Yttrande över strandskyddet

Arjeplogs kommun har yttrat sig över det senaste förslaget till förändringar av strandskyddet. Våra ståndpunkter är följande:

Arjeplogs kommun vill med skärpa trycka på att det kommunala självbestämmandet måste ligga till grund för hur bestämmelserna kring strandskydd utformas. Det kommunala inflytandet får på inget sätt inskränkas utan måste i stället förstärkas. Vi kan inte acceptera att länsstyrelsernas eller naturvårdsverkets inflytande stärks. Det är på det lokala planet som kunskapen om och förståelsen för lokala förutsättningar finns. Det är på sådana grunder man kan uppnå en lokal förankring och förståelse för strandskyddet och dess betydelse.

Arjeplogs kommun finner det också självklart att vi i vårt land, med dess skiftande naturtyper och variationer gällande befolkningstäthet, måste ha differentierade regler gällande strandskyddet. Det är inte rimligt att vi, i vår kommun med knappt 3200 invånare och över 8500 sjöar som är större än en hektar, ska ha samma strandskydds- bestämmelser som kommuner med lite strandareal och höga befolkningstal. Det är nödvändigt med generösa strandskyddsregler i en glesbygdskommun som vår för att vi ska kunna utvecklas på ett gynnsamt sätt.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits