Positiv företagsutveckling i Arjeplog!

Hittade nedanstående artikel i dagens nätversion av Norra Västerbotten:

Företagarkommunerna kartlagda

Arjeplog i topp – Arvidsjaur i botten

ARVIDSJAUR/ARJEPLOG (NN)
Företagen i Arjeplog utvecklades starkt under 2004, näst bäst i Norrbottens län och på sjuttonde plats i Sverige. Sämre gick det i Arvidsjaur, näst sämst i länet och på 256 plats i landet. Det visar Företagarnas och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC:s kartläggning av Årets Företagarkommun.

Genom att jämföra bokslut från aktiebolagen i län och riket visar kartläggningen i vilken kommun som företagandet utvecklades bäst under 2004. Parametrar som omsättnings- och resultatutveckling, antalet företag och förändring av företagens kreditvärdighet vägs samman och resultatet visar de kommuner i vilket företagandet utvecklas bäst, i vilka kommuner utvecklingen gått snabbast under året.

Allra bäst, i hela landet, har företagandet gått i Uppvidinge kommun i Kronobergs län. Allra bäst i Norrbottens län är Gällivare, med Arjeplog på andra plats.

– Företagen i Arjeplog tjänar pengar och det drar upp betyget. Och det är naturligtvis biltestverksamheten som är lyckan bakom det hela, säger Pether Nordblad, regionchef vid Företagarna i Norrbotten.

Flygplatsen i Arvidsjaur bidrar till det positiva som sker i Arjeplog, men det syns inte denna mätning, där Arvidsjaur liksom i fjol hamnar i bottenskiktet bland länets kommuner.

– Varför det är så vet jag inte, men jag misstänker att det kan bero på ett stort inslag av offentlig sektor samt bristen på lite större företag. Nu ska det ju bli några övningar här framöver i Arvidsjaur och jag kan tänka mej att den här frågan kommer att diskuteras då också. Det skulle behöva göras en ordentlig genomlysning, jag har svårt att förstå varför företagen inte tjänar så bra med pengar eftersom det finns en del lyckade etableringar som borde spilla av sig. Omdaningen av K 4 blev positiv för Arvidsjaur och det är bra, men man skulle behöva ha, lite mer privat verksamhet också och nyföretagandet skulle behöva bli bättre.

Pether Nordblad säger att det är en utmaning i att se till att företagen tjänar pengar.

– När företagen tjänar pengar så blir det mer skattekronor och därmed bättre välfärd.

Han konstaterar att undersökningen innebar bingo för Gällivare.

– Roligt, eftersom Gällivare har haft så negativa trender i flera år. Jag tror att framgången handlar om genomtänkta strategier och att företagen tar för sig lite mer.

Göran Westerlund
[email protected]
0960-472 70


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits