Yttrande över förslaget till det gemensamma fjällprogrammet

Arjeplogs kommun har idag avgett följande yttrande över Miljö- och Samhällsbyggnadsdepartementets förslag till gemensam miljö- och hushållningsprogram för fjällområdet:

Remissvar från Arjeplogs kommun angående förslag till gemensamt miljö- och hushållningsprogram för landets fjällområde

 
Arjeplogs kommun är positiv till framtagande av ett fjällprogram såvida syftet med programmet är att kartlägga hinder och möjligheter för ekonomisk, social och ekologisk hållbar utveckling i fjällregionen, och utifrån detta fokusera på att vidta åtgärder så att en positiv näringslivs- och samhällsutveckling möjliggörs. En förutsättning för att kunna verka, bo och leva i fjällområdet är möjligheterna till utkomst. Tyngdpunkten måste därför ligga på möjligheterna till nyttjande av fjällområdet på ett sådant sätt att man kan ge fjällkommunerna reella möjligheter att nyttja fjällområdet som en resurs för sin utveckling samtidigt som den långsiktiga hållbarheten inte allvarligt får riskeras. En väl fungerande infrastruktur, exempelvis vägar, kollektivtrafik, post, mobiltelefoni och radio, är en förutsättning för en positiv utveckling i området och en förutsättning för att människor ska kunna bo kvar och verka i fjällområdet.

Vår absoluta uppfattning är att det regelverk som finns idag måste ses över och förenklas. Det kommunala självstyret måste förstärkas och möjligheterna till lokalt engagemang och inflytande måste breddas. Många möjligheter till utveckling hindras idag av ett alltför byråkratiskt och stelbent regelverk. Regelverk och lagar måste i stället vara så flexibla att lokala förutsättningar kan ligga till grund för ställningstaganden. Det är på det lokala planet kunskapen om dessa förhållanden är störst och där möjligheterna till förankring är störst. På så sätt kan man uppnå största möjliga förståelse och acceptans för de beslut som fattas. Vi motsätter oss således varje försök till centralisering av nu decentraliserade beslutsfunktioner, exempelvis beslutsrätten gällande avlysning av skotertrafik där vi på det lokala planet kunnat uppnå en högre grad av samsyn och acceptans för skoterförbudsområden än vad länsstyrelsen tidigare kunnat uppnå.

Ett strategiskt ställningstagande från kommunens sida är således att det lokala inflytandet i fjällregionen måste öka. För vår del är det självklart att subsidiaritetsprincipen måste gälla på detta område. Från vår horisont är det avgörande med en levande dialog och ett lokalt förankrat beslutsfattande.

Arjeplogs kommun konstaterar vidare att det inte finns något som helst utrymme för mer reservat, restriktioner eller skyddade områden. Ska Arjeplogs kommun ha någon som helst möjlighet till hållbar överlevnad måste möjligheterna till ett aktivt nyttjande av fjällområdet bestå. Detta innebär naturligtvis inte att fjällområdet ska utnyttjas ansvarslöst. Fjällområdet är en av kommunens största tillgångar, såväl ur besöksperspektiv som ur livskvalitetsperspektiv för den egna befolkningen samt ur ett näringslivsperspektiv, och måste således nyttjas på ett ansvarsfullt sätt.

Arjeplogs kommun konstaterar vidare med oro de skrivningar som finns kring en storslagen fjällmiljö, och att alla skador på mark och vegetation ska vara försumbara år 2010, eftersom dessa skrivningar är väldigt långtgående. Arjeplogs kommun vill med skärpa påpeka att sådana skrivningar ej kan accepteras då inga konsekvensbeskrivningar finns framtagna för vilka effekter detta kan få för såväl det rörliga friluftslivet som för näringslivet i regionen.

Arjeplogs kommun motsätter sig också de skrivningar som finns i programmet kring ”tysta områden” och bullerbegränsningar i fjällområdet. Arjeplogs kommun har inte upplevt några som helst problem med bullerstörningar i fjällområdet och ser inga som helst behov av regleringar kring detta. Den skrivning som finns i programmet att ”motortrafikens störningar på rennäringen och icke motorburen turism skall minska i hela fjällvärlden” är därför helt oacceptabel. Den ger vidare sken av att detta skulle vara ett problem som inte är hanterbart idag. Arjeplogs kommun inför årligen skoterförbud i de områden där rennäringen har behov av detta så problemet existerar inte. När det gäller den icke motorburna turismen så finns det enorma områden där dessa turister kan vistas utan störningsrisk. I vår fjällvärld finns plats för alla.

Arjeplogs kommun finner det dessutom anmärkningsvärt att man i ett fjällprogram tar upp förslag om bullergränser för motordrivna fordon och luftfartyg då bullret med dagens fordon är ett problem för den som vistas på eller i fordonet.

Arjeplogs kommun avvisar med bestämdhet skrivningen om att buller från luftfartyg senast 2010 ska vara försumbart inom regleringsområden. Detta är orealistiskt och skulle detta genomföras skulle det komma att utgöra ett allvarligt hinder mot utvecklingen i fjällregionen. Kommunen motsätter sig därför varje tanke på införande av så kallade ”tysta områden”.

Arjeplogs kommun konstaterar vidare att det är ytterst värdefullt att statsmakten avsätter medel för att kunna genomföra ett strukturerat utvecklingsarbete utifrån de behov som kommunerna genom arbetet med fjällprogrammet framfört. Det är avgörande för trovärdigheten att arbetet med framtagande av ett fjällprogram åtföljs av insatser som frigör resurser till utveckling i fjällområdet.

Vidare konstaterar kommunen med skärpa att det är absolut nödvändigt att de områden som redan idag avsatts till reservat nationalparker, och dylikt, också vårdas på ett sådant sätt att upplevelsevärdet består. Detsamma gäller alla de skoterleder, vandringsleder, rastplatser och raststugor som byggts upp med statliga medel, och som bidrar till att göra fjällområdet tillgängligt för det rörliga friluftslivet. Arjeplogs kommun upplever idag att detta eftersätts på ett anmärkningsvärt sätt. Vi får på kommunalt håll mycket klagomål i dessa frågor.

Avslutningsvis vill vi från Arjeplogs kommun framföra vår stora oro kring syftet med framtagandet av ett gemensamt miljö- och hushållningsprogram för fjällen. Vi fruktar att detta kan komma att fokusera endast på bevarandefrågor. Detta vore förödande för regionens utveckling i allmänhet och fjällkommunernas utveckling i synnerhet.

Arjeplog 2006-01-12
Arjeplogs kommun gm
Bengt-Urban Fransson
Kommunstyrelsens ordförande




Kommentarer:
Postat av: Mikael Pettersson

Skrivelsen ser bra ut som helhet. Frågan är vad den beslutande myndigheten kommer att säga utifrån detta eller om den kommer att tiga bort invändningarna.

2006-01-15 @ 14:03:24
Postat av: Bubbe

Jag har ju inte så stora förhoppniungar att de ska lyssna på oss:-(


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits