Mitt nationaldagstal

Nationaldag i Arjeplog

Firandet av Svenska flaggans dag och vår svenska nationaldag har under åren inte väckt så stort engagemang hos vår befolkning. Trots detta har vi i Arjeplog haft som tradition att högtidlighålla denna dag genom firande, vars form varierat under åren, men som haft som minsta gemensamma nämnare att barnen spelat en framträdande roll i firandet.

Jag är glad att denna tradition fortsätter och att vi idag har samlats här för att fira vår nationaldag. Jag är särskilt glad att det i år, när nationaldagen för första gången också är helgdag, är Tone-Rita som axlat det tunga ansvaret att hålla ihop årets firande. På så sätt får vi del av hela det kulturarv som hon bär med sig från det glädjerika och ståtliga firandet av nationaldagen i Norge. Min förhoppning är att vi på detta sätt ska kunna lära oss att fira vår nationaldag på ett festligare sätt.

Vår svenska historia skiljer sig mycket från våra grannars historia. Vi har en historia med lång sammanhängande fred, självständighet och demokrati, medan våra grannar fått uppleva krigets fasor på ett betydligt närmare håll. Detta har kanske fått oss att ta friheten, freden och demokratin för givna. Att då fira nationaldag till minnet av kröningen av Gustav Vasa eller fastställandet av vår svenska konstitution inbjuder kanske inte lika mycket till fest och yra som fred och självständighet. Riksdagen har tagit detta till sig och försöker nu, genom att göra nationaldagen till helgdag, skapa mer av fest och firande kring vår nationaldag liknande firandet av nationaldagen hos våra grannländer.

Vår nationaldag är en dag för nationell stolthet över vårt öppna och demokratiska samhälle, men också en manifestation för kampen för fortsatt demokrati. Demokratin måste hela tiden återerövras och förnyas för att inte förloras. Men det medför ett stort ansvar för oss som enskilda medborgare. Genom historien har vi sett att demokratin aldrig är starkare än dess svagaste länk, nämligen de enskildas engagemang, ert engagemang. Vi svenskar kan vara mycket stolta över det demokratiska samhälle vi byggt upp, och ska med stolthet visa upp detta goda exempel för de länder som nu är på väg från totalitära styren till demokrati.

Nationaldagen är också symbolen för den stolthet vi känner för vårt mångkulturella samhälle, och en manifestation för alla svenskars rätt till en plats i vår samhällsgemenskap oavsett bakgrund. Alla är vi svenskar med en självklar plats i vårt samhälle. Våra nya samhällsmedborgare, våra nya svenskar, har berikat vårt svenska samhälle och tillfört så mycket till vår kultur. Det är vi tacksamma för och uppskattar.

Nationaldagen är ypperligt tillfälle att visa alla dem, som vill göra vår nationaldag och vår flagga till symboler för extrem nationalism, att vi är många står upp för ett samhälle där alla våra invandrade svenskar hör hemma. Vi får inte låta de extrema nationalisterna ta våra symboler ifrån oss. För att lyckas med detta måste vi göra vår nationella stolthet till var mans egendom, utan ensamrätt för extremisterna, och se till att vår svenska flagga brukas och vårdas av alla medborgare. Flaggan får aldrig bli en symbol för utestängande av olika grupper i vårt samhälle. Genom att vi alla idag visar vår stolthet över vår nation och visar vår svenska flagga vår vördnad kan vi hindra dessa extrema grupper från att lägga beslag på och missbruka dessa för egna intressen.

Nationaldagen är en glädjens dag, då vi får tillfälle att samlas i gemenskap. Vi har mycket att glädjas över, både genom historien och i vår nutid. Som det heter i vår nationalsång "Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden. Jag vet att du är, att du blir vad du var" så är det också. Förutom vår krigiska historia, som inte är något att vara särskilt stolt över, så har vi svenskar genom historien bidragit med mycket till vårt världssamfund. Tänk bara på uppfinningar som kullagret och dynamiten, forskare som Celsius och Linné, världspolitiker som Dag Hammarsköld och Alva Myrdal, sportstjärnor som Anja Pärsson och Ulrich Salchow, och varumärken som Kosta Boda, Volvo Saab och ASEA. Vårt land har i högsta grad varit med och skapat vår värld som vi ser den idag och vi har också en självklar plats i skapandet av morgondagens värld.

I vår del av Sverige, är nationaldagen litet av startskottet för sommaren, även om det är svårt att känna så idag med den start på sommaren som vi fått i år. Men den vajande fanan med dess klara färger påminner oss sommarhimmel och sol och får oss att både längta till och tro på sommaren. En gråkall dag som denna behöver vi löften om sol och värme för att våga tro på att sommaren väntar runt hörnet, med värme, myggor, rödbränd hud och en avkopplande stund på badstranden. Jag vill önska er alla en riktigt härlig sommar. En sommar med många tillfällen till avkoppling och återhämtning, och med tillfällen till nya häftiga upplevelser oavsett om det är en fisketur på Hornavan, ett uppträdande av Åsa Jinder, bad i Nåtti eller vad du nu gillar bäst.

Jag vill avsluta med att önska er alla en riktigt god fortsättning på nationaldagen och önskar att ni alla, rakryggade, tillåter er att känna stolthet över vårt land och vårt samhälle. Jag tycker att vi alla nu reser oss upp och utbringar ett fyrfaldigt leve för vårt land. Det leve, Hurra, Hurra, Hurra Hurra!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits