Vision 2028

Eftersom Micke P, i en kommentar till mitt inlägg om vision i budgeten, har hänvisat till den vision för Arjeplog 2038 som jag presenterade vid budgetfullmäktige i november 2003 så tyckte jag det var bra att lägga ut den här:


 Arjeplog år 2028 – bäst i test


Idag tar vi första steget på det som är vägen in i framtiden, vägen fram till Arjeplog år 2028. Ett friskt, välmående Arjeplog som präglas av öppna, medkännande, positiva Arjeplogare som tagit framtidsbygget i egna händer, och som gått från att säga ”Det händer inget”, ”Det finns inga visioner”, ”Allt är skit” till att säga ”Jag är stolt över det Arjeplog jag har varit med och skapat”, ”Jag har tagit makten över mitt liv” och även ”Nu känner jag att framtiden inte hänger på vad andra gör utan att vad som händer beror på mig och min egen inneboende kraft”.


Vi ser ett Arjeplog där testverksamheten lever i symbios med besöksnäring och där de bidrar till varandras utveckling. Arjeplog är också ett ledande forskningscentrum gällande kylans effekter på fordon och motorer. Vi ser ett Arjeplog med en bredd i näringslivet med blomstrande småföretag inom en rad distansoberoende marknader. Vi ser också ett antal entreprenörer som utvecklat verksamheter som bygger på Arjeplogs unika möjligheter till återhämtning i ett samhälle som alltmer präglas av specialisering och uppskruvat livstempo. I Arjeplog erbjuds du möjligheten att vara en hel människa, att låta kropp och själ finna tillbaks till den harmoni som en gång fanns. Vi ser också en rad människor som inom ramen för kommersiell handel hittat kompletterande verksamheter som bidrar till expansiv utveckling. En rad företag och handlare har också hittat sin egen speciella nisch som drar människor till Arjeplog. Du åker till Arjeplog för att hitta det speciella och genuina.


Arjeplog år 2028 är ett kulturellt Mecka där Silvermuséet är navet och nybyggarkulturens möte med den samiska kulturen är den röda tråden i allt som görs. Varje års hålls den mycket välbesökta vintermarknaden med samisk musikfestival, med konstutställningar i det nyinvigda kulturhuset nere vid Hornavans strand, med landscape art-happeningar ute på Hornavans is och den världsberömda Nordic light-ljusshowen över Öberget. På sommaren kommer tusentals människor resande för att leva nybyggarliv som man gjorde på artonhundratalets slut. Ute i byarna blomstrar nybyggargårdar och inflyttningen är stor. Arjeplog är känt som kommunen dit du flyttar för att utvecklas som människa.


Arjeplog 2028 är ett världskänt forskningscentrum med sitt institut för Subarktisk landskapsforskning dit gästforskare från hela världen kommer för att studera människans påverkan på det subarktiska landskapet. Turister kommer resande från hela världen till Arjeplogs expoområden där resultaten av spetsforskningen visas. Arjeplog är den kommun i Sverige med högst andel akademiker i befolkningen om man räknar såväl fast boende som gästforskare.


I övrigt är Arjeplog en kommun där innevånarna tagit kontrollen över sina liv. Skolor och förskolor styrs av styrelser med elev- och föräldramajoritet och elever och föräldrar erkänner stolt att förr så gick vi och väntade på att få inflytande, nu har vi tagit oss makten och formar vår framtid. Tack vare den stora inflyttningen, och kommunens höga födelsetal, så har kommunen haft förmånen att kunna bygga ett antal nya skolor som man fått möjlighet att forma utifrån pedagogiska idéer till skillnad från de skolor som las ner i början på 2000-talet. Detta var också början till vägen upp ur det stora mörker och hjälplöshet som många då kände. Den sunda ekonomi som då skapades tillsammans med de lyckade investeringar som då genomfördes inom biltestbranschen har varit grunden för den tillväxt och utveckling som präglat Arjeplog de senaste 25 åren.


I min vision för Arjeplog 2028 har Arjeplog vid flera tillfällen fått pris för sina framsynta satsningar på folkhälsa och livskvalitet. Hälsotalen i Arjeplog har sedan lång tid varit de högsta i landet och kommunen och de privata arbetsgivarna satsar stora resurser på att behålla den goda hälsan eftersom man sedan länge insett vilken investering i framtiden det är.


Arjeplog är också vida känt för sin ytterst medvetna satsning på medveten stadsplanering. Hela centrum har byggts om för att passa in i satsningen på mötet mellan nybyggarkultur och den samiska kulturen och arkitekter från hela världen tävlar om möjligheten att få vara med och forma utvecklingen av denna unika miljö där människa, teknik, kultur och natur går hand i hand.


Helt enkelt är det så att Arjeplog blivit bäst i test.


Idag den 24:e november 2003 tar vi de första stegen in i denna framtidssatsning. Tillsammans ska vi från och med idag frigöra resurser så att vi kan satsa på framtiden. Nu tar vi kommandot över framtiden!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits