Angående minikraftverk i Sälla

Vi fick det här mailet med många tänkvärda synpunkter:

Hejsan!

Hör på radio och läser i tidningar om ett tilltänkt kraftverksbygge vid strömmarna......

Inte ett ljud hörs från något håll om att det inte är någon lysande ide! Vad sysslas det med i Arjeplog?

Är ni med i allmänningen hela högen eller?

Ni har ett av landets bästa fiskevatten runt knuten också tänker ni spoliera det!!

Ni har inte tänkt på hur mycket fisket i strömmarna drar in till alla handlare, campingnätter osv.osv.?????


Att ett kraftverk INTE påverkar fisket måste ni väl förstå är rent skitsnack!!

Lägg fram ETT ENDA exempel i världen där vattenkraft INTE påverkar ett fiskevatten negativt.....nä just det, något sådant finns inte!!

Att då herr Björk med anhang skulle lyckas med den bedriften ter sig väl lite långsökt, eller hur??


När fisken ska vandra mellan sjöarna tex. så kommer den att stå och hoppa vid utloppet från kraftverket och inte komma nånnvart, precis som i Sikfors-piteälven och på MÅNGA MÅNGA andra ställen.


Att inte minimitappniingen påverkas är väl bra......

Men alla som fiskat i strömmarna under några år vet mycket väl att det ALLTID är mer fisk vid högre vattenstånd.

Vad händer då?

Jo, fisken går givetvis upp i strömmarna för lek, även vid lågt vattenstånd men om det blir "lite" fisk under resten av sommarn i strömmarna så kommer givetvis fiskarna att vänta på den lekvandrande öringen på hösten och fisketrycket blir ännu mer koncentrerat på lekfisken än vad det är nu!

Varför skulle det bli mindre vatten i strömmarna vid högre tappning? Vad tror ni vattnet "används" i första hand till, sportfiske eller vattenkraft? Svaret är ganska givet eller hur?


Man tror knappt det är sant när man läser om dessa planer, men vad som är värst, kraftverksplanerna eller att man inte hör några protester det vetefan!

Men som sagt, allmänningsmedlemmarna är väl ganska många, även inom Kommunhusets väggar!


Nej, ta nu och skärp er och se till att dessa planer läggs på is på obestämd framtid, något har väl ni som inte är allmänningsmedlemmar att säga till om!


Mvh. Jonas Karlsson.

        Trogen Arjeplogsbesökare!

Mats Björk, vår tillförordnade tekniske chef svarade:

Hej Jonas och tack för ditt email.


Som information avseende frågan, kan jag informera dig om att ärendet precis landat på kommunen och är på väg in i vår beredning. Dels kommer kommunens Miljö- Bygg- och Räddningsnämnd avge yttrande till miljödomstolen i frågan. Denna process har de facto startat just idag i och med MBR nämndens första beredning av frågan. Våra tjänstemän med ansvar för plan-, byggfrågor samt miljöfrågor har således just påbörjat att formera sitt förslag till yttrande.


Vad avser Kommunstyrelsen så är den det organ som representerar kommunen i rättsliga processer. Frågan kommer att behandlas i Kommunstyrelsen på måndag den 5 november. Den primära frågan då kommer att vara av vem och hur som kommunens ställningstagande skall formuleras.


Jag kan dock inte nog understryka att Arjeplogs kommun ser Arjeplogsströmmarna och den fantastiska öringstammen i dessa, som den kanske viktigaste resursen i Arjeplogs centralorts närhet. Dels ur aspekten livskvalitet för oss som bor här, och dels och inte minst den ekonomiska aspekten för besöksnäring och handel i Arjeplog.


Sammanfattningsvis kan jag intyga att vi ser allvarligt på fråga och kommer bevaka den intensivt.


Med vänlig hälsning



Mats Björk

Ekonomichef, t.f. Teknisk chef


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits