JTCC-projektet

Frågan om en satsning på JTCC-projektet ser vi Socialdemokrater i ett mycket större perspektiv än bara projektet som sådant ur ett drogfrebyggande och aktivitetsskapande perspektiv. För oss handlar det till största del om rekryteringen av elever till BST-programmet, och därmed om gymnasieskolans framtid och om övriga kommunala verksamheternas resurser i framtiden.

Det främsta syftet är att fylla BST-programmets alla platser, så att vi inte förlorar mängder med pengar på tomma platser och därmed måste skära i andra kommunala verksamheter. Varje tom plats på BST-programmet kostar nämligen kommunen minst 180 000kr i bara interkommunala avgifter. Till det kommer förlorade hyror och förlorade intäkter på affärer och anläggningar i Arjeplog. Det är alltså ytterst avgörande för den kommunala ekonomin att platserna fylls så att inte andra verksamheter får stryka på foten.

Ett fullt BST-programmet innebär omkring 27 miljoner kronor i interkommunala avgifter. Tänk vilka konsekvenser ett nedlagt eller halvfullt program skulle få! Det är därför av avgörande betydelse att satsa pengar i projekt som kan innebära fler sökanden till programmet och fullt antal elever på programmets platser. Det är en ödesfråga!

Det gladde oss Socialdemokrater enormt att Kommunstyrelsens arbetsutskott enhälligt föreslog Kommunstyrelsen att bifalla projektet, eftersom det är ett av de viktigaste besluten under återstoden av mandatperioden. Det kändes som en enorm styrka att såväl vi Socialdemokrater, Bengt-Urban Fransson och Elisabeth Bramfeldt, Centerns Bo Johansson som Vänsterpartiets André Karlberg röstade för projektet. Det visade på ansvarstagande och medvetenhet om nyttan och nödvändigheten i projektet.

JTCC-projektets möjligheter att bidra positivt till kommunens utveckling tydliggörs av det faktum att det räcker med att vi lyckas fylla fyra platser på BST som annars skulle stått tomma för att projektet ska ha finaniserat sig själv, oh vi har ett plus om det skulle innebära att vi fyller ytterligare en plats.

Vi Socialdemokrater ser det därför som ett ansvarstagande för framtiden att säga ja till projektet. Att inte ställa upp äventyrar vårt gemensamma välstånd, på samma sätt om vi skulle dra ner på den rena marknadsföringen av BST-programmet. Vi är därför oerhört besvikna över att Centerpartiet inte kunde stå fast vid sitt ställningstagande i arbetsutskottet och stödja projektet.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits