HEMMAGJORDA PATÈER

En annan tradition jag har är att göra egna patéer. Jag brukar göra två eller tre olika smaksättningar varje år.

Grundrecept paté

1 kg köttfärs, helst älg annars nötfärs
2 askar leverpastej
2 gula lökar
2 schalottenlökar
3 msk vetemjöl
1 buljongtärning upplöst i 1 dl vatten 
2 tsk salt
4 st ägg
1 tsk mald svartpeppar

1. Hacka och bryn löken.
2. Blanda samman ingredienserna noggrant
3. Smaksätt enligt något av nedanstående alternativ. Jag delar upp i tre olika delar och smaksätter de olika.
4. Häll upp i mindre aluminiumformar.
5. Grädda i vattenbad i 200 graders ugn i en timme.

Smaksättning (anpassad till 1/3 sats):

Alternativ 1 Konjak- och grönpepparpaté
1 tsk krossad grönpeppar
1/2 dl konjak

Alternativ 2 Vitlökspaté
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk smält vinbärsgelé
1/2 dl portvin eller madeira

Alternativ 3 Champinjonpaté
250 g färska hackade champinjoner
1 dl hackad persilja
1 dl rött vin

Alternativ 4 Glöggpaté
1 dl glögg
20 syltlökar

Alternativ 5 Tranbärspaté
1/2 dl outspädd tranbärsjuice
1 dl torkade tranbär

Alternativ 6 Enbärspaté
10 st krossade enbär
1/2 dl portvin eller madeira

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits