KOMMUNLEDNNGENS INLEDNINGSORD I BOKSLUTET

Arjeplog är en ort där framtidstron och optimismen fortsätter att spira. Det råder en fortsatt expansion inom biltestverksamheten och utvecklingen fortsätter. Nya etableringar är på gång och utbyggnader av test- och boendeanläggningar genomförs och planeras. Arjeplog ligger visserligen i utkanten av Europa, men världen finns även mitt i Arjeplog. Tack vare den stora uppmärksamhet som bil- och komponenttesterna medför så befinner sig Arjeplog även också medialt mitt i världen. Vi är en kraft att räkna med och ett av de mest expansiva områdena i Norrbotten och Sverige. 

Befolkning 
Under år 2005 har befolkningsminskningen tyvärr varit högre än under 2004. Framförallt beror minskningen på de låga födelsetalen i jämförelse med våra grannkommuner och de fortsatt höga dödstalen. Under 2005 har även flyttningsnettot varit negativt. Det är därför ett fortsatt mycket högt prioriterat område att stimulera kvarboende och inflyttning till kommunen. Det är därför centralt att lösa den brist på permanentboende som råder i kommunen. 

Näringsliv och infrastruktur 
Den näringspolitiska utvecklingen har fortsatt att vara positiv under året. Företagsklimatet i kommunen har fortsatt att förbättras. Kvinnorna i Arjeplog är bäst i landet på nyföretagande, enligt Svenskt Näringsliv Under året har större investeringar gjorts på testanläggningssidan, exempelvis i Nåttianläggningen och utbyggnaden av Cartest. Under året har det på boendesidan slutförts två större projekt, utbyggnaden av Hotell Lyktan med konferensdel och ett tiotal nya rum samt Cartests lägenhetshotell på Gamla Lantmannatomten, dessutom har Kraja fått en genomgående ”ansiktslyftning”. Ytterligare nya stora investeringar projekteras. 

Den öppna arbetslösheten ligger fortsatt lågt i länet och Arjeplogs kommun är på god väg att återta positionen som kommun med lägst arbetslöshet i länet. Den öppna arbetslösheten bland kvinnor ligger på en fortsatt mycket låg nivå. Samtidigt kan det vara på sin plats att ytterligare peka på de rekryteringsproblem som följer med låga arbetslöshetstal, och det är därför av stor vikt att skapa möjligheter till inflyttning. Detta är ännu ett skäl till att bostadsbristsfrågan har fortsatt hög prioritet. Ett arbete med att ta fram nya detaljplaner för såväl strandnära villabebyggelse som strandnära flerfamiljsbostäder har påbörjats. 

Ekonomi 
Under 2005 har återställandet av de ackumulerade underskott som byggts upp under förra mandatperioden fortsatt och avslutats. Detta har resulterat i att vi under 2005 kunnat återställa 8,2 miljoner kr (13,0 miljoner kronor om förlusten för försäljningen av Kraja exkluderas). Kommunen uppfyller således kravet på en god ekonomisk hushållning sett över såväl mandatperioden som innevarande mandatperiod och föregående mandatperiod. 

Folkhälsan 
En av de viktigaste frågorna för framtiden är folkhälsan. Det påbörjade arbetet måste fortsätta om man ska kunna varaktiga effekter. De fortsatt höga ohälsotalen i befolkningen, såväl på nationell som lokal nivå, är ett stort och allvarligt hot mot den framtida välfärden. 

I rollen som arbetsgivare fortsätter kommunen med det friskvårdsarbete som bl.a. inkluderar motion på arbetstid. Insatserna på friskvårdsområdet har under året ytterligare förstärkts. Den totala sjukfrånvaron har minskat från 12,7 till 11,5 % under 2005. 

Tsunamin i Sydostasien 
Det föregående året avslutades mycket tragiskt med den stora jordbävning i Sydostasien som resulterade i att enorma tsunamis sköljde in över stora kustområden. Arjeplog tillhörde de hårdast drabbades kommunerna i landet och detta slog mycket hårt mot bygden. Fyra av våra kommunmedborgare avled i katastrofen, varav två var anställda på kommunkontoret. Detta satte djupa spår i hela vårt samhälle, och har i mångt och mycket präglat arbetet vid kommunförvaltningen under det gångna året. 

En attraktiv kommun med god service – och som syns 
Det är av yttersta vikt att Arjeplogs kommun blir känd som en positiv etableringsort för såväl enskilda som för företag. Det är således av stor betydelse att kommunen bedriver ett medvetet arbete för att synas i positiva sammanhang. Det är också viktigt att Arjeplogs kommun förknippas med kreativitet och framåtanda och kommunen bör därför söka nya vägar att nå ut till presumtiva inflyttare och etablerare. 

För att upplevas som en attraktiv och framåtsyftande kommun är det nödvändigt att kommunal service kan säkras och utvecklas. För att kunna möta kommande utmaningar är det absolut nödvändigt att öka samverkan med närliggande kommuner, och då framförallt med Sorsele, Malå och Arvidsjaur Det påbörjade samverkansarbetet med de närliggande kommunerna måste således intensifieras och resultera i konkreta samverkansprojekt.. Målet är att under 2006 kunna fatta beslut om konkreta objekt där samordning kan ske såväl verksamhetsmässigt som personellt. 

Det är också nödvändigt att ständigt söka nya vägar för att förstärka den demokratiska dialogen med medborgarna. Detta arbete måste under kommande år intensiferas och ett mål är att få till ett fungerande medborgarforum under kommande år. 

Framtiden 
Det i särklass viktigaste målet för de kommande åren är att utveckla näringslivet i kommunen, framförallt vad gäller breddning av arbetsmarknaden med inriktning på åretrunt verksamhet, och därigenom skapa förutsättningar för en positiv befolkningsutveckling i kommunen. Det är avgörande för vår förmåga att överleva som egen självständig kommun, och för vår förmåga att som ort kunna erbjuda innevånarna den service man kan ställa krav på. Nya och kreativa lösningar måste därför sökas och prövas. 

Det finns en stark tro på framtiden hos medborgarna i Arjeplogs kommun och en inneboende kraft i näringslivet, som kan bidra till en positiv och spännande utveckling. Entreprenörerna i Arjeplog har en initiativkraft som lovar gott inför framtiden. Arjeplog är på god väg att bli bäst i test – även utanför biltestområdet. 

Avslutningsord 
Vi vill slutligen från kommunledningens sida tacka alla medborgare för det gångna året och för det glödande engagemang de visat för kommunens utveckling. Den återkoppling vi får till kommunen från medborgarhåll är av största vikt för det fortsatta utvecklingsarbetet. En kommun är aldrig starkare än dess befolkning. 

Vi vill också tacka kommunens alla medarbetare för det genuina engagemang de visar för sitt arbete och för den service de erbjuder medborgarna. Arjeplog är vida känt för den service ni erbjuder medborgarna, vilken håller en otroligt hög kvalitet! Utan er alla skulle Arjeplogs kommun inte fungera på det fantastiska sätt som det gör.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits