VALMANIFEST UTBILDNING

UTBILDNING – EN SATSNING FÖR FRAMTIDEN 

Arjeplog befinner sig i en tid av stora förändringar. Detta ställer enorma krav på oss alla. Vi måste vara flexibla och beredda på förändringar. Detta ställer krav på möjligheterna till livslångt lärande, ett lärande som grundläggs redan i hemmet och i förskolan. Förskolans och skolans roll är därför central i framtidsbygget. Det är här som grunden för kunskapssökande , kreativitet och företagsamhet läggs. Det är också under skolåren som våra unga får de viktigaste redskapen för det egna kunskapsinhämtandet. Det är därför av största vikt att var och en av våra elever får utvecklas i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar. Detta förutsätter att var och en får det stöd och den stimulans som behövs för att kunna utvecklas. För oss Socialdemokrater är det därför självklart att resurserna per elev ej får sjunka.  

Under den gångna mandatperioden har mycken energi ägnats åt utbildningsfrågor och då främst frågor om skolans organisation. Vi är stolta över den nya förskola som byggs och samlokaliseringen av verksamheten från förskoleklassen upp till årskurs sex som gjordes på Öbergaskolan och som visade sig vara mycket lyckad. Nu är det dags att fokus flyttar till innehållet i förskolans, skolans och gymnasieskolans verksamheter. Där är vi redo att anta nya utmaningar.  

Vi Socialdemokrater ser det som avgörande för verksamheternas kvalitet att personalen känner att de har förtroende att utveckla innehållet i verksamheten i samverkan med brukarna. Det kan handla om alternativa pedagogiska lösningar inom de egna kommunala verksamheterna, ökat elevinflytande eller kanske nya organisatoriska lösningar som frigör resurser till stöd för de barn som behöver extra stöd. Här är vårt besked tydligt. Vi kommer att stödja sådan initiativ. 

För att förskola, grundskola och gymnasium ska kunna lyckas med sitt uppdrag måste skolväsendets alla delar fungera. Detta innebär att utbildningen måste byggas från grunden och att resurser satsas där de gör mest nytta, dvs så tidigt som möjligt. Vi är övertygade om att stöd i de tidiga åldrarna är mer effektiv än stödinsatser som sätts in senare under skoltiden, och därför måste resursfördelningen internt inom utbildningssystemet ses över från grunden. Målet är att skapa en skola där stödinsatserna högre upp i åldrarna minskar tack vare att eleverna fått ett bra stöd i de tidigare åldrarna. Förskolans särskilda betydelse måste därför uppmärksammas och vi Socialdemokrater kommer att ägna särskild kraft åt att utveckla denna verksamhet. Vår vision är en kostnadsfri förskola. Detta är lika självklart som att den övriga skolan ska vara kostnadsfri. 

När det gäller gymnasieskolan måste särskild uppmärksamhet ägnas åt utvecklandet av samtliga program på gymnasieskolan så att kvaliteten på dessa höjs och programmen görs mer attraktiva. Alla elever på gymnasieskolan ska känna att de betyder lika mycket. Ett mål är att fler Arjeplogselever väljer att studera på hemmaplan.  

Den eftergymnasiala utbildningen, som i Arjeplog består av verksamheten på vårt Lärcentra, är viktig för den framtida kompetensförsörjning i kommunen men också för den enskilda individens förverkligande av sig själv och sina drömmar. För individen handlar det också om möjligheterna att utbilda sig så att man kan stanna kvar på orten och skaffa sig försörjning. Det är därför av stor vikt att boende i Arjeplog bereds goda möjligheter till distansstudier och utlokaliserade utbildningar på hemmaplan. Samarbetet inom Akademi Norr kommer därför att fortsätta även under kommande mandatperiod.  

Vi Socialdemokrater kommer att verka för:
 

Att Arjeplog ska bli den bästa kommunen att växa upp i och gå i skola i.
Att förskola, grundskola och gymnasium får de resurser som behövs för att klara sitt uppdrag.
Att fokus läggs på förskolans och skolans innehåll i stället för på organisation.
Att förstärka anslagen till material i förskolan.
Att stödja initiativ till alternativa pedagogiska idéer inom de kommunala verksamheterna.
Att fortlöpande se till att vi i Arjeplog lever upp till FN:s barnkonvention.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits