VALMANIFEST NÄRINGSLIV

ETT DYNAMISKT NÄRINGSLIV 

För att Arjeplog ska bli ett samhälle där alla känner att man vill bo och verka krävs att näringslivet är starkt och dynamiskt. Det är så fler människor kan få arbete och fler ges möjlighet att flytta hit. Socialdemokraterna i Arjeplog är övertygade om att ett livskraftigt näringsliv måste bygga på småföretagande och mångfald. Idag saknar vi exempelvis tillverkande industrier och verkstadsindustri. Arjeplogs näringsliv måste vila på fler ben än biltestverksamheten. På så sätt blir vi mindre sårbara för förändringar i vår omvärld.  

För oss Socialdemokrater är en målsättning att förbättra företagsklimatet ytterligare. Under mandatperioden har kommunen klättrat kraftigt på Svenskt Näringslivs ranking och ambitionen är att nå Topp-100. Från politikens håll kan vi inte bidra med färdiga lösningar utan kan bara lova att vi ska lyssna på företagarnas och näringslivets önskemål och försöka skapa de förutsättningar som behövs för näringslivets utveckling.  

För oss Socialdemokrater vilar näringslivspolitiken i huvudsak på tre ben; omsorg om befintliga företag, att skapa förutsättningar för nyetableringar och om att förändra attityderna till företagande och entreprenörskap.  

Det är en självklarhet att värna om de företag som redan finns i kommunen. Detta kan vi som kommun göra exempelvis genom att se till att företagarna med automatik medvetandegörs om de upphandlingar som kommunen genomför samt att utveckla dialogen med företagarna och hitta nya mötesplatser och forum för denna dialog.  

Arjeplog behöver fler företag och fler företagare och det är därför helt självklart att kommunen måste marknadsföra sig som etablerings- och boendeort. Kommunen måste se till att det finns förutsättningar för etableringar i form av mark och lokaler, men också boende för de som vill flytta hit.  

Ska Arjeplog långsiktigt utvecklas måste attityderna till företagande förändras ytterligare. Vi Socialdemokrater vill därför genomföra satsningar på företagsamhet och entreprenörskap i såväl förskola, grundskola som gymnasium, exempelvis inom ramen för Ung Företagsamhet. Det räcker inte att endast förändra attityderna till företagsamhet och entreprenörskap utan handlar också om mer grundläggande attityder. Det måste t.ex. vara tillåtet att lyckas och att få vara stolt över detta. Vi måste också som Arjeplogare tillåta oss vara stolta över de företagare som lyckas och på så sätt bidrar till kommunens utveckling. 

Vi Socialdemokrater kommer att verka för:
 

 

  • En förbättrad dialog med företagarna.
  • En inventering av företagens kort- och långsiktiga fortbildnings- och rekryteringsbehov görs,
  • Att utbilda våra elever i förskola. Grundskola och gymnasium i företagsamhet och entreprenörskap.
  • Att uppmärksamma och värna om befintliga företag.
  • Att skapa goda förutsättningar för nya etableringar.
  • Att bygga fler bostäder så att folk kan flytta hit.
  • Ett bredare näringsliv som ger plats för alla.
  • Förbättrad infrastruktur, exempelvis vägar, bredband, telefoni etc.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits