Socialdemokratisk utbildningspolitik behövs!

Idag när jag satt i bilen började jag helt plötsligt fundera över den socialdemokratiska utbildningspolitiken. Fråga mig inte hur jag kom in på den men någon konstig association måste fått mig in på det spåret i alla fall.

När jag suttit där ett tag så slog det mig hur otydlig den socialdemokratiska profilen på utbildningspolitiken blivit. Vi har anpassat oss til främst Folkpartiets elitistiska utbildningspolitik, och detta ganska så okritiskt. Var förs egentligen debatten om den socialdemokratiska visionen om skolan?

Annat var det på Ingegerd Wärnerssons tid. För även om hon fick mycket skäll för att vara flummig så hade hon en tydlig vision för skolan. Grundskola och gymnasium skulle vara en plats där individen, och då hela individen, utvecklades. Hennes fokusering på värdegrunden var en fokusering på de ideal och värderingar som ligger till grund för hela den socialdemokratiska tanken.

Idag störs jag oerhört av den ensidiga fokusering som är på mätbara kunskaper, dvs ämnena i skolan. Det hörs inte särskilt mycket diskussion om fostran till goda och ansvarstagande medborgare och än mindre om skolans uppdrag gentemot samhället.

Jag skräms av att vi Socialdemokrater gått i FP:s retoriska fälla, och glömt bort att föra fram vår bild av den goda skolan. Men nu är det dags att ändra på det. Vi måste börja prata visioner, ideal, värderingar och framförallt visa hur skolan passar in i vår vision om "Det goda samhället".

 


Kommentarer:
Postat av: Angelica

Det är så sant som det är sagt! Jag hoppas verkligen att Östros och Hallengren spottar upp sig nu till hösten och kommer med verkliga socialistiska, socialdemokratiska förslag om vår utbildningspolitik. Det som är oerhört viktigt för Sveriges framtid. Inte den lama hållningen som finns nu.

Kamratligen, Angelica


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits