Brev till de som skickat in skrivelser angående renhållningsgrundavgiften för fritidshus

Angående renhållningsgrundavgift för fritidshus i Arjeplogs kommun

Kommunstyrelsen i Arjeplogs kommun har vid sitt sammanträde behandlat de skrivelser som inkommit i ärendet och har då fattat följande beslut:

Kommunstyrelsen beslutade att föreslå fullmäktige att vidhålla fattat beslut. Därmed sänds de överklagningar, som inkommit, vidare till högre instans.

Kommunstyrelsen avslog vidare de skrivelser som inkommit med begäran om befrielse från eller nedsättning av grundavgift då fullmäktigebeslutet inte medger detta.

Kommunstyrelsen vill samtidigt passa på att förklara vad som låg till grund för kommunfullmäktiges beslut. Den renhållningsgrundavgift som kommunfullmäktige beslutade om redan 1999 (kommunfullmäktige § 66/1999), men som verkställts först nu då vi saknat fullständigt fastighetsregister, avser att täcka de kostnader som kommunen har för att uppfylla gällande miljölagstiftning.

Avgiften avser finansiera Återvinningscentralen (ÅVC) i Arjeplog och miljöstationerna i Laisvall, Jäckvik, Adolfström, Mellanström och Slagnäs. På miljöstationerna kan man lämna glas-, pappers-, kartong- och metallförpackningar och miljöfarligt avfall i avsedd bod. På ÅVC i Arjeplog kan man kostnadsfritt lämna sorterade grovsopor, såsom kyl, frys, spisar, byggavfall med mera.  Vidare ska grundavgiften täcka skötsel av deponier och återvinningscentral, administration, information, miljöavgifter och skatter.

Arjeplogs kommun konstaterar vidare att det stora flertalet kommuner tillämpar grundavgifter för såväl permanentboende som fritidshusägare, I vårt närområde gäller exempelvis följande taxor (Uppgifter hämtade från respektive kommuns hemsida):

Boden       175 kr/år
Piteå         200 kr/år
Lycksele   300 kr/år
Luleå         317 kr/år
Sorsele     330 kr/år
Malå          625 kr/år

Man kan konstatera att avgifterna varierar mellan kommunerna.  Kommunstyrelsen avser att i förslag till budget för år 2007 återkomma i ärendet, med förslag på differentierad grundavgift där avgiften för fritidshus blir lägre än för permanentboende.

Jag vill avsluta med att önska er alla ett gott slut på detta år och önska er ett Gott Nytt år!

Arjeplog 2005-12-22

Bengt-Urban Fransson
Kommunstyrelsens ordförande


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits