MITT JUBILEUMSTAL FÖR NUTEK

Det är en stor glädje för mig att få delta på detta tioårsjubileum. Etableringen av NUTEKs kontor här i Arjeplog var en stor händelse för tio år sedan, och nu när man kan se i backspegeln så betydde detta mer än vad många kunde ana då. 

Etableringen av NUTEK här i Arjeplog är ett exempel på en aktiv regionalpolitik när den är som allra bäst. Det rör sig inte om konstruerade arbeten utan om kvalificerade och verkliga arbeten. Det handlar om en arbetsplats som förändrar den befintliga strukturen på orten och breddar arbetsmarknaden. 

För oss i glesbygd är det viktigt med förebilder, och det är oerhört centralt för en ort som vår, att våra ungdomar ser att det lönar sig att utbilda sig och att det finns chans att få jobb på hemmaplan även om man väljer en akademisk utbildning. Det är viktigt att det finns andra akademiska jobb än lärare och läkare även på små orter. 

Utlokaliseringen till Arjeplog är dessutom viktig eftersom den kan stå som en förebild genom att visa att det är lyckosamt att utlokalisera kvalificerade arbetstillfällen och att det är möjligt att rekrytera kompetent och välutbildad personal även till norrlands inland. Detta har säkert underlättat beslutet om utlokaliseringar i anslutning till det senaste försvarsbeslutet. 

Framförallt är utlokaliseringen till Arjeplog viktig ur ett samhälleligt perspektiv. En ort är beroende av en viss kritisk massa, och varje nytillskott till denna är en välsignelse. De människor som genom dessa tio år kommit, gått och stannat har alla bidragit till en ökad kritisk massa i vår kommun. De har bidragit till ett levande kultur- och fritidsliv, varit aktiva i samhällsutvecklingen på olika sätt, kommit med nya idéer och perspektiv och har vågat ta plats i vårt samhälle. Ni har alla bidragit till ett mer modernt och öppet Arjeplog. Det är vi mycket tacksamma för.  

Jag är övertygad om att vi Arjeplogare inte riktigt förstått hur betydelsefull etableringen av NUTEK egentligen varit. Jag är övertygad om att bara det faktum att NUTEK haft medarbetare på plats här i Arjeplog och att ledningen för NUTEK haft så täta kontakter med Arjeplogskontoret bidragit till en välbehövlig kunskapsuppbyggnad inom NUTEK, och dessutom en förståelse för de förhållanden vi lever under. För det sprids en massa kunskap och beskrivelser av upplevelser genom det levande samtalet. Och det har nog inte legat oss till last att Arjeplog på många sätt finns med i de levande samtalen mellan medarbetare på NUTEK, oavsett om de finns i Arjeplog eller på andra avdelningar inom NUTEK. 

Jag är också övertygad om att kunskapen om de områden som handläggs här på Arjeplogskontoret ökat genom de levande samtal som förekommer i fikarummet och ute på samhället. För många Arjeplogare är NUTEK nog mer påtagligt och konkret än vad NUTEK är för många svenskar, och framförallt har vi en bättre bild av bredden i NUTEKs uppdrag. Detta är positivt, både för Arjeplogarna och för NUTEK. 

Jag tänkte inte bli mer långrandig än så och vill avsluta dels genom att rikta ett särskilt tack till alla de personer som kämpade för att utlokalisering till Arjeplog skulle bli verklighet. Utan er alla hade vi inte stått här idag, men också med en förhoppning att den expansion vi sett under dessa tio år bara var början på ytterligare expansion av kontoret här i Arjeplog. Behöver ni mer lokaler så bygger vi så gärna nytt! 

Som ett litet bevis på vår uppskattning skulle jag på kommunens vägnar vilja överlämna dessa blommor som ett bevis på vår uppskattning och som en tillönskan om en fortsatt lyckosam framtid för kontoret här i Arjeplog. 

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits