Kommunstyrelsens arbetsutskott 24/10
Många ärenden var av formell karaktär så sammanträdet blev it elika utdraget som väntat. De viktigaste ärendena var:
* Kvartalsrapporten för det tredje kvartalet
Prognosen visar, exklusive försäljningen av Kraja-anläggningen, på ett överskott på 5,8 miljoner kronor. Inklusive Kraja så beräknas överskottet till 1,0 miljoner kronor.
*Begäran om ramtillägg KFU-nämnden
Elevutbyte Umba 150 000kr föreslås avslås.
Svenska för invandrare 60 000kr föreslås bifallas.
Barnomsorg Öberga 265 850kr återremitteras till KFU för fördjupad redovisning.
Omställningskostnader 150 000kr föreslås avslås.
*Medborgarförslag placering av busstation
Förslaget på placering vid miljögård vid Blomstervägen föreslås avslås då detta upplevs som för långt från centrum. KSAU föreslår att fullmäktige vidhåller föreslagen placering.
*Fritidshustomter i Jäckvik
KSAU föreslår att priserna på tomter sätts till respektive 50 000kr och 75 000kr i stället för 100 000kr.
*Underhållsplan för Stiftelsen Arjeplogshus
Kommunen tillsätter en arbetsgrupp bestående av kommunalråd, kommunchef och 2 representanter för stiftelsen som ska diskutera frågan och även föra överläggningar med Statens bostadsnämnd.
*Minoritetsspråkspolitiskt program
KSAU föreslår att kommunfullmäktige fastställer programmet med vissa smärre justeringar.
*Sammankoppling av bredbandsnäten i Arvidsjaur, Malå, Sorsele och Arjeplog
KSAU föreslår att näten sammankopplas så att samverkan kan utvecklas mellan dessa kommuner. Kostnaden för år 1, ca 54 000kr, återsöks ur bygdemedel.
*Flaggning i kommunen
KSAU föreslår att ´flaggningspolicyn revideras på ett smärre antal punkter och att flaggor inköps så att flaggning kan ske på samtliga flaggstänger på torget vid nationaldagen. Vid övriga allmäna flaggdagar flaggas det, förutom vid Tingsbacka och skolorna, på en flaggstång vid torget. Vid skolorna flaggas det dessutom vid skolstart och skolavslutning. På den samiska nationaldagen så flaggas det med samisk flagga vid kommunhuset.
*Medfinansiering "Hälsoklivet"
KSAU föreslår att kommunen bedriver projektet "Hälsoklivet" gemensamt med ABF och Vårdcentralen. Kostnad 15 000kr.
*Upphandling revisionstjänster
KSAU föreslår att det enda anbudet gällande revisionstjänster antas.
Vad gäller Umba-projektet: Skriv till elevernas hemkommun, be om ursäkt och skicka sedan hem eleverna. Detta pga ett beslut som tagits över KFU:s huvud och som sedan nekas finansiering. Detta drabbar KFU:s andra verksamheter. (Prata sedan inte om mångfald.)
Vad sedan gäller barnomsorgen: Var tog Hallengrenpengarna vägen? De är öronmärkta för förskola och fritidshem och har betalats ut.
Ett förtydligande till ovanstående: Med beslut ska följa medel. Jag har inga önskemål om att spela främlingsfientligheten rakt i famnen.
Det jag akn säga är att jag tycker att gymnasieskolan har gjort en felbedömning av hur mycket lärarresurser man ska avsätta för detta projekt. Den känsla jag får är att det finns en hund begraven någonstans. Det kan inte vara försvarbart att avsätta en hel lärarresurs för två elever. Med tanke på det ringa för- och efterarbete det skulle medföra så skulle detta närmast innebära att dessa elever skulle ha läraren med sig under hela skolveckan. Varför använder man inte lärarresursen vettigare och riktar den större delar av den till övriga elever?
Eller vet du något som jag inte vet?
Kommentar till ditt andra inlägg:
Det följer 50000kr med för höstterminen och 50000kr för vårterminen.
Den fråga jag ställer mig är:
Varför planerar man inte utifrån de givna ramar man får?
Boendekostnader kan lösas utanför denna ram eftersom det med dagens situation är ett nollsummespel då vi har tomma rum. Matkostnaderna är små om vi räknar faktiskt råvarukostnad. Det vill säga att det som utrymme som finns är 50000kr per termin till ökade undervisningskostnader. Det är den givna ramen!
Förresten...
Jag hoppas verkligen inte att det är nämndspolitiker som sprider beskrivningen att Umba-eleverna gör att resurserna för andra minskar. Då för de dig bakom ljuset.
Ser fram mot att få en chans diskutera detta närmare med dig.
Jag lämnar UMBA-projektet och intiktar mig på den andra frågan jag hade: Vad hände med Hallengrenpengarna som betalats ut. De skulle gå till personalförstärkningar och utbildning av personal inom förskolan. Ökad personaltäthet är det inte och någon utbildning har jag heller inte sett något av. Dessutom kommer pengarna även i fortsättningen att betalas till kommunen men i den "gemensamma påsen" från mamma staten.
När det gäller Hallengren-pengarna så är de inlagda i den ram som KFU-nämnden får. För att tydliggöra detta så skulle det kanske varit en idé att ha en lägre nettoram för KFU samtidigt som man redovisar intäkten för Hallengren-pengarna
Personligen är jag mótståndare till riktade pengar eftersom de underminerar det kommunala självstyret. Tycker generella statsbidrag är vettigare eftersom kommunerna då själva kan besluta om ambitionsnivå och vilka områden man prioriterar.
Misstänker att man måste kunna redovisa Hallengren-pengarna för att få dem. Man får väl inga pengar om man inte kan redovisa personalförstärkningar. Är inte insatt i området eftersom det sorterar under KFU.