FOLKPARTIET - ETT HOT MOT VÅRDEN I ARJEPLOG/ARVIDSJAUR

När folkpartisterna Erik Lundström, Nils Dahlbäck, Per Röckner och Anders Mansten i Piteå presenterade sitt vårdpolitiska program för Pite älvdal så blir man som inlandsbo mycket oroad. Det är ett vårdpolitiskt program som helt och hållet tar sin utgångspunkt i slutenvården och vid de vårdfrågor som är stora för Piteborna. Det är ju i och för sig inte så konstigt med tanke på att det är Pite-folkpartister som presenterar programmet. Men det finns all anledning att oroas som Arjeplogsbo eller Arvidsjaursbo.

När dessa folkpartister bland annat går ut och kräver en ny översyn av vårdplatserna vid vårdcentralerna (de sk OBS-platserna ) i Arvidsjaur och Arjeplog och vill göra om dem till husläkarplatser, samt vill upphöra med jourverksamheten vid vårdcentralerna och ersätta jouren med en gemensam jourbil för Arvidsjaur, Arjeplog och Älvsbyn inställer sig flera frågor:

Har Folkpartiet ändrat uppfattning
när det gäller Vårdcentralernas betydelse? Är inte den nära vården längre viktig?

Vill man reducera Inlandsvårdcentralernas
verksamhet till dagmottagning för att kunna finansiera ett återöppnande av akutkirurgin i Piteå?

Är det viktigare med ett snabbt akut omhändertagande i Piteå
än i Arjeplog och Arvidsjaur?

Är Pitebornas akutkirurgi viktigare
än Inlandsbornas vårdcentraler?

 
Är detta endast Pitefolkpartisternas syn på vården i inlandet eller delas den synen av folkpartisterna i Arjeplog och Arvidsjaur också?

I artikeln "FP föreslår sjukhusbolag" i Norrbottens-Kuriren
den 15:e maj skrivs det:
"Erik Lundström pekar på hur invånarna i Piteå älvdal tappat förtroendet för sjukhuset efter all turbulens som varit och att något därför måste göras.
- Det finns en stor och berättigad vrede och vi vill därför återställa den akuta och planerade kirurgin och den akuta ortopedin, säger Anders Mansten"

Som Arjeplogsbo kan jag bara konstatera
att den verklighet som Erik Lundström och Anders Mansten beskriver är extremt Piteå-centrerad. Det är inte den verklighet jag möter till vardags. Vi har ett stort förtroende för såväl Piteå sjukhus som för Sunderby sjukhus. Det viktiga för oss är att ha en fungerande vårdcentral som håller hög kvalitet och en fungerande sjukhusvård när vi behöver denna, oavsett om det är i Piteå eller på Sunderby sjukhus.

Men det kommer värre saker i artikeln. Läs bara:
"I planen ingår också en nedläggning av nattverksamheten på vårdcentralerna i Arjeplog och Arvidsjaur, som istället tillsammans med Älvsbyn föreslås få tillgång till en ambulerande jourbil under kvällar och nätter.
- Det skulle ge bättre service och lägre kostnader, men vi lägger bara fram det som ett förslag som verksamheterna själva får diskutera om de vill pröva, säger Anders Mansten och Nils Dahlbäck."

Det är intressant att beskåda herrarna Manstens och Dahlbäcks logik.
I fallet Piteå är det katastrofalt att inte ha tillgång till akutkirurgi, vilket är det enda man saknar på kvällar och nätter. Man hävdar energiskt att det är för långt till Luleå och det rör sig väl om en sex mil eller så. Men när det gäller oss inlandsbor så är det inget fel att ha de som ska svara för hela det akuta omhändertagandet i en jourbil som kanske befinner sig en 18 mil bort. Men det är väl så att det är viktigast att satsa där de flesta väljarna finns. Men som inlandsbo kan jag bara konstatera att Mansten skiter i oss! Det är sjukhuset och akutkirurgin som räknas. Det är i alla fall ett klart och tydligt besked!

Hur tänker folkpartisterna i Piteå stötta utvecklingen i Arvidsjaur och Arjeplog?
Idag är testverksamheten i de båda A-kommunerna en expansiv och för framtiden central näring. Representanter för de aktiva testföretagen har  upprepade gånger betonat vikten av starka vårdcentraler och vårdplatser i de berörda kommunerna. Tänker de slå undan fötterna för oss eller tänker de stötta den aktiva näringslivsutveckling vi bedriver? Det skulle jag vilja ha svar på!

En sak är helt klart för mig som socialdemokrat. OBS-platserna vid våra vårdcentraler i glesbygden en viktig del för att kunna erbjuda alla invånare i hela länet en heltäckande sjukvård och omvårdnad. Det är en unik modell som vi vill värna och utveckla. Det handlar om allas rätt till vård och trygghet oavsett var man bor.En viktig beståndsdel i tryggheten är det akuta omhändertagandet när man behöver det. Jourkedjorna vid våra vårdcentraler är basen för denna trygghet. Detta kan aldrig ersättas med en jourbil som kanske befinner sig i Älvsbyn när den behövs i Arjeplog.


Jag kan inte undgå att känna mig kränkt av det synsätt som Mansten m.fl. ger uttryck för i NK-artikeln. Det andas storebrorsperspektiv och ett förakt för oss som bor i inlandet. Vi är helt enkelt inte lika mycket värda. Det stör mig enormt!


 

 

 




 

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits