Slopad timplan i skolan

Igår lades ett förslag från skolplanskommittén (tror jag det var) om att slopa timplanen i grundskolan. Det är ett mycket bra och vettigt förslag som jag verkligen hoppas går igenom. Den svenska skolans utveckling hämmas av stelbent fokusering vid timplan och schema för att istället ta sin utgångspunkt i helhet och övergripande synsätt.


Jag har ju själv en bakgrund som lärare och vet hur lätt det är att fastna i schema och timplan. Inte bara för att det kan begränsa ditt eget tänkande utan också för att elever och föräldrar också fastnar i schema och tider. De elever som gillar ett visst ämne bevakar ju att det ämnet får "sin" tid. Missnöjda föräldrar kan också ta till timplanen som "vapen" i diskussioner med skolan kring resultat i stället för att fokusera på skolans innehåll.


Såg i media att såväl skolministern som lärarfacken var tveksamma. Att lärarfacken är motsträviga är väl helt väntat, speciellt LR, eftersom de vill ha kvar så gott som alla begränsningar som finns bara för att få ha kvar tryggheten och inte riskera att ämnen får "stryka på foten". Att skolministern är negativ är däremot överraskande eftersom han på många sätt visat på nytänkande och klarsynthet. Att hänvisa till att han inte tror skolan är mogen för detta och att skolan inte idag har de redskap som behövs för att hantera likvärdighetsproblematiken visar på en förskräckande låg tilltro till professionen och en alarmerande passiv hållning till skolutveckling. Jag hade hoppats och trott att han skulle våga visa vägen - men snart börjar tvivlen smyga sig på.


Det är dags att våga ta steget  - och frigöra skolan från oket från timplaner och våga inse att kursplaner och läroplan är tillräckligt starka styrinstrument för att kunna garantera kvalitet och likvärdighet!




Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits