Obligatoriska nationella prov i trean

Jag är mycket glad att Norrbottensdelegationen vid S-kongressen uppmärksammat och kommer att agera i frågan om förslaget i de politiska riktlinjerna att införa prov i årskurs tre på grundskolan. Det är en fråga som vi tycker är av stor vikt och inte gagnar eleverna i deras utveckling utan i stället riskerar att slå ut fler elever.

Vi har tolkat det som att grunden för förslaget är att utveckla uppföljningen mellan skolorna vad gäller resultat. Vår uppfattning är att om det behövs bättre instrument för detta så ska man utveckla de kvalitetsredovisningar som finns idag, så att dessa jämförelser blir möjliga.

Personligen tycker jag att det stycke som behandlar detta i de politiska riktlinjerna borde utformas så här: "Alla elever ska lämna grundskolan med godkända betyg. Detta kräver en likvärdig skola i hela vårt land. Skolans mål ska vara tydliga – och ge det stöd och hjälp som varje elev behöver för att nå målen. Alla elever ska ha en individuell utvecklingsplan, redan från förskolan, som kan utvärderas och följas upp tillsammans med lärare och föräldrar. Ett viktigt instrument för skola, elev och föräldrar att kunna följa elevens utveckling är de nationella prov som finns. Uppföljningen mellan skolor, vad gäller skolans resultat, måste förbättras. De kvalitetsredovisningar som redan görs idag måste därför utvecklas så att jämförelser mellan skolor är möjliga."


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits