VALMANIFEST TRYGGHET PÅ ÄLDRE DAR

TRYGGHET PÅ ÄLDRE DAR 

Vi Socialdemokrater har som mål att Arjeplogs ska bli den kommun i Sverige som är bäst att åldras i. På många områden är vi nästan framme, exempelvis i äldreomsorgen där fantastisk personal ger otroligt fin omvårdnad med individen i centrum, medan det på andra områden finns mer att göra, exempelvis inom boende och fritidsaktiviteter för de äldre. Tillsammans med Dig kan vi nå målet om att bli Sveriges bästa äldrekommun. 

Att bli bästa kommun att åldras i handlar om att skapa bästa möjliga livskvalitet för de äldre. Det handlar inte bara om att stirra sig blind på den kommunala omsorgen utan det handlar om ett helhetsperspektiv på livet och människan. Det handlar bl.a. om värdighet, trygghet, omhändertagande, fritid, inflytande och rätten att få känna att den kompetens man bär med sig blir tillvaratagen och uppskattad. Det handlar helt enkelt om att bli sedd och att ha en naturlig plats i vårt samhälle. 

Vi Socialdemokrater vill skapa ett Arjeplog där alla kan känna trygghet på äldre dar och där man kan känna att man kan påverka sin vardag och sitt liv. För oss handlar det bl.a. om att man ska ha möjlighet att bo kvar hemma så länge man vill och det är möjligt. För att åstadkomma detta måste vi ha en väl fungerande hemtjänst som kan möta de behov som finns i omvårdnadshänseende, men också om möjligheten att få service, i form av plustjänster, t.ex. med att exempelvis byta glödlampor, skotta snö, sätta upp gardiner, byta säkringar. Det handlar också om att stärka de frivilligorganisationer som finns eftersom de fyller en stor och betydande social funktion. Deras arbete handlar mycket om medmänsklighet och gör att många äldre slipper känna sig ensamma. 

Livskvalitet handlar också om tryggheten att veta att det finns plats på särskilt boende när man väl känner att man behöver det, och att det då också finns möjlighet att få bo tillsammans med sin livskamrat på det särskilda boendet om man så önskar. Vi Socialdemokrater vill, i dialog med Dig, fundera vidare över hur man vi kunna införa en plats- och pargaranti på våra särskilda boenden. God livskvalitet handlar också om ett gott boende utifrån de behov och önskemål man har, och om en aktiv och meningsfull fritid. Vi Socialdemokrater vill här fortsätta dialogen med dig om vad som behöver göras. Tillsammans kan vi skapa ett bättre Arjeplog, som blir bästa kommun i Sverige att åldras i. 

Vi Socialdemokrater kommer att verka för:
 

* Att Arjeplog ska bli Sveriges bästa kommun att åldras i.
* Att bibehålla och utveckla kvalitén i hemtjänst och särskilda boenden.
* God kompetensutveckling hos vår personal.
* Att utöka boendet för senildementa.
* Att Komfortbussen verkligen blir en komfortbuss.
* Att ”solpojkar” och ”solflickor”, dvs sommarjobbare, anställs inom äldreomsorgen varje sommar så att de äldre får komma ut mer.
* Att stärka frivilligorganisationerna.
* Att specialistläkare kommer till Arjeplog på konsultation så att de äldre slipper åka till sjukhusen i onödan.
* Att utreda möjligheterna till plats- och pargaranti i de särskilda boendena.
* En aktiv och utvecklande fritid för de äldre.
* Lägre avgifter för färdtjänst.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits