MIN SCHLAGERKRÖNIKA I LÖRDAGENS NORRA VÄSTERBOTTEN

En månad av schlagerabstinens har gått!

Och ändå är det en månad kvar till Aten och semifinalen i Eurovision Song Contest!

Spänningen stiger, och nervositeten börjar redan ge sig till känna. För hur pinsamt skulle det vara om Sverige missade finalen? Nu är nog chansen ändå inte särskilt stor att det händer, även om många av mina nätpolare ute i Europa tycker att Carolas låt är gammaldags och enormt svensk. Vilket genom åren ändå lett oss till stora framgångar och när Carola sedan kopplar på hela sin scennärvaro så borde det funka! Även om jag inte ångrat mig alls. Carola skulle inte ha vunnit, men det är ett avslutat kapitel. Nu är jag patriot!

Men hur ser då motståndet ut i semifinalen?

I semifinalen finns det redan där ett par av de stora hoten mot Carola. Sloveniens ”Mr Nobody” är en riktigt läcker uptempo-balkanschlager som kommer att inkassera Öststatsröster i mängder, såväl i semin som i finalen. När jag först hörde den på slovenska var jag inte så imponerad men den engelska versionen är urstark! Den känns insmickrande farlig! En annan urstark vinnarkandidat är Belgien, som förresten lånat låtskrivarna från Sverige. Låten Je t’adore, Jag avgudar dig, med Kate Ryan är en riktig bra poplåt. Den känns väldigt modern och passar i stora delar av Europa. Cyperns vackra och stillsamma ballad andas verkligen kvalitet rätt igenom och eftersom det är dags för en ballad att vinna så är den med i slutstriden! Bosnien-Herzegovina har en självklar finalplats med sin melankoliska och smäktande ballad ”Lejla”. Det är den här typen av låt som brukar överraska! Estlands bidrag som framförs av svenska Sandra Oxenryd bör också ha stora chanser i semifinalen. Det är visserligen en låt som allra bäst hade kommit till andra chansen i Sverige. Andra länder som bör ha en chans till finalplats är Ryssland, Irland,  Armenien, Bulgarien, Monaco, Holland (som sjunger på ett fantastiskt låtsasspråk). Det finns två enorma outsiders i semifinalfältet, Finland med sina monsterrockare och Lithauen med sin underbara ”We are the winners of Eurovison”.

Men hur står sig sedan Carola i finalfältet när de direktkvalificerade kommer till?

 Ja om Carola är ”Stjärnan” rent artistmässigt i seminfinalen så kommer hon att få se sig slagen med hästlängder i kampen om den titeln an grekiska Anna Vissi. Anna Vissi är inte bara ”Stjärnan” i finalfältet utan också ”Eurovision-Stjärnan” bland Eurovision-fansen. Trots att Carola vunnit hela ESC:n 1991 så är Anna Vissi mer älskad.

Men det är ändå tveksamt om Grekland vinner trots att de har bästa artisten och framför allt bästa låten. Det är bara Irland och Israel som lyckats vinna två år i rad, så statistiken talar mot en grekisk seger. Tyvärr – för jag kommer att rösta på Grekland i år igen!

För att förbättra de svenska chanserna till seger så borde SVT göra en stor insats! Nej, det är inte att bekosta någon promotionturné för Carola i Europa. Den får hon och skivbolaget bekosta! Nej det är ett par engelsklektioner som bara behöver omfatta uttalet av de ord som ingå i den engelska texten. Carolas engelska uttal är bedrövligt. Hjälp oss SVT! Vi vill inte uppleva Ruslanas engelska i Carola-tappning!




Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits