Yttrande över utbyggnad av Silvermuséet

Silvermuséet söker hos Boverket bidrag för att kunna bygga ut muséet i syfte att möjliggöra etablering av ett forskningsinstitut. Kommunen har att yttra sig över den lokala och regionala betydelsen av en utbyggnad och jag har idag, på uppdrag av kommunstyrelsen, avgett följande yttrande:

Yttrande angående utbyggnad av Silvermuséet i Arjeplog.

Silvermuséet i Arjeplog är en institution som på ett avgörande sätt bidrar till en god samhällsutveckling i Arjeplogs kommun såväl  genom det sätt som museet bidrar till att locka besökare till kommunen som det sätt som muséet bidrar till ett dynamiskt kulturliv i kommunen där vårt kultur- och kulturmiljöarv levandegörs såväl genom muséets fasta utställningar som genom muséets övriga publika verksamhet i form av föreläsningsserier och tillfälliga utställningar.


En utbyggnad av Silvermuséets lokaler i enlighet med den ansökan som inges är av största betydelse för såväl muséets som kommunens utveckling. För Silvermuséets del bidrar en utbyggnad till ökade möjligheter att säkra kvaliteten i den publika verksamheten genom att forskning kan bedrivas på ett helt annat sätt än idag. En utbyggnad av museet innebär att såväl den publika verksamheten som forskningsverksamheten långsiktigt tryggas och kan utvecklas på helt andra premisser än idag. Dessutom medför utbyggnaden att museet görs tillgängligt för handikappade på ett helt annat sätt än idag.


Ur ett kommunalt perspektiv är en fortsatt utveckling av Silvermuséet av största vikt då museet på många sätt är garanten för en fortsatt positiv utveckling av besöksnäringen i kommunen. Ur ett vidare samhälleligt perspektiv är dessutom muséets utveckling gentemot utökad forskningsverksamhet av stor betydelse då detta kan bidra till en ökad diversifiering av arbetsmarknaden samt också kan bidra till samhällsutvecklingen i övrigt då den kritiska massan i kommunen breddas genom fler akademiker. Det kan idag konstateras att kvalificerade akademikerjobb är en bristvara i kommunen.


Ur ett regionalt perspektiv är det viktigt att muséets funktion som kunskapsproducent och kunskapsspridare kan förstärkas. En utbyggnad skulle möjliggöra detta, och är nödvändig för att museet
även fortsättningsvis ska kunna befinna sig i den absoluta forskningsfronten. Det är även av stor vikt för den publika presentationen av det samiska kulturarvet att museet kan fortsätta spela en region roll som komplement till övriga museer i regionen. Silvermuséet bidrar här till en värdefull mångfald och motverkar likriktning inom länets museala verksamhet kopplad till samiskt kulturarv.


Arjeplogs kommun konstaterar att det, utan tvivel, kan konstateras att en utbyggnad av Silvermuséet i Arjeplog i högsta grad är av stor betydelse ur såväl lokalt som regionalt perspektiv. Vår förhoppning är att Silvermuséets ansökan om bidrag till utbyggnad behandlas positivt.


Arjeplog 2005-09-14




Bengt-Urban Fransson

Kommunstyrelsens ordförande


 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits