Brevet till Leni Björklund

Här är brevet jag skickade till Leni Björklund angående kvarlevorna efter Alexei Matvejev:

                                                                                          
Begravning av den ryske soldaten Alexei Matvejevs kvarlevor vilka påträffades i Arjeplogs kommun

Jag skriver till dig med anledning av en artikel i Piteå-Tidningen idag den 5/10 2005 som handlar om den rysk-svenska övning som under 2006 ska genomföras vid f.d K4 i Arvidsjaur. I denna artikel berörs också kvarlevorna efter den ryske soldaten Alexei Matvejev, vilka påträffades i Arjeplogsfjällen. I artikeln sägs:

Samövningen i Boden diskuterades även i måndags, då försvarsminister Leni Björklund träffade sin ryske motsvarighet Sergej Ivanov. Vid det mötet försäkrade också Leni Björklund försvarsminister Ivanov att kvarlevorna efter den ryske soldaten Alexei Matvejev, som rymde från tysk fångenskap under andra världskriget och som sommaren 2004 hittades av norska fjällvandrare på fjället i Tjakta i Arjeplog, kommer att få en ordentlig begravning.

Från kommunledningens sida finner vi det naturligt att kvarlevorna efter den ryske soldaten Alexei Matvejev ska begravas, om detta ska ske på svensk mark, sker på Arjeplogs kyrkogård så att han får fortsätta sin vila i den kommun där hans kvarlevor vilat sedan kriget. Vi finner det också naturligt att en sådan begravning skulle kunna ske i samband med den rysk-svenska övning som ska ske i Arvidsjaur under 2006. På så sätt skulle begravningen kunna ges en värdig inramning genom närvaro från såväl svensk som rysk sida.

Vi hoppas att försvarsministern delar vår syn på saken och verkar för att kvarlevorna efter Alexei Matvejev får sin sista viloplats på kyrkogården i Arjeplog.

Med vänliga hälsningar

Bengt-Urban Fransson
Kommunstyrelsens ordförande


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits