Kraja - en ny vända igen

Jaha så var det dags igen...

För en ny vända i Kraja-frågan.

Var på möte med revisorerna i måndags och fick då veta av revisorn Stig Lundström (v) att en del av Kraja-affären genomförts av mig och Bo Wallin på ett sätt som låg utanför vår delegation.

Saken är nämligen den att fullmäktige i november beslutade sälja Kraja-anläggningen och inkråmet i bolaget Kraja AB till Silverhatten AB för tre miljoner kr mot investeringar på 13,5 miljoner kr i anläggningen. När sedan försäljningen skulle genomföras så komplicerades det hela av att kommunen inte ägde inkråmet i bolaget, eftersom bolaget ju gjorde det. Som ett led i försäljningen köpte kommunen över inkråmet för 750 000kr och sålde det vidare till Silverhatten i enlighet med fullmäktigebeslutet. Problemet är att kommunchefen har delegation, enligt inköpspolicyn, att göra inköp på upp till 500 000kr utan KS-beslut.

Ett fel har helt klart blivit begånget i fråga om detta. Det går inte att bortse ifrån. Ett formellt beslut skulle naturligtvis fattats av kommunstyrelsen vad gäller själv köpet av inkråmet, för att allt skulle gått formellt rätt till. Ingenting skulle i sak ha förändrats.

Hade vi uppdagat att delegationen enbart sträckte sig till 500 000kr hade köpesumman satts till detta, vilket skulle lett till att Kraja skulle behövt ett kapitaltillskott på 250 000kr från kommunen. (Detta för att återupprätta aktiekapitalet). Nu återupprättades aktiekapitalet genom försäljningen av inkråmet och inget tillskott behövdes. Tack vare detta hamnade dessa 250 000kr som en reavinstförlust i stället för ett kapitaltillskott. I och med detta kan detta undantas från balanskravet gällande budget i balans.

Köpeskillingen är den av fullmäktige fastställda summan, och har således fördelats på anläggning och inkråm i bolaget. Hur detta fördelas är ur ett koncernperspektiv en teknisk fråga. Min bedömning är att denna fördelning är optimal ur ett koncernperspektiv.

Det fel som är begånget ska givetvis rättas till och frågan kommer därför upp på kommunstyrelsens arbetsutskott den 9:e maj och vid kommunstyrelsens möte den 23:e maj.

Det känns lite surt att vi lyckades klanta till det på det här sättet, och dessutom eftersom vi eftersträvade att göra allt så korrekt det bara var möjligt då frågan var så infekterad. Bråket kring Kraja hade äntligen lagt sig och det började bli lugn och ro i frågan och så kommer detta.

Jag vill på detta sätt bara klargöra min syn på frågan och be om ursäkt för det fel som begåtts. Det var aldrig vår avsikt att gå utanför vår delegation utan vi upplevde att vi genomförde det av fullmäktige fattade beslutet på bästa sätt och i enlighet med fullmäktiges intentioner. Köpet av inkråmet var bara en transaktion för att kunna genomföra fullmäktigebeslutet på det sätt som angavs i beslutet.

Naturligtvis kommer detta att innebära att vi ser över våra rutiner inför framtiden så att detta ej kan upprepas.

Med vänliga hälsningar

Bengt-Urban Fransson

PS Vill ni veta mer, eller har funderingar, kan ni kontakta mig på [email protected] eller 070-372 3911


Kommentarer:
Postat av: Sofia OO

Hej du! Vilket lysande initiativ. Jag har skrivit om din blogg i min blogg ;-).
Lycka till, jag kommer följa dig med stort intresse.

Postat av: johan f

Hej BU, jag tycker också att det är ett bra initiativ, jag har saknat veckobrevet. Det vore kul att läsa lite mer om hur det är att vara kommunalråd när det inte är som vanligt.
FÖ är vi i Israel och har fått veta att Bubbe betyder farmor/ mormor på jiddish.
Johan

2005-04-23 @ 15:37:07
URL: http://www.arjeplogtimes.como

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits