen
Magnus Uggla
Till Andra chansen: After Dark
Caroline af Ugglas
Femma: Sarah Dawn Finer
Veckans skrällvarning:
Positiv: Sarah Dawn Finer kan verkligen överraska, om svenska folket är ute efter kvalitet. Negativ: Sanna kan falla helt på antischlagertrenden! Andreas och After Dark kan falla på att folk jämför med deras tidigare jättehits!
Veckans hjärnsläpp:
Faktiskt inget alls!

Kommentarer:
Postat av: Anders Olausson

Hehe... Märks vi inte har riktigt samma smak... :-)
Lite trist att det inte blev något Göteborg för dig i år.
Hoppas allt är bra med dig.

/Anders

2007-02-24 @ 23:52:48
Postat av: Emi

Och jag tänker bara "in i mikroooon, så blir smaken riktigt bra. In i mikron, det är Billys vi vill haaa!" när jag hör After Darks låt.


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits