Vårtal 2005

Idag är den dag då man verkligen känner att våren börjar i våra trakter. Valborgsmässoafton är skiljelinjen mellan vårvinter och vår, i alla fall mentalt. Att få tända majbrasor, sjunga vårsånger och att samlas som vi gör här idag är ett uttryck för vår längtan till sommar, grönska och värme. En längtan som är oerhört stor efter den långa, mörka och kalla vinter som vi nu lägger bakom oss.

Just i denna tid fylls jag till kropp och själ av hur underbart det är att vara människa. Att få njuta av livet och av naturen i ett land och i en bygd så underbart vackert. En sådan här kväll känner man tydligt att det finns mycket som är värdefullt och  som inte enkelt kan mätas i kronor och ören, sådant som är ovärderligt. En underbar vårkväll som just denna valborgsmässoafton här i Arjeplog, känner vi påtagligt hur värdefullt det är för oss, precis som för naturen, med ljus & värme. För mig symboliserar våren harmoni, gemenskap, pånyttfödelse och liv.

För oss i Sverige betyder våren oerhört mycket. Vi går från en årstid där mörker råder och där dagarna är korta och dagsljuset ofta blekt i moln, till vårens och sommarens långa, ljusa och varma dagar. Ljuset segrar över mörkret och det blir så småningom sommar, år efter år. Precis som det bildligt pågår en kamp mellan mörker och ljus i naturen, så pågår också en kamp där ont och gott kämpar om herraväldet i våra sinnen och över vår värld. Mörker är frånvaro av ljus och därför ska vi inte ondgöra oss över mörkret utan istället tända ljus som kan skingra mörkret. Ljuset är ovärderligt! Låt vårens ljus ge Dig nytt mod, ny inspiration och ny energi!

Med det härliga ljuset kommer också värmen. Men vår värld behöver inte bara värme rent konkret. Vår värld behöver också mer av mänsklig värme. Vi behöver mer än någonsin tidigare hjälpa till med att sprida värme till våra medmänniskor, genom att vara med och ge trygghet och omtanke, till människor som känner sig otrygga och övergivna. Du och jag kan sprida värme och kärlek till de människor som vi möter. Det är som Nanne Grönvall sjunger: ”Att vår värld behöver ha mera kärlek varje dag, det vet både jag och du, så låt oss börja här och nu.” Se till att du blir en ljuspunkt i någon annan människas liv.

I vårens tid är naturen fylld av liv och underbar harmoni. Den underbara fågelsången, doften efter ett vårregn, vatten som porlar fram i dikesrenen, allt utstrålar en härlig harmoni! Vi människor är däremot är ofta oharmoniska och i otakt med oss själva. Vi rusar runt i vårt ekorrhjul och stressar från det ena till det andra. Vi blir mer och mer fokuserade på oss själva och glömmer lätt våra medmänniskor. Framtiden kräver mer av gemenskap och harmoni! Vi är beroende av varandra och måste bry oss om varandra långt över allt vad gränser heter. Vi behöver harmoni i våra relationer med alla våra medmänniskor, och verkligen se att alla upplever att de är lika mycket värda.

Det är en mäktig upplevelse att se hur naturen föds på nytt i vårens tid. Det som har sett ut att vara helt dött får nytt sprudlande liv. Hela naturen lever i ett nuets skeende, och detta har mycket att lära oss. Vi tänker ofta på det som har varit, eller på det som ska komma, och har väldigt svårt att uppskatta det som just nu är! Faktum är ändå att det enda vi vet är att vi, just i denna sekund, lever. Nu pulserar livet! Men vi vet inte hur länge, eller vad som kommer att hända i nästa sekund. Unna dig att leva just nu, och låt ditt sinne fyllas av allt det underbara som vi nu upplever i vårens tid. När vi höjer blicken över allt det vardagliga och tar del av vårens harmoni och blir en del i ett naturligt samspel med naturen och med varandra så kan också vi uppleva pånyttfödelsens under!

Det är nu i vårens tid när naturen i rask takt går från dvala till full blom som dessa lite djupare tankar ges större möjlighet att få fäste i vårt inre. Jag vill avsluta med att uppmana er alla att ta en dag i denna vårens tid till att bara finnas till, utan att ställa krav på oss själva och utan att prestera något mätbart. Att ta en dag till att se vad som sker i naturen, att se knopparna spricka. Att se blommornas och trädens färgprakt, när de väl får liv även på våra breddgrader. Ta er tid att verkligen känna dofterna och att lyssna på fåglarnas sång och låta tankarna få gå sin egen väg.
 

Jag vill sluta med att önska er alla en riktigt trevlig fortsättning på kvällen och en riktigt underbar vår. Glöm inte att låta nuet regera och se till att leva livet fullt ut!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits