VALMANIFEST INLEDNING

VALMANIFEST 2006

Arjeplog har på många sätt förändrats under den gångna mandatperioden. Pessimism och uppgivenhet har bytts mot framtidstro och optimism. Tillväxten inom biltestverksamheten har visat att det är möjligt att lyckas i Arjeplog. Arbetslösheten har varit bland de lägsta i länet och bland kvinnorna är arbetslösheten i det närmsta obefintlig. Detta är vi stolta över men vi kan ändå inte sitta stilla i båten och vara nöjda. Befolkningsminskningen fortsätter och hotar på sikt våra möjligheter att överleva som egen kommun. Att vända den trenden är det främsta uppdraget under kommande mandatperiod. Fler arbeten, fler attraktiva bostäder, bra kvalitet i den kommunala servicen och en god livsmiljö är grunden för detta. 

Målet måste därför vara att Arjeplog ska bli Sveriges bästa kommun att bo och leva i. Vi måste satsa på att bli bäst när det gäller livskvalitet och livsmiljö. Barnomsorg, skolor och äldreomsorg måste hålla så hög kvalitet att människor vill bo kvar i kommunen och framförallt så fler flyttar hit. Det handlar också om att kunna erbjuda en intressant fritid och goda möjligheter till aktivt friluftsliv. Dessutom måste alla få chansen att känna att de kan påverka sin vardag och kommunens utveckling. Alla måste få känna att de betyder något och att de behövs. Ingen ska behöva stå utanför och känna att de inte tillhör vår gemenskap. I vårt Arjeplog ska alla med! 

Arjeplog har idag en självklar plats på kartan. Fler och fler känner till vår kommun och Arjeplog har under de senaste åren speglats på ett positivt sätt i media såväl i Sverige som ute i Europa. Detta måste vi ta vara på och nyttja så att fler får upp ögonen för Arjeplog som möjlig boende- och etableringsort. Det är därför oerhört viktigt att förstärka marknadsföringen av vår kommun. 

Arjeplog är en del av vårt län och vårt land. Vi Socialdemokrater tror på samarbete över kommungränser och länsgränser. Vi är också övertygade om att det är genom samarbete på alla nivåer som vi kan förändra vårt samhälle och vår värld. Visst kan vi förändra mycket lokalt men vill vi förändra samhället i grunden så måste vi använda vårt inflytande på länsnivå, riksnivå och på Europanivå. Vi Socialdemokrater har de kontakter som behövs. Det har inte minst arbetet med att rädda riksintaget för BST visat. En röst på Socialdemokraterna i Arjeplog, Norrbotten och på riket är en röst som ger Arjeplog en verklig chans att utvecklas. 

Den 17:e september väljer du väg! 

Om du röstar på Socialdemokraterna så röstar du för framtidstro, utveckling och ansvarstagande. En röst på Socialdemokraterna är en röst för konstruktivt samarbete för kommunens bästa. Vi ser gärna att fler partier deltar i samverkan för Arjeplogs bästa. Det är tillsammans vi kan göra Arjeplog till en riktig framtidskommun. 

EN LYCKAD MANDATPERIOD 

Vi Socialdemokrater är mycket stolta över de förändringar vi lyckats genomföra tillsammans med AFD och C. Vi har lyckats skapa lugn och ro i politiken och en stabilitet som gjort det möjligt att fatta svåra men nödvändiga beslut. Vi är stolta över att ha kunnat hålla ihop samarbetet och fördjupa det över tiden. Det har du som Arjeplogare tjänat på. 

Kommunen har idag en betydligt stabilare ekonomi än när vi tog över efter förra valet. Förra mandatperiodens underskott på dryga tio miljoner har hittills vänts till ett överskott i driften på dryga 18 miljoner. Vi har med råge uppfyllt vårt löfte från förra valet om att sanera ekonomin, och återställa förra mandatperiodens underskott. Vi kan ändå inte vara lugna och släppa taget. En fortsatt befolkningsminskning innebär påfrestningar ekonomin. Befolkningsminskningen måste helt enkelt brytas. 

Vi har tillsammans också inlett en nödvändig anpassning av skola, barnomsorg och äldreomsorg till de behov som vi kan se framöver. Detta är på många sätt smärtsamt men effekterna av att strunta i verkligheten skulle vara förödande. Det går inte att blunda och tro att allt är som förut.  

Vi Socialdemokrater är stolta över det vi åstadkommit under mandatperioden men inte nöjda. Det finns ännu mycket kvar att göra. Under den kommande mandatperioden kommer det att finnas utrymme för förstärkningar inom våra verksamheter om vi bara nyttjar våra gemensamma resurser effektivt och på rätt ställe. Efter denna på många sätt tuffa mandatperiod så vill vi vara med och ta ansvar även när det finns utrymme för offensiva satsningar.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits